VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 30 jan 2019 17:37 door tijl liekens
Natuurlijk gedrag bespoedigen door half doorzichtige folie
6 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 212 > >>
Auteur Berichten

Christian PlatvoetPosts:23


Profiel

De Lutte

Dn Lid


--
07 nov 2018 20:11

  Hallo forumleden,

  Sinds een paar weken heb ik epipedobatis anthonyi’s in een mooi palidarium. 

  Deze staat op een slaap/studeer kamer. Dus weinig bezoek voor de bak. 

  Nu ‘vluchten’ de kikkertjes steeds weg als ik wil kijken, ze zijn weinig bezoek gewend. 

  Wat vinden jullie van het volgende: met halfdoorzichtig spiegel folie (naar binnen toe) de ramen beplakken zodat de kikkers niet naar buiten kunnen kijken, maar wel wij naar binnen.  

  Beginnen met de schuifruitjes, waar ze zelf niet echt dichtbij bij komen om aggressief gedrag te vermijden.

   

  ben benieuwd of iemand dat al eens geprobeerd heeft. 

  Groet!

  0

  Sander Bauer  Posts:875


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  07 nov 2018 20:30
  Hi Christian,
  Meestal wennen de dieren al redelijk snel aan je aanwezigheid.
  Maar jouw idee klinkt wel als een hele goede manier om stress al bij voorbaat te voorkomen. Ik ben zeer nieuwsgierig naar je bevindingen. Kun je één en ander voor ons vastleggen (op foto)?
  0

  tijl liekens  Posts:1189


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  07 nov 2018 21:54

  interessant ja, ik ga dit ook zeker volgen!

  Moest je spiegel-idee nog steeds niet werken ; ik heb gemerkt bij mijn benedicta, welke ook vaak als zeer schuwe soort wordt beschreven. Dat er van schuw gedrag vrijwel geen sprake meer is door middel van dikke bladlaag te leggen. Het concept van zo veel mogelijk schuilplaatsen aan te bieden, maakt dat de dieren makkelijker blijven zitten omdat ze toch meer dan tijd en schuilmogelijkheden genoeg hebben om snel in te kunnen springen. Door de benedictas hun formaat is elk bladje een schuilmogelijkheid (voor terribilis is dit bijvoorbeeld niet)! En wat dit nog beter maakt is dat dit zelfs maar 1 van de vele positieve aspecten is die een bladlaag in een terraium brengt! alleen maar voordelen dus!

  Wat ik wel direct bedenk wat een eventueel nadeel zou kunnen zijn aan die spiegelfolie : je kikkers geraken jou of grote bewegingen in of omtrent de bak niet gewoon. Dit maakt dat dieren (jongen bijvoorbeeld) uitvangen veel moeilijker wordt. Of bij het voederen van de dieren, deze eventueel paniekerig beginnen rond springen en in het slechtse geval zich verwonden of wel eens uit je bak springen. Maar zoals gezegd dit is maar een bedenking, ik weet helemaal niet of dit wel echt het geval zou kunnen zijn.

  Wat je ook doet, houd ons zeker op de hoogte! Jou idee en toekomstige bevindingen kunnen zeker van meerwaarde zijn en  ik denk hoofdzakelijk een zeer interssant concept om te doen bij bijvoorbeeld moeilijk te kweken dieren die in een tijdelijke kweekbak moeten zitten. Denk aan atelopus ofzo.

  0

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  08 nov 2018 20:36

  Leuk dat jullie (twee in ieder geval) geinteresseerd zijn. We (ik en mijn vader) zullen foto's plaatsen, zodra we er mee aan de gang gaan.

  Spul is besteld, maar aliexpress, dus ff geduld. 

  Nadeel kan zijn dat de folie niet alleen spiegelt, maar ook een deel van het licht wegneemt. Dus de inkijk zal iets donkerder worden. afwachten hoe dat uitpakt. De folie wordt aan de buitenkant geplakt, dus geen ingrijpende handelingen in de bak, dat is weer makkelijker.

  Als we er nu dieren uit zouden moeten vangen is dat ook zo ongeveer onmogelijk. Als je de kamer in komt, springen ze al in hun schuilplaatsen. Slaapkamer, dus max een keer of 4-5 per dag beweging in de kamer. Als het in de huiskamer zouden staan, zou het waarschijnlijk niet nodig zijn. Maar nu zijn de dieren alleen goed te zien, als je doodstil een tijdje voor de bak gaat staan/zitten. Dan komen ze weer tevoorschijn en springen ze rond.

  We hebben bladeren in de bak, geen dikke laag, maar de bak is voornamelijk opgebouwd uit turf en varenwortel. Wel veel planten en plenty schuilmogelijkheden. Zelfs op plaatsen waar we ze liever misschien niet zouden hebben. Dat zijn beginners foutjes van ons.  

  Paludarium is 70 bij 50 en 60 hoog. foto's volgen. zowel van voor als na en onze ervaringen met gedrag.

   

  0

  benne rigole  Posts:51


  Profiel

  escanaffles

  Dn Lid


  --
  09 nov 2018 08:47

  Benieuwd naar de resultaten.

  Heb ook eens dit idee gehad voor mijn opkweekbakjes zo te doen, maar nog nooit toe gekomen...

  Je zou dan je nakweek beter kunne opvolgen, nu zie je deze soms dagen niet en dan ga je eens in de bak gaan roefelen om te zien of deze nog leeft ... met de folie zijn ze mischien meer zichtbaar dan.

  Mischien ook eens de aliexpress link plaatsen ;-)

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 212 > >>


  Back To Top