VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 01 feb 2021 20:23 door Gerard Schouw
Opkweek Ameerega hahneli "Tahuayo"
56 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 1212345 > >>
Auteur Berichten

tijl liekensPosts:1229


Profiel

Heist-op-den-Berg

Dn Lid


--
16 okt 2018 16:13

  Aangezien ik recent beslist heb om terug te starten met het handmatig op kweken van gifkikkers, houd ik jullie bij deze meer dan graag op de hoogte met een foto reportage van de opkweek van Ameerega hahneli larven.
   

  Even een korte inleiding over de hahneli :

  De hahneli waarover dit topic gaat zijn een kleine Ameerega variant uit Iquitos, Peru en het is een soortje dat echter vrij schuw is. Ze hebben een donker tot zwarte rug met witte zijstrepen en oranje signaalvlekjes aan hun achterpoten. Ikzelf ben in het bezit van 3 mannetjes en 1 vrouwtje, deze dieren zijn afkomstig van Understory Enterprise en heb ik aangekocht bij Ruud Schouten (RANA). De dieren bevinden zich in een 50x50x50 bak die zich in de bovenste rij bakken van mijn stelling situeert. Meermaals per dag krijgen mijn vrouw en ik een fluitconcert van deze dieren, voornamelijk bij schemer zowel 's ochtends als 's avonds.

  Hier een link naar Youtube met een kort fragment van onze zanger : https://www.youtube.com/watch?v=u_a5bOYkJ2c

  Legsels van deze dieren zijn vaak groot, varieerend van +-10 tot 25 eitjes. Deze worden vrijwel altijd in foto rolletjes afgelegd, soms ook in een leghuisjes waarbij het mannetje nooit ver weg van zijn legsel zal zitten om dit te bewaken.

  Indien u nog graag extra informatie wil over deze dieren kan u gaan terug kijken in mijn andere topic's, aan deze dieren gaat nog wel een hele historie aan voorbij...  Maar goed, nu over de opkweek van hun larven.

   

   

  OPKWEEK

  In het verleden had ik gemerkt dat ik de larven apart of samen in stilstaands water niet groot kreeg. De larven vielen telkens snel uit dus het werd duidelijk dat er iets moest veranderen. Na even denken had ik dan een curverbox gevuld met water en hierin een pompje en aquarium verwarming gezet zodat de larven in een constante temperatuur van 20 graden en stromend water zaten. Het bleek al snel dat de larven niet meer uitvielen en zich op stevige pas verder ontwikkelden. SUCCES! Als voedsel gaf ik net zoals aan de andere gifkikker larven Hikari Koi staples, hiermee heb ik vrijwel alle andere soorten mee kunnen groot krijgen. Maar de hahneli larven kwamen er niet aan. Ik heb dan met allerlei voeding gexperimenteerd en vond dat de larven wel aten van algentabs en eikenblad. Voedingsprobleem opgelost!

   

  Nu ik opnieuw moed gevonden heb om terug larven handmatig op te kweken, wou dit zeggen dat ik terug een systeem voor deze larven moest maken. Dit was vrij simpel ; ik heb een 2dehands aquarium opgehaald en uitgekuist en de pomp die ik nog had liggen hierin geinstaleerd. Dan nog wat steentje ingelegd zodat de larven zich hiertussen kunnen verstoppen en een grote kasei waarop de jonge kikkers kunnen klimmen als hun transformatie compleet is. Ik ben naar een aquarium overgestapt simpelweg omdat ik deze in de woonruimte kan zetten en het visueel mooier is dan een plastieke curver bak. Het voordeel van de bak in de woonruimte is ook dat ik niet moet bijverwarmen. Trouwens het onderwerp "bijverwarmen van larvenwater in het algemeen" is voor mij ook niet helemaal duidelijk of dat wel echt nodig is, aangezien het water in het wild ook enorm variabel in temperatuur kan zijn. Ik noteer met verstift het aantal larven dat hierin zit en eens ik geen recent legsel meer heb, dek ik het aquarium af met huishoud folie zodat evenueel aan land komende kikkertjes niet ontsnappen.

  Vandaag heb ik dan de eerste 5 larfjes helpen uit hun eitje komen met een lepel en een tandenstokertje. De rest volgt nog in de loop van de week. Het legsel dat ik nu had bestaat uit 15 larfjes. Hieronder dan de foto's, deze zeggen vaak meer dan woorden ;)  :

  Tot de volgende update!

   

   

  0

  Gerard Schouw  Posts:545


  Profiel

  Zundert

  Dn Lid


  --
  16 okt 2018 20:50
  ik denk dat jij hetzelfde probleem hebt/had als ik en Remco met de aff. hahneli hadden. Deze zijn ook erg lastig op te kweken. Veel succes en ik volg de ontwikkelingen Tijl.
  1

  tijl liekens  Posts:1229


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  16 okt 2018 21:43

  Leuk dat je het mee gaat volgen Gerard! Ik heb spijt dat ik in het verleden niet meer en duidelijkere kweekverslagen heb gemaakt voor mezelf en de fora. Nu ben ik ook al hier en daar aan het twijfelen van hoe ik bepaalde zaken had aangepakt en het had makkelijk geweest om gewoon te kunnen terug kijken hoe ik dat in het verleden heb gedaan. Ik heb toch wel een mooi aantal hahneli groot gekregen hoor, vanaf ze aan land komen moet je ze eigenlijk zowat behandelen als jonge pumilio. Maar dit gaan wel later in dit topic nog wel ontdekken! :) Ergens vond ik het heel jammer dat er zo weinig interesse in was bij medehobbyisten om deze soort te houden en ik ben daardoor met hun kweek ook stilgevallen. De ouderdieren zelf krijgen hun larven niet groot doordat er in de bakken geen stromend water is. Vrijwel elke keer als er iemand hier om kikkers komt, krijg ik ook de vraag waarom ik in godsnaam deze "niet fel gekleurde" dieren houd. Ik hoop dat met zulke verslagen ik toch enkele mensen kan bereiken of bekoren met een onterecht minder gewaardeerde gifkikker en de vlam (terug) aanwakker voor dieren zoals deze. In mijn ogen zijn dit echt prachtige gifkikkers!

  0

  tijl liekens  Posts:1229


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  19 okt 2018 12:37

  Net de laatste larve uit zijn gelei geholpen en deze in bij het aquarium geplaatst. Gisteren heb ik 2 algentabs,2 koi staples en een klein beetje visvlokken in het water gedaan. Waarschijnlijk gaan ze aan de staples en de visvlokken niet komen, maar ik speel liever op safe en bied ze hiermee genoeg variatie in voeding aan. Eikenbladeren ligger er nu ook in om aan te knabbelen of onder te schuilen. Deze maken ook het water zuurder.

  Jammer dat ik geen goede camera heb om close-ups van de larven te maken. Moest iemand zich geroepen voelen om me hierbij te helpen, ben je altijd meer dan welkom!

  Hieronder dan nog enkele foto's van het laatste larfje en de voeding die ik test. Ook plaats ik een link naar een Youtube van een fragment waarbij ik een larve uit zijn gelei help en in het aquarium plaats. In de achtergrond hoor je een hahneli man, het hoeft dus niet altijd schemer te zijn om te fluiten.

   

  Link naar het fragment : https://www.youtube.com/watch?v=2Ba0IPyXJ-A

   

   

   

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1229


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  25 okt 2018 15:52

  Kleine update :

   

  De larven zijn toch al wel verdubbelt van formaat en ze worden ook steeds meer actief. Van de koi staples en visvlokken blijven ze af, dit kan je niet zeggen van de algentabs. Aan elk stukje opgeloste alg knabbelt er wel een larve zoals je op de foto hieronder kan zien. De overige larven verschuilen zich nog onder de kassei.

  Ik geef vanaf heden geen visvlokken of staples meer.

  Bijlagen
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 1212345 > >>


  Back To Top