VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 14 dec 2019 11:31 door Tuin Wit
Voorstellen.
16 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 41234 > >>
Auteur Berichten

Tuin WitPosts:11


Profiel

Nijmegen
--
16 sep 2019 19:27

  Hoi hoi allemaal,

   

  Een enthousiaste nieuweling. Mijn bijnaam is Tuin. Alweer 40 jaar oud en ga deze week een grote bestelling plaatsen omdat we weer heel graag Bombina's willen.

  Ik heb gekozen voor een exo terra van 90 bij 45 bij 60. Blijf dat de fijnste terra's vinden. Uiteraard 2 lichtkappen erop met uva uvb en een warmtelamp. Achterwandje en de rest van alle toebehoren.

  In de bak gaan we van plexiglas een afscheiding maken van land en water. Een waterval er in bouwen en dan veel, heel veel planten er in.

  Ben nog aan het twijfelen over het substraat voor het land gedeelte. De bedoeling is dat er ook vaste planten in komen en dan is een goede bodem wel wenselijk. Iemand ervaring met exo terra plantation soil?

  Als de bak draait dan op speurtocht naar de Bombina's. Toen we ze "vroeger" hadden konden we ze "gewoon" bij de dierenwinkel kopen. Helaas zie ik ze bijna nergens meer dus dat word nog een uitdaging. Wat is trouwens een mooi aantal voor de bak? Ik dacht zelf 6 maar wellicht zijn dat er teveel.

  Ik hoop snel foto's te gaan posten van ons project!

  0

  Remco Stuster  Posts:6469


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Voorzitter
  --
  16 sep 2019 19:45
  Klinkt als een mooi project Tuin! Wellicht dat Abel Wolff je op weg kan helpen. Hij kweekt al enige tijd fanatiek van Bombina orientalis. Ik zal hem eens op dit topic attenderen.
  1

  tijl liekens  Posts:1229


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  16 sep 2019 20:31
  Ik ben zeer ongeduldig naar je foto's!
  1

  Abel Wolff  Posts:7


  Profiel

  Delft
  --
  18 sep 2019 17:16
  Hoi Tuin,
  Ik ben de Abel waar Remco het al over had.
  Ik zal proberen dit bericht niet te lang te maken, maar dat gaat vast niet lukken. Stel me gerust alle vragen die je hierna nog hebt.

  Allereerst heel leuk dat je weer met Bombina Orientalis wil beginnen, het zijn echt enorm leuke kikkers en, naar mijn mening, erg ondergewaardeerd in de hobby.

  B. Orientalis zijn erg 'makkelijke' kikkers, dat wil zeggen dat je ze in veel verschillende soorten habitats kunt houden.
  Hun natuurlijke habitat heeft een koude winter en warme zomer. In de natuur houden deze kikkers dan ook een winterslaap. Dit is in gevangenschap zeker niet nodig maar wel bevorderlijk voor het kweken, hierover later meer.

  Ik raad het gebruik van een warmte- en uv lamp sterk af, dit kan eigenlijk meer kwaad dan goed doen. Betreft de uv: Bij het gebruik van de juiste supplementen met d3 is dit helemaal niet nodig. Mijn oudste twee bombina orientalis kocht ik 19 jaar geleden als volwassenen en die doen het nog steeds heel goed, zijn dus minstens 20 jaar oud nu, en heb ook dit jaar weer gezonde nakweek van hen gehad. Nu moet ik wel zeggen dat ik hen sinds 3 jaar zomers' buiten hou maar in de 16 jaar daarvoor hebben zij dus nooit uv gehad en dit lijkt, mits er dus wordt gesupplementeerd met d3, geen enkel negatief effect te hebben. Kies je toch voor een uv lamp, zorg er dan voor dat de kikkers deze makkelijk kunnen ontwijken. Betreft de warmtelamp: Dit is totaal overbodig, het zijn geen tropische dieren. Ze kunnen makkelijk (beter zelfs) gewoon op kamertemperatuur gehouden worden. Ik weet dat er op veel bronnen op het internet wel gesproken wordt over warmte- en uv lampen maar dit is allemaal gebaseerd op misinformatie die klakkeloos van elkaar wordt overgenomen.

  Het zijn in principe sterk aquatische kikkers, ze houden dus erg van water. Een bak met minstens 1/3 watergedeelte is dus zeker aan te raden. Ze worden ook veel gehouden in bakken met alleen maar water en daar dan wat stenen en planten in, dit werkt ook heel goed. Anderzijds kunnen ze trouwens ook prima in een habitat met maar heel weinig water gehouden worden, mits deze goed vochtig is natuurlijk, maar dan zullen de kikkers minder actief gedrag vertonen. In de natuur zijn ze in de warme seizoenen vrijwel alleen maar in of rond het water te vinden en in de koude seizoenen op het land. Veel water zal de paarstemming dus bevorderen. Dit is niet alleen goed voor eventueel kweken maar ook veel leuker qua gedrag. Ze zullen dan veel actiever zijn en meer te zien. De mannetjes zullen dan ook roepen.

  Ikzelf hou ze in de lente en zomer in een bak met heel veel water en in de herfst en winter juist veel meer landgedeelte. Zo boots ik toch nog enigszins verschillende seizoenen na zonder dat ik actief de temperatuur verander. Dit lijkt goed te werken want ook zonder winterslaap heb ik elke lente weer een hoop eitjes.

  Ik ben zelf geen fan van plexiglas afscheiding tussen land en water en heb hier dan ook geen ervaring mee. Zelf werk ik veel met purschuim en daarop tegellijm met pigment om bijvoorbeeld een rotsachtige scheiding tussen land en water te maken. Deze scheiding maak ik dan bewust niet waterdicht zodat het waterniveau aan beide kanten van de scheiding dus even hoog is. Dan aan de land-kant hydrokorrels, grind, matala of iets dergelijks tot net boven het waterniveau en daarop dan je substraat om zo dus een drainage laag onder de grond te hebben. Het water van sproeien, lekkende waterval, etc. komt zo dus altijd weer gewoon in je waterdeel terecht. Bij een plexiglas scheiding heb je de kans dat het landgedeelte zompig gaat worden omdat er wel langzaam water in terecht komt maar niet meer weg kan. Planten kunnen met een drainage laag bovendien ook met hun wortels bij het water en hoeven dus niet apart bewaterd te worden. Al met al is het met een drainage laag veel makkelijker om een goed gebalanceerd ecosysteem te creeeren dat weinig onderhoud nodig heeft.

  Er zijn honderden manieren om een bak in te richten en er is niet één juiste manier. Als je het simpel wilt houden: Met een laag water van zo'n 5-10 cm met daarin wat mooie stenen als landgedeelte, veel waterplanten en wat schuilplaatsen tussen de stenen maak je de kikkers al heel gelukkig! Turfblokken zijn ook een handige en mooie basis om als landgedeelte te gebruiken.

  Een waterval is mooi maar ik merk zelf dat de kikkers er vrij onrustig van worden. Ik heb besloten hem uit te zetten. Je zou dus wel een waterval kunnen maken maar bijvoorbeeld maar af en toe aan zetten. Ik zou als ik jou was even kijken hoe de kikkers er op reageren.

  Als substraat kun je alles gebruiken dat geschikt is voor tropische planten en geen mest eraan toegevoegd heeft. Bijvoorbeeld cocopeat, turf, etc.

  Als het zover is zou ik in ieder geval nakweek van vorig jaar beschikbaar voor je hebben. Zou dan nog wel een jaar duren voordat deze helemaal volwassen zijn. 6 lijkt me een mooi aantal voor jouw bak.

  Ik hoop dat ik zo een beetje heb kunnen helpen. Nogmaals, stel me gerust alle vragen die je hebt.

  Groeten,
  Abel
  1

  Tuin Wit  Posts:11


  Profiel

  Nijmegen
  --
  18 sep 2019 19:01

  Hallo Abel,

  Ontzettend bedankt voor je uitgebreide reactie. Daar kan ik veel mee.

  Dan deden we het vroeger nog zo verkeerd niet met een aquariumbak met oude tl buis erboven. Ik stond er ook van te kijken toen ik informatie opzocht dat er zoveel veranderd is.

  Ik ga vanavond het terrarium bestellen met wat toebehoren. De lampen heb ik al uit mijn winkelmand verwijderd. Kan ik er dan "gewone" spiraallampen van de action in doen? Meer zodat de planten het wel goed doen.

  Ook blij te lezen dat pur en tegellijm nog steeds prima voldoen. Ik las overal dat het giftig is etc etc. Vroeger nooit problemen mee gehad. Doe jij daar dan nog wel epoxy overheen of is dat niet nodig? Ik wil land 50% en water 50% doen. Wat stroming in het water is denk ik wel wenselijk. Ik laat de waterval dan voor nu achterwege. Maar een heel klein stromingspompje ergens voor circulatie is denk ik wel nodig?

  Ik zit nog te dubben over de achter en zijwanden. Ik wil die graag dicht laten groeien met planten. Dus word het varenwortel of turfplaten denk ik. Kan verder niks vinden waar planten goed op hechten. 

  Ik ben zo blij dat ik bij jou Bombina's kan kopen. Het blijven echt 1 van mijn favoriete huisdiertjes. Zo leuk om naar te kijken en hun "geblaf" heb ik altijd erg mooi gevonden. 

  Ik ga mijn bak met de nodige toebehoren maar eens bestellen. Hopen dat het er deze week nog is. Kan niet wachten om te gaan bouwen en inrichten. Hoop dan ook snel foto's te gaan posten.

  Groetjes Tuin.

   

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 41234 > >>


  Back To Top