VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 30 jan 2017 13:44 door johan snoeren
Hulp met kiezen techniek tbv opbouw eerst bak
1 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Lars WitteveenPosts:1


Profiel

Alkmaar
--
30 jan 2017 13:39
  Ik heb sinds kort een terrarium van 60x40x50 (LDH). Het is de bedoeling dat er eerst een kleine jungle gaat groeien en als dat allemaal goed gaat wil ik ook graag eens kijken naar kikkers. Voor nu ben ik langzaam bezig met het uitzoeken van de juiste techniek. Ik heb wat hulp nodig. Ik heb mijn licht ook al opgestoken bij de Belgische buren maar wil ook hier graag informatie inwinnen. Verlichting ben ik volgens mij wel in thuis maar sproeisystemen, thermometers en hygroapparatuur vind ik iets lastiger. Vandaar dit topic om jullie om wijze raad te vragen. Voor de volledigheid heb ik mijn plan voor de opbouw, verlichting en verwarming ook maar even vermeld.

  Sproeisysteem
  Sproeisystemen zijn een hele nieuwe wereld voor mij. Best wel een prijzige wereld ook. DIY vind ik in dit geval lastig maar ik kijk wel echt aan de onderkant van het spectrum.Tijdens mijn zoektocht kwam ik voor 58 euro het systeem Lucky Reptile Super Rain Nano tegen. Heeft iemand hier misschien ervaring mee? Het lijkt me voor mijn bak ruim voldoende, wat geluid vind ik niet erg en voor 58 euro vind ik het ook niet erg om viermaal per jaar de sproeiers schoon te maken (over de sproeiers lees ik wisselende dingen). Desnoods koop ik er tzt sproeiers van Rana of RFF bij. Maar misschien is goedkoop duurkoop? De volgende optie zou (prijstechnisch) een startset van Jewelspray zijn voor 85 euro met een nog zelf aan te schaffen voorraadvat. Daarna Rana en ANT. Deze drie zijn volgens mij gevestigde merken met bewezen systemen. Aansturing wil ik met een seconden-timer doen.

  Verschillende sites bieden timers aan van Lucky Reptile en Superfish voor rond de 20 euro. Hier ga ik me geen buil aan vallen toch?

  Licht & warmte
  Het plan voor de verlichting is eenmaal 15w T8 met VSA in de kap en verder verlichten met LED strips. Ventilatoren moeten de warmte van het VSA dan de bak in blazen. Aansturing van de LEDs en de fans gebeurt met een TC420. Op deze manier hoef ik alleen de fans bij te kopen. In het voorlopige plan wordt dit de enige verwarming. Ik hoop dat het voldoende is. De bak staat in een kleine ruimte die overdag verwarmd wordt. 's Nachts daalt de temperatuur (in deze koude weken) naar max 16 graden.

  Opbouw
  Met de opbouw ben ik zonder wijze raad al begonnen. Ik maak een lage 'beekbedding' en een iets hoger landgedeelte. Er zal in de beekbedding een paar centimeter water staan met nog steeds veel droge plekken op stenen. Het landgedeelte maak ik van piep- en PURschuim. Ik ga dit volledig bekleden met turf volgens de Flevopolmethode. Het landgedeelte is nu hol met een open bovenkant (ik heb voor afwatering gezorgd). Ik twijfel nog of ik het ga vullen met kleikorrels en afdek met worteldoek, of dat het het afdek met een 'deksel' van geflevopolde piepschuim.

  Meters
  Ik denk dat ik ga volstaan met een thermo- en hygrometer. Thermo- en hygrostaten laat ik even voor wat ze zijn. Ik hoor daar gemengde verhalen over. Digitale apparatuur buiten de bak met sensoren heeft mijn voorkeur. Ook hier lijkt Lucky Reptile de voordeligste optie. Maar misschien is ook hier goedkoop duurkoop? Of kies ik toch beter voor analoge meters?

  Daarnaast zag ik ook een betaalbaar systeem van White Python. Voor mij geheel onbekend merk. Ook hierover ben ik erg benieuwd naar ervaringen met andere merken.Best een lap tekst geworden zo. Ik ben benieuwd of ik een beetje in de goede richting zit volgens jullie. Ervaringen, suggesties, toevoegingen of bevestiging is allemaal zeer welkom. Dus shoot!
  0

  johan snoeren  Posts:121


  Profiel

  etten-leur

  Dn Lid


  --
  30 jan 2017 13:44
  zie mijn reactie op het belgisch forum
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top