VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 05 mei 2019 12:48 door R SC
Mijn volgende project: Een paludarium met kikkers en vissen, is dat te realiseren?
8 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
R SC

Posts:8


Profiel

ZH
--
26 feb 2019 13:31

  Beste leden,

  Met veel genoegen struin ik dit forum al een paar weken af. Bij elk bezoek vind ik weer een topic waarin handelingen maar ook passie tot in detail wordt beschreven. Prachtig. Soms kraai ik de nodige ‘ aiaiaaais’ wanneer oude foto’s niet laden of verwijderd zijn. Na het lezen van het verhaal en de reacties ben ik dan zo benieuwd naar het resultaat! Ik heb dan ook besloten om mijn volgende project met jullie te delen. Om wellicht samen tot een geweldige uitwerking te komen.

  Mijn naam is Roelles en ik ben nu zo’n 1,5 jaar bezig met het verdiepen in het houden van een paludarium. Ik lees en praat veel met ervaringsdeskundige over aqua-, terra- en paludaria. En realiseer mijzelf dat deze bezigheid veel geduld en planning vereist.

  Belangrijk voor mij om duidelijk te maken dat voor mij op nummer 1 het dierenwelzijn staat. Ik vind het persoonlijk al heel wat dat ik dieren ‘opsluit’ - dat zorgt ervoor dat ik ze het liefst zo’n prettig mogelijk verblijf wil geven. Zo goed mogelijk hun biotoop wil simuleren en natuurlijk gedrag wil stimuleren. Ik geniet er van om in alle rust te kijken naar het resultaat en het met liefde te onderhouden. Hierin probeer ik de grenzen op te zoeken van design en constructie.

  Omdat ik paludarium een prachtige combinatie vind van water en land flora en fauna ben ik benieuwd of de combinatie met dieren succesvol te maken is. Wat mij maar moeilijk duidelijk wordt is het volgende: 
  Kan je gif- of boomkikkers & bijbehorende biotoop/klimaar combineren met een waterlaag met daarin vissen?
  En is het dan voor beide soorten (kikkers & vissen/slakken/garnalen/etc) een prettig verblijf te realiseren?

  In de bijlage zit een foto van mijn bak, in lege toestand. En de bouwtekening met bijbehorende maten: (B*H*D) 100*75*45cm, het ventilatierooster aan de voorzijde zit 25cm vanaf de bodem. De bak is van 8mm glas, het schuifraam van 4mm.

  Hypothese (zie schets):
  Om bovenstaande vraagstelling te realiseren had ik bedacht om een valse bodem te creëren (zie schets). De valse bodem laten uitlopen in een aquariumgedeelte. Als ik het goed afstem kan ik het waterniveau onder de valse bodem uit laten komen. Zodat de valse bodem goed het vocht kwijt kan. Leek mij een mooi eco-systeem.

  Vragen die zoal in mij opkomen na deze hypothese:

  • Zal de bodem voor de bovenwater dieren zo voldoende ‘droog’ zijn. Niet te nat?
  • Kan het kwaad dat de bovenwater dieren open water tot hun beschikking hebben? Zo nee, hoe zorg ik ervoor dat ze het land weer op kunnen mochten ze ‘ een duik nemen’ ?
  • Komt er zo genoeg licht in het water gedeelte? Zou het veilig zijn om een ledbalk binnen achter het ventilatierooster te plaatsen? Of brengt dat de veiligheid van de bovenwater dieren in het gedrang? 
  • Hoeveel licht heb ik nodig om een gezonde plantengroei / dieren te krijgen op de hoogte van de valse bodem (+/- 45cm vanaf de kap)
  • Is er een kikkersoort die bij jullie in de gedachten springt bij het lezen van dit project? 

  Jullie input wordt enorm gewaardeerd. Ik zal waar mogelijk ook mijn ervaringen delen in dit vakgebied. Al ben ik vooralsnog alleen heel goed in constructie en een groentje in kikkers vergeleken met jullie! 

  Alvast dank,

  Roelles

   

  PS: Ik zie nu dat mijn topic in twee categorien staat - hoe kan ik dit opschonen? 

  0
  R SC

  Posts:8


  Profiel

  ZH
  --
  26 feb 2019 13:47
  Op dit moment zit dit in de bak:
  0
  Arie Blokland

  Posts:19


  Profiel

  Ridderkerk

  Dn Lid


  --
  02 mrt 2019 11:10

  dat is goed te doen, ik heb ook kikkers met kardinaaltetras er in en heb nooit problemen er mee de kikkervisjes zwemmen er gewoon bij en komen zelf aan land, dat is waar je rekening mee moet houden en dat er voldoende land overblijft voor de kikkers, voordeel vind ik dat het water verwarmt wordt en zo heel de bak verwarmt ook in de nacht.

  Bijlagen
  0
  Arie Blokland

  Posts:19


  Profiel

  Ridderkerk

  Dn Lid


  --
  02 mrt 2019 11:14
  Ik zou als ik jouw was proberen met hydrokorrels te werken dat verwarmt je bak nog beter doordat je een grotere watermassa heb en langer warm blijft of in de zomer koeller.
  0
  Arie Blokland

  Posts:19


  Profiel

  Ridderkerk

  Dn Lid


  --
  02 mrt 2019 13:29
  Geplaatst door Arie Blokland op 02 mrt 2019 11:14
  Ik zou als ik jouw was proberen met hydrokorrels te werken dat verwarmt je bak nog beter doordat je een grotere watermassa heb en langer warm blijft of in de zomer koeller. zoals op tekening is het hydro korrels op tempex met een dam ervoor hier door krijg je erg natte grond omdat het water niet weg kan en zal er zeer weinig groeien en slecht voor de kiks.

   

   

   

  0
  R SC

  Posts:8


  Profiel

  ZH
  --
  04 mrt 2019 20:29

  Dag Arie, 

  Bedankt voor je reactie! 

  Mag ik vragen hoe jij het water verwarmt en 'vers' houdt? Heb je een pomp of externe filter in gebruik?

   

  0
  Arie Blokland

  Posts:19


  Profiel

  Ridderkerk

  Dn Lid


  --
  07 mrt 2019 09:03

  ik heb in mijn bak 20 cm water, ik heb het landgedeelte afgescheiden met glas plaatjes van 20 cm hoog deze staan op stukjes glas van 1 cm dik zodat de hydrokorrels er niet onder door kunnen. ook heb ik het zelfde gedaan voor de opvoerpomp en ook voor de aquarium verwarming. ik heb gaten in het glas geboord om de slangen van een externe pomp door te doen zodat ik via een aquarium pomp het water kan filteren en in beweging kan houden om het schoone water langs het verwarmings element (deze staat op 24 gr) te laten stroomen, door de beweging van het water wat onder de glas plaatjes door kan verwarmt het ook het gedeelte met hydrokorrel zodat de boden altijd zomer en winter rond de 21 tot 24 gr blijft. de glas plaatjes zij met pur en ander materiaal geheel weg gewerkt. verder heb ik 2 uvb lampen en 9 led spots er in en een aquarium led verlichting die via een cotroller gaat ingesteld via de comp met dag nacht verlichting en zons op en ondergang mijn temperatuur halverwege is 25 gr en boven in 26 tot 27 gr.

   

  1
  R SC

  Posts:8


  Profiel

  ZH
  --
  R SC

  Posts:8


  Profiel

  ZH
  --
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top