VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 15 mei 2017 18:48 door johan laros
zelfbouw eerste gifkikkerterrarium
30 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
johan laros

Posts:21


Profiel

Hoorn
--
27 apr 2017 17:22

  Ik ben johan 38 lentes jong en heb een leuk gezinnetje met 2 kids en lieve vrouw.

  ben al heel mijn leven bekent met aquaria en heb op moment nog een 100x40x40 dutch style gezelschaps aquarium staan.De meeste soorten aquaria die ik heb gehad zijn biotoop specifiek geweest en als kers op de taart heb ik 2 jaar lang een prachtige zeebak gehad van netto 230 liter. Deze heb ik alleen weggedaan omdat het te intensief was omdat de techniek erg moeilijk berijkbaar was.Heb nog altijd de hoop dat ik weer een een zeeaquarium ga bouwen.

  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  27 apr 2017 22:33

  100x40x40 :

   

  Dat was een kleine voorstelronde,nu terug naar de hoofdzaak.

  zoals de titel luid heb ik een klein aquarium van 60x30x30cm omgebouwd naar mini stukje jungle. was begonnen een mooi stuk aquarium hout neer te leggen zaoals ik hem uiteindelijk wilde hebben en vervolgens heb ik de hele achterwand met purschuim bedekt.Tot mijn verbazing was bijna het hele stuk hout verzwolgen door het pur de volgende dag.

  Nadat alles na 2 dagen goed was uitgehard ben ik 3uur bezig geweest het allemaal netjes weg te snijden zoals ik het er natuurlijk uit vond zien. Vervolgens heb ik met 100%bruine silicone de hele achterwand ingesmeerd en daarna cocopeat er goed tegenaangedrukt.Zoals op de foto te zien heb ik er ook 4 plantpotjes inzitten.Deze potjes heb ik 5minuten na het purren eringedrukt zodat ze goed op hun plaats zouden blijven.

  Achtergrond :

   

  Nadat ik alles heb laten drogen en het overtollige cocopeat heb verwijderd heb ik geperforeerde plastig plaatjes op maat gemaakt zodat deze tussen het water en het grond kwam te liggen.Nu heb ik er dus een dubbele bodum ingemaakt met in het watergedeelte van 5a6cm diep.Hierin ligt een waterpompje dat ongeveel 140liter per uur stroomt naar halfe wege de bak zodat deze als klein watervalletje weer terug de dubbele bodum ingaat. het water heeft een baan gevonden dat 2 kanten opgaat waardoor er 2 minipoeltjes zijn ontstaan op en tussen het aquariumhout. Ook ligt er een 100watt aquariumverwarming onder de bodum. Deze heb ik ingesteld op 28graden.

  het bakje draait nu 2 weken en heb een stabiele temperatuur van 25 graden en in de nacht zakt het naar 21 graden.

  De verlichting bestaat uit 2x 10watt led op de voorgrond , 2x 5 watt led op de achtergrond en een rgb ledstrip dat in de avond als laatste lamp uitgaat blauw kleurd.(just for the fun).Als laatste heb ik er ook een 4cm computerventilatortje inhangen dat gehele dag draait en de ramen redelijk droog houd, dit ventilatortje gaat uit zodra laatste ledlamp uitgaan.

  Tot dusver sproei in soms 1 of 2x per dag bij met handsproeiertje en is de grondlaag geent met springstaartjes en tropische pissenbedden. Bijde lijken zich goed te vermenigvuldigen.Naar mijn idee is sproeien geen must gezien naar de planten en de grond dat niet snel opdroogt. Luchtvochtigheid kan ik nog niet meten maar daar is al een bestelling voor gedaan. Maar mijn gevoel zegt dat deze lekker hoog is.Als de ventilator uitgaat beslaat de bak met 15 minutenin mijn geheel.

  Klein maar fijn en erg leuk om te zien dat alle planten goed aanslaan en het dus goed doen op de goedkope ledverlichting.

  ik zal vast nog wel wat vergeten zijn te vertellen . dus als er vragen of opmerkingen zijn hoor ik deze graag.Zelf heb ik natuurlijk nog de vraag om dit kleine bakje uberhoud geschikt kan zijn voor 2 gifkikkertjes? Hopelijk hebben jullie hier een antwoordt op. Ik ben nog niet van plan deze aan te schaffen aangezien ik nog veel moet lezen om genoeg kennis te vergaren.

  foto's tot nu toe. 27-04-2017

  Bijlagen
  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  27 apr 2017 22:44

  Bijlagen
  0
  Peter en Monique van der Pompe

  Posts:233


  Profiel

  Leiderdorp

  Dn Lid


  --
  27 apr 2017 23:05
  Hallo Johan,

  Als je er kikkers in wilt gaan houden (en je kan hier best wel 2 kikkers in houden) zal je moeten zorgen dat de bak kikkerveilig is en vlieg dicht.
  Verklaring: Ik kan niet zien of de cakeblikken op glas of gaas liggen. Dus dat de bovenkant afgesloten is, zodat je eventueel toekomstige kikkers bij de lampen kunnen komen.

  Ik zie ook dat de ventilator onbeschermd in de bak hangt. De kikkers zullen hoogste waarschijnlijk gaan klimmen met het risico dat ze in de ventilator kunnen komen. En dat wil je echt niet hebben.

  De ventilatie gaten bovenaan de bak zijn echt te groot zo te zien. De vliegjes die je gaat voeren aan je kikkers kunnen dan heel makkelijk ontsnappen. Niet zo fijn je huis vol met vliegjes.

  Groetjes Monique
  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  27 apr 2017 23:53

  Hoi hoi

  Bedankt voor je bericht en tips. Goed te horen dat er soortjes zijn die ik zou kunnen houden in dit kleine eerste bakje.

  Maar voordat het zover is duurt het nog even. het bakje zal ik zeker nog 2 maanden in willen laten draaien en planten lekker laten groeien.

  Maar als belangrijkste ga ik jou goede tips opvolgen. 

  Het is een oud aquariumpje dus de cakeblikken liggen op glas. De ventilatiegaatjes ga ik bedekken met horregaas. Het ventilatortje ga ik ook iets mee doen.. weet alleen nog niet hoe ik dat op kan lossen.

  Bedankt alvast

  Gr Johan 

  0
  Peter en Monique van der Pompe

  Posts:233


  Profiel

  Leiderdorp

  Dn Lid


  --
  28 apr 2017 08:47
  Hallo Johan,

  Misschien is het een idee om het glas bovenin eruit te snijden. Een stuk van dat glas afsnijden en weer terug plakken, zodat je een sleuf van ongeveer 5 cm hebt aan de achterkant. Daar kan je een aluminium strip met gaatjes op plakken te koop bij onze sponsoren. Voordat je gaat snijden informeer even naar de maat van de aluminium strip. 😉
  De oplossing voor de ventilator is om een lichtkap te bouwen, dan kan deze bevestig worden in de achterkant van de lichtkap.

  SUCCES! 😃

  Groetjes Monique
  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  28 apr 2017 13:54

  Hoi Monique en forumleden

  inmiddels zijn de gaatje netjes afgedekt met vliegengaas. Voor de ventilator zou ik nog een beveiliging in moeten bouwen. Wil verder niet veel meer qua techniek veranderen. zeker niet de glasplaat verwijderen. dat zou teveel schade aanbrengen en weer een hoop werk zijn.Dus zoek nog een oplossing om het interne vetilatortje op een veilige manier aan te passen.

  heb inmiddels wel nog een beregening besteld. deze om te zorgen dat ik geen zorgen heb met uitdroging en om het verdampte water weer aan te vullen. Weet natuurlijk wel dat het bedoelt is voor de planten en luchtvochtigheid. Maar dat zit wel goed met het 28graden water wat circuleerd en in vorm van klein watervalletje de bak warm houd en van veel vocht voorziet.

  heb gemeten dat het bakje 3cm water verbruikt in 4 hele dagen. als ik dit op kan vangen met beregening zal ik daar ook geen omkijken meer aan hebben. Zo zullen de toekomstige bewonertjes ook minder last van mij hebben als ik steeds met handspuit in de bak kom.Natuurlijk blijft de temperatuur ook de gehele dag stabieler als het deurtje dicht blijft. Enige waar het deurtje nog voor open gaat is voedsel en onderhoud.

  moet goed begrijpen dat dit echt mijn eerste stukje regenwoud is . Mocht het komende tijd goed bevallen zou ik al vrij vlot naar een grotere bak gaan dit speciaal gebouwd is voor gifkikkertjes en jungle.

  vind de kosten redelijk gelijk aan een goed beplant aquarium met automatische co2,plantenvoeding en aanschaf planten. Misschien zelf nog betaalbaarder.

  gr. Johan

  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  29 apr 2017 12:50

  Hoi Iedereen

  ik heb een vraag over welke soort gifkikker ik eventueel in dit kleine bakje kan gaan houden.als ik wat namen heb kan ik me daarop gaan inlezen qua verzorging.

  alvast bedankt

  vergeet niet dat ik een beginner ben en nooit eerder gifkikkers heb gehad.

  gr johan

  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  30 apr 2017 13:41

  vind het wel enorm stil hier op het forum.. vergeleken met aquarium fora. hierdoor lijkt het dat de beginner het meeste zelf moet uitzoeken.

  gr johan

  0
  Peter en Monique van der Pompe

  Posts:233


  Profiel

  Leiderdorp

  Dn Lid


  --
  30 apr 2017 14:18
  Hallo Johan,

  Ben zeer benieuwd hoe je dat gaat oplossen met de ventilator. Wij zijn zelf voorstander om de ventilator buiten de bak te houden. Veiliger voor de kikkers en mooier uit het zicht.
  Volgende ons is het spuiten met de hand niet erg voor de kikkers, ze wennen veel meer aan je en zijn dan veel minder schrikkerig en schuw.

  Een aantal beginners kikkers zijn:
  Epipedobates anthonyi
  Dendrobates leucomelas
  Phyllobates vittatis

  Voordat je met kikkertjes gaat beginnen probeer een eigen vliegen kweek op te zetten of misschien heb je wel een bedrijf bij jouw in de buurt waar je vliegjes kan kopen. Hou er rekening mee dat het voor kan komen dat ze uit voorraad kunnen zijn als jij vliegjes nodig hebt.
  Probeer ook tropische pissebedden en springstaartjes te gaan kweken.
  Beter te veel voedseldieren dan te weinig.

  Groetjes Monique
  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  30 apr 2017 18:59

  hoi Monique

  bedankt voor je berichtjes..

  heb inmiddels al springstaartjes en tropische pissenbedden in de kweek staan.. die heb ik gelijk verdeeld over meerdere bamibakken,gelijk nadat ik het bakje geent had met halfe bakjes daarvan.

  vliegen ga ik ook wel kweken alleen begin ik daar pas mee als ik echt pas ga denken over een bepaalde datum dat ik er kikkers in wil.

  wat betreft de ventilator heb ik al wel een idee... maar nog niet de tijd gevonden om de kast in te duiken voor wat onderdeeltjes. hij blijft wel hangen maar zal hem met wat extentions omringen met vliegengaas.. athans dat is het idee. of dit goed uitpakt weet ik nog niet.

  gr johan

  1
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  02 mei 2017 15:23

  Hoi iedereen

  inmiddels weer paar dagen verder en de temp+hygrometer is binnen. deze heb ik gelijk in het bakje gehangen. zie foto

  zijn dit goede waarde voor een vivarium en gifkikkers?

  ik zal waarschijnlijk beginnen met de Epipedobates anthonyi . maar hoeveel zouden er goed met elkaar kunnen leven in dit bakje? ik vind het een mooi kikkertje en het geluid lijkt me ook erg schattig.Het is ook 1 van de makkelijste lees ik veel,maar waarom zijn andere kikkertjes moeilijker heeft iemand daar een andwoordt op?

  Bijlagen
  0
  tijl liekens

  Posts:1078


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  02 mei 2017 18:02
  het "makkelijker" wil gewoon zeggen dat deze kikkers meer kunnen verdragen. Ze kunnen beter tegen vochtigheid en koudere/ warme temperaturen. Andere soorten ga je veel beter hun juiste" klimaat" moeten na bootsen. Wat ik vaak zie is dat veel kikkers te nat worden gehouden, deze soort zal dit langer kunnen verdragen en kweekt ondertussen verder.
  0
  tijl liekens

  Posts:1078


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  02 mei 2017 18:06
  ik zou in jou formaat van bak een trio in houden: 2 mannen, 1vrouw.
  Meld je gerust ook aan op www.gifkikkerforum.be
  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  02 mei 2017 21:47

  hoi tijl

  bedankt voor je berichtjes..

  ik heb me vorige week ook aangemeld op dat forum..  is het daar een stuk actiever dan hier?

  wat vind je van de temperatuur en de luchtvochtigheid die ik nu zo goed als constant kan houden?

   

  gr johan

  0
  tijl liekens

  Posts:1078


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  02 mei 2017 22:06
  activiteit hangt van de moment af, dit gaat vaak gepaard met beurzen etc... maar er zijn gewoonweg minder kikkerliefhebbers dan aquariumhobbyisten. Het belangrijke is gewoon de info die je op beide fora kan vinden.
  of de tempertuur en luchtvochtigheid goed is, hangt er vanaf waar je meet ( bv: als je aan de lampen meet zal het iets warmer zijn ). een goede temperatuur ligt tussen de 19°-21° snachts / 23°-26° overdag. luchtvochtigheid : in zo'n bakje zou ik 's morgends +-15 seconden sproeien, 's middags +-15 seconden , 's avonds +- 20seconden.
  0
  Peter en Monique van der Pompe

  Posts:233


  Profiel

  Leiderdorp

  Dn Lid


  --
  02 mei 2017 22:16
  Hallo Johan,

  Vraagje? Waar zit je meetpunt? Als hij bovenin hangt is de temperatuur wel goed. Als hij onderin hangt is de bak te warm.
  En is de luchtvochtigheid de hele dag zo hoog?

  Groetjes Monique
  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  02 mei 2017 23:25

  heb het meetpunt wat je op de foto ziet iets onder het ventilatortje hangen.. de aangezogen lucht zal gemeten worden denk ik.
  heb eind van de ochtend de termo en hygro meter opgehangen en deze meeting bijna geheel de dag gezien. weet wel dat als ik sproei de luchtvochtigheid naar iets onder de 100% gaat.
  zal dit komende dagen goed in de gaten houden. misschien ben ik wat overmoedig geweest door te zeggen dat dit stabiele waarde zijn.
  ik zal het hier schrijven als ik het bijgehouden heb van tijden en meetwaarde.

  zijn dit te hoge waarde?

  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  04 mei 2017 11:20

  heb het klimaat 1 dag volledig in de gaten gehouden.

  zie hier :

  03-05-2017

  Aquariumverwarming UIT

  Huiskamer temperatuur 22 graden Celsius

  Huiskamer luchtvochtigheid 61%

  Parameters vivarium :

  Ventilator gaat aan 8:00uur

  Hoofdverlichting gaat aan 10:00uur

  22,7 graden Celsius  9:00uur   99% luchtvochtigheid

  23,8 graden Celsius 10:30uur  91% luchtvochtigheid

  24,5 graden Celsius 11:00uur  87% luchtvochtigheid

  24,7 graden Celsius 11:30uur  86% luchtvochtigheid

  24,8 graden Celsius 13:00uur  84% luchtvochtigheid

  25,2 graden Celsius 14:30uur  81% luchtvochtigheid

  25,2 graden Celsius 15:30uur  81% luchtvochtigheid

  25,4 graden Celsius 16:30uur  81% luchtvochtigheid      

  25,5 graden Celsius 18:00uur  81% luchtvochtigheid

  25,5 graden Celsius 19:00uur  80% luchtvochtigheid

  25,7 graden Celsius 20:30uur  81% luchtvochtigheid      

  Hoofdlichting gaat uit 22:00uur

  25,1 graden Celsius 22:15uur  85% luchtvochtigheid

  24,6 graden Celsius 22:30uur  87% luchtvochtigheid

  24,2 graden Celsius 22:45uur  91% luchtvochtigheid

  Ventilator gaat  uit 23:00uur

  24,0 graden Celsius 23:00uur  94% luchtvochtigheid

  23,7 graden Celcius 23:15uur  99% luchtvochtigheid

  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  07 mei 2017 18:52

  is het temperatuur en luchtvochtigheids verloop goed voor kikkers? of wat zouden jullie er nog aan aanpassen?

  0
  Michel Sickman

  Posts:46


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  07 mei 2017 19:56
  Niks aan veranderen .
  Mvg Michel s
  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  08 mei 2017 12:07

  bedankt voor je reactie op mijn vraag..

  maar als beginner heb ik natuurlijk nog meer vragen..

  bijvoorbeeld : welke kikkers kunnen een hoge luchtvochtigheid hebben.. met hoog bedoel ik rond de 100% de hele dag?

  gr johan

  0
  Michel Sickman

  Posts:46


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  08 mei 2017 16:18
  Iedere kikker . En denk dat er genoeg plekjes in je bak zijn .
  Waar de luchtvochtigheid minder is .
  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  09 mei 2017 19:31

  ok.

  bedankt. de hierboven gegeven gegevens van temperatuur en luvhtvochtigheid is namelijk een gehele dag zonder sproeien. ik wil voor de panten nog 3x per dag gaan sproeien. daarna stijgt de luchtvochtigheid naar 99% en zakt heel gestaagt. dus ik zal 24/7 erg hoge luchtvochtigheid houden.

  zou dat voor problemen kunnen zorgen.

  bakje draait inmiddels een paar weken en zie dat de springstaartjes en tropische pissebedden zich perfect vermenigvuldigen.planten groeien ook perfect onder de ledverlichting. heb nog 2 extra planten besteld om zo meer schuilmogelijkheden te creeren voor de toekomstige kikkertjes. staan nu 2 bromelia's in en wat klimplanten samen met bodumbedekkertje. de planten die ik aangeschaft heb zijn :

  Tillandsia dyeriana

  Neoregelia ampullacea var. tigrina

  gr johan

   

  0
  Michel Sickman

  Posts:46


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  09 mei 2017 19:39
  Je bent niet verplicht om 3 x te sproeien .
  Ik sproei zelf 1 x per dag en dat gaat perfect kwa planten en luchtvochtigheid
  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  09 mei 2017 19:57

  ok.. snap dat het voor de planten niet veel uitmaakt. maar wil proberen het verdampte water bij te houden met sproeien om ervoor te zorgen dat ik dat niet elke week hoef bij te vullen.

  geen idee of dat werkt maar zal vast wel wat dagen schelen totdat ik weer moet aanvullen.. als ik te lang niet aanvul zal het pompje droog te komen staan.. maar dit aanvullen van water uitstellen doormiddag van sproeien moet alleen geen schade aanrichten aan de kikketjes. maar als het niet uitmaakt wil ik dit zeker op deze manier oplossen of uitproberen

  gr johan

  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  15 mei 2017 14:12

  paar foto's

   

   

  Bijlagen
  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  15 mei 2017 14:14

  en nog een paar

   

  Bijlagen
  0
  Peter en Monique van der Pompe

  Posts:233


  Profiel

  Leiderdorp

  Dn Lid


  --
  15 mei 2017 15:57
  Beste Johan,

  Ik zie jouw foto's alleen als ik ze download.
  Vraagje? Heb je ook op het plusje van afbeelding invoegen gedrukt? Want dan worden je foto's namelijk gelijk zichtbaar op het forum 😉.
  Dan hoeven de forumbezoekers de foto's niet te downloaden.

  Groetjes Monique
  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  15 mei 2017 18:44

  Nu wel...

  Bijlagen
  0
  johan laros

  Posts:21


  Profiel

  Hoorn
  --
  15 mei 2017 18:48

  alleen niet rechtop.. maar dat is omdat ze te groot zijn..

  bedankt voor je tip

   

  Bijlagen
  1
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top