VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 31 jan 2019 15:22 door tijl liekens
Opkweek Ameerega hahneli "Tahuayo"
23 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
tijl liekens

Posts:972


Profiel

Heist-op-den-Berg

Dn Lid


--
16 okt 2018 16:13

  Aangezien ik recent beslist heb om terug te starten met het handmatig op kweken van gifkikkers, houd ik jullie bij deze meer dan graag op de hoogte met een foto reportage van de opkweek van Ameerega hahneli larven.
   

  Even een korte inleiding over de hahneli :

  De hahneli waarover dit topic gaat zijn een kleine Ameerega variant uit Iquitos, Peru en het is een soortje dat echter vrij schuw is. Ze hebben een donker tot zwarte rug met witte zijstrepen en oranje signaalvlekjes aan hun achterpoten. Ikzelf ben in het bezit van 3 mannetjes en 1 vrouwtje, deze dieren zijn afkomstig van Understory Enterprise en heb ik aangekocht bij Ruud Schouten (RANA). De dieren bevinden zich in een 50x50x50 bak die zich in de bovenste rij bakken van mijn stelling situeert. Meermaals per dag krijgen mijn vrouw en ik een fluitconcert van deze dieren, voornamelijk bij schemer zowel 's ochtends als 's avonds.

  Hier een link naar Youtube met een kort fragment van onze zanger : https://www.youtube.com/watch?v=u_a5bOYkJ2c

  Legsels van deze dieren zijn vaak groot, varieerend van +-10 tot 25 eitjes. Deze worden vrijwel altijd in foto rolletjes afgelegd, soms ook in een leghuisjes waarbij het mannetje nooit ver weg van zijn legsel zal zitten om dit te bewaken.

  Indien u nog graag extra informatie wil over deze dieren kan u gaan terug kijken in mijn andere topic's, aan deze dieren gaat nog wel een hele historie aan voorbij...  Maar goed, nu over de opkweek van hun larven.

   

   

  OPKWEEK

  In het verleden had ik gemerkt dat ik de larven apart of samen in stilstaands water niet groot kreeg. De larven vielen telkens snel uit dus het werd duidelijk dat er iets moest veranderen. Na even denken had ik dan een curverbox gevuld met water en hierin een pompje en aquarium verwarming gezet zodat de larven in een constante temperatuur van 20 graden en stromend water zaten. Het bleek al snel dat de larven niet meer uitvielen en zich op stevige pas verder ontwikkelden. SUCCES! Als voedsel gaf ik net zoals aan de andere gifkikker larven Hikari Koi staples, hiermee heb ik vrijwel alle andere soorten mee kunnen groot krijgen. Maar de hahneli larven kwamen er niet aan. Ik heb dan met allerlei voeding gexperimenteerd en vond dat de larven wel aten van algentabs en eikenblad. Voedingsprobleem opgelost!

   

  Nu ik opnieuw moed gevonden heb om terug larven handmatig op te kweken, wou dit zeggen dat ik terug een systeem voor deze larven moest maken. Dit was vrij simpel ; ik heb een 2dehands aquarium opgehaald en uitgekuist en de pomp die ik nog had liggen hierin geinstaleerd. Dan nog wat steentje ingelegd zodat de larven zich hiertussen kunnen verstoppen en een grote kasei waarop de jonge kikkers kunnen klimmen als hun transformatie compleet is. Ik ben naar een aquarium overgestapt simpelweg omdat ik deze in de woonruimte kan zetten en het visueel mooier is dan een plastieke curver bak. Het voordeel van de bak in de woonruimte is ook dat ik niet moet bijverwarmen. Trouwens het onderwerp "bijverwarmen van larvenwater in het algemeen" is voor mij ook niet helemaal duidelijk of dat wel echt nodig is, aangezien het water in het wild ook enorm variabel in temperatuur kan zijn. Ik noteer met verstift het aantal larven dat hierin zit en eens ik geen recent legsel meer heb, dek ik het aquarium af met huishoud folie zodat evenueel aan land komende kikkertjes niet ontsnappen.

  Vandaag heb ik dan de eerste 5 larfjes helpen uit hun eitje komen met een lepel en een tandenstokertje. De rest volgt nog in de loop van de week. Het legsel dat ik nu had bestaat uit 15 larfjes. Hieronder dan de foto's, deze zeggen vaak meer dan woorden ;)  :

  Tot de volgende update!

   

   

  0
  Gerard Schouw

  Posts:517


  Profiel

  Zundert

  Dn Lid


  --
  16 okt 2018 20:50
  ik denk dat jij hetzelfde probleem hebt/had als ik en Remco met de aff. hahneli hadden. Deze zijn ook erg lastig op te kweken. Veel succes en ik volg de ontwikkelingen Tijl.
  1
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  16 okt 2018 21:43

  Leuk dat je het mee gaat volgen Gerard! Ik heb spijt dat ik in het verleden niet meer en duidelijkere kweekverslagen heb gemaakt voor mezelf en de fora. Nu ben ik ook al hier en daar aan het twijfelen van hoe ik bepaalde zaken had aangepakt en het had makkelijk geweest om gewoon te kunnen terug kijken hoe ik dat in het verleden heb gedaan. Ik heb toch wel een mooi aantal hahneli groot gekregen hoor, vanaf ze aan land komen moet je ze eigenlijk zowat behandelen als jonge pumilio. Maar dit gaan wel later in dit topic nog wel ontdekken! :) Ergens vond ik het heel jammer dat er zo weinig interesse in was bij medehobbyisten om deze soort te houden en ik ben daardoor met hun kweek ook stilgevallen. De ouderdieren zelf krijgen hun larven niet groot doordat er in de bakken geen stromend water is. Vrijwel elke keer als er iemand hier om kikkers komt, krijg ik ook de vraag waarom ik in godsnaam deze "niet fel gekleurde" dieren houd. Ik hoop dat met zulke verslagen ik toch enkele mensen kan bereiken of bekoren met een onterecht minder gewaardeerde gifkikker en de vlam (terug) aanwakker voor dieren zoals deze. In mijn ogen zijn dit echt prachtige gifkikkers!

  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  19 okt 2018 12:37

  Net de laatste larve uit zijn gelei geholpen en deze in bij het aquarium geplaatst. Gisteren heb ik 2 algentabs,2 koi staples en een klein beetje visvlokken in het water gedaan. Waarschijnlijk gaan ze aan de staples en de visvlokken niet komen, maar ik speel liever op safe en bied ze hiermee genoeg variatie in voeding aan. Eikenbladeren ligger er nu ook in om aan te knabbelen of onder te schuilen. Deze maken ook het water zuurder.

  Jammer dat ik geen goede camera heb om close-ups van de larven te maken. Moest iemand zich geroepen voelen om me hierbij te helpen, ben je altijd meer dan welkom!

  Hieronder dan nog enkele foto's van het laatste larfje en de voeding die ik test. Ook plaats ik een link naar een Youtube van een fragment waarbij ik een larve uit zijn gelei help en in het aquarium plaats. In de achtergrond hoor je een hahneli man, het hoeft dus niet altijd schemer te zijn om te fluiten.

   

  Link naar het fragment : https://www.youtube.com/watch?v=2Ba0IPyXJ-A

   

   

   

  Bijlagen
  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  25 okt 2018 15:52

  Kleine update :

   

  De larven zijn toch al wel verdubbelt van formaat en ze worden ook steeds meer actief. Van de koi staples en visvlokken blijven ze af, dit kan je niet zeggen van de algentabs. Aan elk stukje opgeloste alg knabbelt er wel een larve zoals je op de foto hieronder kan zien. De overige larven verschuilen zich nog onder de kassei.

  Ik geef vanaf heden geen visvlokken of staples meer.

  Bijlagen
  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  07 nov 2018 12:14
  Aan sommige larven zie je nu duidelijk dat ze hun achterpoten aan het ontwikkelen zijn. We zijn nu +- 3 weken nadat ze uitgekomen zijn.
  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  12 nov 2018 22:58

  Daarnet voor het verversen van het water een duidelijke foto van 2 larven kunnen nemen. Opvallend dat de larven veel actiever zijn in het donker, ik tel er beduidend meer dan overdag.

  Bijlagen
  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  29 nov 2018 17:24
  Update :

  Alles gaat rustig zijn gang, de ontwikkeling van de larven verloopt trager dan in het verleden. Dit wijt ik aan het gegeven dat ik in het verleden een aquarium verwarming gebruikte om het water op hogere temperatuur te brengen. Ik heb het gevoel dat kamertemperatuur wel beter is voor de larven , dit na een hoop topics hierover opgezocht te hebben. De huidige larven zijn ook al veel groter geworden dan diegene die ik in het verleden had.

  Ik heb ondertussen ook een 2de legsel dat bijna klaar is om uit te komen en bij in het aquarium gaat.
  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  05 dec 2018 21:42
  12 gezonde larven zijn uit het nieuwe legsel gekomen en bij in het aquarium geplaatst. Jammer genoeg zijn 3 larven niet goed uit gekomen. Dit maal had ik ze niet handmatig maar wel op eigen kracht laten uitkomen.
  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  06 dec 2018 17:24

  Hieronder een foto om de uiterlijke verschillen weer te geven tussen de oudere en nieuwe larven.

  Bijlagen
  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  13 dec 2018 15:03

  De achterpoten van de larve op onderstaande foto zijn nu volledig ontwikkeld en je ziet ook de eerste tekenen van de voorpoten die gaan doorbreken. We zijn nu +- 56 dagen verder sinds de laatste larven van het eerste legsel uitgekomen zijn.

   

  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  13 dec 2018 18:49
  Na een bezoek bij Dutch Rana gisteren merkte ik op dat de A. hahneli "Tahuayo" die Ruud onlangs van Understory ontvangen had net dezelfde waren qua uiterlijk dan de A. hahneli "Iquitos" die ik in 2014 bij hem had aangeschaft. Na een beetje mail verkeer met Understory Enterprises ben ik er met hen kunnen uitkomen dat de hahneli die ik in bezit heb niet de "Iquitos" variant is, maar wel de "Tahuyao" variant. Blijkbaar hebben ze de "Iquitos" variant al een aantal jaar niet meer in hun bezit en klopt de beschrijving op hun website en naamgeving van de dieren uit de 2014 export/import dus niet.

  Voor mij geen probleem, maar ik ben liever 100% zeker van wat ik heb zitten en ga het vanaf heden aanpassen naar de juiste naam.

  Is het mogelijk dat een van de moderators of een beheerder de naamgeving van dit topic kunnen aanpassen naar de juiste benaming van de dieren? Ik zelf kan dit blijkbaar niet meer veranderen of andere post bewerken? Alvast bedankt!
  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  17 dec 2018 12:20

  De voorste pootjes zijn doorgebroken :

   

  Close up van een larve waarbij de achterpoten al mooi ontwikkeld zijn :

  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  18 dec 2018 12:03

  Daarnet trof ik dit aan :

  Daarna dan snel even een curver ingericht om de jongen in op te kweken :

  De hahneli komen vaak nog met staart aan land, dit was toch in het verleden zo en blijkbaar nu ook weer. Ik wil hier wel op aanmerken dat het voor dit jong toch nog een beetje vroeg lijkt om al aan land te komen. Volgens mij zijn de voorpootjes ook nog niet helemaal ontwikkeld. Ik heb na het nemen van de foto's ook nog een bakje water in de curver gezet zodat de jonge kikkers die nu stilaan aan land komen eventueel terug in het water kunnen. De curver is ook ge-ent met springstaartjes zodat er voedsel beschikbaar is.

   

  We zijn nu +- 61 dagen verder sinds de laatste larven van het eerste legsel uitgekomen zijn.

  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  22 dec 2018 19:34

  Enkele close-ups van de hahneli larven, getrokken door Isabelle Michiels.

   

  Bijlagen
  0
  Remco Stuster

  Posts:5645


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  22 dec 2018 20:49
  Ik zou me niet druk maken om het vroege landgaan van de larven. Mijn ervaring is dat hahneli (en andere hahneli achtige soorten) na het doorbreken van de poten echt binnen 24 uur aan land moeten kunnen omdat ze anders verdrinken. Ze hoeven dan ook echt het water niet meer in, dat geeft alleen maar risico's.

  Bedankt trouwens voor je leuke topic! Hier hebben mensen wat aan :)
  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  22 dec 2018 22:06
  Dank je voor het advies en compliment Remco! Ze huppelen inderdaad gewoon door de bak (met hun staart die stilaan wegtrekt ) en zoeken het water niet op. Momenteel zijn er al 8 aan land gekomen. Bij sommige dieren zie je duidelijk de strepen die langs hun lijf lopen al verschijnen en eveneens hun signaal vlekken. Al zijn deze nog heel erg licht van kleur. Als je de foto's bekijkt die op 17 december zijn gepost, kan je dat bij die larve ook al minimaal waarnemen.

  Moesten er nog opmerkingen, vragen of onduidelijkheden zijn omtrent dit topic, wil ik deze meer dan graag beantwoorden of verduidelijken.

  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  26 dec 2018 18:28

  Ondertussen zijn 12 van de 15 larven aan land gekomen en in de curver geplaatst. Bij de eerst aan land gekomen jongen zijn de staartjes bijna weg en komen hun signaalvlekken helemaal op kleur.

   

  Op de onderstaande foto zie je een jong dat net uitgevangen is. Het potje met een vochtig watje en een klein plasje water blijft in de curver tot het jong deze verlaat. Al het water dat je in de curver kan vinden komt gewoonweg van het aquarium zodat ik zeker ben dat er hiermee niets mis kan lopen.

  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  26 dec 2018 22:18

  Nog wat meer ingezoomd om de kleur van zijn signaalvlek op zijn achterpoot beter weer te geven. Ook zie je nu de gele lijn die over zijn neus en flank loopt beter. Het springstaartje op zijn overgebleven stuk staart geeft hier ook goed weer van hoe groot het diertje is. Zo zie je eveneens dat het belangrijk is om kleine voedseldieren aan te bieden om de jongen groot te kunnen krijgen.

  Bijlagen
  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  05 jan 2019 17:43

  Vandaag voor de eerste keer een aantal vliegjes aan de jongen gegeven, maar voorlopig worden enkel de springstaartjes nog maar gegeten. Alle staartjes van de jongen zijn ondertussen ook verdwenen, ik heb in totaal 14 van de 15 larven aan land gehad. Eentje is dus niet aan land gekomen.

  Hieronder een foto van 2 jongen die op jacht zijn naar springstaartjes :

  Ook heb ik daarstraks een duidelijke foto van een van de volwassen mannen uit de kweekgroep kunnen nemen.

  Bijlagen
  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  10 jan 2019 18:12

  Vandaag een probleem gevonden bij het contoleren van het aquarium waarin nu enkel nog larven zitten van het 2de legsel. De filter zat verstopt en dit maakte dat er geen stromend water in het aquarium was. Ik heb dan meteen de grote steen en pomp uit het aquarium gehaald en de larven gecontroleerd omdat ik er geen meer zag. Ik vond er uiteindelijk tussen de bladeren en stenen maar 5 van de 12 terug. Dat deze uitval nu te maken heeft met het feit dat er geen stromend water was of dat er toch sprake is van kanibalisme tussen de grotere en kleinere larven kan ik niet 100% eerlijk zeggen. Volgens mij heeft de uitval te maken met het water dat "wie weet hoelang al" niet meer rond gepompt werd. Na dat ik de filter gekuisd had en het water vervest, gingen enkele larven meteen achter een steentje in de stroming zitten. Ik vermoed dat ze zo hun zuurstof beter kunnen opnemen?

  Is er iemand die hier meer weet van waarom we deze larven enkel op stromend water groot krijgen? 

  In elk geval ben ik nu toch gewaarschuwd om dit dagelijks na te kijken!

   

  Om het toch wat positief af te sluiten ; hieronder nog een sfeer foto van daarnet in de curver :

  Deze en de overige jongen hebben ondertussen al 2 bakjes springstaarten gekregen en al 2 keer een klein hoopje vliegen. In de loop van volgende week zou ik graag kleine fruitvliegen geven die bepoederd zijn met vitamines. Ik ga ook proberen om erwteluis te vinden, zowel voor mijn andere dieren.

   

   

  Bijlagen
  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  22 jan 2019 17:49

  Net bij het voederen van nieuwe springstaartjes + een grote portie vliegen nog eens een totaal foto van in de curver genomen met mijn smartphone. Ik sproei momenteel handmatig elke dag de curver een beetje nat zodat het hierin toch vochtig blijft nu de chauffage in huis goed zijn werk moet doen. De vliegen die ik geef vullen ineens heel hun bek maar worden toch wel graag gegeten merk ik. Het is wel een komisch zicht als ze deze eten.

  Dit weekend kan ik ook weer bij David Rabau terecht die voor mij een flinke hoeveelheid tarwe en erwteluis heeft opgezet. Mijn dieren en ikzelf zijn David hier weer eens heel dankbaar voor! De tinctorius eten deze potten meestal op enkele dagen helemaal leeg. Ik ben benieuwd wat de hahneli jongen hiervan gaan vinden.

  Tot volgende update!

   

   

   

  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  28 jan 2019 16:52

  Daarnet heb ik 5 jongen uit de curver gevangen en deze in een nieuwe opkweekbak geplaatst. De bak is net zoals de curver maar simpel ingericht met hier een daar een blad om onder te schuilen zodat de dieren toch nog iets makkelijker uit te vangen zijn nu ze nog klein van formaat zijn. En dit maakt natuurlijk ook dat ik ze makkelijker kan observeren. Ik zal het nu ongeveer een week aan zien en daarna zal ik stilaan de rest ook naar deze bak verhuizen. Deze bak (en ook de curver) is al enkele dagen geënt met springstaarten, vliegjes, tarwe- en erwtenluis.

  De tarweluis gaat trouwens makkelijk binnen , maar de erwteluis lijkt hun tot nu toe nog niet te bekoren.

   

  De dieren zitten ook nog steeds op kamertemperatuur, ook hun nieuwe bak wordt niet speciaal bijverwarmd. De lampen maken natuurlijk wel dat de omgevingstemperatuur iets omhoog komt als deze branden.

   

  Foto van zojuist :

  Bijlagen
  0
  tijl liekens

  Posts:972


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  31 jan 2019 15:22
  3 Dagen later toch alle dieren al verhuisd naar deze bak.

  Kort fragment van de bak en jongen gemaakt : https://youtu.be/QmHlJJ23IwQ
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top