VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 14 aug 2019 21:18 door tijl liekens
Opnieuw inrichten Paludarium
9 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Rini Meertens

Posts:14


Profiel

Terneuzen

Dn Lid


--
11 aug 2019 12:41

  Hallo leden.
  Momenteel ben ik bezig met het opnieuw inrichten van een paludarium.
  Nu ben ik op het punt dat er opnieuw beplant kan worden. Ik heb hier al wat goede tips gezien. Graag wil ik jullie mening toch nog even weten. Welke planten raden jullie me aan vanaf boven naar beneden gezien? En welke in een potje en welke opgebonden aan een stam? Als ik het goed begrepen heb worden de laatst genoemde vastgebonden met een stukje nylonkous en wat mos. Aan de zijkanten van het Paludarium zitten een soort halve "kokosnoten". Ik vermoed dat hier klim- of hangplanten in geplaatst worden. De zijkanten mogen van mij wel begroeit worden, maar alvorens ik aan de herinrichting begon zat daar een soort die enorm woekerde. Dat laat ik nu liever achterwege. Bromelia's behoren tot de planten die ook opgebonden kunnen worden, houd dat in dat ze niet gepot kunnen worden?

  Afijn, veel vragen dus. Hopelijk willen jullie me bijstaan want de juiste plant op de juiste plaats is nogal een grijs gebied.

  Bedankt alvast.

  Bijlagen
  0
  tijl liekens

  Posts:1052


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  11 aug 2019 16:35

  Deze bak lijkt gelijkaardig qua opbouw op de bakken die ruud (rana) maakt. Kijk eens op zijn website naar paludarium voorbeelden en hiermee ga je dan zeker genoeg inspiratie kunnen opdoen en zelf beslissen welke planten je wel of niet wil.

   

  Groet

  0
  Rini Meertens

  Posts:14


  Profiel

  Terneuzen

  Dn Lid


  --
  11 aug 2019 18:54
  Dag Tijl.
  Dat klopt, het is een Rana bak. Ooit overgenomen van iemand.
  Het probleem is meer dat mijn kennis van planten nogal tekort schiet. Ik zal zeker eens kijken op hun site, maar ben bang dat ik de planten die ik daar zie niet van naam ken. Om nog maar te zwijgen welke staanplaats ze prefereren . Ik kan natuurlijk allicht vergelijken met wat ze aanbieden in hun webshop.
  0
  tijl liekens

  Posts:1052


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  11 aug 2019 19:50
  Staanplaats voor je planten maakt toch niet uit als je spreek over een bakje van +-80cm hoog en +-50cm breed? Het gaat in zo'n bak meer om het visuele aspect denk ik. Hoe hij ze opbouwd kan je het makkelijk zien; Vanboven altijd bromelia's en of orchideen, vanonder en/of midden phyllodendron,varens of een ficus. De webshop is redelijk ordelijk om veel namen terug te vinden vind ik persoonlijk. Je kan hem eventueel ook een mailtje sturen met de vraag of hij een planten pakket wil opsturen voor jou bak?

  Of wat mss ook handig is voor jou is bij Westermann een terrarium starterspakket te bestellen?
  Hier zit meestal ook genoeg in om zo'n bakje in te richten.

  Weet je al welke kikkersoort hier in komt?

  groet
  0
  Rini Meertens

  Posts:14


  Profiel

  Terneuzen

  Dn Lid


  --
  12 aug 2019 14:47
  Bedankt.
  Ik heb zojuist een bestelling gedaan bij Rana. Foto's van de bak er even bijgehouden op de pc en zo een keus gemaakt. Komt wel goed.
  De Ficus was enorm aan het woekeren geslagen. Misschien dat die er nog terug inkomt maar dan een minder snel groeiende soort. Zo'n starterspakket bij Westermann is ook nog wel een optie.
  Kikkers zaten er al in. 2 Dendrobates Tinctorius Cobalt en 4 Ranitomeya Imitator varadero. Deze zijn nu even op hotel zodat ze niet teveel stress krijgen van het gescharrel aan de bak. Hoop ze over een paar dagen terug te kunnen zetten.
  0
  tijl liekens

  Posts:1052


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  12 aug 2019 15:52
  Super!

  Wat ik nog wel kwijt wil : Ik heb zelf ervaring met deze bakken en 4 imitators zou meer dan genoeg moeten zijn in deze afmetingen van bak. Tinctorius doet het trouwens niet goed in deze showbakken. Voor tinctorius is er veel te weinig bodemoppervlakte aanwezig en de bodem is ook te nat door de waterval en aquarium verwarming die het vocht laat opstijgen. mijn advies is om je koppel cobalt in een andere bak te plaatsen met meer bodemoppervlakte en zonder medebewoners. Gegarandeerd dat je Cobalts geen lange levensverwachting hebben als je ze op deze manier gaat houden.
  0
  Rini Meertens

  Posts:14


  Profiel

  Terneuzen

  Dn Lid


  --
  13 aug 2019 16:13
  Ja, wat betreft de kikkers ben ik afgegaan op wat me hier geadviseerd werd en wat de vorige eigenaar erin had. Die had de bak nieuw gekocht bij Rana dus denk dat ze hem daarin ook wel geadviseerd hebben. De afmetingen zijn trouwens 90 bij 90 hoor en een waterval zit er niet in. De bodem is niet bijzonder nat, daar heb ik een laagje repti bark liggen.
  0
  tijl liekens

  Posts:1052


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  13 aug 2019 16:28

  Ja dat kan goed dat dit geadviseerd is door jou verkoper, maar nogmaals ; de bodem is (of word) te nat voor tinctorius door een eventuele waterval en of aquarium verwarming die het vocht laat opstijgen. Dat je dit nou wil of niet, je hebt verkeerd advies gekregen.

  "Reptibark" is gewoon heel dure franseboomschors met een merk opgeplakt en absorbeerd water heel sterk, dus geeft je dieren weer een natte ondergrond om op te zitten. Nog een reptibark weetje ; deze rot al na minder dan een jaar! Wat wel goed werkt is een dikke eikenbladlaag leggen en deze maandelijks of 2 maandelijks opnieuw wat aandikken. Een bladlaag is zowizo een MUST voor gifkikkers,dit belang is al meermaals bewezen en neergeschreven!

  Jammer dat het advies van Tinctorius droger houden vrijwel altijd genegeerd wordt. Het gaat alleen maar ten koste van je dieren hun welzijn en gezondheid. Laat staan dat er geluisterd word naar "niet combineren" met dieren. Maar soit,
  dat je bak nou 60 of 90cm is, maakt vrijwel geen verschil. Deze afstand springen ze makkelijk in één sprong...

  Hier is een clip van tinctorius insitu : https://youtu.be/gNlZLBpivMI

  Hierop zie je duidelijk hoe het verschil is tussen de meeste bakken in onze hobby en hoe hun territorium er "echt" uitziet (of zou moeten uitzien in gevangenschap) en hoeveel 60 of 90cm bak betekend voor onze dieren...

  Hopelijk denk je er toch eens over na, het zijn levende wezens waar me mee bezig zijn en geen luxe wegwerpproducten. Ook veronderstel ik dat je nog jaren van je dieren wil genieten? Wij hebben hier bijvoorbeeld tincen zitten van +15 jaar oud die even goed of beter kweken dan onze jongere tincen en ik verwacht dat ze ook nog veel meer jaren mee gaan.

  Helaas is de grens tussen goed en slecht advies vaak onduidelijk voor iedereen en word er dus vanalles gezegd en geadviseerd om toch maar te verkopen... Altijd ten koste van ontelbare dierenlevens.

  Groet,
  Tijl

  0
  Rini Meertens

  Posts:14


  Profiel

  Terneuzen

  Dn Lid


  --
  14 aug 2019 20:49
  Luister, als er iemand begaan is met dieren in het algemeen ben ik het wel. Als je ze geen goed leven kan geven moet je er niet aan beginnen, dat heb ik altijd al gehad en is ook de reden dat ik sommige dieren juist niet als huisdier heb. Hoe graag ik ook wil. Ik heb ook nergens gezegd dat ik je advies negeer. Ik ben destijds op het advies van anderen af gegaan en heb meerdere mensen gesproken op hoe ik de bak het best kan onderhouden en wat raadzaam is qua aantallen/soorten kikkers om te houden. Meer dan op het advies van anderen afgaan kan ik niet doen hè? Maar waar wil je dat ik nu over nadenk? Grotere bak, kikkers van de hand doen?? Als ik een filmpje bekijk van jou op youtube en de bak linksboven zie waar ook een paar tincen zie is dat toch ook niet erg groot voor die beestjes? Nog kleiner dan hier zo lijkt het.
  0
  tijl liekens

  Posts:1052


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  14 aug 2019 21:18
  Je kan inderdaad niet veel meer dan afgaan op advies van anderen of zelf informatie opzoeken of bevragen zoals je hier doet. Maar je hebt naar mijn mening helaas verkeerd advies gekregen en hiermee bedoel ik niet dat jij niet met de dieren hun welzijn begaan bent. Het probleem is de verkopers of mensen die je dit geadviseerd hebben.

  Daarom geef ik je hierboven het advies om je tincen in een andere bak te zetten zonder deze te combineren met andere dieren. Een bak waar vooral meer bodem oppervlakte aanwezig is en die niet zo nat is als de showbak waar ze nu inzitten. Dit kan voor jou dus een extra bak betekenen bijvoorbeeld, ik wil niet zeggen dat je ze moet weg doen. Ik zeg je enkel dat ze slecht zitten in jou specifieke bak.

  Mijn Tincen zitten in bakken van 100x50x50 en één koppel (patricia) zit in een 50x50x50. Het koppel dat in de 50x50x50 zit (welke u wss bedoeld) , heeft alle bodem oppervlakte om te gebruiken zonder dat deze bodem in contact staan met water. Deze is kurkdroog dankzij het dubbele bodem systeem! In jou bak hebben ze hier ongeveer de helft van als je dat moest uitmeten met een latje en met geen enkel droog plekje doordat de bodem rechtstreeks in contact staat met het water en de verdamping van je aquariumverwarming. Geloof mij, moest ik meer plaats hebben zou ik al mijn tincen in een 100x50x50/koppel zetten en eigenlijk zijn deze afmetingen nog steeds verwaarloosbaar met wat ze insitu hebben. Maar het gaat mij niet enkel om de afmetingen van jou bak.

  Ik probeer je enkel maar verder te helpen door bv. feitelijke gegegevens te laten zien zoals het clipje van de tincen in het wild, aanbevelen van een bladlaag, mijn en andere hun ervaring met die reptibark... U bent hier trouwens altijd welkom om eens langs te komen.

  Groet,
  Tijl
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top