VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 12 feb 2020 21:45 door Michel Pinkhaus
Biopod Paludarium "bouw"verslag
12 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 2 van 3 << < 123 > >>
Auteur Berichten

Arne KolmanPosts:9


Profiel

Utrecht
--
27 mrt 2019 22:34

Ik zal eens kijken Sander. Het zal nog wel even duren voordat er een compleet plaatje is maar tzt zal ik er nog eens aan denken, het is me ook al gevraagd vanuit de aquarium vereniging.

Afgelopen weekend ben ik bezig geweest met de waterval. Met cocktailprikkertjes in de achterkant kon ik hem ophangen aan de muur van de Biopod:

De prikkertjes wilde ik vervangen voor iets van kunststof en wat dikker voor meer stevigheid. Dat zijn de tanden van plastic vorkjes geworden. Niet de dunne witte wegwerpvorkjes maar wat dikkere transparante rode. Helaas heb ik er geen foto van maar ze zaten niet echt steviger in het purschuim. De epoxy zou daar vast verandering in brengen.

Eerst heb ik een transparante laag epoxy aangebracht, wat dikker gemaakt met katoenvezel. Zonder de katoenvezel is het bijna zo dun als water en druipt het alle kanten op. Niet heel fijn.
Ik heb de epoxy van Mr. Boat gebruikt. Deze bevelen ze ook aan om achterwanden voor aquaria mee te maken dus dat leek me prima. Na de blanco laag en 4 uur drogen heb ik een portie epoxy aangemaakt met wat donkerbruine kleurstof er in. Nu kon ik pas echt goed zien waar ik wel en niet aan het smeren was. Achteraf had ik de eerste laag misschien een heel klein beetje kleur kunnen geven om de dekking te kunnen controleren.

Tijdens het smeren van de tweede laag was ik wat langer bezig om alle hoekjes en gaatjes mee te pakken en begon ik te merken dat de epoxy harder begon te worden. Niet ideaal want ik was nog niet helemaal klaar. Voor mijn gevoel werd de epoxy ook sneller hard omdat ik meer had aangemaakt dan de eerste keer. 80 gram hars en 40 gram harder. Het begon zelfs een beetje warm te worden en er ging zich een klont vormen in het bekertje. Nu met grote haast zoveel mogelijk insmeren voor het onhandelbaar werd.

Na weer 4 uur wachten was ook deze laag net droog genoeg om de laatste laag aan te brengen en deze vervolgens in te strooien en een beetje aan te drukken met een mensel van varenwortel en turf. Inmiddels was het buiten donker en stonden mijn gasten voor de deur.

Net af in 1 dag dus. De reden om alles in 1 dag te doen is dat de verschillende lagen epoxy goed aan elkaar hechten. Als er meer dan 24 uur tussen zit moet het eigenlijk eerst opgeschuurd worden voor er weer een laag overheen mag. Dat is met zo'n aparte vorm bijna niet te doen dus dan maar zo vlug als het gaat. Ik had gedacht dat het sneller uit zou harden maar na het insmeren bleef het zeker 3 uur lang te plakkerig om beet te pakken.

De volgende dag was alles mooi hard en kon de waterval voor een klein testopstelling weer in de bak hangen. De pootjes zaten nu muurvast maar waren door het neerleggen ook wat meer naar binnen gebogen. Hierdoor komt de waterval ietsje hoger te hangen en haalt de slang het net niet naar de koppeling. Het geheel dus ook iets naar links opgeschoven. Even afwachten of dat straks samen met de boom in combinatie niet te druk wordt in het midden van de bak...

Er zitten nog twee kleine plekjes waar ik met de laatste laag epoxy blijkbaar net niet ben gekomen en er geen varenwortel/turf aan gehecht zit. Daar ga ik nog een dun laagje soliconenkit op smeren en alnog bedekken met varenwortel/turf. Per trap zit er een klein beetje holling in en daar heb ik bewust geen varenwortel/turf in gedrukt. Als daar vuil aan blijft hangen of algen in gaan groeien verstoort het de doorstroming misschien te veel. Als er water in staat valt het niet erg op en er zal toch wel een laagje als op komen te staan denk ik. Als het te veel wordt is het makkelijk weg te vegen van een gladde ondergrond.

0

Arne KolmanPosts:9


Profiel

Utrecht
--
27 mrt 2019 22:47

Ook de boom is een stukje verder ontwikkeld. Uiteindelijk was ik tevreden met de stand van alle "takken". Ruim een week was de boom volledig verstelbaar aan alle kanten en heeft hij in de bak gestaan. Steeds af en toe kijken en een momentje nemen om iets nieuws te proberen zorgt denk ik voor een beter resultaat dan in 1 keer alles vast zetten. Hoe graag ik ook snel naar het eindresultaat zou toe werken. Toen de PVC lijm droog was ben ik met een hittepistool aan de slag gegaan om het PVC zacht te maken en hier en daar te buigen. Zo veel mogelijk "onnnatuurlijk" rechte stukken er uit halen en de uiteinde van de takken wat buiging geven de ene of de andere kant op. Ook de overlopende stukken wat taps toegeknepen voor een beter verloop.

Deze opstelling ook nog twee dagen in de bak gezet om in te laten zinken en kijken of het helemaal naar mijn zin is.

Daarna langs bij Hans. Mede lid van mijn aquarium vereniging en veteraan wat paludaria bouwen betreft. Hij had een paar stukken koolstofdoek voor me afgesneden en wat tips betreft het insmeren met de flevopol methode. Gewapend met kennis en materiaal weer naar huis om de boom een jasje te geven.

Het doek heb ik in zig-zag repen geknipt en ben 1 voor 1 de takken gaan omwikkelen. Al doende leert men en bij de laatste takken kwam er wat meer structuur in het werk. Door hier en daar onregelmatigheden te creëren oogt het straks ook wat meer natuurlijk in plaats van recht toe recht aan.

Vandaag heb ik een paar literpotten flevopol gehaald en morgen ga ik aan de slag met het insmeren van de boom. Eerst maak ik nog een extra voet voor buiten het paludarium. Het zwaartepunt ligt niet helemaal in het midden en de boel moet ook niet om kieperen tijdens het werk, of tijden het drogen.

0

Arne KolmanPosts:9


Profiel

Utrecht
--
02 apr 2019 17:48

Updates!

Allereerst de boom, dat leest lekker door na het vorige stukje. Ik ben begonnen met het insmeren van de boom met een Flevopol-varenwortel-turf mengsel. Dit was de eerste keer dat ik iets dergelijks ben gaan smeren en dat viel nog niet mee! Het eerste mengel wat ik maakte bleek veel te veel grove stukken te bevatten. Ik had er wat boomvarengranulaat van rainforest-frogs doorheen gedaan. Ik denk dat die mix ook wat repti-bark bevat. Ik nam aan dat het voor een eerste laag best grof mocht zijn omdat het toch nog een laag of twee zou krijgen, dat bleek een fout. Het grove mengsel smeerde voor geen meter! overal waar de kwast langs kwam veegde ik meer weg dan ik er op kon aanbrengen. Nu is het koolstofdoek ook geen ideale ondergrond maar dit was ellende. Met handschoenen aan probeerde ik nog het er gewoon aan te drukken en omheen te knijpen als modder maar het meeste kwam direct weer naar benenden.

Water erbij en met een grove zeef zoveel mogelijk eruit geschept om iets handelbaars te krijgen maar het verdunde mengsel wat overbleef was ook niet goed. Rotzooi aan de kant, boom naar buiten om wat te drogen en uit te lekken en einde oefening voor vandaag.

Een nieuwe dag, een nieuw plan. In de keuken een zeef gepakt en de 4 liter varenwortelgranulaat van RFF gaan uitzeven. Niet heel fijn maar je moet toch wat. Met dit fijnere mengel en een nieuwe pot (1 liter) Flevopol een nieuw papje gemaakt en dat ging meteen stukken beter. Een hele opluchting!

Ik kwam best goed uit met de hoeveelheid die ik had om de rest van de boom toe doen. Voor de complete boom zou ik niet genoeg gehad hebben denk ik. Met een nieuw compleet jasje kon de boom weer naar buiten om te drogen. Omdat ik nu geen water had gebruikt in het mengel kwam er ook geen druppel uit lopen en bleef alles goed op zijn plek zitten.

Op de foto zie je goed waar ik de dag ervoor ben gestopt. Het witte moet nog opdrogen en kleurt dan ook bruin. Op de volgende foto zie je ook het verschil tussen de grove stukken en het mengsel van de dag erna, zonder.

Na een paar dagen drogen heb ik de boom er weer bijgepakt en kon aardig zien waar er open plekken waren ontstaan door het inkrimpen van de Flevopol laag. Hier en daar was het koolstofdoek wat opzij getrokken en kon ik het PVC er onder zien.

Deze keer een halve liter Flevopol aangemaakt met wat varenwortelgruis wat ik uitgezeefd had. Eerst de open stukken dichtplamuren en daarna de plekken waar het koolstofdoek er wat doorheen scheen aangepakt.

Als het morgenochtend nog zonnig en droog is maak ik denk ik de laatste portie aan om dunne plekken te behandelen en dan kan de boom de komende twee weken goed uitdrogen. Ik ga zelf nog een weekje weg namelijk, maar van alles wat ik hoor en lees is het belangrijkste van de Flevopol methode dat het goed uit kan drogen.

0

Arne KolmanPosts:9


Profiel

Utrecht
--
02 apr 2019 18:20

Ook voor de inrichting van de bak heb ik niet stil gezeten. Biopod levert een achterwand aan die gemaakt is om te vullen met sphagnum mos om daar vervolgens een "levende muur" van te maken. De achterwand wordt ieder uur van boven bevloeid met water wat uit de bodem gepompt wordt. De duur van de bevloeing is zelf in te stellen maar zelfs op het minimum van 1 minuut is alles doorweekt van boven tot onder.

Ik had ergens gelezen dat sommige mensen de achterwand zelfs te nat vonden met slechts 1 minuut bevloeing. Twee jaar geleden had ik al een iets andere manier bedacht om de achterwand te doen en kon toen al de spullen halen op de DN-kikkerdag. Toen nog heel optimistisch dus, maar uiteindelijk hebben die spullen twee jaar op zolder gelegen...

Maar nu kwam het er dan toch van, dus aan de knutsel:

De schaar was geen grote fan van het knippen van de varenwortelplaatjes... De andere schaar begaf het gelukkig niet en ben ik allemaal strookjes en blokjes gaan knippen. De achterwand van Biopod bestaat uit plastic bakken met lamellen erin die aan de achterkant open zijn. Daar kan het sphagnum mos ingestoken worden, blijft hangen en laat het water door naar de laag er onder. In deze vakjes ben ik blokjes varenwortel van verschillende maten gaan steken, in een beetje willekeurig patroon:

Het idee is om het zeer natte sphagnum af te wisselen met iets droger varenwortel. Zo ontstaat een diversiteit aan ondergrond en plekken voor verschillende planten. Hopelijk ook wat diversiteit aan mosjes en bedekkende begroeing. De overige vakjes zijn ingevuld met sphagnum:

De constructie lijkt goed te werken. Het water kan doorlopen en ook al het sphagnum aan de onderkant wordt nat. Ook zijn er zijn een paar plekjes waar het varenwortel nog droog blijft. Ik ben heel benieuwd hoe dit zal gaan ontwikkelen.

De afgelopen 3 dagen ben ik langzaam stukje groen op de achterwand aan het zetten. Een aantal plantjes stonden ook al tijden geduldig af te wachten tot de nieuwe bak er was maar ook uit mijn aquarium en bestaande paludarium kon ik stekjes en plukjes pakken. Na vandaag nog twee in-vitro cupjes gehaald te hebben ziet het er als volgt uit:

Wat er nu op zit:

Twee Vriesea Racinae pups van een uitgebloeide V.R. die ook al een jaar op tafel stond in afwachting van de nieuwe bak. De pluizige zaden heb ik ook laten ontkiemen en over de achterwand zitten her en der wat zaailingen van ongeveer een centimeter.
Bij de waterval zitten wat stukjes Javavaren (trident), Anubias mini en Bucephalandra. Over de hele achterwand zitten plukjes Koraalmos (Riccardia Chamedryfolio) Watervorkje (Riccia Fluitans) en Utricularia Graminifolia.
Uit het paludarium heb ik stekken gehaald van een mini Marcgravia sp. en twee varentjes om te kijken of ze het doen op de natte ondergrond.

Ik hoop natuurlijk om een mooie weelderig begroeide achterwand te krijgen, het liefst zonder dat het sphagnum zelf al te veel gaat groeien en zonder het gebruik van javamos. In mijn andere paludarium woekert het over alle andere planten heen. Als iemand nog tips heeft voor mosjes of klein blijvend spul zijn die welkom!
(er komt ook zeker geen ficus of peperomia in trouwens)

 

 

0

Arne KolmanPosts:9


Profiel

Utrecht
--
17 sep 2019 16:53

Het mag een paar maanden duren maar dan is er ook wat verschil te zien!

Druk met werk en vakantie tussendoor is er niet heel veel "gedaan" aan het paludarium maar af en toe komen er wat planten bij, of gaan er weer planten uit. De achterwand is langzaam aan steeds mooier aan het worden door er zo veel mogelijk van af te blijven.

Voor alle elektra heb ik nog een een stukje watervast betonplex gemaakt als "insert" voor in de kast onder het paludarium.

Op de rail zitten van links naar rechts: Hoofdzekering, 12V voeding, 24V voeding, 2x relais voor extra ventilatie, schakelklok dubbel contact voor de ventilatoren, relais open=waterval gesloten=bodem beluchting. Daar onder 4 wandcontacten waarvan 2 nog beschikbaar voor eventuele uitbreiding en 2 aangestuurd door het relais waterwal/beluchting. Horizontaal 6 normale contacten. Inmiddels staat er ook een 25 liter jerrycan RO water naast waar nog een vlotter in komt met een rood lampje bij laag water.

Overzicht 10-7-2019

Overzicht 17-9-2019

Wat plantjes die er eerder in stonden waren sowieso tijdelijk, maar voor vulling en biologische ontwikkeling. Nu staan een aantal daarvan in een potje net buiten het paludarium en zijn de plekken in het paludarium weer opgevuld met nieuwkomers.

Op de bodem heb ik nog wat ruimte op te vullen maar ben nog geen plantjes tegen gekomen die ik daar geschikt voor vind. Er komen absoluut geen ficus, peperomia of andere woekeraars in, maar een plantje wat leuk dekt zonder na een jaar de hele bak over te nemen is schaars. De Tradescantia zebrina is ook geen blijver.

De Utricularia gramminifolia plukjes zijn uitgegroeid tot dikke pollen. Hoewel het erg mooi en fijn groen is hoop ik niet dat ze nog veel groter worden

De Utricularia sandersonii is wat minder overheersend en loopt ook mooi uit met hier en daar witte bloemetjes, erg leuk

Nog wat meer foto's met groen:

  

0
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 2 van 3 << < 123 > >>


Back To Top