VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 19 feb 2021 22:17 door David Louwerse
Paludarium problemen
2 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Raymond PostPosts:


Profiel

Zutphen
--
26 jan 2021 10:05

  Hallo, ik heb sinds 1,5 maand een paludarium in de maten 60 x 45 x 80. Deze is voor mij gemaakt en zag er uit als een plaatje. Er zitten 2 leds boven, 2 ventilatoren (1 in en 1 uit) een waterval en in de bodem ligt ook een aquariumverwarming op 24 graden.  Ik heb een monsoon die een aantal keren per dag een minuut aanslaat.
  De bodem bestaat uit hydrokorrels, hierover zit een vlies en dan rechts ligt wat aarde en links wat zand (Het poeltje).

  Het probleem begon dat ik ontdekte dat het water in de bodem snel verdampte, dus een gevaar voor de verwarming en ook de waterval. Ik vulde het dus netjes steeds weer aan zodat het water net tot aan het mos rechts kwam en links een klein poeltje had. Ik moest eigenlijk best veel bijvoegen vond ik, maar aangezien ik zelf mijn osmose water aanmaak was dat geen probleem.
  Ik wist dat mijn paludarium nog echt moest aanslaan, want hij was net gemaakt, echter nu na 1,5 maand heb ik het idee dat het niet echt aanslaat. Het mos aan de bovenkant lijkt uitgedroogd, terwijl het meer naar beneden wel veel te nat lijkt.
  Er stonden een 3-tal bromelia's beneden in de bodem. Dat was een fout, want die staan de hele dag met hun voeten in het water dus ik weet dat dit fout was en zal ik ook oplossen als ik de bak ga verbeteren.

  Ikzelf heb het idee dat de bak veel te vochtig is, maar gezien de verwarming en pomp van waterval moet dat toch een flinke laag zijn.  
  Ik zat al te denken om de aquarium verwarming te vervangen door een keramische 25 of 40 watt lamp aangesloten op een tc2 of een habistat pulse thermostaat. En als het niet anders kan de waterval ook uit te zetten. En het water eens helemaal uit de bodem te halen en de bodem wat te laten drogen weer. Dan zou ik een tijdje handmatig moeten sproeien, maar dat is geen probleem. 

  Mijn vragen zijn:  Heeft iemand tips hoe ik dit het beste kan oplossen? en Het mos boven lijkt uitgedroogd, onder verzopen. Is dit nog te redden of moet het eruit en vernieuwd worden? Ik zat dat bv aan javamos te denken voor de bodem.

  Ik heb foto's van 1,5 maand geleden en nu bijgevoegd.

  Bedankt alvast voor alle hulp
  Raymond

  Bijlagen
  0

  O.D. vd Veer  Posts:63


  Profiel

  Ede

  Dn Lid


  --
  26 jan 2021 21:59
  Ik zou de sproeier veel korter laten aanstaan, dan droogt het bovengedeelte wat meer op. Ik zelf heb hem maar een 3 tal keer per dag 30 seconde aan. Maar misschien moet jij hem helemaal uitzetten en met de hand de echt droge dingen 1x dag wat sproeien.

  En heb je de sproeier niet zodat hij water uit een vat buiten het paludarium haalt? Dan kun je veel beter reguleren dat de waterloop wel draait en niet droogvalt
  0

  David Louwerse  Posts:31


  Profiel

  Apeldoorn

  Dn Lid


  --
  19 feb 2021 22:17
  Ziet er inderdaad uit als een hele natte bak. Hoe staan je sproeiers gericht? je moet proberen om een fysieke scheiding tussen poel, bodem en waterreservoir te maken.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top