VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 15 okt 2019 19:52 door Thijmen van Kooten
Beginnen met gifkikkers een paar vragen.
6 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Thijmen van KootenPosts:10


Profiel

Putten
--
05 sep 2019 11:31

  Ik heb gisteren een bak van 60*50*40 gekocht waar ik Epipedobates anthonyi of Dendrobates leucumelas wil houden. Toen ik toch geld aan het uitgeven was gelijk maar wat bonenkevers meegenomen om een kweekje te starten. Kikkers wil ik pas op het vivarium halen, dus dan loopt alles wel een beetje, en een fruitvliegen kweek gaat snel genoeg om daar aan te schaffen.

  Hoeveel gifkikkers zou ik in het terrarium kunnen houden, ik leest op de caresheet van Epipedobates anthonyi dat 60*50*50 genoeg is voor 5 kikkers, en ik denk niet dat de hoogte erg veel uit maakt voor deze soort maar ik vraag het toch maar.

  Wat raden jullie aan voor een betaalbare achterwand? Kokosmat, kurk of ...

  Ik lees hier steeds over het creëren van een bladlaag, kan ik daarvoor gewoon herfstblad/bosblad voor gebruiken? Ik heb springstaartjes en tropische pissebedden in mijn krabbenbak dus hoe eerder ik de bodem klaar heb hoe beter de enten zijn uitgegroeid zodra de kikkers er in gaan.

  Verder nog iets kwa opruimcrew en voer, zijn enchytreeën geschikt? Witte wormen die vooral in de bodem leven en niet alleen detritus eten maar het ook door de grond versprijden, waardoor de planten er beter bij kunnen. (Worden vooral als aquarium voer gebruikt)

   

  0

  Jos van Emst  Posts:129


  Profiel

  Gouda

  Dn Lid


  --
  14 okt 2019 20:41
  Hallo Thijmen,

  Ik zie dat je vraag hier al even staat, maar ik ga toch nog een antwoord geven.
  Leuk dat je met de hobby wilt starten. E. anthonyi of D. leucomelas zijn allebei vrij makkelijke kikkers om mee te beginnen dus dat is alvast goed bedacht. Wat betreft dat hoogte dingetje: ik weet dat Leuco's zeker wel wat willen klimmen af en toe, maar het is niet spectaculair.
  Qua achterwand kan je inderdaad kokosmat doen, dit is aardig betaalbaar, maar mag niet continu nat zijn. Duurder, maar erg mooi, is varenwortel. Kurk kan niet zo goed tegen veel vocht en zou ik om die reden niet kiezen.
  De aantallen zijn erg afhankelijk van je inrichting, zijn er veel verstopplekken, dan kan het allicht wel, zorg ook dat ze op stukken hout e.d. omhoog kunne klimmen, zo vergroot je je oppervlak.
  Bosblad e.d. kan, maar pas op voor bepaald ongedierte zoals duizendpoten, deze wil je echt niet hebben, of bepaalde slakken... Misschien kan je de bladeren dan kort koken en goed drogen daarna. Of koop een zak bij iemand voor 2 euro en je kan lang vooruit.
  Als opruimcrew zou ik lekker voor tropische pissebedden en springstaarten gaan en gewoon goed enten van tevoren zodat ze al kunnen voortplanten.
  Succes en veel plezier!
  Jos
  0

  Thijmen van Kooten  Posts:10


  Profiel

  Putten
  --
  14 okt 2019 21:20

  uiteindelijk zijn het 4 Phyllobates vittatus geworden (de bak was klaar en op Houten kwam ik ze tegen), ik krijg het niet voor elkaar om van de kikkers duidelijke foto's te maken maar de bak is mooi geworden:

   

  de bodem is bedekt met bladeren van mijn passibloem, het is redelijk dicht beplant, uiteindelijk is het een achterwand van tegellijm geworden.

  Bijlagen
  0

  Jos van Emst  Posts:129


  Profiel

  Gouda

  Dn Lid


  --
  14 okt 2019 22:22
  Hoi Thijmen,

  Leuk dat je nog antwoordt op mijn vorige reactie. Je bak is idnerdaad mooi geworden :) Tegellijm is ook een prima oplossing trouwens! Door die achterwand oogt je bak wel wat droger, maar volgens mij is de RV 77%, zie ik dat goed?
  Wat ik je nog zou aanraden is om wat plantjes aan de achterwand te bevestigen of een klimmer op te laten gaan, daarmee oogt het wat groener, maar dat is ook persoonlijke smaak.
  Doen je vitatussen het goed?
  0

  Thijmen van Kooten  Posts:10


  Profiel

  Putten
  --
  14 okt 2019 23:26
  de vitatussen doen het prima, ze zijn nogal schuw.

  ik wilde proberen of ik iets van mos op de achterwand kan laten groeien maar een klimmer is misschien makkelijker.

  RV heb ik wat problemen mee, het is redelijk boven de 70% te houden maar komt zelden boven de 80% (sinds ik een warmte kabel in het terrarium heb, kreeg de temperatuur niet goed met een warmtemat aan de buitenkant) de druppels blijven na het sproeien ook lang op de ruiten hangen. als ik 1 keer per dag sproei hangen ze er de volgende sproeibeurt nog... ik vermoed af en toe dat de hygrometer niet helemaal goed is.
  0

  Jos van Emst  Posts:129


  Profiel

  Gouda

  Dn Lid


  --
  15 okt 2019 17:12
  Wat is je temperatuur in de bak momenteel? Druppels die op de ruit blijven en geen waasvorming op de ruit na het sproeien kan duiden op een wat lage temperatuur. Je kunt ook ventilatoren door je luchtroosters lucht de bak in laten blazen. Dit heeft twee voordelen: je blaast warmte vanaf de lichten de bak in en je droogt daarmee de ruit. Door die verdamping creëer je een hogere luchtvochtigheid.
  Succes!
  0

  Thijmen van Kooten  Posts:10


  Profiel

  Putten
  --
  15 okt 2019 19:52
  het is ongeveer 24 graden, de waterbak droogt elke dag voor de helft uit, het is ook maar 1 zijruit waar druppels op blijven staan, dus misschien komt daar te weinig luchtstroming langs.

  ik verlicht met led dus daar komt weinig warmte vandaan.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top