VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 13 jan 2019 16:02 door Tim Wolters
onderzoek voor toekomstig vivarium
6 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Tim Wolters

Posts:11


Profiel

Noordpool
--
07 jan 2019 20:57

  Hallo allemaal,

  Ik ben nieuw in de kikker hobby en ben informatie aan het opdoen voor mijn toekomstige kikker bak. ik heb al wel een showbak staan met alleen planten, dus heb wel enige ervaring met een terrarium/vivarium. 

  nu wil ik een 60x45x90 exo terra terrarium gaan halen voor mijn toekomstige kikkertjes. als achtergrond was ik van plan varenwortel te gebruiken en stukken kienhout aan de achterwand plakken die wat naar voren komen om diepte te creëren. vervolgens ben ik nu al een klein beekje aan het maken van een door midden gezaagd stuk ketchupfles welke dan uitkomt in een klein poeltje aan de voorkant van de bak.

  ik heb dus al het een en ander uitgezocht, maar heb toch nog een paar vragen waarvan ik hoop dat jullie die kunnen beantwoorden.

   

  - voor het beekje heb ik dus een stuk ketchupfles gebruikt en wil deze beplakken met zand en turfstrooisel voor een natuurlijk uiterlijk. welke siliconenkit kan ik hier voor gebruiken?(dus ook voor het hout en varenwortel) ik heb een bus spectrum siliconenkit transparant gehaald om gewoon een beetje te proberen, maar hier zit zo te ruiken azijnzuur in en ik weet niet in hoeverre dit schadelijk is voor planten/kikkertjes?

  - het terrarium is nogal verticaal (speciaal voor gekozen omdat mij dat mooi lijkt maar ook vanwege de ruimte waar de bak komt te staan) wat voor soorten kikkers zouden hier voor geschikt zijn? zag zelf een foto van de dendrobates cobalt en die ziet er heel gaaf uit.

  - hoe kan de bak het beste worden verwarmd? zat zelf te denken aan een warmte mat onder of aan de achterkant van de bak, maar weet niet of dit wel goed werkt ivm isolatie van het glas en varenwortel/turf

  - exo terra terrariums hebben een bovenkant van heel fijn gaas voor optimale ventilatie. moet dit nog dicht worden gemaakt voor kikkertjes ivm het verlies van warmte/luchtvochtigheid?

   

  tips en advies zijn ook altijd welkom

   

  Met vriendelijke groet,

  tim

  0
  tijl liekens

  Posts:1077


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  08 jan 2019 10:59
  - in die afmetingen bak zou ik geen waterdeel of beekje maken aangezien je dan bijna geen bodem oppervlakte hebt voor je dieren en je bak hierdoor ook te nat gaat zijn. Je overvloed aan water gaat op termijn schadelijk voor je dieren zijn.

  - voor tinctorius (zoals cobalt) kan je beter een terrarium nemen met meer grond opp. bijvoorbeeld 50x50x50 of 60x50x50 voor een koppel. Ikzelf houd tinctorius in 100x50x50 en 50x50x50 bakken per koppel.

  - Het kan zijn dat je met enkel een warmte mat je bak niet helemaal op temperatuur krijgt, als je deze in je woonkamer zet waar het altijd 19-21 graden is lukt dit normaal gezien wel. Dit ga je zelf moeten testen.

  - Exoterra laat vrijwel altijd alle voedseldieren door, ik zou als ik jou was een andere bak halen voor deze hobby. Dit is ook de reden dat ze nogal schaars zijn bij kikker liefhebbers. Verder is er niet perse mis met exo terra, maar een terrrium is ook maar een vierkante glazen bak uiteindelijk...

  Als extra tip : lees eens een paar avonden goed topics van mensen die al jaren kikkers hebben en hier goed mee kunnen kweken. Kijk naar hoe hun bakken e uit zien en staar je niet dood op showbakken, deze zijn vaak niet geschikt voor onze dieren! Mos zou bijvoorbeeld enkel op plaatsen mogen groeien waar rechtstreeks gesproeid word! als bijvoorbeeld je bodem uit mos bestaatga je hier later enkel maar problemen mee krijgen! Ik kan je ook nog mee geven dat je beter je bak kan maken specifiek voor de soort die je wil houden. Zo voorkom je dat je later in de bak onnodig gaat rommelen.

  succes en veel plezier!

  0
  Tim Wolters

  Posts:11


  Profiel

  Noordpool
  --
  08 jan 2019 18:04

  bedankt voor de reactie,

  het water deel zou maar een beekje van 15 lang bij 5 breed en het poeltje zou 15 lang 6 breed en 3 diep worden, dit om een plek te creëren om kikkervisjes in af te zetten en luchtvochtigheid te verhogen. maar als dit meer kwaad doet dan zal ik het uit de bak laten.

  het grondoppervlak kan helaas niet veel groter ivm de plek waar die komt te staan, zou maximaal 70x50 kunnen zijn dus vandaar dat ik liever voor een wat verticaler terrarium zou gaan. wat voor kikkers zouden wel geschikt zijn voor een verticaal terrarium? dan kan ik mij daar een beetje op inlezen.

  de warmte mat zou ook alleen maar zijn voor de koudere winterdagen waarop de kamertemperatuur in de nacht daalt tot 15, overdag zit de temperatuur op 20, in de zomer loopt de dag temperatuur op tot max 25 in de kamer dus dat lijkt mij wel goed.

  verder ga ik me zeker nog goed inlezen op dit forum, alleen verschillen de meningen nog wel eens op bepaalde gebieden dus vandaar de vragen :p

   

  en met showbak bedoel ik ook niet echt een perfecte bak die op en top perfect moet zijn, maar juist een terrarium dat zo goed mogelijk het natuurlijke habitat nabootst.

   

  alleen ben ik nog wel benieuwd wat voor soort kit het meest geschikt is voor gebruik in een vivarium? heb er al heel wat over gelezen maar vind het nog een beetje onduidelijk over wat nou wel veilig zou zijn voor kikkers.

  0
  tijl liekens

  Posts:1077


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  08 jan 2019 18:59
  Voor een klein terrarium met minder bodem oppervlakte , zou ik eerder naar de kleinere kikker soortjes kijken. Dit zijn onder andere : Alle Ranitomeya, Pumilio, Epipedobates en sommige Amereega. Kijk eens tussen deze soorten welke je leuk vind zou ik zeggen.

  Ja dan zou een warmte mat wel genoeg moeten zijn!

  De meningen verschillen vaak omdat "beginnende" hobbyisten meestal eerst iets gekocht hebben voor zich eerst goed in te lezen en te informeren. Ze vragen dan advies maar passen deze dan niet toe omdat ze het van elders beter weten of te grote aanpasingen moeten maken en komen vaak met het argument : "mijn dieren zijn gelukkig". Daarna geven ze dus hun advies en hun visie over de hobby met de ervaring van 1 bak die ze in hun woonkamer hebben staan, terwijl die bak eigenlijk niet geschikt is voor onze dieren. U zal hier ongetwijfeld meer dan genoeg verkeerde info en veel topics vinden waarvan ondertussen alle dieren al enkele jaren dood zijn.

  Deze kits in de link zijn onderandere geschik voor onze bakken (dieren) : https://www.dutchrana.nl/product-ca...elastopur/

  Je vind tevens ook veel info in de DN-magazines, een aanrader om aan te schaffen!
  0
  Tim Wolters

  Posts:11


  Profiel

  Noordpool
  --
  11 jan 2019 14:38

  nu een paar dagen verder en na heel wat te hebben gelezen weet ik zo ongeveer hoe ik de bak wil gaan maken en wat voor kikkers er in komen, exo terra bakken worden inderdaad vaak afgeraden ivm de fruitvliegjes dus heb zitten zoeken naar andere leveranciers. het nadeel is alleen dat veel leveranciers geen bakken bezorgen dus je moet ze op locatie op komen halen.

  ook zijn er nog best wel veel verschillende modellen te verkrijgen. welk model terrarium is het meest geschikt voor deze hobby en welk bedrijf wordt hiervoor aangeraden?

  wat betreft kikkertjes ga ik voor de epipedobates anthonyi omdat het gewoon een leuk kleurrijk klein kikkertje is en zich wat makkelijk aan zou kunnen passen aan nieuwe omstandigheden.

  ik heb alleen nog een vraagje, ik heb gekeken op de website van dutchrana voor die siliconenkit, alleen ben ik er nog niet achter wat een kit nou wel of niet geschikt zou maken. en om elke keer weer opnieuw een bus te moeten bestellen omdat ik net iets te kort zou komen zou ook jammer zijn. dus ik ben hier in de buurt eens bij wat bouwmarkten gaan kijken en heb deze twee kunnen vinden.

  https://www.karwei.nl/assortiment/p.../p/B151547

  https://www.gamma.nl/assortiment/bi.../p/B484667

   

  die van de pattex zou zuur en oplosmiddel vrij moeten zijn, betekend dit dan dat het veilig is?

  0
  Sander Bauer

  Posts:677


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  11 jan 2019 14:51
  Ik gebruikte die blanke aquariumkit van gamma altijd, ruikt naar azijn en dat is >insert iets met chemie en zuurstofreactie hier< en daarmee veilig. Het is een tijd geleden dat ik het heb uitgezocht...
  Een terrarium met valse bodem is wel mijn standaard keuze. Hoewel mijn formaten altijd wat groter zijn, denk ik dat ook jij geen ruimteverlies zal merken.
  0
  Tim Wolters

  Posts:11


  Profiel

  Noordpool
  --
  13 jan 2019 16:02

  het terrarium is besteld, ik ga nu het een en ander voorbereiden.

  ik had gelezen dat het ook goed/handig is om schors of snippers door de bodem mix te doen, alleen heb ik ook gelezen dat sommige soorten niet geschikt zouden zijn ivm stoffen die slecht zouden zijn voor kikkers, klopt dit? ik heb namelijk nog een bakje fijne boomschors van het tuincentrum staan, en nog een zak terrarium jungle grond met verschillende stukjes hout/schors.

  was van plan om een mix te maken van turfstrooisel, sphagnum mos en schors, en daar dan nog een laag van bladeren over.

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top