VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 21 sep 2018 15:27 door Marlonneke Willemsen
Welke aanpassingen aan mijn terrarium voor kikkers?
4 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Marlonneke Willemsen

Posts:13


Profiel

Nieuwerkerk a/d IJssel
--
21 sep 2018 12:42

  Hallo allemaal,

  Sinds een paar maanden heb ik een terrarium met daarin 3 Lepidodactylus lugubris/rouwgekko's. Het zijn erg leuke diertjes, maar voornamelijk 's nachts actief, waardoor ik overdag tegen een ogenschijnlijk leeg terrarium aan zit te kijken en dat is best wel zonde.
  Nu worden deze gekko's vaak in combinatie met kikkers gehouden, dus ik ben me een beetje aan het oriënteren of dat voor mij ook een optie is.

  Het terrarium is 70x40x50cm groot, heeft dubbele beluchting, led-verlichting, een cocopeat bodem met kleikorrels eronder, de achterwand is van kurk en het is bioactief ingericht met echte planten (o.a. bromelia's) en een opruimploeg in de bodem. De luchtvochtigheid ligt overdag rond de 70-80% en zal 's avonds na het sproeien iets hoger zijn.

  Stel dat ik er kikkers bij zou willen gaan houden, wat zou ik dan aan het terrarium moeten aanpassen? Is alleen een waterbakje en wat meer sproeien voldoende, of zijn er nog andere dingen waar ik op moet letten?

  Alvast bedankt voor jullie hulp!

  0
  Sander Bauer

  Posts:677


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  21 sep 2018 13:45
  Kun je wat foto's plaatsen? Ik heb zelf ook ervaring met deze gekko's en heb de belichting aangepast naar een schemer-situatie zodat zij overdag actief werden. Door met het sproeien te spelen, kun je ze in die situatie ook naar een hogere dagactiviteit lokken. Voorwaarde is wel dat je in schuilmogelijkheden voorziet. Holle bamboe deed voor mij wonderen.
  Heb je het kikkerboek al in handen? ;)
  0
  Marlonneke Willemsen

  Posts:13


  Profiel

  Nieuwerkerk a/d IJssel
  --
  21 sep 2018 14:59
  Het feit dat de Rouwgekko´s overdag niet te zien zijn, heeft waarschijnlijk een andere oorzaak. Tijdens mijn vakantie heeft de oppas het deurtje van het terrarium open laten staan, waardoor ze ontsnapt zijn. Gelukkig heb ik ze, zodra ik weer thuis was, alle drie vrij snel weer kunnen vangen, maar het heeft ze geen goed gedaan. Ze zijn veel schuwer geworden. Eerst waren ze ook regelmatig overdag te zien en trokken ze zich weinig van mij aan, terwijl ze nu zelfs wegkruipen als het licht uit is en er iemand de kamer binnen komt. Ik ben bang dat dit niet meer goed zal komen.
  Op dit moment heb ik twee jonge gekko´s en die hebben die slechte ervaring nog niet. Ik hoop dat dit misschien nog wat zal helpen, maar er bestaat ook een kans dat zij juist het gedrag van de volwassen dieren zullen overnemen.

  In de bijlage staat een foto van het terrarium.
   
  Het kikkerboek heb ik nog niet, maar ik heb wel laatst een Duitstalig boek over pijlgifkikkers gekocht. Verder moet ik misschien ook vermelden dat ik al een mini beetje ervaring met deze diertjes heb. Afgelopen voorjaar heb ik voor een fotografieproject de ontwikkeling van een E. anthonyi 7 weken lang vastgelegd en de kleintjes die hele periode verzorgd. Die heb ik toen weer netjes teruggebracht naar de eigenaar, maar het heeft vanaf dat moment wel in mijn achterhoofd gezeten om zelf ook kikkers te gaan houden.
  Bijlagen
  0
  Sander Bauer

  Posts:677


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  21 sep 2018 15:12
  Och ja, de schuifruitjes vergeten is een bekende misstap ;)
  Bij mij ligt er aluminiumfolie achter de boekenkasten zodat ik mijn Ph. Borbonica hoor rondscharrelen als ze ondeugend zijn. Maar maak je geen zorgen, ze 'herstellen' wel weer van de stress. Voor fruit-eters is een plakje banaan meestal voldoende om t.z.t. weer in goede aarde te vallen : }
  Je kunt een comment op onze FB plaatsen en bij de overige leden op bezoek gaan voor wat inspiratie. Ik denk dat je qua vochthuishouding inderdaad nog wat moet aanpassen. Hoe zit je met warmte en temperatuurschommeling? Met kurk zou je daar al een hoop kunnen opvangen, maar de plaats in de (woon)kamer maakte bij mij al echt een wereld van verschil. Directe lichtinval e.d. vermijden + de gebruikelijke tips zoals die ook voor aquaria gelden.
  0
  Marlonneke Willemsen

  Posts:13


  Profiel

  Nieuwerkerk a/d IJssel
  --
  21 sep 2018 15:27

  De aanpassingen aan de vochthuishouding is eigenlijk waar ik het meest benieuwd naar ben. Als ik echt een apart watergedeelte (dus geen bakje, maar echt een watergedeelte in de bodem), waterval of een sproeiinstallatie nodig heb, dan wordt het zo'n ingrijpende verandering aan het terrarium dat ik het beter bij de huidige situatie kan houden.

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top