VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 17 jun 2021 20:15 door Wisse *
Hygrometer verschillen in meting
13 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 3 van 3 << < 123
Auteur Berichten

Ronald van AsperenPosts:5


Profiel

Slootdorp

Dn Lid


--
16 jun 2021 17:03

Wij gebruiken in de kas vochtmeters die wij natte sok vochtmeters noemen. Deze bestaan uit twee temperatuursensoren. Eentje meet de gewone temperatuur en de andere meet de temperatuur in de natte sok. De klimaatcomputer berekent vervolgens de relatieve vochtigheid. Een keer per jaar komt er iemand langs die de meters kalibreert. Bedoel je dit soort vochtmeters?

Voor mijn paardehaar hygrometer heb ik destijds 120 euro betaalt. Volgens mij zijn deze nu overigens 80 euro. Ik heb overwogen om dezelfde meters als in de kas te gebruiken in het paludarium, maar ik vind de paardehaar hygrometer heel betrouwbaar en stabiel en een stuk kleiner. IJken is heel makkelijk en gaat ook prima.

Er zijn wel een paar nadelen. Hij is veel groter dan de speciale paludarium hygrometers en vooral jonge kikkers kruipen er graag in. Lang uit het paludarium halen is nadelig omdat hij dan uitdroogd. Hij is echt vooral gemaakt voor buiten waar de luchtvochigheid regelmatig hoog genoeg is voor dit apparaat. 

UIteindelijk heb ik er gaas omheen gebouwd en volgens mij doet hij het heel goed. Dat geeft mij als onervaren kikkerhouder toch wel een veilig gevoel.

0

Jasper van den BergPosts:229


Profiel

Rijsenhout

Dn Lid
Bestuur
Website beheer
--
16 jun 2021 20:04
Geplaatst door Ronald van Asperen op 15 jun 2021 19:46

Dat probleem ondervond ik ook. Zodra de luchtvochtigheid boven de 80% komt geeft het problemen. De twee die ik heb getest hadden ook een afwijking van ongeveer 10% naar boven. Ik ben erg nieuwsgierig naar de werking van de Inkbird IHC-200. Die zou moeten kunnen regelen tot 99% en is te kalibreren. Dit apparaat kan ook de luchtvochtigheid regelen en dat heb eigenlijk niet echt nodig, maar vraag me wel af of deze sensor techniek combinatie wel goed werkt. Iemand hier ervaring mee?

Even wezen zoeken naar de Inkbird IHC-200. Qua apparaat best leuk en betaalbaar. Helaas heb ik niet zoveel vertrouwen in de sensor. Deze heb ik niet getest, maar de opvolger wel.

IHC-200 gebruikt de AM2301 (DHT21)  Dit is dezelfde sensor als in Sonoff

Ik heb de AM2302 (DHT22) en AM2320 getest, beide problemen bij langdurige hoge vochtogheid. 

De BME280 schijnt de beste resultaten te geven, maar dez is qua afmeting en bouw niet echt praktisch in een paludarium. Misschien dat ik deze toch maar een keer moet gaan testen.

Hier staat een interessant artikel: https://www.kandrsmith.org/RJS/Misc/Hygrometers/calib_many.html

 

 

 

0

Ronald van AsperenPosts:5


Profiel

Slootdorp

Dn Lid


--
17 jun 2021 10:34

Inderdaad een interessant artikel. Ik vind alleen een lossen BME 280 barometer sensor. Deze meet luchtdruk, temperatuur en relatieve vochtigheid. Deze is niet zo duur (6 euro) en lijkt ook niet zo groot. Je moet hem dan nog wel zelf aansluiten op een Arduino of iets gelijks. Dat is vast niet diegene die jij wilt testen. Heb je meer info over het apparaat dat jij wilt testen? Misschien dat ik dan ook wat kan gaan testen.

0

Wisse *Posts:22


Profiel

Privé
--
17 jun 2021 20:15
Blij dat ik een keer geen domme vraag stelde en dat het resulteert in een interessant topic :-)

Welke hygrometer raden jullie aan voor langdurig gebruik in het paludarium met een redelijk accuraat resultaat?
0
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 3 van 3 << < 123


Back To Top