VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 01 apr 2021 09:14 door Matthijs Blömer
Diverse vragen techniek
3 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Matthijs BlömerPosts:2


Profiel

Hoogezand
--
29 mrt 2021 19:22

  Hallo allemaal,

  Ik zal me eerst ff voorstellen. Ik ben Matthijs en 26 jaar oud. Ik heb nu ca. 13 jaar een aquarium en heb ik mijn kleine aquarium (80x35x40) over sinds ik mijn grote bak heb (160x70x45). Nu dacht ik dat ik van de kleine bak wel een terrarium kan maken... Ik zou er graag een koppeltje dendrobates auratus erin willen, deze soort schijnt vrij stil te zijn en dat is belangrijk omdat de bak op mijn slaapkamer staat. Dit alles wel onder voorwaarde dat ik iemand van de aquarium vereniging bereid kan vinden om ervoor te zorgen wanneer ik op vakantie ga.

  Goed, nu dan mijn vragen die ik nu heb.

  - verwarming. Ik wil het eigenlijk gaan verwarmen met een verwarmingsmat op de bodem. Maar hoeveel watt heb ik nodig om de boel te verwarmen? Ik kan daar nergens standaarden van vinden...

  - verder lees ik dingen over een sproei installatie en nevel installatie. ik neem aan dat je 1 van de 2 kiest. Wat wat is het verschil en wat zijn de voor en nadelen?

  - waar moet ik verder rekening mee houden met betrekking tot gifkikkers? Ik wil me graag goed voorbereiden.

  Ik hoop dat er iemand is die bovenstaande  vragen kan beantwoorden.

  Groet, Matthijs

  0

  Henk van Lieshout  Posts:14


  Profiel

  Helmond
  --
  29 mrt 2021 23:22
  Hoi Matthijs,

  Ik ben ook maar een beginner en heb met mijn eerste bam klaar. Zoekende naar de juist afstemming maar wellicht kan ik je wel een sproei systeem aanraden. Heb via alieexpress een sproei systeem op de gok gekocht want was relatief zo goedkoop dat het het proberen waard is. Deze verneveld en je kunt instellen om de hoeveel uur hij moet sproeien en hoelang. Ik ben er wel enthousiast over. Ik haal het water van de sproeiers uit de bak zelf. Ook de sproeikoppen kun je in verschillende varianten bestellen. Het aantal sproeikoppen dan.

  https://a.aliexpress.com/_vWRc0Z

  Ik heb begrepen dat de temperatuur overdag en snachts belangrijk is. Ik aim voor 27 graden overdag, 22/23 graden sncachts en constante watertemperatuur van 25 graden. Water is niet zo ingewikkeld met een element maat de rest ben ik nog wat mee aan het stoeien. Wellicht kun je er iets mee.

  Ben benieuwd naar andere reacties betreft de kikkers zelf!

  Gr henk
  0

  Sander Bauer  Posts:1153


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  30 mrt 2021 08:54
  Ha beiden,
  Ik zou toch eerst even onze website doornemen. In het menu -Gifkikkers- bovenaan de pagina kom je een hoop informatie tegen. De soort die jij wilt houden staat ook zeker beschreven onder het kopje -Soorten-. De temperaturen kunnen voor soorten onderling verschillen. Ga er dus zeker niet van uit dat wat voor de ene kikker geldt, ook gunstig is voor de andere soort.
  Verder raad ik je aan om toch DN-lid te worden. Via ons magazine komen precies deze vragen veelvuldig voorbij en leer je direct van mede gifkikkerhouders. We zijn toch een sociaal clubje, dus kennis en ervaringen uitwisselen zit in ons DNA ; )

  Met nevel lijk je in dit geval naar een mistapparaat te verwijzen. Een mistapparaat is een extraatje voor je terrarium, ik zou altijd een sproei-installatie regelen. Met de sproeier kun je de luchtvochtigheid direct aanpassen, een mistapparaat heeft een vertraging en werkte bij mij zelden gunstig.
  Ook zou ik afraden om het water uit de bak als sproeiwater te gebruiken. Dat zit vaak vol met opgeloste zouten, bladafval e.d. wat je sproeikoppen zal gaan verstoppen. Over waterkwaliteit is veel discussie. Demiwater en osmosewater worden aanbevolen, al dan niet verrijkt met bepaalde elementen. Zelf gebruik ik kraanwater, met een water ontharder van één v.d. aanbieders op onze kikkerdag.

  Verwarming. tjah. Dat is precies waarom je een terrarium altijd eerst 2 maanden proef draait zonder dieren erin. In die periode leer je hoe het terrarium zich gedraagt en voorkom je grote temperatuurwisselingen. Het is doorgaans geen hobby welke kant-en-klaar in je huis kan worden gehaald. Je zult moeten experimenteren met de juiste settings, zelf je belichting moeten afstemmen etc. Mocht dat niet lukken, dan kun je een commerciële aanbieder betalen om alles voor je af te stellen. Maar dan ben je wel het leerproces van deze hobby kwijt : \
  2

  Matthijs Blömer  Posts:2


  Profiel

  Hoogezand
  --
  01 apr 2021 09:14

  Dank voor jullie antwoorden.

  Ik heb inmiddels wat gelezen in de database. Daar staat inderdaad een heleboel beschreven.

  Wat de temperatuur betreft. Ik vraag zeker niet naar een exact getal, maar meer: met hoeveel verwarming moet ik ongeveer beginnen... En ik denk dat een grove schatting van een ervaren iemand beter is dan de mijne...

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top