VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 31 jan 2018 21:32 door Sander Peters
Herstart van hobby, nieuw begin
3 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Sander PetersPosts:3


Profiel

Gendringen
--
19 jan 2018 11:14

  Dag hobbyisten,

  Na z,n 15 jaar wil ik de gifkikker hobby weer oppakken. Het begon toch weer te kriebelen, al weer naar een beurs geweest, een hoop gelezen hier op het forum en rond gekeken op internet. Er is veel gebeurd in de afgelopen 15 jaar.. Inmiddels heb ik een paludarium gekocht. De vorige eigenaar hield hierin wat Tricolors. Elf wil ik wat grotere soort houden. Onderstaand een uitleg over het paludarium lang verhaal maar probeer zoveel mogelijk vragen voor eenieder weg te nemen.

  Paludarium is voorzien van een begroeide varenwortel achtergrond. met een mooie mos bodem en wat houten stukken die begroeid zijn met mos. er is een watervalletje aanwezig over deze houten stronken. Met datzelfde pompje wordt ook de achterwand bevloeid. Verhouding bevloeiing/waterval te regelen. Verder is de bodem opgebouw uit hydrokorrels met daarboven op turfblokken.Zo te zien geen scheidende laag boven op de korrels. Ook is er een verwarming aanwezig (of dit een warmte kabel of een waterverwarming is weet ik niet) ik ben er nog niet aan toegekomen om de bodem op zijn kop te zetten om de verwarming te zoeken. Staat op de to do list, evenals controle van watertoevoer voor het pompje. Het paludarium heeft 1 schuifraam, hieronder zitten kleine ventilatie kanaaltje afgeschermd met gaas.

  Lichtkap is voorzien van 3 PLL lampen (2x36watt-1x24watt). Ook is er een 12v ventilator geplaatst die de lucht van buiten de lichtbak in het paludarium moet blazen. Als bovenzijde van het paludarium is er een 5 mm dikke plexiglas plaat gebruikt. Deze is voorzien van een hele rij 4 mm gaatjes langs de ramen. Er zijn 2 sproeiers geinstalleerd. Ook is er een anti inkijk rooster aanwezig. aan de achterzijde van het paludarium is een ventilatiestrook vaan de buitenlucht, zo kan de lucht dus circuleren. Paludarium staat in de huiskamer.

  Zelf ben ik al bezig geweest met temperatuur regeling.. Ik heb hiervoor in gebruik een Testo Saveris waarme ik temperatuur en luchtvochtigheid elke minuut meet en dit ook via de wifi online kan uitlezen. Ik heb een grote ventilatiestrook gemaakt in het midden van deze plexiglas plaat. ongeveer 40cm lang en 7cm breed. Hierop ligt nu een 12v ventilator. Overdag als ik de 2x36watt lampen aan doe + de ven, loopt de temperatuur mooi op tot ongeveer 26graden (gemeten op de bodem met de testo) als ik de ven uit doe zie je dat deze temp weer zakt. s,avonds gaat alles uit en loopt de temp langzaam terug tot iets boven de 20 graden.

  Rode lijn is temperatuur, blauwe lijn is luchtvochtigheid, aan uitschakelen van verrlichting goed te zien. Daarbij ook aan/uitschakelen van fan is goed te zien.

  Mijn plan is nu om dit weekend de temperatuur te gaan regelen met 1 of 2 ventilatoren die ik op toerental kan gaan regelen. (nu draait die full pull en zie ik dat de bladeren van de planten bewegen, ik denk dat dit te veel luchtstroming is voor de kikkers, wat denken jullie hierover?? ik wil proberen de luchtstroom en daarme de warmte zo stabiel mogelijk te krijgen.  Bij het plan hoort ook om deze ventilatoren te gaan aansturen op temperatuur. (Omgekeerd wil ik dit ook gaan doen voor koeling)  een belangrijke vraag, wat is jullie menig over de ventilatiestrook in het midden? De geboorde gaatjes langs de voorruit waar lucht doorheen zo moeten komen is leuk bedacht maar dit werkt niet). De werking van de aanwezig verwarming in de bodem zal nog uitgezocht moeten worden..

  Verder wil ik het licht nog gaan optimaliseren. Wellicht is het met deze verlichting te warm, en zonde om de lichtbak te moeten koelen als je het paludarium verwarmt. Hiervoor aan het kijken naar led verlichting waar al genoeg te vinden is op dit forum.

   

  Een lang verhaal zo, ik hoor graag jullie mening/ervaring, dus schiet maar raak..

   

  Zie bijlage voor lichtkap en Paludarium

   

  Legenda bij plaatje van lichtbak.

  grond is lichtkap

  blauw de ventilatoren

  geel de roosters

  rose de lampen

   

   

   

   

   

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1189


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  19 jan 2018 11:34
  de bak lijkt me niet zo geschikt voor grotere soorten, een mos bodem is altijd een te natte bodem voor grotere kikkers. (veel mos is een indicator dat je bak te nat is trouwens!) Er is voor grotere dieren ook niet genoeg bodem oppervlakte. probeer van je bodem nog een "bladlaag bodem" te maken

  verder heb je je huiswerk wel gedaan lijkt me. ik zou ook zoals je zegt voor je dieren de ventilator wat minder laten draaien en op een laag tempo de warme lucht in je bak laten blazen. Zo kan het zijn dat je lampen toch niet te warm worden. Het gaat hier even mee experimenteren worden. succes!
  0

  Sander Peters  Posts:3


  Profiel

  Gendringen
  --
  19 jan 2018 22:52

  Bedankt voor je reactie, mijn bodem moet ik nog loshalen om bij het pompje en de verwarming te kunnen, de bodem kan ik dus nog aanpassen naar wat gewenst is voor het soort dat ik wil gaan houden...  Even snel berekend, maar mijn bodem oppervlakte is groter   Als een bak van 60x40 of 50x50.. kom op 3010cm2 ook inrichting wil ik nog wat aanpassen. Foto is van hoe ik het gekocht heb..

  vanavond al even de ventilator getest die ik op toeren kan regelen, met 1 ven houd ik het al op temperatuur.. Voor de rest wordt het nog lekker experimenteren.. 

  0

  Sander Peters  Posts:3


  Profiel

  Gendringen
  --
  31 jan 2018 21:32
  Kleine up-date, gedeelte van de bodem verwijderd om te bekijken of er nog een verwarming aanwezig was zoals was aangegeven, en ja hoor, een 28cm lange aquariumverwarming van terratech (geen idee welk wattage, kan het nergens vinden). Verwarming voorzien van een stekker en getest.. hij werkt. deze is dus te gebruiken voor opwarming van het water cq bodem.. Ook kwam ik het waterpompje tegen.. Ingepakt in een filter.. Pompje is instelbaar tot 600L/uur, ook bleek er nog een retour voor circulatie aanwezig te zijn.. voor de opstelling van de verwarming en pompje ga ik nog iets bedenken, dit moet zo efficiënt mogelijk., met wat stroming/opwarming maar wil er ook makkelijk bij kunnen. Pompje lag nu op de zijkant en trok ook snel lucht. Ook dat nog even veranderen..

  Verder nog met de temperatuur bezig.. ik had temperatuurregelaars besteld echter door een foutje laat dit even op zich wachten. Ik ben nog lekker bezig met optimaliseren..
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top