VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 19 jan 2019 18:48 door Eric Vertogen
Waterloop aanpassen
39 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Eric Vertogen

Posts:22


Profiel

Merselo

Dn Lid


--
18 okt 2018 11:45

  Na jaren reptielen houden, ben ik eind vorig jaar overgestapt naar gifkikkers. Natuurlijk niet zonder me te verdiepen in deze nieuwe tak van mijn hobby. Ik heb veel gelezen, ook op dit forum, ben lid geworden van DN en heb het kikkerboek aangeschaft. Omdat ik zeker wilde zijn dat mijn showterrarium goed gebouwd en verantwoord ingericht zou zijn, heb ik mijn terrarium laten bouwen. Ook omdat ik af en toe door de hoeveelheid informatie de bommen in het bos niet meer zag staan.

  Eind vorig jaar is het terrarium geplaatst en na enkele maanden proefdraaien,  zijn er kikkers ingekomen. Nu merk ik dat de Azureus last hebben van een te natte bodem. De waterloop komt halverwege naar beneden in een poeltje uit. Vanuit hier was het blijkbaar de bedoeling dat het water langs de rechterkant verder naar beneden zou stromen, maar ondanks een minimale waterhoeveelheid, loopt het water over de randen van het poeltje waarna het zich verspreidt over een groot deel van de bodem voordat het in het water uitkomt.

  De randen van het poeltje wil ik dus iets ophogen, maar dit wil ik het liefste doen terwijl het terrarium in bedrijf blijft. Planten beginnen net goed te groeien en de ranitomeya sjouwen geregeld met kikkervisjes door het terrarium. 

  Goede ideeën zijn zeker welkom. En als iemand zou willen helpen, zou dat nog mooier zijn. Het terrarium is een hoekterrarium met één zijde van 75 cm en de andere zijde 90 cm. Hoogte is 120 cm.

  Bijlagen
  0
  tijl liekens

  Posts:1078


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  18 okt 2018 14:41

  Ik vecht dit probleem ondertussen al jaren aan ; kikkers moeten hoofdzakelijk niet nat zitten maar wel droog! Blijkbaar is er al jaren een onduidelijkheid tussen vochtig en nat en dit maakt dat elk jaar opnieuw een enorm aantal dieren uitvallen in onze hobby door deze verkeerde informatie of verkeerd begrip... Ik word al jaren zo boos als ik al die showbakken zie die met mos overgroeid zijn. Dit zijn helemaal niet de juiste bakken voor onze dieren, maar net een val! Maar soit, ik begrijp dat dit maakt dat je door al die verschillende en haaks op elkaar staande informatie de bommen in het bos niet meer zag staan. Dus een showbak laten maken lijkt in eerste instatie een zeer goed idee.

  Nu jou probleem.

  1) Jammer dat je de beslissing hebt gemaakt om kikkers te combineren in dit klein formaat van bak, maar dat is een ander topic en gaat hoogstwaarschijnlijk zorgen voor probleem van niet kweken en uitval van volwassen en nakweek op termijn.

  2) Je waterprobleem dat je zelf aangeeft. Hopelijk hebben je azureus nu al niet te veel schade opgelopen door constant aan een veel te natte omgeving bloot gesteld te zijn. Voet rot, buikrot is iet wat ik heel vaak bij tinctorius zie, zowel in de"gespecialiseerde" winkel als bij particuliere kwekers thuis. Wat ik zou doen is meteen je pomp uittrekken.

  Natuurlijk begrijp ik dat gewoon je pomp uittrekken veel makkelijker gezegd is dan gedaan. Ik veronderstel dat in je watergedeelte ook een aquarium verwarming zit en deze je bak verwarmt? Dit maakt dat je ook gaat moeten nadenken om op een andere manier te gaan verwarmen. Voorlopig stel ik je voor dat je enkel de pomp van de waterloop uit trekt en het water toch een beetje verlaagt zodat je eventuele aquarium verwarming nog wel volledig onder water staat, maar de bodem toch minimaal kan opdrogen. Moest je op deze manier de bak verwarmen natuurlijk. Anders zou ik wel al heel het water gedeelte draineren, dit watergedeelte doet meer kwaak dan goed. Leg ondertussen ook een dikke eikenblad laag op de bodem en kijk ook eens na hoe vaak je sproeit. Dit gaat ervoor zorgen dat je bodem een pak beter gaat zijn voor je tincen. Ranitmeya zijn fysiek gezien klein genoeg om in een te natte bak vaak toch nog drogere plaatsen te vinden. Deze dieren gaan minder last hebben hiervan.

  1
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  19 okt 2018 10:30

  Bedankt voor je antwoord. Helaas is de pomp uitzetten niet iets is wat gemakkelijk kan. Het terrarium wordt deels verwarmd door het water en deels door warmte uit de lichtbak. De verwarming van het water zit in het biologisch filter onder het terrarium. Als ik de pomp uitzet, loopt alle water weg, en is ook de verwarming weg.

  Het lastige voor een beginner met gifkikkers is dat er zo veel tegenstrijdige informatie gegeven wordt. Diegene die mijn terrarium gebouwd heeft, een ervaren terrariumbouwer voor gifkikkers, zegt dat zo'n natte bodem echt geen kwaad kan aan gifkikkers.

  Qua vochtigheid in het terrarium zit ik overdag gemiddeld rond de 70%, afhankelijk waar in het terrarium gemeten wordt. In de nacht loopt dit op naar gemiddeld 90 a 95%. Mos groeit ook erg slecht in het terrarium en bovenin is het erg droog.

  Een dikke laag bladeren aanbrengen is ook erg lastig daar de bodem erg schuin afloopt waardoor de bladeren naar beneden glijden.

  Als ik je goed begrijp, zeg je, het watergedeelte kan er gewoon uit. Het terrarium zal dan anders verwarmd moeten worden. Hoe kan ik dit nog veranderen in een compleet draaiend terrarium? Als de waterloop gekanaliseerd zou zijn waardoor het water niet meer verspreid over de bodem loopt, zou dat dan ook een oplossing kunnen zijn?

  Ook snap ik niet dat je het terrarium klein noemt. De bouwer noemde het een groot terrararium, in winkels noemen ze het een groot terrarium en qua afmetingen vind ik het een behoorlijk terrarium. Zelfs daar lopen blijkbaar de meningen uiteen. De keuze voor 2 soorten gifkikkers is in overleg met een deskundige genomen waarbij ik aan de ondergrens ben gaan zitten qua aanbevolen hoeveelheid kikkers.

  Ik ben nog ontdekkend en na meer dan 30 jaar reptielen houden is de overstap nog best groot. Het lastige vind ik dat er zo verschillend wordt gedacht binnen de gifkikkerwereld. Want wat is nu juist?

  0
  tijl liekens

  Posts:1078


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  19 okt 2018 11:08

  Verschrikkelijk om te horen dat de terrariumbouwer je deze verkeerde info gaf. Dit is voor mij weer eens het bewijs dat er weinig tot niets om het welzijn van onze dieren gegeven word maar wel om verkoop cijfers. Een natte bodem zoals op jou foto is gewoonweg een vijver, je bodembewonende kikkers gaan hier gewoon in wegrotten. Ik kan soms echt spuwen van het feit dat er zoveel "terraiumbouwers" zijn, die zelf helemaal niets van de dieren afkennen die ze verkopen.

  Om op het grootte van je bak te komen ; ok deze is een "groter" formaat van terrarium, maar wat is nu 70cm op 90cm? De meeste kikkers springen in 1 sprong deze afstand. Ikzelf huisvest tinctorius koppels en een trio (apart) in een 100x50x50 bakken en je kan echt zien dat ze heel deze bak benutten. Ik zou nog niet durven denken om er nog een soort bij in te proppen. Ik zag hier op een gegeven moment op dit forum toch wel een trend van topics dat een merendeel van hobbyisten die combineerden met diersoorten op termijn problemen kregen.

  Misschien gaat inderdaad het water beter kanaliseren een oplossing voor je kunnen zijn.

  Wat je misschien nog kan doen is de bak laten voor wat het is en enkel je ranitomeya hierin laten. Aangezien ze klein genoeg zijn van formaat hebben ze ook meer toegang tot de verschillende microklimaten die in je bak bevinden en ondervinden deze dieren minder van het overtollige waterprobleem. Dit is iets wat je azureus nooit gaan kunnen door hun formaat.

  Dit wil wel natuurlijk zeggen dat je voor je azureus een ander onderkomen moet vinden...  Het probleem is inderdaad dat er meer verkeerde dan goede info op de fora te vinden is. Huisdieren zijn een puur luxe product die voor veel mensen vaak ook een makkelijk wegwerpproduct zijn.
  Hoeveel topics je wel niet vind waar ervaren hobbyisten goede raad geven, maar uiteindelijk mensen dan toch puur hun zin doen en eigenlijk experimenteren met hun dieren. Net hierdoor verwaarlozen ze eigenlijk hun dieren op hun basisbehoeften. En staan ook ineens alle fora vol onzin, laat staan wat "ervaren" terraria bouwers van raad geven. Ik heb zelf ook maar goede ervaring met een 3tal gifkikkerhandelaars, de rest kent er in mijn ogen ook weinig tot niets van.

  Het beste wat een beginnend hobbyist kan doen is volgens mij fysiek langsgaan bij een ervaren hobbyist. Iemand waarvan je zeker kan weten dat die persoon al een aantal jaren in bezit is van dezelfde dieren en ook met deze dieren kan kweken. Dan pas kan je zeker zijn dat hij of zij toch meer dan enkel zijn dieren van de basisbehoeftes voorziet en ook in staat is om goed advies te geven.

  Ga daarna langs bij meerdere zulke hobbyisten en zo kan je zelf vinden welke manier van aanpak je het beste past. Of kan je de roode draad in de hobby ontdekken.  Ik wil hier nog aan toevoegen dat je best wel goede vragen stelt en opmerkingen geeft Eric.

  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  19 okt 2018 11:52

  Wederom bedankt voor je snelle en duidelijke antwoorden. Sowieso wil ik iets aan de waterloop gaan doen, want die kletsnatte bodem ziet er ook niet uit. Er groeit niets en voedseldieren verzuipen. Dus als iemand hier ideeën over heeft? Of, als ik de waterloop zou opdoeken, hoe ik het terrarium nog voldoende verwarmd krijg?

  Overigens wil ik de bodem "droogleggen" zodat de Azureus kunnen blijven. De Ranitomeya zie vaak niet en als mijn vrouw nooit kikkers ziet, spreekt ze straks haar veto uit. 

  Wat betreft grootte van terrarium.  Het terrarium is weliswaar "slechts" 70 bij 90 cm, maar wel zonder lichtkap 120 cm hoog.

  Over 2 maanden gaan wij verhuizen en zal het terrarium ook verhuizen. De voorbereidingen ben ik al mee bezig. Leeghalen van het terrarium lijkt mij doodzonde aangezien planten net goed aan het groeien zijn. Ook heb ik geen idee hoe ik de Ranitomeya kan vangen. Ik zie er enkele af en toe maar nooit allemaal. De bedoeling is nu dat het hele terrarium voorzichtig opgetild gaat worden waarna het in een verwarmd busje komt te staan voor een autorit van 15 minuten waarna het terrarium weer in een verwarmd huis staat en alles aangesloten kan worden. Het buiten lopen in december zal gelukkig beperkt zijn tot 2 meter. Goed plan? Of weet iemand hoe ik de Ranitomeya kan vangen zodat ik de kikkers afzonderlijk kan verhuizen? Vraag me wel af wat de minste stress oplevert?

  0
  Sander Bauer

  Posts:680


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  19 okt 2018 12:03
  Bodem verhogen met hydrokorrel/steentjes/aquariumfilterspons? Dan daarop weer je normale bodem leggen, nu is deze voorzien van 'drainagelaag'.
  Qua verhuizing zou ik een paar piepschuim platen kopen en deze om de bak heen tapen voordat je een hoop last voor jezelf gaat maken. Vaak verkrijgbaar bij een Schijf o.i.d.. Denk er ook aan dat je ruitjes niet wiebelen, dat zijn lastige dingen om te vervangen.
  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  19 okt 2018 12:33
  De bodem is flink hoger dan de paar cm water die voorin staan. Volgens mij is de bodem gemaakt van piepschuim platen, purschuim en epoxyhars. Als het water zich niet helemaal verspreidt, dan is de bodem droog. Vandaar dat ik de waterloop meer wil richten zodat een klein stukje bodem, daar waar de waterloop is, nat is en de rest van het oppervlak droog met bladeren en enkele planten.
  De bak inpakken met piepschuim kan deels. Vanwege de grootte en zwaarte heb ik glasdragers gehuurd. Ik heb ook speciaal een personenbusje gehuurd omdat ik daarvan de ruimte goed kan warm stoken. De rest van de verhuizing gebeurt met een vrachtwagen.
  0
  tijl liekens

  Posts:1078


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  19 okt 2018 14:48
  azureus zou ik wel eventueel durven uitvangen voor verhuis. kan je anders eens wat gedetailleerde foto's van bodem en de plaats vanwaar het water uitkomt nemen, mss is het inderdaad allemaal wel eenvoudiger op te lossen als het enkel maar piepschuim en epoxy is
  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  20 okt 2018 11:28
  Getracht goede foto's te maken en deze hier neer te zetten.

  Als het goed is, is in het midden van de foto het begin van de waterloop te zien. Er loopt maar minimaal water door. In het begin bijna recht naar beneden om in een poeltje uit te komen.

  Dit is nog een stukje hoger in het terrararium. Vanuit hier stroomt het water alle kanten op. Hierna is er ook geen duidelijk zichtbare waterloop te zien. Rechts op de foto is nog net te zien hoe eigenlijk het water zou moeten lopen.

  Uiteindelijk stroomt het water het laatste stuk over de steil aflopende bodem. Hier heeft het water zich dan flink verspreid waardoor dit gedeelte nat is.

  De bodem vanaf de voorkant gezien.

  Overzicht van het hele terrarium.
  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  20 okt 2018 11:29
  Zo te zien geen foto's...
  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  20 okt 2018 11:40

  Op de laptop werkt toch gemakkelijker. Als bijlage de foto's, als het goed is, in de volgorde zoals hierboven benoemd.

    

     

  Bijlagen
  0
  tijl liekens

  Posts:1078


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  20 okt 2018 18:35
  enkel in bijlage maar toegevoegd, je kan de afbeelding zelf ook nog aan je bericht toevoegen.
  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  23 okt 2018 11:17

  Helaas lukt het me niet om de foto's in de tekst te verwerken, maar enkel als bijlage toe te voegen.

  Zijn de foto's duidelijk en zijn er nog ideeën hoe ik het een en ander kan aanpassen zodat het beter voor de kikkers is?

  Alle oplossingen zijn welkom. Wil er iemand komen kijken, dan is dat natuurlijk ook mogelijk.

  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  27 okt 2018 12:09
  Is er niemand die een oplossing heeft?
  0
  Michel Sickman

  Posts:46


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  27 okt 2018 14:03

  Had/heb het zelfde probleem , te natte bodem. 

  Heb me pompje vervangen door een pompje die ik harder en zachter kan zetten , dus nu op zijn laagste stand en heb me bodem lichtelijk verhoogd met hout stronkjes .dus nu hebben me kikkers veel meer een droge oppervlakte ! 

  En in me tweede bak , pomp weg gedaan en verwarming laten zitten (wel water erin😁😁) .

  Werkt ook perfect. 

  0
  tijl liekens

  Posts:1078


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  27 okt 2018 20:27
  Heb je ondertussen al iets gedaan?
  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  27 okt 2018 20:41
  Nee, zoals ik al aangaf kan ik de pomp niet uitzetten vanwege verwarming van het terrarium. Ik heb extra bladeren aangebracht, maar te veel bladeren en het glijdt het water in omdat de bodem steil afloopt.
  Waterloop heb ik niet aangepast omdat ik geen idee heb, hoe ik dat veilig kan doen. Wel staat de pomp op minimaal watergifte.
  0
  Michel Sickman

  Posts:46


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  27 okt 2018 23:51
  Je kan toch gewoon je pomp uitzetten ....
  En je verwarming aan laten
  Dan verwarmt je water toch ook . Dus ook je bodem !
  En als je dat niet mocht willen en je wilt niet je bodem verhogen zoals sander aangeeft. Dan moet je toch aan de slag t met pur en Epoxy .maar dan zou ik (persoonlijk) wel proberen eerst de azureus er uit te vangen .
  Mvg michel s
  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  28 okt 2018 06:36
  Sorry, maar probeer eerst het hele topic te lezen voordat je reageert. Dit issue is al gepasseerd. Probleem is dat mijn terrarium voorzien is van een biologisch filter. Hier zit ook de verwarming in. Pomp uit en alle water stroomt het filter in. Geen water meer in het terrarium, en dus ook te weinig verwarming.
  0
  Michel Sickman

  Posts:46


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  28 okt 2018 08:08
  Mijn fout ..
  Misschien een stomme vraag
  Maar toen jij je bak liet indraaien , dacht je toen niet he wat is mijn bodem nat ...
  Of kwam dat probleem pas na het indraaien .
  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  28 okt 2018 09:15
  Zoals ik al aangaf was ik onbekend met gifkikkers. Ik heb daarom mijn terrarium laten bouwen, compleet met inrichting, door een gerenommeerde terrariumbouwer voor gifkikkers. Ook is alles wat je kunt lezen, zeker niet eenduidig. Ik zag door de bomen het bos niet meer en was ook zeker in de veronderstelling dat de terrariumbouwer wist wat ie deed. Daar vertrouwde ik dus op.
  Nu ik uiteindelijk beter weet, en de terrariumbouwer nog steeds niet, wil ik het terrararium aanpassen. De vraag is alleen hoe? Ik heb er niet echt verstand van. Heb niet voor niets mijn terrarium laten bouwen.
  Dus iemand die ideeën heeft om de waterloop meer te kanaliseren is welkom.
  0
  Michel Sickman

  Posts:46


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  28 okt 2018 09:32
  Dan zou ik pomp uit doen .ff laten drogen . Pur spuiten expoyie aanbrengen . Alleen ff inbde gaten houden , dat je kikkers niet in contact komen met het zachte pur..
  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  28 okt 2018 11:07

  De lucht van pur en epoxy is niet schadelijk voor de kikkers? Enig idee hoe lang beiden drogen in een vochtig terrarium? 

  Heb nog nooit met dat spul gewerkt. Is dat goed te doen? Moet alleen dan nog iets verzinnen dat de kikkers er niet bijkomen tijdens het drogen. Dit geldt toch ook voor de epoxy?

  Is elastopur hier ook voor te gebruiken? Dit zag ik op de website van terrafauna, waar ik mijn voedseldieren bestel.

  0
  Sander Bauer

  Posts:680


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  28 okt 2018 11:23
  Voor onze symposiumdag organiseer ik een workshop terrarium bouwen. Zaken als de vluchtige chemie van purschuim kunnen wij daar dan vast ook bespreken. Vooralsnog lijkt het mij verstandig om niet teveel in een bak te gaan rommelen met dit soort materiaal : /
  Kun je in plaats van de randen van het poeltje te verhogen, het poeltje ook niet uitdiepen met een mesje o.i.d.?
  Je kunt tijdens je verhuizing trouwens alsnog je planten uit het terrarium halen en later weer terugplaatsen. Ze kunnen naar mijn ervaring prima tegen enige verstoring.
  Ik zou graag eens komen kijken en helpen, zit nu alleen met een overbezette agenda >_<"
  0
  . van IJzendoorn

  Posts:1332


  Profiel

  Didam

  Dn Lid


  --
  29 okt 2018 10:34

  Vervelend. Een niet lekke waterloop is lastig te creëren, weet ik helaas uit ervaring. Ik zou persoonlijk kijken of je inderdaad het poeltje zou kunnen verdiepen én of je de randen op kunt hogen. Maar dan met stukken piepschuim die je bewerkt met (waterresistente) tegellijm. Dit kan met de kikkers erin. Zal een gepiel zijn, maar dat zal elke oplossing zijn, tenzij je de bak helemaal leegtrekt en van daaruit gaat werken.

  Bedenk wel, niks zal een garantie geven, zodra er planten/mos begint te groeien kan één takje wat in het water over de rand ligt er alweer voor zorgen dat er water wegloopt op plaatsen waar je dat niet wilt.

  Overigens zijn er altijd ook nog kikkers die juist wel gedijen bij een nattere bak, maar ja, die kikkers zijn vaak bruin ipv de mooiere kleurtjes.

   

  Veel succes!

  0
  tijl liekens

  Posts:1078


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  29 okt 2018 10:48
  Ik begrijp dat het moeilijk voor je is om in te grijpen omdat je niet goed weet wat doen met je bak. Ondertussen heb je toch al wel een hele hoop opties en bevindingen hebt gekregen en er nog niets mee hebt gedaan. Elke bevinding komt trouwens vrijwel op hetzelfde neer ; je bak is inderdaad niet goed je dieren. Het eerste wat dan telt is toch dat je dieren niet in een omgeving zit die schadelijk is voor hun gezondheid? Ik begrijp niet goed waarom je je azureus nog steeds niet hebt uitgevangen en in een voorlopig onderkomen hebt gezet? Dit kan al zo makkelijk in een simpele doorschijnende curverbox aangekleed met wat bladeren, een klein en laag bakje water en een half uitgseneden plantenpot om in te schuilen. Onder deze curver plaats je dan nog een warmte mat om de temperatuur juist te krijgen. Dit kost je maximaal een 30tal euro en maakt dat je dieren in een leefbare omgeving zitten en je ondertussen aan je bak kan werken.
  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  29 okt 2018 11:38
  Ik snap dat je je zorgen maakt om mijn Azureus, echter veel goede ideeën heb ik nog niet gelezen. En het is maar goed dat ik niet meteen aan de slag ga als er een tip komt, zoals de tip met purschuim. Misschien waren dan nu al mijn kikkers dood.
  Ik probeer dingen te begrijpen, maar er werd gevraagd om foto's die ik vervolgens toevoeg waarna ik geen tips krijg. Waren de foto's niet goed? Ik weet het niet want ik hoor er niets over.
  Het enige waar we het hier over eens zijn, en dat is alleen op dit forum, is dat het terrarium te nat is. Er wordt sowieso wat minder gesproeid, echter de luchtvochtigheid is wel prima, dus kan niet veel minderen met sproeien.
  Blijft dus nog steeds de waterloop over. Enkele malen de tip gekregen dat de pomp uitgezet kan worden. Dit is echter bij mijn bak niet mogelijk doordat de bak deels verwarmd wordt door het water en de verwarming van het water in het biologisch filter zit.
  Op de vraag of er een mogelijkheid is om de bak op een andere manier deels te verwarmen zodat het water wel uit kan, heb ik geen antwoord gekregen. Misschien is dat dan niet mogelijk?
  Het veranderen van de waterloop blijft dan het issue. Het uitdiepen van het poeltje is misschien mogelijk, echter zal dan ook met epoxyhars of elastopur aan de slag moeten aangezien ik dan door de laag epoxy heen ga en op het piepschuim uitkom. Of ik kan werken in mijn terrarium met epoxy of elastopur weet ik niet, heb ik geen antwoord op gekregen.
  Na het poeltje zal het water ook nog geleid moeten worden bergaf over het landgedeelte. Kan dit ook met epoxy of liever nog elastopur? Heb overigens nog nooit met dit spul gewerkt.
  Over het gebruik van tegellijm lees ik veel tegenstrijdige berichten. Schijnbaar wil het vrij snel scheuren in een vochtige omgeving en anderen schrijven dat in tegenstelling tot elastopur tegellijm giftig blijft als het opgedroogd is.
  Wat is wijsheid?
  Zo veel mensen, zo veel oplossingen of geen oplossingen. Wat is nu juist?
  Op de bodem ligt nu een vrij dik pak eikenbladeren zodat de Azureus droge voeten hebben, zo lang ik maar iedere paar dagen een pak bladeren erin stop. Wil echter een definitieve oplossing. Vandaar mijn vragen. De terrariumbouwer heeft het, ondanks de paar duizend euro, niet goed gedaan. Ik, en mijn kikkers, zijn daar nu de dupe van. Ik wil nu niet over één nacht ijs gaan zodat het achteraf weer niet goed is, maar wil echt duidelijkheid zodat het terrarium straks wel goed is.
  Ik wil hier de deskundigheid gebruiken echter ook hier zijn de nodige verschillende meningen en gedachten, niet over de natheid, maar wel over eventuele oplossingen.
  Er resten nog deze vragen
  1. Kan ik het terrarium op een andere manier verwarmen zodat de pomp uit kan?
  2. Zo niet, met welk materiaal kan ik veilig in een bestaand terrarium werken?
  0
  tijl liekens

  Posts:1078


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  29 okt 2018 12:05
  1) je kan verwarmen door middel van kleine ventilators die de warme lucht van je lampen in de bak blaast of kijk nog eens rond op het forum of neem contact op met andere terrariumbouwers om te horen welke mogelijkheden er zijn om je bak te verwarmen.

  2) je kan er vanuit gaan dat je niet kan werken met materialen zoals pur,lijm,ect zolang je dieren in de bak zitten. Logish lijkt me toch?

  Daarom ga je je dieren moeten uitvangen en waarschijnlijk ook enkele planten zodat als je er aan gaat werken, je het ineens goed kan doen.

  3) uiteindelijk ga je het toch zelf moeten doen. Je geeft aan dat je de mening over de nattigheid niet wil en enkel oplossingen. Je kan toch geen oplossingen verwachten als je het probleem niet kent?

  4) Soms moeten mensen zich toch eens leren neerleggen bij het verlies dat ze hebben gemaakt zoals bijvoorbeld nu je investering... Jammer voor jou, maar ik vind niet dat hierdoor je dieren moeten betalen met hun gezondheid/leven. Marktplaats,2dehands.be staat vol met aanbiedingen van bakken die een slechte investering bleken te zijn. Dus jij bent hier inderdaad de dupe van, maar je dieren hoeven dit niet te zijn... Je dieren een tijdelijk goed onderkomen geven is niet over 1 nacht ijs gaan lijkt me?

  Je bak is makkelijk aan te passen naar mijn gevoel. Moest ik dit vandaag voor hebben ging ik nu 2 pc fans halen en deze in de lampen kap aansluiten. haalde ik al het watergedeelte eruit en vulde dit op met boomschors en dan zoals jij doet een bladlaag hierop. probleem opgelost voor je dieren, maar je portefuille en je ogen hebben verlies geleden.  2
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  30 okt 2018 09:32
  Bedankt voor je antwoord. Nu echt iets concreets waar ik zeker iets mee kan.
  De bak wordt reeds deels verwarmd met een ventilator die warme lucht uit de lichtkap het terrarium inblaast. Zal moeten meten of dit voldoende is om ook beneden in de bak warmte te krijgen. Verder een prima voorstel waar ik vandaag nog mee aan de slag ga.
  Overigens is het niet zo dat ik niets over de nattigheid in mijn bak wilde horen, maar was op een gegeven moment meer gebaat bij oplossingen zoals jij nu aandraagt. Bedankt voor je input.
  1
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  30 okt 2018 10:33

  Temperatuur in de gehele bak nogmaals gemeten, daarna de pomp uitgezet. Zal de aansturing van de ventilator gaan herprogrammeren afhankelijk van de meetwaarden. De uitgang van de pomp in de bak volgestopt met mos zodat daar geen kikker in kan kruipen.
  Boomschors in de voormalige waterpartij gestort. Bladerdek is nog niet dik genoeg, maar ben nu door mijn bladeren heen. Nieuwe worden besteld.
  Als bijlage een snel genomen foto's van de herstelde bak en één foto van de beginsituatie. Op- en/of aanmerkingen hoor ik graag.
  Temperatuur wordt d.m.v. domotica bewaakt. Ventilator wordt ook hierdoor aangestuurd.

   

  Bijlagen
  0
  Sander Bauer

  Posts:680


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  30 okt 2018 10:44
  Ik heb de afbeelding even in je bericht gezet (optie afbeelding invoegen) alleen het draaien wilde niet lukken, sorry : |
  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  30 okt 2018 10:47
  Sander bedankt. Dat invoegen wil me nog niet lukken.
  0
  . van IJzendoorn

  Posts:1332


  Profiel

  Didam

  Dn Lid


  --
  30 okt 2018 13:19

  Ik begrijp je frustratie, over je verlies en over de verschillende inzichten die je overal hoort. Dan is het lastig het juiste er tussenuit te kiezen. Zoals Tijl echter al aangaf is het kijken bij en luisteren naar echt ervaren hobbyisten vaak het beste wat je kunt doen. Maar zelfs dan zal de ene betere ervaringen met iets hebben en een andere mening kunnen hebben dan een andere, net zo ervaren hobbyist. Ik heb mijn bak volledig opgebouwd uit piepschuim met tegellijm, die draait al jaren, ook onder water, dus tja, zeg het maar, als een ander zegt dat het giftig is. En mss voor de ene kikker wel en de ander niet, kan ook nog, ik heb niet van die modekikkers erin zitten, dus mss scheelt dat ook.

  Mijn grootste tip in deze aan eenieder die bij mij langs komt: houd je niet te krampachtig vast aan alle voorschriftjes qua wat wel en niet hoort, temperatuur, vochtigheid etc. Kijk wat je bak doet en wat je kikkers in die bak doen en pas daar indien nodig op aan. Voor mij met een bak van 200*70*100 wellicht weer wat makkelijker dan met een kleinere bak, maar toch...

  Hoe dan ook, wat je nu gedaan hebt zal volstaan, wil je er uiteindelijk toch een leuk stroompje of watertje in dan zul je andere maatregelen moeten treffen. Succes ermee!

  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  31 okt 2018 10:57
  Nu een dag de bak laten draaien zonder (verwarmd) water. De aansturing van de ventilator aangepast. Helemaal boven in de bak wordt get goed warm, 30 graden en iets warmer. Hoe meer je afdaalt, hoe meer het afkoelt. Helemaal onderin de bak wordt het nu nog maar zo'n 19 graden. Te fris is mijn mening. Vreemde is dat de huiskamer verwarmd wordt tot 20,5 graden overdag.
  Echter wil de temperatuur onderin de bak iets hoger hebben. Zou dit met een warmtekabel lukken die ik in het voormalige waterbassin leg onder boomschors? Zo ja, hoeveel watt zou de kabel moeten zijn? Gezien de beperkte ruimte hoop ik niet te veel watt. De stroomtoevoer kan ik waarschijnlijk aanleggen via de voormalige waterafvoer. Aansturing kan op temperatuur via domotica.
  0
  Sander Bauer

  Posts:680


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  31 okt 2018 19:52

  Maar... als je de aquariumthermostaat aan laat staan dan zal deze je water gewoon verwarmen. Dat er geen stromend water is, zou niet zoveel moeten uitmaken : | Het water zal de warmte in ieder geval deels door de natte delen van je bak moeten 'bufferen'. Ik heb ook een watergootje met AQ verwarming, dat dit minder effect heeft dan ik wil, daar zal ik gewoon mee moeten leven...

  Edit; sorry, iets te weinig tijd genomen voor begrijpend lezen.... Ik snap nu dat je biologisch filter helemaal los staat van je terrarium en dat je dus geen waterbuffer in je bak hebt.

  0
  Sander Bauer

  Posts:680


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  31 okt 2018 19:57
  Hmm. Ik gebruik voor mijn gekko's twee 3m warmtekabels van 15W. Deze worden qua gevoelstemperatuur 'lauw'. Met een temperatuursensor en schakelaar zou je dit prima verder kunnen regelen.
  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  02 nov 2018 12:25
  Heb een warmtekabel van 25w besteld in combinatie met een thermostaat. Zodra de bestelling binnen is, kan ik aan de slag.
  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  07 nov 2018 11:58
  Warmtekabel geïnstalleerd, thermostaat aangesloten. Er komt nog een extra ventilator. Temperatuur beneden in het terrarium lijken een stuk beter, echter de Azureus laat vreemd gedrag zien. Waar hij eerst over de bodem van het terrarium rondtrok, veelal zichtbaar, heeft de Azureus zich verstopt en zit ie onder de bladeren op de drogere bodem stilletjes te zitten. Moet ik me zorgen maken?
  0
  tijl liekens

  Posts:1078


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  07 nov 2018 12:04
  Nee hoor. aangezien je zijn leefomgeving drastisch veranderd hebt, gaan je dieren even moeten bekomen van het rommelen in de bak. Het kan wel even duren voor ze terug normaal gedrag gaan vertonen. Soms tot enkele maanden. Het rondlopen doorheen de bak en het gedrag dat je azureus in het verleden stelde, was daarom ook geen normaal gedrag. Ik zou je hier dus niet te hard op fixeren en momenteel ook niet te veel meer in je bak rommelen. Laat het nu maar even zijn gang gaan.
  0
  Eric Vertogen

  Posts:22


  Profiel

  Merselo

  Dn Lid


  --
  19 jan 2019 18:48
  Al een tijdje niets meer van me laten horen, maar erg druk gehad. Ondertussen ook verhuisd. De bak heeft de verhuizing goed doorstaan. Enkele planten zijn gesneuveld omdat na de verhuizing de sproei-installatie ontregeld was waardoor enkele planten zijn uitgedroogd. Kikkers hebben het prima gedaan hoewel ze nu wat schuwer zijn.
  Momenteel draait de bak goed. Door de verwarmingskabels is de warmte uit de lichtkap niet meer noodzakelijk, dus zou ik eigenlijk de TL-buizen die nu de bak verlichten (T5) willen vervangen door LED-verlichting. Toen ik de bak liet maken, ruim een jaar geleden, was dat ook een verzoek van me. De bouwer vertelde me dat dit niet mogelijk was gezien de hoogte van 110 cm. Ik heb nu het idee dat de TL-buizen te weinig licht geven onderin de bak aangezien daar maar weinig wil groeien.
  Is er ergens om te rekenen hoeveel LED (watt en lumen) ik nodig heb om mijn bak te verlichten?
  Welke LED-verlichting is uitermate geschikt voor de planten? Ik vind de plantengroei na ruim een jaar groeien, toch wel tegenvallen. Denk echt dat ik meer verlichting nodig heb.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top