VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 30 mei 2020 15:49 door tijl liekens
exo terra terrarium verlichting en verwarming
6 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 212 > >>
Auteur Berichten

Willem BalettePosts:3


Profiel

willembalette

Dn Lid


--
29 mei 2020 18:07

  Beste ik heb namelijk een exo terra terrarium gekocht (90x45x60).

  mijn vraag is welke lichtkappen en verwarmingskappen ik hier best boven kan zetten voor voldoende warmte en licht. Ik heb nog nooit zelf een kikkerbak gemaakt dus alle informatie kan ik gebruiken.

  met vriendelijke groeten

  0

  tijl liekens  Posts:1207


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  29 mei 2020 18:23
  T5 en Led werken over het algemeen het best. T5 geeft meer warmte af dan Led, op deze manier verwarm ik mijn bakken. Maar het heeft allemaal dus te maken in welke omgevingstemperatuur je bak komt.

  Een lampen kap kan je zelf maken of op maat laken maken. Die van Exo terra zelf zijn veel te duur naar mijn mening.

  Exo terra staat er ook voor bekend dat de bakken helemaal niet fruitvliegen dicht zijn en je snel meer vliegen en dergelijke in huis hebt dan in je bak.. Ik geef je de tip om deze echt heel goed dicht te maken aan de roosters, deuren, verluchtingsgaten en elke klein kiertje of opening.

  Een nog betere tip (mss wel de beste) is om een dendrobaten bak te kopen die hier gemaakt is om kikker en insecten in te huizen. Deze zijn veel goedkoper in aankoop dan een Exo terra en besparen je nog meer kosten door niet de aanpassingen te moeten doen die je aan je Exo terra bak allemaal wel moet doen.. (Die aanpassingen gaan trouwens snel al hetzelfde kosten als een nieuwe bak die gemaakt is om kikkers in te houden..)

  Een goeie dendrobaten bak heeft ook standaard een valse bodem, hierdoor zit je niet met kleikorrels of dergelijke om een dubbele bodem mee te maken. Dat zijn ook weer allemaal kosten die je niet moet maken en ook voorkomt dat je problemen krijgt met zaken zoals een te natte bodem. Iets wat moeilijk kan zijn om in een Exo terra bak onder controle te krijgen.

  Mvg,
  Tijl
  1

  Willem Balette  Posts:3


  Profiel

  willembalette

  Dn Lid


  --
  30 mei 2020 08:59
  beste Tijl

  Waar laat jij je lampenkap dan maken of hoe maak je die zelf?

  En hoeveel lampen zou je in de grootte van mijn bak steken & zou je nog grondverwarming leggen of zijn de lampen voldoende?
  (de temperatuur van de kamer is in de winter rond de 22 graden en in de zomer ligt het iets hoger)

  En ja nu ik het zo allemaal lees is een exo terra bak inderdaar niet de beste keuze, maar ik zag veel youtube vloggers met 1000 kikkers, allemaal exo terra bakken gebruiken dus dacht dat deze de beste was. ik heb mijn bak voor 70 euro tweedehands gekocht dus dat geluk heb ik wel.

  Alvast bedankt!
  0

  tijl liekens  Posts:1207


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  30 mei 2020 11:55
  Een lampenkap kan je zelf uitzagen en boren of door een schrijnwerker laten maken.

  Ja, in Amerika hebben ze voornamelijk exo terra. Daarom je deze veel ziet op internet. Maar wij hebben in de Benelux en Duitsland gelukkig veel terrarium bouwers!

  Bij die temperaturen moet je geen extra verwarming nemen. De lampen gaan voeldoene zijn.

  Hecht niet te veel waarde aan die YouTubevloggers. De meeste zijn enkel content creators en kennen daar meer van dan ze kennis hebben van de dieren en bakken die ze in de kijker zetten . Maw ze hebben en maken meestal wel hele mooie bakken, maar op de eerste plaats maken ze dus wat mooi oogt en 'verkoopt' aan kijkers.. niet wat de dieren nodig hebben.

  Het aantal lampen hangt af van wat je net wil in je bak. De kikkers zelf hebben niet erg veel aan de verlichting (buiten dat het te fel voor hun kan zijn en ze daardoor schuwer gedrag vertonen) . Dit hangt dus meer af van je planten keuze.. 2 T5 lampen lijken mij wel genoeg voor je bak.

  Belangrijk is om te weten voor welke soort je jou bak gaat inrichten. Dan kan je hier alles specifiek op aanpassen.

  Meld je zeker ook eens aan op het forum Dendroboard. Dit is een actief amerikaans forum dat echt boordevol goeie informatie staat! Vrijwel alle leden daar actief geven enorm veel goede info en hebben veel kennis van zaken.

  Je bent trouwens hier ook welkom om eens een kijkje te komen nemen als de 'crisis' dat weer toe laat. Ik ben zelf momenteel opnieuw aan enkele bakken aan het werken. Ik kan je ook wat foto's doorsturen van de opbouw en resultaat moest je dat graag willen.

  Met vriendelijke groet.
  Tijl
  1

  Willem Balette  Posts:3


  Profiel

  willembalette

  Dn Lid


  --
  30 mei 2020 15:07
  beste

  je de foto's en stappen zijn altijd mooi om mee te nemen!!
  dankjewel voor de info
  1
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 212 > >>


  Back To Top