VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 26 feb 2019 11:35 door R SC
Mijn volgende project: Een paludarium met kikkers en vissen, is dat te realiseren?
0 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
R SC

Posts:8


Profiel

ZH
--
26 feb 2019 11:35

  Beste leden,

  Met veel genoegen struin ik dit forum al een paar weken af. Bij elk bezoek vind ik weer een topic waarin handelingen maar ook passie tot in detail wordt beschreven. Prachtig. Soms kraai ik de nodige ‘ aiaiaaais’ wanneer oude foto’s niet laden of verwijderd zijn. Na het lezen van het verhaal en de reacties ben ik dan zo benieuwd naar het resultaat! Ik heb dan ook besloten om mijn volgende project met jullie te delen. Om wellicht samen tot een geweldige uitwerking te komen.

  Mijn naam is Roelles en ik ben nu zo’n 1,5 jaar bezig met het verdiepen in het houden van een paludarium. Ik lees en praat veel met ervaringsdeskundige over aqua-, terra- en paludaria. En realiseer mijzelf dat deze bezigheid veel geduld en planning vereist.

  Belangrijk voor mij om duidelijk te maken dat voor mij op nummer 1 het dierenwelzijn staat. Ik vind het persoonlijk al heel wat dat ik dieren ‘opsluit’ - dat zorgt ervoor dat ik ze het liefst zo’n prettig mogelijk verblijf wil geven. Zo goed mogelijk hun biotoop wil simuleren en natuurlijk gedrag wil stimuleren. Ik geniet er van om in alle rust te kijken naar het resultaat en het met liefde te onderhouden. Hierin probeer ik de grenzen op te zoeken van design en constructie.

  Omdat ik paludarium een prachtige combinatie vind van water en land flora en fauna ben ik benieuwd of de combinatie met dieren succesvol te maken is. Wat mij maar moeilijk duidelijk wordt is het volgende: 
  Kan je gif- of boomkikkers & bijbehorende biotoop/klimaar combineren met een waterlaag met daarin vissen?
  En is het dan voor beide soorten (kikkers & vissen/slakken/garnalen/etc) een prettig verblijf te realiseren?

  In de bijlage zit een foto van mijn bak, in lege toestand. En de bouwtekening met bijbehorende maten: (B*H*D) 100*75*45cm, het ventilatierooster aan de voorzijde zit 25cm vanaf de bodem. De bak is van 8mm glas, het schuifraam van 4mm.

  Hypothese (zie schets):
  Om bovenstaande vraagstelling te realiseren had ik bedacht om een valse bodem te creëren (zie schets). De valse bodem laten uitlopen in een aquariumgedeelte. Als ik het goed afstem kan ik het waterniveau onder de valse bodem uit laten komen. Zodat de valse bodem goed het vocht kwijt kan. Leek mij een mooi eco-systeem.

  Vragen die zoal in mij opkomen na deze hypothese:

  • Zal de bodem voor de bovenwater dieren zo voldoende ‘droog’ zijn. Niet te nat?
  • Kan het kwaad dat de bovenwater dieren open water tot hun beschikking hebben? Zo nee, hoe zorg ik ervoor dat ze het land weer op kunnen mochten ze ‘ een duik nemen’ ?
  • Komt er zo genoeg licht in het water gedeelte? Zou het veilig zijn om een ledbalk binnen achter het ventilatierooster te plaatsen? Of brengt dat de veiligheid van de bovenwater dieren in het gedrang? 
  • Hoeveel licht heb ik nodig om een gezonde plantengroei / dieren te krijgen op de hoogte van de valse bodem (+/- 45cm vanaf de kap)
  • Is er een kikkersoort die bij jullie in de gedachten springt bij het lezen van dit project? 

  Jullie input wordt enorm gewaardeerd. Ik zal waar mogelijk ook mijn ervaringen delen in dit vakgebied. Al ben ik vooralsnog alleen heel goed in constructie en een groentje in kikkers vergeleken met jullie! 

  Alvast dank,

  Roelles

  Bijlagen
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top