VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 11 dec 2019 13:04 door tijl liekens
Kleibodem voor kikkers (kleimineraal)
38 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 8 van 8 << < 45678
Auteur Berichten

tijl liekensPosts:1189


Profiel

Heist-op-den-Berg

Dn Lid


--
02 dec 2019 15:38

Ik heb ondertussen wat ervaren dat de kikkers de klei meer gebruiken als deze iets natter is.

De nakweek zit er ook graag in; 5 minuten geleden dit schaaltje met klei aangemaakt nadat ik de opkweekbeek had opgekuist : 

 

 

0

robert pijnappelsPosts:20


Profiel

Privé

Dn Lid


--
02 dec 2019 20:30

Eigenlijk zou je ter vergelijking een petrischaaltje met nat aquarium zand er naast moeten zetten. Ligt het aan de klei of aan de vochtigheid?

1

tijl liekensPosts:1189


Profiel

Heist-op-den-Berg

Dn Lid


--
02 dec 2019 21:02

Goeie opmerking Robert, ik wil deze test zeker eens doen. In de opkweek bakken hebben ze wel de keuze om op de boomschors te gaan zitten. Deze slorpt veel water op en is altijd heel vochtig, de schors ligt doorheen de bak en zit in de plantenptotjes. Op de foto zie je ook een jonge Tumucumaque op de boomschors zitten in het potje van de klimplant.

In de bakken van de volwassen dieren is er meer keuze om vochtig of droog te zitten.  Als ik de klei voor de eerst keer aanbied zitten ze er 5 minuten later al op. Zowel als de klei droog is of nat. Dus ik geloof niet dat hun keuze enkel te maken heeft met de vochtigheid. Al hoewel dit zeker ook een goede reden kan zijn dat de klei soms wel eens gebruikt wordt. In elk geval krijgen ze zo toch mineralen binnen om welke reden dan ook waarom ze de klei gebruiken.

 

Ik kwam onlangs op een Histrionica topic tegen dat de kweker opmerkte dat de dieren die hij klei aanbood, meer jongen aan land kregen. Of dat de ouders meer larven konden verzorgen dan diegene waarbij hij dit niet deed.

 

 

0

tijl liekensPosts:1189


Profiel

Heist-op-den-Berg

Dn Lid


--
11 dec 2019 13:04

Ik krijg toch vaak de vraag van waar ineens die klei komt, welk nut deze nu echt heeft en of het niet allemaal een broodje aap is...

 

Ik kan je er nog dit over vertellen :

De kikkers nemen voornamelijk calcium op maar ook andere mineralen die in de klei of leem zelf zijn opgenomen. Met de klei imiteren we eigenlijk de bodem van het regenwoud. Als we +-10 jaar terug kijken op Dendroboard.com zijn de De kikkers nemen voornamelijk calcium op maar ook andere mineralen die in de klei of leem zelf zijn opgenomen er is ook sprake van een ione wisseling. Met de klei imiteren we eigenlijk de bodem van het regenwoud. (Dit wisten we dus al)

Als ik naar topics van +-10 jaar terug ga kijken op Dendroboard zijn de Ameerikaanse hobbyisten klei beginnen te gebruiken om het probleem/fenomeen op te lossen dat O.Pumilio jongen na 4-7 maand dood vielen door calcium en of andere te korten. Het is voor vele hobbyisten (nu nog steeds) moeilijk om ervoor te zorgen dat jonge Oophaga de supplementen binnenkrijgen waarmee wij onze voedseldieren verrijken omdat deze jongen vrijwel enkel de kleinste insecten binnenkrijgen.

Ikzelf en ook andere hobbyisten hebben trouwens dit probleem ook al ondervonden bij de opkweek van Pumilio of bijvoorbeeld Ameerega Hahneli.

Dit is dus de reden dat kwekers van grote Oophaga deze klei zijn blijven gebruiken om toch zeker te zijn dat hun nakweek genoeg calcium en andere opnemen en dus hun zeldzame jongen niet meer plotseling dood liggen in de bak. 

1
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 8 van 8 << < 45678


Back To Top