VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 12 feb 2018 22:07 door Sander Bauer
Bodemdiertjes voeren
1 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Johan De GruyterPosts:37


Profiel

Lier
--
14 jan 2018 19:44

  Hier mijn methode om bodemdiertjes te vangen om te voeren aan je kikkers:

  Nu waarom bodemdiertjes in plaats van weideplankton? Weideplankton bestaat vaak voor een groot deel uit vliegende insecten. Als jouw bak goed afgesloten is, is dit in feite geen probleem. Anders zit je vrij snel met een woonkamer vol met vliegende insecten. Bodemdiertjes vliegen vaak niet en zijn minstens even divers als weideplankton. Tegelijk vormen ze eigenlijk een meer natuurlijke weergave van wat gifkikkers in het wild allemaal tussen het strooisel tegenkomen.

  Je kan bodemdiertjes vangen uit de strooisellaag uit bijna eender welk gebied, maar je zal meer vangen als er een dikkere bladlaag ligt. Als je dus een bosachtige omgeving in de buurt hebt (waar niet met pesticiden gesproeid wordt) dan kun je hier gemakkelijk half vergaan strooisel verzamelen. Een andere optie is voor mensen die een wormenbak of compostvat hebben. Je weet zelf perfect wat erin gaat en of dit behandeld is. Een extra voordeel is dat deze springstaarten nutriëntgewijs van betere kwaliteit zijn dan diegene die we zelf kweken omdat ze veel gevarieerder voedsel hebben. Ik gebruik deze methode momenteel vooral om grote hoeveelheden springstaarten bij te voeren die uit mijn compostvat komen.

  Stap 1: zorg dat je de juiste onderdelen hebt.

  Ik heb een grote trechter en heb hier muggengaas in vastgemaakt, maar je kan evengoed een fles gebruiken waarvan je de bovenkant afsnijd en omgekeerd erin steekt (zoals een wespenval). Zolang je een trechter hebt, werkt het. Hoe groter de trechter, hoe meer je per keer kan vangen. Het muggengaas dient om grotere beestjes uit te sluiten.

  Stap 2: zoek een plekje met veel bodemleven.


  Zoals ik voordien al aanhaalde, ik gebruik mijn compostvat dat vol zit met springstaarten, mijten etc. maar bodemleven is overal. Wat je exact vangt zal enkel verschillen tussen verschillende gebieden.

  Stap 3: Zet de trechter in de opvangpot en schep een goede hoeveelheid strooisel in de trechter

  Stap 4: Zet alles op een droge plaats en wacht tot de bodemdiertjes erdoor vallen. Je kan dit versnellen door het strooisel op te warmen door er een lamp boven te zetten. Dit soort val wordt ook wel een berlese trechter genoemd. Het principe is simpelweg dat de meeste bodemdiertjes niet van licht en warmte houden omdat ze dan sneller uitdrogen. Bijgevolg gaat alles dieper graven waardoor ze naar beneden door het gaas vallen.

  Stap 5: Als je genoeg gevangen hebt, verwijder het strooisel uit de trechter en voer de inhoud van het opvangpotje aan je kikkers.

  Het resultaat: een stevige hoeveelheid vette springstaarten, mijten en nog wat andere kleine beestjes.

  Veel plezier!

  Bijlagen
  0

  Sander Bauer  Posts:732


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  12 feb 2018 22:07
  Een mooie vangst Johan
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top