VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 13 okt 2019 10:05 door Gerard Schouw
Ventilator plaatsen: zijn er nadelige effecten?
2 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Stuart van Baren

Posts:2


Profiel

Wolfheze
--
01 okt 2019 14:00

  Hallo allemaal,

  Mijn paludarium is 75*50*100 (l/b/h) en er zit naast een paar gifkikkers ook een koppel phelsuma lineata in. Dit gaat perfect samen alleen zou ik graag de warmte van de warmtelamp willen gebruiken om meer van de bak te verwarmen aangezien die er toch al inzit ivm de phelsuma's. De bovenkant van de bak is volledig van gaas, daarboven zit een houten kamer waar de lampen en kabels en leidingen van de sproeiinstallatie zijn verwerkt. Deze kan ik evt geheel of gedeeltelijk afsluiten maar is nu geheel open voor optimale ventilatie. Ik zit er aan te denken om een ventilator achter de warmtelamp te plaatsen zodat de warmte die van de lamp omhoog stijgt de bak in gaat. Al deze warmte gaat nu nog geheel verloren omdat de lamp boven de bak zit en de warme lucht omhoog de kamer in stijgt. De ventilator komt bij de meest simpele montage vrijwel recht op de zonplek van de phelsuma's te staan. De andere optie is om de lucht naar de voorruit te blazen maar dan moet ik best wat gaan knutselen om de luchtstroom goed te krijgen.

  - Geeft het plaatsen van een ventilator tocht waar de dieren last van hebben of kun je de ventilator prima op de dieren gericht plaatsen? 

  - Heeft het een (groot) effect op het vochtgehalte en hoe ga je hier het beste mee om?
   

  0
  Jos van Emst

  Posts:129


  Profiel

  Gouda

  Dn Lid


  --
  10 okt 2019 22:21
  Hallo Stuart,

  Dat is een vrij uitgebreide vraag zo die ook een wat uitgebreider antwoord nodig heeft.
  Veel mensen gebruiken ventilatoren in paludaria of terraria om de vooruit condensvrij te houden. Deze blazen dan dus langs de voorruit.
  Als je merkt dat je bak wat te koel is kan je er voor kiezen om de warmte uit de lichtkap ook meer het terrarium in te blazen (het is als het goed is geen wervelstorm die je naar binnen blaast)
  Zelf doe ik dit ook om wat meer warmte in het paludarium te krijgen. Wat wel het geval is met warme lucht die je naar binnen blaast is dat je de boel uitdroogt. Blaas je alleen langs de ruit dan valt dit mee. Blaas je meer in de bak zelf, dan zul je zien dat de bovenkant dus meer uitdroogt en je meer zal moeten sproeien.
  Zelf zie ik geen nadelige gevolgen voor de dieren, want tocht is het niet. Het gaat immers maar een kant op.
  Ik zou er persoonlijk even mee experimenteren en in eerste instantie de ventilatoren niet te hard zetten (mits ze dimbaar zijn).
  Ik geloof niet dat het nadelig voor je dieren is, maar ik hoor graag de mening van anderen nog.

  Met vriendelijke groet,

  Jos
  0
  Gerard Schouw

  Posts:531


  Profiel

  Zundert

  Dn Lid


  --
  13 okt 2019 10:05
  ik gebruik ook computerverntilators en laat die per uur een kwartier meedraaien.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top