VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 17 aug 2017 07:29 door Gerard Schouw
Terug van weggeweest en advies nodig..
8 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Wendy H.

Posts:3


Profiel

Berkel en Rodenrijs
--
19 feb 2017 10:50
  Hallo allen,

  Van 2010 tot 2014 ben ik fors actief geweest op terra-gebied. Heb gekko's, hagedissen (waaronder flink veel kameleonsoorten)0 en amfibieën (rietkikkers maar ook leucomelas, R. imitator etc)  gehad maar gestopt wegens privéomstandigheden. Momenteel ben ik weer in staat om mijn hobby op te pakken maar weet niet zo goed waar en hoe ik moet beginnen.

  Mijn plan is om mijn van oorsprong kameleonterrarium om te bouwen in een paludarium met kikkers. De afmeting is 100x70x150cm. Glasdikte is 8 mm. en zowel boven- als onderin gaas maar dit is niet fruitvliegproof dus dat moet worden vervangen. Mijn vraag is eigenlijk of deze afmeting geschikt is om een mooi palu te maken met kikkers, hagedisjes en visjes/garnaaltjes erin. Wat lugubrisjes in de bak of andere kleine hagedisjes is handig voor loslopende krekeltjes. Er moet een watergedeelte in, en hierin wil ik wat visjes doen en evt. wat garnaaltjes. Ik heb zo'n 15 jaar aquariumervaring dus dat waterdeel komt wel goed. Kikkersoorten weet ik nog niet precies. P. terribilis lijkt me wel wat omdat het bodembewoners zijn en dan combineren met een klimmende soort. O.pumilio vind ik ook erg mooi maar ik heb gelezen dat dit fors dominante rakkers zijn. Mijn idee dat het eventueel mogelijk is om deze soorten te combineren is omdat de bak natuurlijk zo groot is dat ze in staat zullen zijn om territoriums te vormen.

  Ik heb een foto bijgevoegd om een indruk te geven van het terrarium. Wat ik mij vooral afvraag is welke soort verlichting geschikt is omdat er zo'n 1.50 m moet worden verlicht. De verlichting moet verwerkt worden achter gaas zodat de dieren zich niet kunnen verbranden. Ook het watergedeelte, sproei en vernevelsysteem moeten goed worden uitgedacht. Nadat ik mij goed heb kunnen orierenteren zal ik het bouwverslag hier bijhouden.

  Alvast bedank ik iedereen die meedenkt en met tips komt!
  0
  Wendy H.

  Posts:3


  Profiel

  Berkel en Rodenrijs
  --
  21 feb 2017 19:51
  Wel erg jammer dat er nog niemand heeft gereageerd :-(.
  0
  Oskar van de Velde

  Posts:118


  Profiel

  Groningen
  --
  21 feb 2017 22:46
  Hoi Wendy,

  Ik snap wat je bedoelt met weinig/geen reactie's. Als je enthousiast bent over je project is het wel zo leuk dat je hulp en tips van de experts krijgt.

  Ik ben ook een eigen paludarium aan het bouwen en dan blijkt dat er niet zo heel veel actieve deelnemers meer zitten op dit forum. Of althans, ze laten het niet erg merken uitgezonderd van een aantal liefhebbers.

  Ik kan je niet erg helpen omdat ik ook nog erg nieuw ben op dit vlak maar als je de juiste vragen stelt zijn er vast wel een paar mensen die je zullen helpen voor zover ze kunnen.

  1 tip die ik je in ieder geval kan geven is het lezen van de andere bouwverslagen en topics hier. Doe ik ook.

  Verlichting in zo'n hoge bak zal voornamelijk moeten bestaan uit spots die goed onderin kunnen schijnen. En waarschijnlijk niet teveel grote beplanting enz bovenin plaatsen die de licht-weg kunnen verstoren. Voor de rest is het voornamelijk logisch denkwerk.

  Ik wens je veel succes en zal je topic in de gaten houden.
  Wie weet kan ik je nog ergens van tips voorzien.

  Groet, Oskar
  0
  tijl liekens

  Posts:1078


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  21 feb 2017 22:54
  op het belgischeforum is er momenteel meer activiteit in de terrariumbouw topics, mss daar ook je post een zetten en kijken?
  ik raad je wel aan geen terribilis en pumilio samen te zetten. Ik heb mijn terribilis al grotere dingen zien eten.
  0
  johan snoeren

  Posts:121


  Profiel

  etten-leur

  Dn Lid


  --
  22 feb 2017 14:12
  tja, 150 cm. is natuurlijk best wel een hoogte !
  daar heb ik niet echt ervaring mee, maar ik denk dat je al gauw bij Solar lampen terecht komt ?
  verder is het natuurlijk een heel mooi formaat om er iets heel moois van te maken.....
  misschien eens informeren bij een speciaalzaak om dit goed en weloverwogen aan te pakken ?
  en inderdaad zou ook ik geen Terribles met Pumilio samen in een bak doen.
  0
  Wendy H.

  Posts:3


  Profiel

  Berkel en Rodenrijs
  --
  28 feb 2017 17:32
  Hé guys!

  Bedankt voor jullie antwoorden en tips! Ik ga gaandeweg de start en bouw hier wel foto's plaatsen. Dan komen er wellicht ook meer reacties op! Dat Vlaamse forum ga ik ook maar even proberen ;-)

  Thanks tot zover.

  Wendy
  0
  Jeroen van der Stien

  Posts:1264


  Profiel

  's-Gravenzande

  Dn Lid


  --
  08 mrt 2017 11:41
  Hallo Wndy,
  Zoals eerder geschreven, het forum is niet meer zo erg populair momenteel. Veel gat via Facebook groepen, mede omdat het plaatsen van foto's veel sneller is.

  Persoonlijk vind ik de bak erg hoog voor kikkers, om de bak te beplanten heb je dan erg veel licht nodig om de bodem te bereiken en daardoor wordt de bovenste laag in de bak dan weer erg heet door de lampen.
  Met te weinig licht zie je de kikkers niet op de bodem want die is dan te donker en met teveel licht wordt de bovenste laag van de bak heet (wel goed voor gecko's)
  Het combineren van soorten wordt afgeraden, uitzonderingen daargelaten in grote bakken. Kies voor een Ranitomeya soortje en een bodembewonende soort als je toch echt meer sloortjes wilt. Een fluitertje zou er als derde soort in kunnen mits voldoende bodemoppervlakte, ik bedoel dan een soortje als B.v. Anomaloglossus beobatrachum of Hyloxalus infraguttatus, niet spectaculair van kleur maar een leuk fluitertje
  0
  Jeroen van der Stien

  Posts:1264


  Profiel

  's-Gravenzande

  Dn Lid


  --
  08 mrt 2017 11:43
  Oh ja, en een watertje kan natuurlijk prima in zo n bak. Kijk naar de bak van George Kwawegen in een recentelijk DN magazine. Mooi voorbeeld van een grote showbak.
  0
  Gerard Schouw

  Posts:531


  Profiel

  Zundert

  Dn Lid


  --
  17 aug 2017 07:29
  Hallo Wendy, heb je al vorderingen gemaakt met deze bak. Ik zie hier toch wel mooie mogelijkheden in hoor.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top