VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 11 aug 2021 20:26 door Gerard Schouw
Kweekverslag Mantella baroni
7 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 212 > >>
Auteur Berichten

Johan De GruyterPosts:57


Profiel

Lier
--
01 aug 2021 18:12

  Aangezien ik nu reeds meer dan drie jaar deze soort hou en ondertussen grote vorderingen heb kunnen maken in termen van de zorg en kweek, leek het me de moeite hier een topic over aan te maken. Het is de bedoeling om deze topic te blijven updaten met de vooruitgang, in de hoop dat andere mensen hier ook nuttige info uit kunnen halen. Deze eerste posts zullen een chronologisch overzicht geven van mijn ervaringen tot nu toe. Hoogstwaarschijnlijk komt er in de toekomst nog een artikeltje in het DN magazine dat de zorg etc samenvat.

  Ik was al een redelijke tijd op zoek naar Mantella baroni, en tot mijn grote vreugde kwamen ze beschikbaar begin 2018. Zoals veel mensen wist ik onvoldoende over de soort en dit, samen met de prijs, weerhield me ervan om een grote groep aan te kopen. Ik heb dan ook maar drie diertjes gekocht, die uiteindelijk 2.1.0 bleken te zijn. Mantella baroni is moeilijk om op geslacht te brengen afgezien van ze te zien roepen. Dominante mannetjes hebben prominentere femorale poriën, maar sommige niet dominante mannetjes hebben dit niet. Ook de lichaamsvorm is totaal geen goede indicatie. Hieronder een vergelijking van de femorale poriën van een dominante man, vergeleken met een vrouw.

  Maar een niet-dominante man kan dus ook geen actieve poriën hebben, wat de sexing heel moeilijk maakt. Dit wist ik jammer genoeg nog niet toen ik de dieren aankocht, maar hoogstwaarschijnlijk was het ook niet zichtbaar geweest aangezien de dieren toen totaal niet gesynchroniseerd waren met de seizoenen hier.

  Hier de foto's van de drie dieren die ik kocht:

  De dominantere man

  De andere man

  Vrouw (op de foto is ze vrij dik omdat ze al een seizoencyclus heeft doorlopen, de kikker was slanker wanneer gekocht)

   

  Nu merkte ik een tijdje nadat ik de kikkers had gekocht dat het dominante mannetje kleine blaasjes had op meerdere plekken op het lichaam. Ik dacht zelf aan een bacteriële infectie ondanks dat de kikker zelf geen tekenen van ziekte vertoonde afgezien van de bultjes. Dus mee naar de dierenarts geweest, die heeft eens gekeken of er iets te zien was op een swab maar dit was negatief. Dan het advies gekregen om de kikker een bad in verdunde f10 te geven elke dag. Dit bleek een grote vergissing want na 2 dagen is de kikker gestorven. Kort daarna heb ik door zelf in artikels te beginnen graven te weten gekomen dat veel Mantella soorten in het wild onderhuidse mijten hebben, die dit soort bultjes veroorzaken maar verder geen schade aan de kikker toebrengen. Een jammerlijke fout dus die deels te wijten is aan fout advies door onwetendheid.

  De blaasjes:

  Nadat dit mannetje is gestorven ben ik op zoek gegaan naar een ander mannetjes, die ik kort daarna vond bij iemand anders die ook van deze import had gekocht. Jammer genoeg is mijn koeling kort daarna uitgevallen en deze kikker heeft dit niet overleefd. Ik heb ook geen foto's meer van deze kikker.

  Aangezien het tweede mannetje gedurende heel 2018 geen kik had gegeven was ik er toen van overtuigd dat ik met twee vrouwen zat, dus ik ben verder blijven zoeken naar mannetjes.

  Begin 2019 kreeg ik dan de kans om nakweek te kopen op Hamm. Ik heb daar 5 kleine Mantella aangeschaft, waarvan er uiteindelijk 3 volwassen werden. De twee andere stierven binnen enkele dagen na aanschaf en ik vermoed dus dat dit stressgerelateerd was. Ook denk ik dat de kikkers nog te jong waren om te verkopen, maar dat is altijd moeilijk in te schatten op voorhand. Die nakweek bleken uiteindelijk 3 mannetjes te zijn, maar ze vertonen ook  tekenen van mogelijke hybridisatie. Ik ben er nog steeds niet uit of deze kikkers nu puur baroni zijn. De verkoper houdt nog steeds vol dat ze 100% baroni zijn.

  Tijdens de zomer van 2019 heeft het vrouwtje ook een infectie aan de neus opgelopen die zeer slecht genas. Uiteindelijk is het vrouwtje aan deze wonde en de bijhorende behandeling gestorven. Mantella soorten uit de cowani groep (baroni, nigricans, cowanii, haraldmeieri) staan ervoor gekend om vatbaar te zijn voor huidproblemen, wat de kweek er niet gemakkelijker op maakt gezien ze tijdens hun gesimuleerd nat seizoen een werkelijk natte omgeving vereisen.

   

  Dus ik zat met 4 mannelijke kikkers en dus geen enkele optie voor met de soort te kweken. Bovendien was het ook duidelijk dat er geen nieuwe imports van baroni in Europa gingen binnenkomen in de volgende jaren. Gelukkig had ik nog contacten met een andere kweker die een groep baroni had zitten. Hij had regelmatig legsels, maar deze waren nooit bevrucht en slecht gelegd. Ook hij had gezondheidsproblemen gehad met zijn kikkers en wel wat uitval gehad. Uiteindelijk besloten we om in 2020 onze groepen te combineren in de hoop op betere kweekresultaten.

  Hier de 10 dieren die er zijn bijgekomen:

  Individu 1, voorlopig nog onbekend geslacht

  Individu 2, waarschijnlijke vrouw

  Individu 3, waarschijnlijke vrouw

  Individu 4, vrouw

  Individu 5, man

  Individu 6, man

  Individu 7, vrouw

  Individu 8, mogelijke vrouw

  Individu 9, vrouw

  Individu 10, man

  Zeer kort nadat de dieren bij mijn groepje werden gezet, bleek dat hij meer mannelijke dieren had dan origineel gedacht. Maar deze waren bij hem nooit tot roepen gekomen. Hoogstwaarschijnlijk was de aanwezigheid van een waterval, en dus het geluid van stromend water, cruciaal om deze mannetjes aan te zetten tot kweekgedrag.

  Een tweetal weken nadat ik de dieren samen had gezet was er een eerste legsel.

  Jammer genoeg was dit legsel niet bevrucht, maar ze waren wel in een dichte klomp op een beschutte plek gelegd. Dit was alleszins al bemoedigend.

   

  In September 2020 kwam er nog een tweede legsel, gelegd onder stuk kurkschors en opnieuw mooie dichte klomp. Hiervan bleek een deel van de eitjes wel bevrucht, en uiteindelijk kwamen er 6 visjes uit.

  Door een periode met hoge temperaturen (30+) was ik gedwongen om de visjes sneller dan gepland in een groter aquarium over te zetten. Hier hebben ze nog een paar weken in doorgebracht, waarna ze kennelijk gestorven zijn. Desondanks was het zeer bemoedigend dat er al kikkervisjes geweest waren. Van veel Mantella soorten is bekend dat eenmaal ze eens bevruchte eitjes gehad hebben, het de volgende jaren het gemakkelijker gaat. De vermoedelijke redenen voor het mislukken waren volgens mij:

  • Een plots zuurstofgebrek in het krekelbakje waar ze in zaten door de hoge temperatuur.
  • Het overzetten van de kleine visjes maakte het extreem moeilijk om ze op te volgen.
  • Het aquarium had akadama als substraat, en dit geeft veel openingen waar visjes in kunnen verdwijnen. Dit maakte de bodem minder ideaal voor de visjes tijdens de kwetsbare vroege weken (moeilijker eten vinden, minder zuurstof). Ik heb daarom bovenop de akadama nog een zandlaag gelegd en meer planten toegevoegd voor de zuurstof en waterkwaliteit te kunnen garanderen.
  • Door de grootte van het aquarium was het moeilijk balanceren hoeveel er gevoederd moest worden dat de visjes het eten vonden, maar dat het voedsel niet bedorf voor het opgegeten werd.
  • De cleanup crew in het aquarium van zoetwaterpissebedden en slakjes was mogelijk een stressfactor voor de visjes. Er is ook een kans dat de activiteit van deze dieren de visjes per toeval heeft begraven gezien ze grotere stukken akadama konden verplaatsen.

   

  Een filmpje waarop twee van de visjes zichtbaar rond zwemmen

  Daarna gingen de kikkers in Oktober terug in hun droog seizoen en was het wachten tot het volgende broedseizoen in 2021.

  Bijlagen
  2

  Johan De Gruyter  Posts:57


  Profiel

  Lier
  --
  01 aug 2021 18:14

  2021, een nieuw jaar, een nieuw kweekseizoen en dus ook een nieuwe poging om te kweken met Mantella baroni.

  Op zich begon het seizoen ietwat frustrerend, met berichten van andere Mantella kwekers waar de kikkers al terug begonnen waren (madagascariensis, nigricans, aurantiaca ea) terwijl er bij mijn kikkers nog geen indicatie van voortplanting was. Buiten dat er een aantal kikkers vrij dik waren.

  Dan in Juni kwam er dan toch een eerste legsel. Ik heb totaal geen idee van welke kikker dit legsel kwam, maar gebaseerd op hoe de eitjes eruit zagen heb ik het legsel gevonden dezelfde dag dat het gelegd was. Jammer genoeg was dit legsel niet bevrucht.

  Het legsel zoals gevonden

   

  Daarna gebeurde er weer een tijdje niets bij de baroni, en heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om het vinden van eitjes gemakkelijker te maken door een paar van de planten meer naar achter te verplaatsen en een groot stuk mos in de bak te maken. Dit heb ik gedaan omdat mos voor veel Mantella soorten een geprefereerde plek is om eitjes te leggen.

  Op 4 juli passeerde er voor het eerst dit jaar een stevig onweer recht boven ons, en in de uren voor het onweer was er erg veel activiteit bij de baroni. Het viel me op dat de kikkers veel achter elkaar aan zaten, en dat verschillende mannetjes in een groep samen bleven in de buurt van specifieke kikkers. De dieren kropen ook erg veel in en uit de gangen die ze onder het mos gemaakt hebben (ze maken kuiltjes in het substraat onder het mos als afzetplekken voor eitjes). Ook zag ik dat het vrouwtje dat erg dik stond ineens een pak slanker geworden was.

  Vrouwtje dat onder het mos duikt

  Verschillende mannetjes samen die een kikker volgen

  Een man die zijn femorale poriën gebruikt om te markeren

  Dik vrouwtje de dag voor het onweer

  En een paar uurtjes na het onweer

  Dezelfde avond kon ik door met een zaklampje rond te schijnen een legsel spotten onder het mos, op een van de plekken waar die kikker in het mos gekropen was. Kort daarna kon ik nog een tweede legsel spotten onder het mos, maar boven op een stuk kurkschors.

  Gezien er van Mantella soortjes geruchten zijn dat de bevruchting van eitjes tot 24h na de afzetting kan gebeuren en het vorige legsel totaal onbevrucht was, besloot ik om deze legsels nog niet te verstoren. Dus ik had geen idee van de grootte en/of bevruchting tot ik ze weghaalde, wat pas na drie dagen was omdat er dan zeker ontwikkeling zichtbaar moet zijn, zelfs als de bevruchting later gebeurd is. Tot mijn vreugde ontdekte ik dat beide legsel bevruchte eitjes hadden die goed bezig waren te ontwikkelen.

  Het eerste legsel onder het mos

  Met duidelijke ontwikkeling in sommige eitjes

  Het tweede legsel van bovenop de kurkschors

  Met duidelijke ontwikkeling in eitjes, zij het wel nog in een vroeg embryonaal stadium

  Het doorzichtige deel is het blastocoel (holte gevuld met vloeistof). In de meeste eitjes zie je dit niet vanwege het pigment. Maar doordat Mantella eitjes ongepigmenteerd zijn, is het doorschijnend.

  Eitjes die beginnen met het vormen van de rug van de kikkervis (in het neurulatie stadium)

  En dan gaat het vrij snel en worden het al snel “visjes”

  Visjes, klaar om weggespoeld te worden door de “regen”. De kikkervisjes van Mantellas oortjes komen vrij vroeg uit het ei, en blijven vooral beschermd door de jelly rond de eitjes. Op dat moment kunnen ze al rudimentair zwemmen, maar hebben vaak nog bijna geen pigment of ogen.

  Een deel van de ontwikkelende eitjes is ergens in de ontwikkeling vastgelopen en hebben het niet tot kikkervisjes gebracht. Ook begon in het grotere legsel erg veel schimmel te komen, wat de visjes begon te bedreigen. Door water op het legsel te druppelen (en dus regen na te bootsen) kan je de visjes stimuleren om uit de eimassa te zwemmen, en zo kwam ik uiteindelijk aan 18 visjes van deze twee legsels. Deze zitten nu in een bakje met Elodea zodat de waterkwaliteit en zuurstof hoog genoeg blijft. Ik ga ze een tijdje in dit bakje houden tot ze wat groter zijn vooraleer ik ze overzet naar het aquarium.

  Visjes omringd door schimmeldraden

  Eitjes die ergens in de ontwikkeling zijn gestorven

  Visjes in hun voorlopige container

   

  Het was mij daarna opgevallen dat het afgeslankte vrouwtje waarvan een van de legsel zeker komt op zeer korte tijd terug dik stond. En 16 dagen na dit legsel zag de vrouw er opeens terug slanker uit. En opnieuw kon ik vrij gemakkelijk een legsel spotten zonder het terrarium te moeten openen. Zelfde strategie, legsel 3 dagen laten liggen en dan pas verwijderen. Tot mijn verbazing lag er op  minder dan 5cm van dit legsel nog een extra legsel. Ik dacht dat deze waarschijnlijk bij elkaar hoorden en heb ze beiden eruit gehaald. Daarna bleek dat het tweede legsel redelijk kort voordat ik het verwijderd heb gelegd was. Ondertussen bleek ook dit legsel niet bevrucht te zijn, dus het lijkt er weer op dat de vroege verstoring hier een betere bevruchting voorkomen heeft. Het oudere legsel heeft wel 6 visjes opgebracht. Dat brengt het voorlopige aantal visjes op 24. Zeker niet het grootste aantal van 5 legsels in totaal, maar zeker ook niet slecht. Er zijn duidelijk minstens 2 vrouwtjes aan de leg en als ze het tempo kunnen aanhouden van elke twee weken (ongeveer) eitjes te leggen tot het einde van het kweekseizoen in oktober, dan zou ik toch een zeer respectabel aantal visjes moeten hebben om op te kweken.

  Volgende legsel, met ook hier duidelijk ontwikkelende eitjes

  En het legsel dat er vlak naast lag, met duidelijk nog meer “afzonderlijke” eitjes en dus veel korter geleden gelegd.

  Visjes van het oudere legsel, klaar om weg te spoelen in het water.

  En het versere legsel had jammer genoeg geen verdere ontwikkeling. Het lijkt er dus op het vrij essentieel is om nieuwe legsels langere tijd in de bak te laten liggen. Een vroege verstoring zorgt er dus kennelijk voor dat er geen verdere pogingen gedaan worden voor bevruchting.

  Bijlagen
  3

  Remco Stuster  Posts:5963


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Voorzitter
  --
  05 aug 2021 20:34
  Mooi verslag hoor Johan! Had je het niet in het DN magazine terug willen zien? Met een paar mooie foto's van de dieren zelf is het al compleet...
  1

  Johan De Gruyter  Posts:57


  Profiel

  Lier
  --
  05 aug 2021 21:20
  Geplaatst door Remco Stuster op 05 aug 2021 20:34
  Mooi verslag hoor Johan! Had je het niet in het DN magazine terug willen zien? Met een paar mooie foto's van de dieren zelf is het al compleet...

  Zeker, alleen was ik van plan om te wachten tot ik de eerste kikkertjes aan land heb. Dan kan ik een volledig verslag geven. Ik vermoed dat het niet super praktisch is om het in verschillende delen op te splitsen?

  Ik kan eventueel wel al een artikeltje specifiek over de verzorging schrijven.

   

   

  1

  Johan De Gruyter  Posts:57


  Profiel

  Lier
  --
  08 aug 2021 22:45

  Nieuwe update, er zijn 6 visjes uit het ene legsel gekomen, maar geen enkele uit het andere. Ik heb wel nog een nieuw legsel gevonden, maar hier lijkt ook weinig ontwikkeling in te zitten voorlopig.

  De visjes doen het allemaal wel zeer goed. Ze zijn ondertussen gemakkelijk 4x zo groot vergeleken met een nieuw uitgekomen visje. Daarmee zijn ze wel nog steeds kleiner dan bijv een Dendrobates auratus visje van een paar dagen oud, maar de staart is veel langer. Ze zijn ook bijne volledig transparant als je ze met een zaklamp langs de zijkant verlicht. Ik heb al wat verschillende visjes verzorgt, maar deze zijn toch wel heel anders. Het lijkt er voorlopig ook op dat ze het kikkervis eten dat ik zelf maak wel kunnen smaken. Dankzij hun transparante uiterlijk is het vrij gemakkelijk te zien wat ze eten.

   

  Een paar visjes hebben nog een beetje restanten van de eidooier in hun buik zitten. Het duurt dus vrij lang voor ze alles opgegeten hebben, maar ze beginnen wel al andere zaken te eten voor de dooier volledig weg is.


  En een korte video van een paar visjes die van het homemade recept eten

   

  En de doos waarin ze momenteel zitten tot ze groot genoeg zijn voor in het aquarium

   

   

   

  Bijlagen
  2
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 212 > >>


  Veel gestelde vragen (FAQ)

  Evenementen DN

  Gifkikkerboek

  Back To Top