VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 02 dec 2019 14:47 door tijl liekens
Kikkers voeren
26 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Christian PlatvoetPosts:23


Profiel

De Lutte

Dn Lid


--
18 nov 2019 18:00

  Hallo,

   

  Mijn vader en ik hebben sinds kort halfwas terribilis. Eindelijk kikkers die je ziet. De epi anthonyi die we eerst hadden zag je nooit. 

   

  Nu zie ik op sommige youtube filmpjes dat als mensen ze voeren de kikkers direct naar voren springen om actief te komen jagen en eten. 

   

  Misschien voeren we te veel, maar die van ons blijven wel is waar gewoon zitten om te kijken wat er voorbij komt, maar actief reageren omdat er vliegen gevoer worden zien we nooit. 

   

  Hoe vaak voeren jullie en wachten jullie met opnieuw voeren tot alles op is?

   

  groet, Christian 

  0

  tijl liekens  Posts:1117


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  18 nov 2019 19:21
  Als je Anthonyi niet zichtbaar zijn, lijkt me dit eerder dat je bak niet correct ingericht is naar de noden van de dieren. Dit kan ook je gedrag van je terribilis verklaren, want dit is naar mijn gevoel toch niet normaal. Terribilis zijn vrijwel onverzadigbaar, door deze eigenschap zie je ook veel obese terribilis in de hobby.

  Post eens een foto van de bak en vermeld ook je frequentie van voeren eens.
  0

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  19 nov 2019 10:39
  Hallo Tijl,

  Bedankt voor je antwoord. De Anthonyi kwamen uit een grote kas en waren geen mensen gewend, plus dat er op mijn slaapkamer nu niet echt veel mensen komen. Ze sprongen wel rond, maar als je aan kwam lopen sprongen ze direct in de schuilplaatsen. Min of meer echt wild gedrag....

  De terribilis zie je vrijwel continue en die eten ook prima. Maar niet met het actieve jaaggedrag dat je op youtube filmpjes ziet. Maar dat kan ook in scene gezet zijn door ze een paar dagen minder te voeren..... wij hebben er wat banaanschijfjes in liggen en als die "leeg" beginnen te raken voeren we weer. Ze zitten dus nooit echt zonder voer, al hoewel we natuurlijk wel op moeten passen geen plofkikkers te creëren.

  Ik moet ff uitvinden hoe je hier foto's plaatst.

  alvast bedankt voor je antwoord! Christian
  0

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  19 nov 2019 10:46

  Ik krijg geen foto's geplaatst. probeer het vanaf mijn Stack site. 

   

  nog een poging met een kleiner bestand

   

  Bijlagen
  0

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  19 nov 2019 11:04

  foto's klein gehouden voor de opslag capaciteit van het forum hopelijk duidelijk zo. Volgens mij niks mis mee??

  Bijlagen
  1

  tijl liekens  Posts:1117


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  19 nov 2019 11:30
  Met die foto's is het moeilijk te zien, maar je bodem lijkt wel veel te nat (niets nieuw in deze hobby). Terribilis is hier erg gevoelig aan, zelfs al op korte termijn. Je komt vaak foto's van en/of Terribilis tegen die door hun poten gezakt zijn of erger.
  Die filmpjes zijn niet perse in scene gezet want zoals ik al zei; Terribilis kunnen blijven eten. In de jaren dat ik ze heb reageren ze altijd vrij overdreven op eten tov andere kikkers.
  Terribilis zijn wel vrij statige kikkers. Ze huppelen niet constant doorheen de hele bak zoals de meeste kikkers wel doen. Hier gebruiken ze wel heel de bak, maar kiezen meestal een plekje om een paar uur door te brengen en dan weer verder en opnieuw.


  Mijn advies : Ik zou je bodem vrijwel helemaal droog maken, mss ook je sproeifrequentie aanpassen (indien nodig) en je bladlaag zeker nog eens extra ophogen. Ik zou ze ook van die "leem-klei" geven die de laatste maanden erg ge-hyped is. Terribilis gebruiken deze het meeste van al mijn kikkers en het is wel zeker dat ze hier baat bij hebben. Kijk eens op :https://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/aft/118507


  Wat nog interessant is om te weten is welk merk van supplementen je gebruikt en met welke frequentie?

  Ik heb bij Terribilis slechte ervaringen met langdurig hun voedsel te supplementeren met Herpetal Amphib. In dit product zit te veel VitA en dit belast de dieren hun organen te sterk. Nadat ik ben overgestapt op Repashy zijn de dieren in veel betere conditie en heb ik geen bloat meer doordat de dieren hun lever/nieren minder belast worden. Ik gebruik voor al mijn dieren Cal+(bij elke voederbeurt), VitA+(maandelijks 1x) en Super Pig ( maandelijks 1x).

  Je foto's mogen best groter, dit maakt alles wat duidelijker ;)

  Groet,
  Tijl
  0

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  19 nov 2019 16:45

  Bedankt voor je antwoord.

  We gebruiken een vit preperaat zonder Vit A, maar wel met Ca, kleimineraal en Vitamines B, en maar eens per maand 1 met vit A idd. 

  De Klei gaan we proberen, eens kijken waar we een klein beetje kunnen krijgen, een kg is wel veel.

  Wat betreft het natte, we zullen het blader dek verhogen en kunnen best minder sproeien, nu handmatig 3x per dag. alleen rechts voor bij het watertje zal het lastiger zijn (foto 2 van boven). Maar door een gootje te maken kunnen we de water stroom versmallen, en we kunnen het turf eromheen verdrogen door er bladeren op te leggen in een paar lagen.

  Foto 3 is links voor, dat is al droger, en achter in is het nog hoger en dus droger. Achterin is naast en achter de "afgezaagde boom".

  We wisten idd niet dat die zo veel droger mochten zitten. alles wat je leest is dat ze op de bodem van het tropisch bos in 100% RV leven en dat het dus best nat mag zijn. Maakt het alleen maar makkelijk. Aangezien het niet een echt klimmende soort is blijven ze veel op de bodem.

  Foto's nu groter toegevoegd. Hopelijk duidelijker. Heb je nog meer adviezen dan horen we dat graag. Altijd lastig om het goed/duidelijk te fotograferen. beslagen voorruit is omdat de foto's s' ochtends zijn genomen. overdag zijn die droog en helder. 

   

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1117


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  19 nov 2019 19:33

  Ja, de foto's maken het iets duidelijker. De eerste foto zie je wel hoe nat je bak is. Je hout is doordrongen van vocht, je bodem lijkt ook helemaal verzadigd... De luchtvochtigheid zal altijd inderdaad heel hoog zijn, maar de bodem is dan meestal kurk droog. Volgens mij gaat turf helemaal niet goed zijn om je bak mee op te vullen. deze gaat ook gewoon vocht opslorpen en na een tijd rotten. Je kan beter kiezels(grind) of hydrokorrels gebruiken naar mijn gevoel. Als ik van jou was, haalde ik vijwel al het water uit die bak.

  Goed dat er voorlopig toch wat drogere niveau's zijn voor de kikkers.

   

  Mijn complimenten trouwens met supplementatie, opzoek werk en goede vragen die je stelt :)

  Mocht je graag wat minder klei hebben, ik heb nog 2 zakjes liggen en breng deze mee naar de beurs in Houten.

  0

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  20 nov 2019 19:05

  Hi Tijl,

  Bedankt voor het compliment. Mijn vader werkt in de (pluimvee) voer-industrie, dus vetoplosbare vit A (D,K,E) en water oplosbare andere vitamines zijn bekend, en vooral dat vit A dus kan blijven hangen en makkelijk overgedoseerd kan worden. Met Vitamine A moet je altijd oppassen, ook een beetje met de andere vetoplosbare, Wateroplosbare zijn bijna nooit een probleem in (toevallige beperkte) overdosering, plas/poep je gewoon weer uit.....

  Wat betreft de vochtigheid en je advies het bak waterloos te maken....

  De opbouw van onze bak:

  Kleikorrels onderin met daaronder een verwarmingsmat (aan de buitenkant, onder de glazen bodemplaat), thermostaat gestuurd,  nu op 24,5 gr C watertemperatuur. Dit is de basis verwarming van de bak. Verwarming is noodzakelijk omdat het op een slaapkamer staat. daarom is de bak aan onder, zij en achterkant goed geisoleerd. 

  In de kleikorrels staat water, Pomp erin die 1x per dag, 2 min de achterwand bevloeid. Dit kan vaker en minder vaak afhankelijk van de instelling die wij het geven. sinds we dat doen, mooie begroeide achterwand. Die droogt ook weer op gedurende de dag.

  2de pompje in de kleikorrels die het watergedeelte van water voorziet (waterstroompje voorin). Hierdoor staat ook het water in de kleikorrels niet stil, anders gaat het stinken/rotten.

  Op de kleikorrels horregaas. Daarop de boomstam die de bak min of meer in 4 vlakken verdeeld met de "wortels". 1/4de rechts-voorin met turf op het horregaas en dat is bij deze waterstand tot aan het horregaas best vochtig. Boomstam is dus ook wel doordrongen met vocht.

  Links voor en achterin ligt er een mengsel van fijne houtsnippers/bosbodem ed (gekocht op een beurs, soort van bio active bodem) met daarop bladeren, Hier groeien planten prima op. Is niet super nat, is niet super droog.

  Achterwand is van varenwortel platen en halve varenwortel stammen. 

  Gaas strip achter de schuifruiten heeft warmte kabel die warme lucht achter de schuifruiten brengt, zodat die niet beslaan, boven in een gazen strip voor en halverwege de diepte van de bak. Ventilatoren blazen lucht zachtjes van onder de lichtkap (met 2 LED aquarium lampen) via de middelste strip in de bak, door de voorste gazen strip gaat de lucht uit de bak de lichtbak in.

  OK, nu je Advies om het water weg te halen. Dan kunnen we de achterwand niet meer bevloeien en dan is de warm water laag eronder weg. Ik weet niet of het goed gaat met de warmte-mat dat die de klei korrels alleen via de glazen plaat verwarmt. Wordt de bak dan warm genoeg. Verder ben ik bang dat de glasplaat wel eens zou kunnen knappen door de warmte als er geen water op staat.

  Wat we wel kunnen doen is het water niveau wat verlagen, zodat de boomstam en de "bos-bodem" niet meer het water raken, de bovenste laag kleikorrels komt dan "droog" te staan. De turf vooraan zou dan ook droger moeten worden en die kan eventueel deels nog helemaal weg.

  Eventueel kan zelfs de hele waterpartij vooraan met kleikorrels gedicht worden en ook bos bodem worden boven de kleikorrels. Maar dan is er geen watergedeelte meer. Waar zetten ze dan later de larven in??

  Hoe droog moet het, terwijl je toch nog hoge luchtvochtigheid moet hebben?????

  Ik hoop dat je het kunt volgen.

  ps: bedankt voor je aanbod voor de klei. We weten nog niet of we wel naar de kikkerdag komen. redelijk ver weg en we zijn net in rosmalen geweest.

   

   

  Bijlagen
  0

  tijl liekens  Posts:1117


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  20 nov 2019 19:28
  Hee Christiaan, hier heb je alles weer mooi uitgelegd!

  Als je bak en verwarming zo opgebouwd zijn, kan je inderdaad beter het water gedeelte dichten (of niet) met je kleikorrels en het waterniveau een beetje verlagen. ik denk dat het vooral belangrijk is om gewoon je waterniveau wat te verlagen om je bodem droog te krijgen. je kan je watergedeelte ook houden, maar ik zou het wel aanpassen dat het geen contact maakt met de ondergrond waarop je kikker zitten. Ik sproei zelf 3x per dag +-7sec, afhankelijk van droge of natte periode uiteraard in de bakkeb van 100x50x50. In de 50x50x50 bakken sproei ik maar 1x 10sec/dag. Ik heb in al die jaren de luchtvochtigheid nog nooit gemeten. Ik vind het belangrijker dat de bak mooi opdroogt en de bladlaag en planten zorgen voor nattere en drogere gedeeltes in de bak. Mijn ervaring is dat een gifkikkerbak vooral beter droog is dan nat. Ik klaag ondertussen al een aantal jaar het "natte bakken probleem" aan in onze hobby. Ik heb onlangs nog een mooi voorbeeld gepost van hoe sommige van onze kikkers hun habitat er doorgaans uit ziet :
  Ranitomeya :
  https://youtu.be/kuM_5f9Lt10
  of Tinctorius:
  https://youtu.be/gNlZLBpivMI
  en mss interessanter voor jou, Terribilis :
  https://youtu.be/OPJUTYb9eCw

  De larven van terribilis kan je trouwens best zelf grootbrengen. Als je terribilis larven zouden wegdragen en in de klein stukje water afzetten, zouden er vrijwel geen larven groot worden. Je zou de larven dan ook moeten bijvoeren omdat terribilis dit niet doen en hierdoor ga je je water vervuilen. Ik breng terribilis ook apart groot omdat ik toch merkte dat er toch wel wat uitval is als je ze samen grootbrengt. Hun legsels zijn ok vrij groot, dus je waterstukje zou snel vol zitten.
  0

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  20 nov 2019 20:04

  Ok, met veel lezen beginnen we te begrijpen wat je bedoelt. Waterniveau is nu terug naar een stuk onder de het horregaas wat als barriere dient. wel stroomt er nog een stroompje water en we vragen ons af of de turf hoek met het waterdeel niet echt weg moet. misschien dat stilstaand water eronder toch niet zo erg is.

  Maar nu eerst kijken of de boom en de bodem wil op/uitdrogen nu het minder contact heeft met het water. 

  1

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  21 nov 2019 08:30

  Tijl,

   

  welke beurs? De DN kikkerdag in Nieuwgein is geweest. Bedoel je Hanm in DL?

   

   

  0

  tijl liekens  Posts:1117


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  21 nov 2019 10:52
  Nee, ik bedoel Houten op 1 decemeber. Het staat hier op het forum boven Hamm bij evenementen. :)
  0

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  22 nov 2019 15:25

  Ok, ik denk niet dat we daar heen gaan. misschien eerder naar Hamm.

  2 vragen:

  - wat voor temperatuur hou jij aan. adviezen zijn wat verwarrend. In boek:gifkikkers staat 26-27 gr C, verkoper gaf aan dat onder de 25 voldoende is. jou ervaring?

  - we hebben de bak met droge bladeren een stuk verdroogd en het waterniveau naar beneden gebracht. nu moet de boom nog uitdrogen, maar de kikkers zitten zeker niet op de droge bladeren..... maar vooral, vrijwillig op de nattere delen.... 

  kun je eens een foto van jou terribillis bak plaatsen??

  0

  tijl liekens  Posts:1117


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  22 nov 2019 15:52

  In Hamm is er naar mijn gevoel niet meer te vinden, enkel meer drukte :D Ik weet niet of je iets speciaal zoekt? Meestal is dit op voorhand al geregeld in Hamm...

   

  - momenteel zitten ze hier op 22-23°c overdag, 26-27 vind ik al vrij hoog voor de meeste dieren. In de zomer zal het deze temperatuur wel al eens halen, maar ik probeer het toch op max 27 te houden dan.

  -dit kan perfect, maar nu hebben ze de keuze. Hier wisselen ze ook af, meestal als ze natter willen zitten gaan ze in de klei.

   

   

  De jongen :

  Wat oudere foto's kan je hier terug vinden : https://www.gifkikkerportaal.nl/Forum/aft/115002

  0

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  22 nov 2019 15:52

  En dan nog een vraag, tot nu toe voeren we alleen maar de 2 soorten fruitvliegen. ze eten goed hiervan nu. Maar ik vraag me af of dat wel voldoende blijft bij volwassen kikkers. Krekels ben ik niet zo'n fan van, als die ontsnappen...... 

  Bonen kevers?? Wasmot larven? Springstaarten zien ze niet echt lopen. ik lees ergens wormen?? (uit de tuin of vis wormen?)

   

  bedankt, Christian en Harmen-Jan

  0

  tijl liekens  Posts:1117


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  22 nov 2019 15:59
  Hier krijgt alles wekelijks : 3 soorten fruitvliegen, springstaarten, ovenvisjes, erwteluis,tarweluis,3 soorten pissebedden en WEIDEPLANKTON wanneer dit kan. Ook maar in zeer mindere maten : wasmotlarven, phoeinxlarven, bonenkevers enzo verder...
  0

  tijl liekens  Posts:1117


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  22 nov 2019 16:00
  krekels krijgen de terribilis ook wel eens de maand ofzo, maar ik ben ook geen fan van krekels. het is wel heel goed voer
  0

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  22 nov 2019 18:26

  3 soorten fruitvliegen, ik ken er maar 2... welke dan behalve de hydei en melanogaster?

  wij hebben 1 soort pisse bed, maar die kweken erg langzaam. 

  Luizen, ok, kweken we nog niet, maar we hebben ook maar 1 bakje kikkers....

  ovenvisjes kunnen we wel eens kopen even als de black soldier fly larven. 

  0

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  22 nov 2019 19:36
  Zouden we (via de post) de soorten pissebedden van jou kunnen krijgen? En eventueel een zakje van jou klei? Wij betalen de post en wat het moet kosten....
  0

  tijl liekens  Posts:1117


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  23 nov 2019 13:10

  Je hebt nog Turkishgliders, krulvliegen,... Ik geef hydei en 2 varianten Melanogaster.
  Ja, de meeste pissebedden kweken vrij traag en zijn niet de gemmakelijkste dieren om te geven als voedsel. De meeste pissebedden enten we gewoon in de bakken. Maar hier kweekt porcellionides pruinosus wel heel goed en deze zijn wel makkelijk om te voeren! Het voordeel is ook dat Terribilis zowel de volwassen als jonge dieren eet. De meeste kikkers zijn te klein om de volwassen pissebedden te kunnen eten.

  Ik heb onlangs één van men P.P. curvers nog gefilmd, zo zie je hoe goed ze kweken : https://youtu.be/ztwdTaCAhGM

   

  Je kan me altijd een PB sturen, ik zal je een lijstje geven van wat ik allemaal heb staan.

  0

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  26 nov 2019 17:27

  Hi, bedankt super. Eens kijken hoe dat werkt met het persoonlijk bericht.  Gaan we doen.

   

  Hamm, niks bijzonders, misschien nieuwe vitamine, oude zijn oud aan het worden. Plantjes, misschien wat mossen voor in de bak en gewoon kijken. 

  1

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  26 nov 2019 20:52
  Wow, Die oranje p.p. willen we graag kweken. Die zien ze wel.... wat een kleurtje. PB lukt nog ff niet. Moeten eerst ff aanmelden dat we lid zijn (wat we zijn) zodat we op het “voor leden” deel van de site komen. Dan zal het wel Kan wel een weekje duren helaas.
  0

  tijl liekens  Posts:1117


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  26 nov 2019 21:19
  Altijd wel leuk op zo'n beurzen rondlopen :)

  Ja die P.P. zijn echt geweldige pissebedden!
  Ik deel niet graag een telefoon nummer of email op een openbare post, wel vervelend maar dan is het maar een weekje wachten :) Ik ga zelf is even iets proberen.
  0

  Christian Platvoet  Posts:23


  Profiel

  De Lutte

  Dn Lid


  --
  30 nov 2019 20:41
  Hi Tijl,

  Ik zit naar jouw foto’s te kijken. Zie ik het goed dat jou jonge dieren “gewoon” op een laag schuim zitten met bladeren en de andere zichtbare attributen?
  0

  tijl liekens  Posts:1117


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  02 dec 2019 14:47
  Correct, dit zijn de opkweekbakken.
  Dit zijn filtermatten die uit een vijverwinkel komen, hierop een bladlaag enkele klimplanten, leghuisjes, halve plastic buizen om onder te schuilen, petrischaaltjes met klei en ook enkele fotorolletjes. Voor sommige kikkersoorten ook een bromelia.

  In de opkweekcurvers gebruik ik ipv filtermatten boomschors omdat deze het vocht absorbeerd en anders de curvers iets te droog zijn.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Veel gestelde vragen (FAQ)

  Gifkikkerboek

  Back To Top