VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 29 apr 2019 15:37 door R SC
warmtekabel?
1 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Sikke van der Weg

Posts:1


Profiel

Wageningen
--
15 apr 2019 15:22

  hoi,

  rond de 10 jaar geleden heb ik gifkikkers gehad, en ik ben nu bezig m'n bak weer opnieuw in te richten. met het doel er over een poos(kan nog wel even duren, denk dat ik zowieso nog wel 2 maanden bezig ben alles in te richten en laten draaien) weer kikkers in te stoppen.

  maar ik heb nog wat extra verwarming nodig. op dit moment is de bak nog grotendeels leeg, maar ben wel de temperatuur al wat in de gaten aan het houden.

  thermometer hangt bovenin de bak.

  ankele dagen geleden om 2-3 uur 's nachts met lampen aan(stonden al een paar uur aan op dat moment) en een ventilator die lucht vanuit de lichtkap de bak inblies bleef het tussen de 21 en 22 graden. ik zou nog wel de lichtkap iets aan kunnen passen, want nu zit er een ontluchtingsstrook recht boven de ventilator, en zal dus ook een redelijk deel lucht van buiten de lichtkap aangezogen worden.

  verwarming op m'n kamer staat al een paar weken/maanden volledig uit, dus daar zou ik wel de benodigde graden verwarming uit kunnen halen, maar liever vertrouw ik daar niet teveel op, vooral ook met het oog op de winter.

  ik woon namelijk in een studentencomplex, en ik heb alleen controle over de thermostaat draaiknop op m'n verwarming, maar ik heb gemerkt dat het in de winter soms best fris blijft zelfs met de verwarming volledig open, op bepaalde tijden(overdag word het juist vaak behoorlijk warm zelfs met de verwarming bijna dicht). ik heb vooral een relatie gemerkt met de tijd('s nachts in winter weekenden is erg lastig warm te krijgen, ik heb wat een afwijkend ritme dus ik ben vaak laat wakker. als ik de verwarming dan niet omlaag draai zweet ik 's ochtends m'n bed uit omdat 's ochtends de verwarming ineens wel volop gaat, ik vermoed dus dat er een centrale regeling op zit voor het hele gebouw. maar ook in vakanties/weekenden merk ik dat het lastiger warm te stoken is).

  voorheen toen ik de bak had ingericht toen ik nog bij m'n ouders woonde regelde ik de extra verwarming met een aquariumverwarming. echter deze gingen om de haverklap kapot, en ik moest constant erop letten dat er genoeg water in het waterdeel bleef staan zodat de verwarming volledig onder water bleef, en door de aanwezigheid van het waterdeel was de bodem alleen geschikt voor planten die tegen kletsnatte wortels konden. ook had ik lekkage(bak niet goed genoeg getest voor ik 'm inrichte, heb dat lek nu wel gerepareerd en getest met een laag water in de bak).

  deze keer wil ik er dus geen waterdeel in. 

  voor extra verwarming zat ik dus te denken aan een warmtekabel in de bodem.

  echter kan ik weinig vinden over hoe ik zo'n warmtekabel het best kan gebruiken. dus ik heb wat vragen, zoals:

  -hoeveel warmte levert zo'n kabel nou precies op? bijv. in graden stijging/watt(ik zie een hoop verschillende wattages kabel te koop, maar geen idee welke ik nou zou moeten kiezen. wel valt het me op dat de kikkergespecialiseerde sites alleen de lagere wattages verkopen, terwijl op algemene reptielen terraria webshops veel hogere wattages te koop staan).

  -als ik de kabel wil verwerken in de bodem, zou het voldoende zijn de kabel enkele cm diep te begraven, of moet ik er nog een extra barriere tussen leggen om te voorkomen dat de kikkers er ooit mee in contact kunnen komen? (lijkt me niet, aangezien ik de azureus die ik 10 jaar geleden had nooit echt heb zien graven, maar als ik op warmtekabels zoek lees ik wel regelmatig over zorgen dat de kikkers er niet mee in contact kunnen komen)

  -zou het ook kunnen werken om de warmtekabel bijv. te bedekken met iets/te verwerken in een pvc buis om een nepliaan te maken die warmte afgeeft aan de lucht?

  -ik las dat sommige mensen goeie resultaten hadden met een warmtekabel gemonteerd onder de ventilatiestrip onder de deurtjes. hoe ziet dit er precies in de praktijk uit, hoeveel graden scheelt het, en welk wattage word er gebruikt? als de kabel langer is dan de ventilatiestrip, hoe kan dat goed opgelost worden(gezien de kabel niet met zichzelf in contact mag komen)?

  0
  R SC

  Posts:8


  Profiel

  ZH
  --
  29 apr 2019 15:37
  Beste Sikke,

  Wellicht is een WarmteMAT een goed alternatief. Met deze mat kan je de onder het terrarium de bodem gelijkmatig bedekken met warmte. Deze matten werken ook samen met een thermostaat.
  Tevens is het in dit geval makkelijker de mat te vervangen als er een gebrek optreed. De warmtekabel zou een heel gedoe zijn om te verwijderen en te vervangen.

  Zou je anders wat foto's kunnen plaatsen van je bak?
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top