VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 12 feb 2020 21:45 door Michel Pinkhaus
Biopod Paludarium "bouw"verslag
12 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 3123 > >>
Auteur Berichten

Arne Kolman



Posts:9


Profiel

Utrecht




--
23 mrt 2019 13:00

  Hallo allemaal,

  het is een paar jaar geleden dat ik op het forum zat. Zo te zien een nieuwe en ik heb me opnieuw geregistreerd. Ik ben Arne uit Utrecht en ik heb al jaren een mooi paludarium staan. Lang geleden is dat gemaakt door Vivarium in Amsterdam.

  Toch gaat het af en toe kriebelen en ik zag 3,5 jaar geleden een initiatief langskomen dat een Kickstarter project op aan het starten was. Biopod kwam met het idee om een terrarium te maken voorzien van de nodige techniek wat verbonden was met het internet om zo eenvoudig mogelijk een passend klimaat te creëren voor de dieren en/of planten er in. Daar heb ik me toen voor ingeschreven. Het project haalde veel geld op en ging van start.

  Helaas liepen ze tegen heel wat moeilijkheden op en was de planning en communicatie niet geweldig. 3,5 jaar later zat ik nog steeds zonder terrarium :(

  In januari kwam ik in contact met Rob en Arnold van Zoo & Zo. Zij waren ook al een tijd bezig om Biopods naar nederland te halen. Uiteindelijk was ze dat gelukt en waren ze hoofdleverancier voor de BeNeLux geworden. De Biopods waren dus al in Nederland maar ik als vroege investeerder stond nog steeds met lege handen. Van Biopod zelf kreeg ik nog steeds geen antwoord op mijn vragen maar van Zoo & Zo wel. Ze konden mijn frustratie goed begrijpen Arnold stelde voor mij tegemoed te komen. De Biopod die ik besteld had zou logischerwijs via hun geleverd gaan worden en ondanks dat ze daar nog geen bericht van hadden kon ik met mijn bewijs van betaling de Biopod toch nu al krijgen!

  Ik heel blij natuurlijk, fantastisch service, maar na die 3,5 jaar was ik niet meer helemaal tevreden met mijn bestelde "Aqua" model. Ik wilde groter. Biopod had na de initiele lancering nu ook een "Grand" model. Ook daar wilde Arnold van Zoo & Zo mij wel mee helpen. Het verschil in prijs betaalde ik bij en ik kon naar huis met de Biopod Grand:

  Nu kan ik eindelijk beginnen met het inrichten van dit terrarium. Het bouwen van het terrarium en de techniek is dus niet echt aan de orde in dit topic. Wel ga ik aan de slag met het bouwen van de inrichting om die zo duurzaam en toch natuurlijk mogelijk te maken.

  Er komt een kunstmatige boomstam in. Een basis van PVC buis, daar omheen een laag koolstofdoek gewikkeld en die insmeren met een mengsel van flevopol en turf/varenwortel gruis.
  Dan een watervalletje van purschuim, met een mes in model gebracht en afgewerkt met epoxyhars in een paar lagen, waarvan de laatste ingedrukt zal worden met turf/varenwortel gruis.
  De zwarte achtergrond is een systeem van lamellen die ieder uur van boven worden bevloeid. Het idee is deze vakjes te vullen met spagnum en hier en daar wat plateau's te maken van varenwortel. De waterval moet ook komen te hangen aan deze lamellen.

  Voor de boom en waterval zijn er al wat stapjes gemaakt, ik zal in de volgende posts de vooruitgang laten zien. De bak zelf heeft inmiddels een onderlegger gekregen van een oude vloerbeschermende plaat die bedoeld is voor onder bureaustoelen. Ooit volgens mij eens bij de Gamma gehaald voor 15 euro maar sinds en zachte wieltjes zijn voor stoelen had ik deze niet meer nodig. Van zolder gehaald en een stuk afgezaagd:

  Bij het terrarium zelf zaten ook "bakjes" om een valse bodem mee te maken. Aan de zijkanten zijn pinnetjes weg te breken om de snoeren en slangen er doorheen te laten lopen. In de bodem zitten 2 ventilatie slangen die naar de voorruit lopen, 2 verwarmingskabels, 2 temperatuur sensoren, 2 luchtslangen met bruissteen, een kabel voor de voorruit verwarming, de aanzuigslang van de pomp voor de achterwand bevloeing, de uitvoer voor de achterwandbevloeing, de invoer van de pomp voor de waterval en de uitvoer voor de waterval. Dat was een aardig geknutsel maar het is wel fijn dat er onderop dus een laag is waar al dat water zonder veel moeite door heen kan zodat er geen rot op zal treden. Helaas heb ik geen foto van al deze slangen, ik was heel blij toen die valse bodem er eindelijk in zat.

  Aan de zijkant had ik nog een paar stukjes valse bodem van een oude aquarium bodemfilter toegevoegd. Ze zijn wit en op de foto overbelicht maar alle kleine beetjes helpen.

  Bijlagen
  0

  Arne Kolman



  Posts:9


  Profiel

  Utrecht




  --
  23 mrt 2019 13:01

  Voor de boom heb ik een tijdje voor de schappen in de Hornbach gestaan en heb ik een tas vol bochtjes en Y-stukken meegenomen:

  Na wat passen en proberen, heel veel draaien en schuiven kwam daar het volgende uit:

  De onderkant van de boom is een mof die ik later denk ik los wil laten van de voet van de boom, die stevig onder het grind zou moeten staan.

  PVC gezaarg en daarna met een hittepistool zacht gemaakt en gebogen. De voet van de boom zit via de mof verbonden met een verloopstuk van 110 naar 40. Zo komt er een opstaand stuk buis van 40 wat goed vast zit in de stam en worden de andere takken daar weer aan vastgemaakt.

   

   

  0

  Arne Kolman



  Posts:9


  Profiel

  Utrecht




  --
  23 mrt 2019 13:01

  Voor de waterval is het plan een schets uit te werken van 5 verschillende plateau's die in elkaar overlopen op verschillende wijze:

  Trap 1 wordt aan de linkerkant gevoed en moet aan de rechterkant overlopen. Trap twee zou in de ideale situatie zowel links als recht tegelijk over moeten lopen, afhankelijk of ik het mooi waterpas krijg. Trap 3 loopt aan de voorkant over naar 4, en 4 en 5 beide naar rechts.

  Op de broodplank zit een laagje plastic folie zodat ik het purschuim er niet af hoef te schrapen met een mes. Om de verbinding tussen de verschillende plateau's te verstevigen zitten er stukken PU slang tussen die ook vaak voor de sproeiers gebruikt worden. Daarin zitten weer sateprikkers om ze recht te houden.

  Als dit goed droog is ga ik in elk plateau een poeltje uitsnijden voordat er een laagje epoxy overheen gaat.

  2

  Michel Sickman



  Posts:46


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  23 mrt 2019 14:03

  Leuk om te lezen . Zal dit zeker volgen 

  0

  Sander Bauer



  Posts:879


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  27 mrt 2019 09:36

  Hi Arne,
  Super interessant systeem. Misschien vind je het leuk hier eens een artikel over te schrijven voor het magazine? Je kunt daarvoor even een mail sturen naar redactie@gifkikkerportaal.nl

  1
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 3123 > >>


  Back To Top