VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 07 okt 2019 20:03 door tijl liekens
Opkweek Ameerega hahneli "Tahuayo"
55 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

tijl liekensPosts:1145


Profiel

Heist-op-den-Berg

Dn Lid


--
16 okt 2018 16:13

  Aangezien ik recent beslist heb om terug te starten met het handmatig op kweken van gifkikkers, houd ik jullie bij deze meer dan graag op de hoogte met een foto reportage van de opkweek van Ameerega hahneli larven.
   

  Even een korte inleiding over de hahneli :

  De hahneli waarover dit topic gaat zijn een kleine Ameerega variant uit Iquitos, Peru en het is een soortje dat echter vrij schuw is. Ze hebben een donker tot zwarte rug met witte zijstrepen en oranje signaalvlekjes aan hun achterpoten. Ikzelf ben in het bezit van 3 mannetjes en 1 vrouwtje, deze dieren zijn afkomstig van Understory Enterprise en heb ik aangekocht bij Ruud Schouten (RANA). De dieren bevinden zich in een 50x50x50 bak die zich in de bovenste rij bakken van mijn stelling situeert. Meermaals per dag krijgen mijn vrouw en ik een fluitconcert van deze dieren, voornamelijk bij schemer zowel 's ochtends als 's avonds.

  Hier een link naar Youtube met een kort fragment van onze zanger : https://www.youtube.com/watch?v=u_a5bOYkJ2c

  Legsels van deze dieren zijn vaak groot, varieerend van +-10 tot 25 eitjes. Deze worden vrijwel altijd in foto rolletjes afgelegd, soms ook in een leghuisjes waarbij het mannetje nooit ver weg van zijn legsel zal zitten om dit te bewaken.

  Indien u nog graag extra informatie wil over deze dieren kan u gaan terug kijken in mijn andere topic's, aan deze dieren gaat nog wel een hele historie aan voorbij...  Maar goed, nu over de opkweek van hun larven.

   

   

  OPKWEEK

  In het verleden had ik gemerkt dat ik de larven apart of samen in stilstaands water niet groot kreeg. De larven vielen telkens snel uit dus het werd duidelijk dat er iets moest veranderen. Na even denken had ik dan een curverbox gevuld met water en hierin een pompje en aquarium verwarming gezet zodat de larven in een constante temperatuur van 20 graden en stromend water zaten. Het bleek al snel dat de larven niet meer uitvielen en zich op stevige pas verder ontwikkelden. SUCCES! Als voedsel gaf ik net zoals aan de andere gifkikker larven Hikari Koi staples, hiermee heb ik vrijwel alle andere soorten mee kunnen groot krijgen. Maar de hahneli larven kwamen er niet aan. Ik heb dan met allerlei voeding gexperimenteerd en vond dat de larven wel aten van algentabs en eikenblad. Voedingsprobleem opgelost!

   

  Nu ik opnieuw moed gevonden heb om terug larven handmatig op te kweken, wou dit zeggen dat ik terug een systeem voor deze larven moest maken. Dit was vrij simpel ; ik heb een 2dehands aquarium opgehaald en uitgekuist en de pomp die ik nog had liggen hierin geinstaleerd. Dan nog wat steentje ingelegd zodat de larven zich hiertussen kunnen verstoppen en een grote kasei waarop de jonge kikkers kunnen klimmen als hun transformatie compleet is. Ik ben naar een aquarium overgestapt simpelweg omdat ik deze in de woonruimte kan zetten en het visueel mooier is dan een plastieke curver bak. Het voordeel van de bak in de woonruimte is ook dat ik niet moet bijverwarmen. Trouwens het onderwerp "bijverwarmen van larvenwater in het algemeen" is voor mij ook niet helemaal duidelijk of dat wel echt nodig is, aangezien het water in het wild ook enorm variabel in temperatuur kan zijn. Ik noteer met verstift het aantal larven dat hierin zit en eens ik geen recent legsel meer heb, dek ik het aquarium af met huishoud folie zodat evenueel aan land komende kikkertjes niet ontsnappen.

  Vandaag heb ik dan de eerste 5 larfjes helpen uit hun eitje komen met een lepel en een tandenstokertje. De rest volgt nog in de loop van de week. Het legsel dat ik nu had bestaat uit 15 larfjes. Hieronder dan de foto's, deze zeggen vaak meer dan woorden ;)  :

  Tot de volgende update!

   

   

  0

  Gerard Schouw  Posts:532


  Profiel

  Zundert

  Dn Lid


  --
  16 okt 2018 20:50
  ik denk dat jij hetzelfde probleem hebt/had als ik en Remco met de aff. hahneli hadden. Deze zijn ook erg lastig op te kweken. Veel succes en ik volg de ontwikkelingen Tijl.
  1

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  16 okt 2018 21:43

  Leuk dat je het mee gaat volgen Gerard! Ik heb spijt dat ik in het verleden niet meer en duidelijkere kweekverslagen heb gemaakt voor mezelf en de fora. Nu ben ik ook al hier en daar aan het twijfelen van hoe ik bepaalde zaken had aangepakt en het had makkelijk geweest om gewoon te kunnen terug kijken hoe ik dat in het verleden heb gedaan. Ik heb toch wel een mooi aantal hahneli groot gekregen hoor, vanaf ze aan land komen moet je ze eigenlijk zowat behandelen als jonge pumilio. Maar dit gaan wel later in dit topic nog wel ontdekken! :) Ergens vond ik het heel jammer dat er zo weinig interesse in was bij medehobbyisten om deze soort te houden en ik ben daardoor met hun kweek ook stilgevallen. De ouderdieren zelf krijgen hun larven niet groot doordat er in de bakken geen stromend water is. Vrijwel elke keer als er iemand hier om kikkers komt, krijg ik ook de vraag waarom ik in godsnaam deze "niet fel gekleurde" dieren houd. Ik hoop dat met zulke verslagen ik toch enkele mensen kan bereiken of bekoren met een onterecht minder gewaardeerde gifkikker en de vlam (terug) aanwakker voor dieren zoals deze. In mijn ogen zijn dit echt prachtige gifkikkers!

  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  19 okt 2018 12:37

  Net de laatste larve uit zijn gelei geholpen en deze in bij het aquarium geplaatst. Gisteren heb ik 2 algentabs,2 koi staples en een klein beetje visvlokken in het water gedaan. Waarschijnlijk gaan ze aan de staples en de visvlokken niet komen, maar ik speel liever op safe en bied ze hiermee genoeg variatie in voeding aan. Eikenbladeren ligger er nu ook in om aan te knabbelen of onder te schuilen. Deze maken ook het water zuurder.

  Jammer dat ik geen goede camera heb om close-ups van de larven te maken. Moest iemand zich geroepen voelen om me hierbij te helpen, ben je altijd meer dan welkom!

  Hieronder dan nog enkele foto's van het laatste larfje en de voeding die ik test. Ook plaats ik een link naar een Youtube van een fragment waarbij ik een larve uit zijn gelei help en in het aquarium plaats. In de achtergrond hoor je een hahneli man, het hoeft dus niet altijd schemer te zijn om te fluiten.

   

  Link naar het fragment : https://www.youtube.com/watch?v=2Ba0IPyXJ-A

   

   

   

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  25 okt 2018 15:52

  Kleine update :

   

  De larven zijn toch al wel verdubbelt van formaat en ze worden ook steeds meer actief. Van de koi staples en visvlokken blijven ze af, dit kan je niet zeggen van de algentabs. Aan elk stukje opgeloste alg knabbelt er wel een larve zoals je op de foto hieronder kan zien. De overige larven verschuilen zich nog onder de kassei.

  Ik geef vanaf heden geen visvlokken of staples meer.

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  07 nov 2018 12:14
  Aan sommige larven zie je nu duidelijk dat ze hun achterpoten aan het ontwikkelen zijn. We zijn nu +- 3 weken nadat ze uitgekomen zijn.
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  12 nov 2018 22:58

  Daarnet voor het verversen van het water een duidelijke foto van 2 larven kunnen nemen. Opvallend dat de larven veel actiever zijn in het donker, ik tel er beduidend meer dan overdag.

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  29 nov 2018 17:24
  Update :

  Alles gaat rustig zijn gang, de ontwikkeling van de larven verloopt trager dan in het verleden. Dit wijt ik aan het gegeven dat ik in het verleden een aquarium verwarming gebruikte om het water op hogere temperatuur te brengen. Ik heb het gevoel dat kamertemperatuur wel beter is voor de larven , dit na een hoop topics hierover opgezocht te hebben. De huidige larven zijn ook al veel groter geworden dan diegene die ik in het verleden had.

  Ik heb ondertussen ook een 2de legsel dat bijna klaar is om uit te komen en bij in het aquarium gaat.
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  05 dec 2018 21:42
  12 gezonde larven zijn uit het nieuwe legsel gekomen en bij in het aquarium geplaatst. Jammer genoeg zijn 3 larven niet goed uit gekomen. Dit maal had ik ze niet handmatig maar wel op eigen kracht laten uitkomen.
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  06 dec 2018 17:24

  Hieronder een foto om de uiterlijke verschillen weer te geven tussen de oudere en nieuwe larven.

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  13 dec 2018 15:03

  De achterpoten van de larve op onderstaande foto zijn nu volledig ontwikkeld en je ziet ook de eerste tekenen van de voorpoten die gaan doorbreken. We zijn nu +- 56 dagen verder sinds de laatste larven van het eerste legsel uitgekomen zijn.

   

  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  13 dec 2018 18:49
  Na een bezoek bij Dutch Rana gisteren merkte ik op dat de A. hahneli "Tahuayo" die Ruud onlangs van Understory ontvangen had net dezelfde waren qua uiterlijk dan de A. hahneli "Iquitos" die ik in 2014 bij hem had aangeschaft. Na een beetje mail verkeer met Understory Enterprises ben ik er met hen kunnen uitkomen dat de hahneli die ik in bezit heb niet de "Iquitos" variant is, maar wel de "Tahuyao" variant. Blijkbaar hebben ze de "Iquitos" variant al een aantal jaar niet meer in hun bezit en klopt de beschrijving op hun website en naamgeving van de dieren uit de 2014 export/import dus niet.

  Voor mij geen probleem, maar ik ben liever 100% zeker van wat ik heb zitten en ga het vanaf heden aanpassen naar de juiste naam.

  Is het mogelijk dat een van de moderators of een beheerder de naamgeving van dit topic kunnen aanpassen naar de juiste benaming van de dieren? Ik zelf kan dit blijkbaar niet meer veranderen of andere post bewerken? Alvast bedankt!
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  17 dec 2018 12:20

  De voorste pootjes zijn doorgebroken :

   

  Close up van een larve waarbij de achterpoten al mooi ontwikkeld zijn :

  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  18 dec 2018 12:03

  Daarnet trof ik dit aan :

  Daarna dan snel even een curver ingericht om de jongen in op te kweken :

  De hahneli komen vaak nog met staart aan land, dit was toch in het verleden zo en blijkbaar nu ook weer. Ik wil hier wel op aanmerken dat het voor dit jong toch nog een beetje vroeg lijkt om al aan land te komen. Volgens mij zijn de voorpootjes ook nog niet helemaal ontwikkeld. Ik heb na het nemen van de foto's ook nog een bakje water in de curver gezet zodat de jonge kikkers die nu stilaan aan land komen eventueel terug in het water kunnen. De curver is ook ge-ent met springstaartjes zodat er voedsel beschikbaar is.

   

  We zijn nu +- 61 dagen verder sinds de laatste larven van het eerste legsel uitgekomen zijn.

  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  22 dec 2018 19:34

  Enkele close-ups van de hahneli larven, getrokken door Isabelle Michiels.

   

  Bijlagen
  0

  Remco Stuster  Posts:5981


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  22 dec 2018 20:49
  Ik zou me niet druk maken om het vroege landgaan van de larven. Mijn ervaring is dat hahneli (en andere hahneli achtige soorten) na het doorbreken van de poten echt binnen 24 uur aan land moeten kunnen omdat ze anders verdrinken. Ze hoeven dan ook echt het water niet meer in, dat geeft alleen maar risico's.

  Bedankt trouwens voor je leuke topic! Hier hebben mensen wat aan :)
  1

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  22 dec 2018 22:06
  Dank je voor het advies en compliment Remco! Ze huppelen inderdaad gewoon door de bak (met hun staart die stilaan wegtrekt ) en zoeken het water niet op. Momenteel zijn er al 8 aan land gekomen. Bij sommige dieren zie je duidelijk de strepen die langs hun lijf lopen al verschijnen en eveneens hun signaal vlekken. Al zijn deze nog heel erg licht van kleur. Als je de foto's bekijkt die op 17 december zijn gepost, kan je dat bij die larve ook al minimaal waarnemen.

  Moesten er nog opmerkingen, vragen of onduidelijkheden zijn omtrent dit topic, wil ik deze meer dan graag beantwoorden of verduidelijken.

  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  26 dec 2018 18:28

  Ondertussen zijn 12 van de 15 larven aan land gekomen en in de curver geplaatst. Bij de eerst aan land gekomen jongen zijn de staartjes bijna weg en komen hun signaalvlekken helemaal op kleur.

   

  Op de onderstaande foto zie je een jong dat net uitgevangen is. Het potje met een vochtig watje en een klein plasje water blijft in de curver tot het jong deze verlaat. Al het water dat je in de curver kan vinden komt gewoonweg van het aquarium zodat ik zeker ben dat er hiermee niets mis kan lopen.

  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  26 dec 2018 22:18

  Nog wat meer ingezoomd om de kleur van zijn signaalvlek op zijn achterpoot beter weer te geven. Ook zie je nu de gele lijn die over zijn neus en flank loopt beter. Het springstaartje op zijn overgebleven stuk staart geeft hier ook goed weer van hoe groot het diertje is. Zo zie je eveneens dat het belangrijk is om kleine voedseldieren aan te bieden om de jongen groot te kunnen krijgen.

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  05 jan 2019 17:43

  Vandaag voor de eerste keer een aantal vliegjes aan de jongen gegeven, maar voorlopig worden enkel de springstaartjes nog maar gegeten. Alle staartjes van de jongen zijn ondertussen ook verdwenen, ik heb in totaal 14 van de 15 larven aan land gehad. Eentje is dus niet aan land gekomen.

  Hieronder een foto van 2 jongen die op jacht zijn naar springstaartjes :

  Ook heb ik daarstraks een duidelijke foto van een van de volwassen mannen uit de kweekgroep kunnen nemen.

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  10 jan 2019 18:12

  Vandaag een probleem gevonden bij het contoleren van het aquarium waarin nu enkel nog larven zitten van het 2de legsel. De filter zat verstopt en dit maakte dat er geen stromend water in het aquarium was. Ik heb dan meteen de grote steen en pomp uit het aquarium gehaald en de larven gecontroleerd omdat ik er geen meer zag. Ik vond er uiteindelijk tussen de bladeren en stenen maar 5 van de 12 terug. Dat deze uitval nu te maken heeft met het feit dat er geen stromend water was of dat er toch sprake is van kanibalisme tussen de grotere en kleinere larven kan ik niet 100% eerlijk zeggen. Volgens mij heeft de uitval te maken met het water dat "wie weet hoelang al" niet meer rond gepompt werd. Na dat ik de filter gekuisd had en het water vervest, gingen enkele larven meteen achter een steentje in de stroming zitten. Ik vermoed dat ze zo hun zuurstof beter kunnen opnemen?

  Is er iemand die hier meer weet van waarom we deze larven enkel op stromend water groot krijgen? 

  In elk geval ben ik nu toch gewaarschuwd om dit dagelijks na te kijken!

   

  Om het toch wat positief af te sluiten ; hieronder nog een sfeer foto van daarnet in de curver :

  Deze en de overige jongen hebben ondertussen al 2 bakjes springstaarten gekregen en al 2 keer een klein hoopje vliegen. In de loop van volgende week zou ik graag kleine fruitvliegen geven die bepoederd zijn met vitamines. Ik ga ook proberen om erwteluis te vinden, zowel voor mijn andere dieren.

   

   

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  22 jan 2019 17:49

  Net bij het voederen van nieuwe springstaartjes + een grote portie vliegen nog eens een totaal foto van in de curver genomen met mijn smartphone. Ik sproei momenteel handmatig elke dag de curver een beetje nat zodat het hierin toch vochtig blijft nu de chauffage in huis goed zijn werk moet doen. De vliegen die ik geef vullen ineens heel hun bek maar worden toch wel graag gegeten merk ik. Het is wel een komisch zicht als ze deze eten.

  Dit weekend kan ik ook weer bij David Rabau terecht die voor mij een flinke hoeveelheid tarwe en erwteluis heeft opgezet. Mijn dieren en ikzelf zijn David hier weer eens heel dankbaar voor! De tinctorius eten deze potten meestal op enkele dagen helemaal leeg. Ik ben benieuwd wat de hahneli jongen hiervan gaan vinden.

  Tot volgende update!

   

   

   

  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  28 jan 2019 16:52

  Daarnet heb ik 5 jongen uit de curver gevangen en deze in een nieuwe opkweekbak geplaatst. De bak is net zoals de curver maar simpel ingericht met hier een daar een blad om onder te schuilen zodat de dieren toch nog iets makkelijker uit te vangen zijn nu ze nog klein van formaat zijn. En dit maakt natuurlijk ook dat ik ze makkelijker kan observeren. Ik zal het nu ongeveer een week aan zien en daarna zal ik stilaan de rest ook naar deze bak verhuizen. Deze bak (en ook de curver) is al enkele dagen geënt met springstaarten, vliegjes, tarwe- en erwtenluis.

  De tarweluis gaat trouwens makkelijk binnen , maar de erwteluis lijkt hun tot nu toe nog niet te bekoren.

   

  De dieren zitten ook nog steeds op kamertemperatuur, ook hun nieuwe bak wordt niet speciaal bijverwarmd. De lampen maken natuurlijk wel dat de omgevingstemperatuur iets omhoog komt als deze branden.

   

  Foto van zojuist :

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  31 jan 2019 15:22
  3 Dagen later toch alle dieren al verhuisd naar deze bak.

  Kort fragment van de bak en jongen gemaakt : https://youtu.be/QmHlJJ23IwQ
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  20 feb 2019 13:00

  In de loop van de laatste update tot nu heb ik toch nog wat extra blad in de bak gelegd zodat de jongen toch wat meer variatie in microklimaat en meer schuilmogelijkheden hebben. Verder loopt alles zijn normale gang van zaken en voeder ik ze nu vrijwel dezelfde variatie van insecten die mijn andere dieren krijgen. Het enige verschil is dat deze jongen iets meer springstaarten krijgen dan de rest van mijn dieren. Dit voornamelijk zodat de kleinere hahneli ook nog genoeg voedsel binnen krijgen.

  Nog een maand en de jongen zijn klaar voor verkoop, ik verwacht dus niet dat er op dit topic nog veel updates gaan komen.

  Hopelijk hebben jullie uit dit topic wat leesplezier en voldoende informatie kunnen halen.

   

   

  Ook het volgende legsel ligt weer klaar :

  Bijlagen
  0

  Remco Stuster  Posts:5981


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  21 feb 2019 07:39
  Mijn ervaring is dat deze soort niet altijd probleemloos opgroeit. Hou je er zelf ook enkele om het opgroeien tot gezonde volwassen dieren nog te zien? Ik ondervond helaas vaak problemen met vergroeiingen...
  1

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  21 feb 2019 10:25
  Interessant, wat voor vergroeiingen hadden je jongen last van dan? Kwestie van bepaalde kenmerken beter in het oog te kunnen houden? Heb jij trouwens een topic staan met jou kweek of opkweek ervaringen met Hahneli? Ik ben benieuwd hoe dit bij jou gelopen is want ik heb al meermaals gehoord dat er maar enkelen zijn die larven of jongen groot hebben gekregen. En u bent daar blijkbaar een van.

  Ik wil er gerust een aantal bij houden tot ze vrijwel volwassen zijn. Eerst moet ik wel nog plaats vinden of maken :D
  0

  Remco Stuster  Posts:5981


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  21 feb 2019 16:54
  Nee ik heb nooit een dergelijk topic geschreven. Wel jaren geleden een artikeltje over de kweek geschreven in het DN magazine, maar volgens mij niet echt ingegaan op opgroeiproblemen.

  Anyway, de rug wil nogal eens krom groeien en ook voorpootjes die krom groeien kwamen geregeld voor met zowel hahneli als aff. hahneli. De oorzaak werd mij nooit echt duidelijk, maar gevarieerd voeden en goed in de supplementen zetten wil wel helpen. Ik bepoederde ook altijd de springstaarten en bladluizen overigens.
  Thomas Ackermann gebruikte nog jarenlang UV straling om de jongen goed op te laten groeien. Dat maakte bij hem een hoop verschil, maar zowel bij hem als bij mij kwamen mislukkelingen toch wel geregeld voor. Veel Ameerega soorten zijn overigens gevoelig hiervoor.
  Frappant was wel bij mij dat het vaak mis ging in kleine opkweekbakken, maar grote bakken met veel jongen en dagelijks veel voedsel werkte een stuk beter.
  Ik geef het overigens expres aan omdat je al schreef dat je jongen over niet al te lange tijd klaar zijn voor de verkoop, maar mijn ervaring is dat daar bijna nooit wat van goed opgroeit. Op een zeker moment verkocht ik alleen nog dieren als ze bijna of geheel volwassen waren. Anderzijds, soms heb je geluk en vinden ze een baasje die hele goede resultaten behaalt :)
  1

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  22 feb 2019 10:46

  Deze informatie over de mogelijke problematiek met het opgroeien van Hahneli of andere Ameerega ben ik nog nooit tegengekomen, heel interessant Remco. Kan je mij vertellen in welke jaargang van het magazine ik jou artikel kan terug vinden? Ik kan ook niet zeggen dat de nakweek die ik in het verleden heb gehad, een van deze kenmerken vertoonde. Uiteindelijk zijn de meeste nakweekdieren toen ook pas verkocht als ze rond het jaar oud waren, maar dit doe ik meestal bij alle dieren die ik opkweek.

  Zou het misschien kunnen dat bij het opkweken van Ameerega jongen het interessanter is dat de groei wat  langzamer gaat? Ik heb wel het idee dat deze dieren het in hun groei goed doen bij wat lagere temperaturen, de nakweek die ik nu heb groeit ook gewoon op in kamer temperatuur. Deze temperatuur schommelt ergens tussen de 17°c en 21°c. Ik heb het idee dat deze temperaturen zeker invloed heeft op het groei process en het maakt dat het allemaal veel langzamer aan maar toch positief gaat, net zoals dit bij kikkervisjes het geval is. Ik heb dit ook bij andere kikker soorten trouwens ook al gemerkt.

  Ik geloof ook dat kikkers van eender welke soort die op 3 maand oud verkocht worden, zowizo nog zeer frangiel zijn en nog een hele weg moeten afleggen voor ze volwassen en sterk zijn. Dit lijkt mij dus niet anders dan met deze dieren het geval zou zijn. Maar toch is deze leeftijd een richtlijn of standaard voor verkoop in onze hobby geworden. En een meer ervaren of gedreven persoon zal deze of andere dieren wel goed verder opgekweekt krijgen in mijn opinie.

  Uiteindelijk heb ik dit topic ook aangemaakt om te laten zien op welke manier ik deze jongen groot breng, aanvullend met informatie en ervaringen van andere hobbyisten zoals jij. Dit alles samen maakt dat we kunnen bijleren of her en der iets oppikken en ik zelf ook dingen aanpas in de toekomst of in de loop van het proces zelf. Door jou advies vind ik het ook een zeer goed idee vind om de opkweek toch verder te beschrijven tot ze op een min of meer volwassen leeftijd bereikt hebben. Zo kunnen we inderdaad ook kijken of er geen problemen zich ontplooien in hun later stadia van ontwikkeling en wat de eventuele oorzaken of oplossingen hiervan kunnen zijn.

   

   

  Hieronder nog een foto van de jonge nakweek in 2015 en een foto van één van deze dieren dat in 2016 werd opgehaald.

   

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  22 feb 2019 14:03

  Aangezien het effect van UV ook een vaak besproken onderwerp is met nogal gedeelde meningen en ervaringen, wil ik dit onderstaande antwoord afkomstig uit het Belgische kikkerforum geschreven door Johan de Gruyter toch even delen. (Dit is voornamelijk voor mezelf om deze info te onthouden en makkelijker terug te vinden) :

  Ik heb eens rondgekeken en er zijn wel een aantal papers te vinden over het effect van UV licht (en dan vooral UV-B) op kikkers.

  Algemeen gelden de volgende regels:

  -Gewervelden maken vitamine D3 aan in de huid door blootstelling aan UV
  -UV blootstelling van de huid is schadelijk door oa de aanmaak van vrije radicalen
  -Carotenoiden fungeren voor veel dieren als opvangpools voor vrije radicalen en mitigeren de schade van UV

  Kort gezegd wilt een dier dus altijd een balans vinden tussen schade en aanmaak van vitaminen en carotenoiden helpen hierbij. Nu geld in de natuur dat overbodige zaken verdwijnen. Dus als een kikker nooit blootstelling aan UV krijgt en voldoende vitamine D3 binnenkrijgt, dan worden de carotenoiden die normaal in de huid zouden terechtkomen voor bescherming voor andere doelen aangewend (zoals bijvoorbeeld weerstand tegen ziektes). In feite zijn de amereega kikkers dus roder omdat ze schade door UV willen voorkomen en zijn ze zonder UV fletser van kleur omdat het niet nodig is om meer in hun huid te steken.

  Dit geldt wel niet altijd, bijvoorbeeld bij Xenopus werd in deze studie gevonden dat zowel UV als carotenoiden bijdragen en dat carotenoiden geen extra bescherming tegen UV boden:

  "Amphibians have recently experienced unprecedented declines in the wild, the causes of which are often difficult to mitigate. This has increased the importance of ex situ conservation; however, long-term maintenance and breeding of amphibians in captivity often has limited success. In vertebrates, vitamin D is required for calcium homeostasis and is produced endogenously in skin exposed to ultraviolet (UV) light; however, UV light can be harmful to amphibians in some instances. Carotenoids are dietary pigments that may provide protection from UV light. The aim of this study was to assess the protective capability of carotenoids against the potentially harmful effects of UV light in Silurana (=Xenopus) tropicalis larvae raised in an enhanced or limited UV environment. Tadpole survival and the size and developmental stage reached by the end of the study period were measured. Carotenoids had a significantly positive effect on developmental rate in both UV-limited and UV-enhanced environments. Larvae in an enhanced UV environment were significantly larger than those raised under a limited UV environment, irrespective of diet. Carotenoid-fed larvae tended to have increased survival in relation to those raised without carotenoids, but only in a limited UV environment. Carotenoids appear to provide little protection against UV light in this case. The role of carotenoids in amphibian health has not previously been studied. We show that carotenoid availability significantly influences development and may increase survival in S. (X.) tropicalis larvae. This finding may have important implications for recommendations made on the nutrition of amphibians in captivity."


  De invloed van UV is blijkbaar vooral bestudeerd bij O. pumilio. Hier een paar samenvattingen van studies:

  "Ambient ultraviolet-B radiation can harm amphibian eggs, larvae and adults. However, some amphibians avoid UV-B radiation when given the opportunity. The strawberry poison dart frog, Oophaga pumilio, is diurnal and males vocalize throughout the day in light gaps under forest canopies that expose them to solar radiation. Previous studies have demonstrated that males calling from high perches are more successful at mating than those at lower perches. We investigated whether frogs at higher perches receive more ultraviolet-B than those calling from lower perches. We also investigated whether frogs on perches receiving relatively low ultraviolet-B levels maintained their positions for longer compared to individuals calling from perches receiving higher levels of ultraviolet-B. Finally, since it has been hypothesized that some animals utilize levels of UV-A as a visual cue to avoid UV-B damage, we artificially elevated ultraviolet-A levels to examine whether males exposed to artificially elevated ultraviolet-A abandoned their perches sooner compared to males exposed to visible light. We found that frogs called from perches receiving low ultraviolet-B regardless of perch height, and that frogs maintain their positions longer on perches receiving low ultraviolet-B compared to perches receiving even slightly higher ultraviolet-B levels. Exposing the frogs to artificially elevated levels of ultraviolet-A radiation caused males to move off of their perches faster than when they were exposed to a control light source. These experiments suggest that ultraviolet radiation plays an important role in frog behavior related to perch selection, even in rainforests where much of the solar radiation is shielded by the forest canopy."

  Een kleine uitleg hierbij: het langer volhouden van roepen in een nadelige positie (zoals met veel UV straling) duidt op een betere tolerantie en is wat men een "eerlijk" signaal noemt over de lichamelijke conditie. Vandaar dat deze mannetjes meer gekozen worden door vrouwtjes. Dit is iets wat veel voorkomt in de natuur, andere bekende voorbeelden zijn de kleuren en lengte van pluimen van vogels, hoe donker de manen van een leeuw zijn ivm oververhitting etc. (basically: ik ben zo gezond en snel dat ik ondanks deze handicap toch kan overleven).

  "Many animals, plants, and microorganisms are harmed by ultraviolet-B radiation. In particular, several members of class amphibia are negatively affected by exposure to ultraviolet-B radiation. Exposure to ultraviolet-B radiation can cause death or various types of sublethal damage in amphibians. One mechanism to lessen the effect of harmful ultraviolet-B radiation is to limit exposure to sunlight behaviorally. Few studies have examined the behavioral sensitivity of adult amphibians to ultraviolet-B radiation. Using both field experiments and field observations, we found that two species of diurnal poison-dart frogs in Costa Rica (Dendrobates pumilio, D. auratus) consistently preferred areas in the field and within experimental testing chambers that offered low levels of ultraviolet-B radiation. In field observations, vocalizing D. pumilio were found at locations with significantly lower levels of ambient ultraviolet-B compared to random locations throughout their natural habitat. Ultraviolet-B avoidance behavior may be an important behavioral response for tropical frogs in light of recent evidence suggesting a significant increase in the levels of ambient ultraviolet-B radiation in the tropics over the past decade."

   

  0

  Gerard Schouw  Posts:532


  Profiel

  Zundert

  Dn Lid


  --
  22 feb 2019 16:04
  Geplaatst door tijl liekens op 21 feb 2019 10:25
  Interessant, wat voor vergroeiingen hadden je jongen last van dan? Kwestie van bepaalde kenmerken beter in het oog te kunnen houden? Heb jij trouwens een topic staan met jou kweek of opkweek ervaringen met Hahneli? Ik ben benieuwd hoe dit bij jou gelopen is want ik heb al meermaals gehoord dat er maar enkelen zijn die larven of jongen groot hebben gekregen. En u bent daar blijkbaar een van.

  Ik wil er gerust een aantal bij houden tot ze vrijwel volwassen zijn. Eerst moet ik wel nog plaats vinden of maken :D

   

  ik en Remco hebben beiden een artikel destijds geschreven over de a. aff. hahneli, die van mij staat in een uitgave van 2010. Remco iets eerder volgens mij.

   

  1

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  22 feb 2019 16:14
  Dank u Gerard! Ik heb deze niet in mijn persoonlijke collectie geloof ik, maar ik ga wel eens op bezoek bij een mede hobbyist. Als ik ze niet kan vinden bestel ik ze hier wel op de webshop.
  0

  Gerard Schouw  Posts:532


  Profiel

  Zundert

  Dn Lid


  --
  23 feb 2019 11:32

  zal eens kijken of ik het zo snel kan vinden, anders stuur ik je wel een fotokopie.

  1

  Remco Stuster  Posts:5981


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  23 feb 2019 11:40
  Het is wel oude shit allemaal. Mijn eerste artikel, en derde, dus nog een beetje knullig :)

  • Stuster, R. (2006)
  Epipedobates hahneli, de zoektocht en de kweek
  DN Magazine / Dendrobatidae Nederland 18 (4). – p. 18 – 21

  • Stuster, R. (2005)
  Ervaringen met een onbekende Epipedobaat
  DN Magazine / Dendrobatidae Nederland 17 (4). – p. 6 – 9.

  1

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  23 feb 2019 11:48
  @ gerard : thnx!
  @ remco : haha, bij mij is het altijd knullig
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  01 mrt 2019 12:56
  Update:

  De jongen beginnen schuwer te worden en zich meer weg te stoppen. Net zoals hun ouders zijn ze vooral 's morgens en net voor de lichten uitgaan actief. Dit maakt het me niet makkelijk om de aantallen te tellen of de groei bij individuele dieren goed te observeren. Tot nu lijkt me wel nog altijd alles in orde. Ik zal waarschijnlijk in de loop van volgende week wat meer beplanting in de bak zetten om ze wat meer schuil mogelijkheden te geven. De jongen gaan toch nog even in deze bak zitten.

  Ik merk ook dat grote fruitvliegen nog steeds niet hun voorkeur van eten is. Springstaartjes en kleine vliegen gaan dan wel makkelijk binnen. Dat de witte pissebedden die in hun bak geënt zijn nu ook gegeten worden, kan ik niet controleren. Maar de kleintjes zullen hoogst waarschijnlijk ook wel op hun menu staan.

  Voor de opkweek is het dus echt noodzakelijk om voor een lange periode kleine insecten aan te bieden! Voor pumilio jongen is dit ook het geval, maar deze soort groeit sneller op dan de hahneli naar mijn gevoel.
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  07 mrt 2019 18:30

  Bromelia bij in de bak gezet, verder gaat alles zijn gang. Dit weekend heb ik ook nieuwe herpetal amphib poeder, vloeibare vitamines en calcium/magnesium flesjes opgehaald bij Rana. Deze 2 laatste sproei ik om de 4 dagen met de hand bij.

   

  Bijlagen
  0

  Remco Stuster  Posts:5981


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  07 mrt 2019 19:50
  Ben benieuwd naar hoe ze verder groeien :)
  0

  Gerard Schouw  Posts:532


  Profiel

  Zundert

  Dn Lid


  --
  07 mrt 2019 21:22

  ik ook

  0

  Johan De Gruyter  Posts:37


  Profiel

  Lier
  --
  08 mrt 2019 21:42

  Iets wat ook wel zeker kan werken om extra calcium te geven is calciumgluconaat. Kan je gewoon bij de apotheker kopen in oplossing. Wordt vooral gebruikt om verzwakte kikkers een boost te geven of kikkers die echt calciumtekort hebben te helpen.

  In verdunde vorm zou het ook wel gewoon als een verrijking kunnen werken. Belangrijk blijft wel dat er voldoende vitamine D3 aanwezig is dan voor de calcium te verwerken. Anders doen alle calciumtoevoegingen helemaal niets.

  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  09 mrt 2019 18:07

  Ik ben blij dat jullie nog steeds volgen!

  Bedankt voor de tipJohan , ik houd dit zeker in het achterhoofd moest er zich iets voordoen.
  Voorlopig ga ik wel niets extra meer bijgeven aangezien hun ontwikkeling goed loopt.

  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  16 mrt 2019 15:52

  Update : Deze week heb ik de bladlaag nog wat dikker gelegd. Ik heb het idee dat de dieren nog steeds mooi verder groeien, sommige zijn nu de helft van hun ouders qua grootte. De meeste jongen hun achterbenen lijken iets lichter van kleur in vergelijking met de ouders. Hun signaalvlekken en zwarte rug zijn wel even fel van kleur.

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  03 apr 2019 22:18

  Voor de tweede keer op rij heb ik weer een legsel van de hahneli gemist. Het leverde me wel deze beelden op:

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  06 apr 2019 19:14

  Aangezien ik de magazines van Remco en Gerard nergens te pakken kreeg, heb ik die van Gerard al kunnen vastkrijgen op de DN-dag. Nu nog verder opzoek naar die van Remco.

   

  Hier een foto van de buit vandaag :

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  06 apr 2019 20:53

  Deze keer ben ik ze wel te snel af!

   

  Blijkbaar staat jou artikel toch niet in de 2010 magazines Gerard... :D

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  18 apr 2019 16:33

  De volgende lading hahneli larven is bijna klaar om uit te komen :

   

  De jongen in de opkweekbak blijven het goed doen. Sommige staan iets te dik door een overvloed aan erwtenluis in de bak, maar zo krijgen de "achterblijvertjes" toch ook genoeg voedsel binnen.

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  09 mei 2019 16:28

  Even een foto om het verschil in grootte te laten zien tussen een larf die ik net uit zijn gelei heb geholpen (links) en een larf die nu 7 dagen oud is nu (rechts). Geweldig hoe snel ze groeien!

  Bijlagen
  0

  Gerard Schouw  Posts:532


  Profiel

  Zundert

  Dn Lid


  --
  10 mei 2019 20:53
  Geplaatst door tijl liekens op 06 apr 2019 20:53

  Deze keer ben ik ze wel te snel af!

   

  Blijkbaar staat jou artikel toch niet in de 2010 magazines Gerard... :D

   

  In welke jaargang dan Tijl?

   

  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  11 mei 2019 10:32
  geen idee, niet in die van 2010...
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  02 jun 2019 13:32

  Eindelijk nog eens "betere" foto's kunnen nemen van hoe de nakweek er momenteel uitziet. Het makkelijkste is even de lichten uit zetten, dan komen de meeste wel te voorschijn. (fotos zijn met flits door de voorruit getrokken)

   

  Als ik met de lichten aan een een foto wil nemen, draait het meestal zo uit :

  De meeste jongen hebben nu toch al bijna het formaat van de ouder dieren. Ik zie bij geen dieren een afwijking van de rug of poten. De jongen zijn nu bijna 6 maand aan land.

  Ik ga volgende weken eens experimenteren met LED-strips die minder fel licht geven dan T5 lampen. Ik heb het gevoeld dat dit de Hahneli veel meer zichtbaar en brutaler gaat maken. Nu de lichten een dag of 2 uitzijn door de warme dagen, zijn ze vrijwel constant zichtbaar. Eigenlijk wil ik het gedrag zien dat ze gaan vertonen bij schemer of de lichten uit en ik vermoed dat ze dit ook gaan blijven doen met gedimde lichten. Dom dat ik hier nog niet eerder aan gedacht heb. Heeft iemand anders in het verleden hier al eens mee ge-experimenteerd?

  Bijlagen
  0

  Remco Stuster  Posts:5981


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  03 jun 2019 10:18
  Heel mooi hoor die nakweek!
  1

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  03 jun 2019 10:53

  Leuk dat je ze mooi vindt! Ik heb het idee dat ze meer kleur hebben dan de ouders.

  Remco, heb jij ervaring in het experimenteren met lumen/lichtsterkte?

  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  22 jun 2019 16:57

  Nog een korte update :

  22 op 22 aan land van de nieuwe jongen. Hier een link naar hun opkweek setup :  https://youtu.be/kupDp1WJRpQ   .

  Na een korte periode van het testen van enkele goedkope LEDstrips, kan ik nu al zeggen de het resultaat geweldig is! De Hahneli zitten nu overal goed zichtbaar doorheen de bak. Natuurlijk stoppen ze zich nogwel weg als ik de ramen open doe, maar verder blijven ze heel goed zitten. Hun gedrag is nu meer vergelijkbaar met dat van R.benedicta in mijn ervaring.

  Ik gebruik nu ook dezelde LEDstrips in mijn stelling en ander bakken tijdens de warme dagen! Voor mij werkt dit perfect en deze zorgen dat er toch nog genoeg licht in de bakken is.

  Clip van de LEDstrips in de stelling en andere bakken :

  https://youtu.be/1pBljfnfLgk

  Om te vergelijken, clip van de stelling met T5:

  https://youtu.be/NSDO1tMKHpA

   

  Groet,

  Tijl

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  01 jul 2019 14:00
  Deze morgend heb ik voor de eerste keer met 100% zekerheid gefluit gehoord in de bak. Ik had vorige week ook al het vermoeden dat er gefloten werd, maar als ik in de omgeving van de bak kwam stopte het geluid. Aangezien deze vak vlak naast de stelling staat waar de kweekgroep zich in bevind, kon ik het dus niet zeker zeggen.

  De dieren hebben nu ook hetzelfde formaat als de dieren in mijn volwassen kweekgroep. Ze zijn nu iets meer dan 7 maand oud.
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  23 jul 2019 21:43
  Update:

  Men kan nu redelijk goed verschil tussen man en vrouw zien. De vrouwen zijn beduidend groter dan de mannen. Ze lijken mij vrijwel klaar voor de kweek en ik verwacht dat ze niet meer gaan verder groeien of er nog veel gaat veranderen aangezien alle dieren een volwassen formaat hebben.

  Zoals het er nu naar uit ziet, ga ik een tafel reserveren voor de DN-dag en ga ik oa deze jong volwassen dieren op tafel zetten. Ik zou ook graag een deel van deze Hahneli hun opbrengst willen doneren aan het Reserva Ranita Dorada project. Voor zij die geen weet hebben van dit project of er meer informatie over willen : https://www.webshop.gifkikkerportaal.nl/Reserva-Ranita-Dorada . Hopelijk zijn er dus enkele geïnteresseerden om Hahneli te houden tussen al die hobbyisten op de DN-beurs . :D

  Ik heb momenteel nog +-40 andere jonge Hahneli aan land, deze gaan wel op +-3/4maand weg gaan voor verkoop. Hahneli van deze lijn (UE) lijken mij vrij sterke dieren en ik heb niets van problemen of vergroeiingen ervaren waar Remco met zijn Hahneli nakweek in het verleden wel mee te kampen had. Mij lijkt het daarom dus onnodig om ze zelf nog op te kweken tot ze vrijwel helemaal volwassen zijn.

  Ik hoop dat dit topic behulpzaam kan zijn voor zij die Ameerega Hahneli willen grootbrengen.

  Groet,
  Tijl
  0

  tijl liekens  Posts:1145


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  07 okt 2019 20:03

  In totaal had ik de dieren kunnen opgedelen in 4 groepjes van 1.2. (12stuks dus) Ik heb zelf één vrouwtje gehouden en ik heb één man ongelukkig verloren door een onhandige domme fout van mezelf. Alle larven zijn dus mooi groot en helemaal volwassen geworden met een totaal verhouding 5.9.0 Op de Dnkikkerdag heb ik dan een groepje van 1.2 kunnen verkopen en dus de overige dieren 3.6.0 opnieuw in de 60x40x50 bak ondergebracht. Ik heb de bak een beetje opgekuist en hem aangepast om er makkelijker in te kunnen werken zoals in mijn andere opkweekbakken en curvers.

  Momenteel zit er zelfs een man op een klein legsel, dit wil zeggen dat ze dus vanaf 9+maand oud kweekrijp zijn. Op het eerste zicht lijken er zelfs 2-3 eitjes goed, niet slecht voor een eerste legsel.

  Enkele sfeerbeelden :

  Bijlagen
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top