VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 26 aug 2021 06:44 door Maurice Pieper
Nakweek en externe "invloeden" van hun geslacht?
7 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 2 van 2 << < 12
Auteur Berichten

Johan De GruyterPosts:56


Profiel

Lier
--
20 aug 2021 23:44
Geplaatst door Remco Stuster op 20 aug 2021 09:08
In tegenstelling dat wat veel mensen denken zijn er ook bij gifkikkers hier en daar wat aanwijzingen voor TSD. Het meest bekende voorbeeld is de vermeende TSD bij Hyloxalus azureiventris. Toen deze dieren in de jaren 90 in de hobby waren verdwenen die binnen enkele jaren volledig uit de hobby doordat er alleen nog maar mannetjes waren.
Sinds de jaren 00 zijn opnieuw dieren in de hobby gebracht en zelf kweekte ik ze ook massaal maar vond ik nooit echt opvallend scheve verhoudingen. Mogelijk kwam dat doordat ik de dieren vrij koud opkweekte. Nadien heb ik wel van verschillende mensen vernomen dat ze last hadden van scheve verhoudingen, maar gelukkig zien we nog steeds dat er voldoende mensen succesvol met deze soort kweken en er nog wel vrouwtjes beschikbaar zijn. Hoe de geslachtsverhoudingen op dit moment bij deze soort in de hobby liggen zou ik niet weten, maar ik vermoed wel een overschot aan mannen.
Ik heb jaren geleden contact gehad met Lisa Schulte die een onderzoek op heeft gezet naar dit fenomeen als side-project van haar PhD over 'chemical cues in identifying phytotelmata'.

Anyway. Uit een oude mailconversatie uit 2013 heb ik dit even gekopieerd en geplakt:

> > > > Hi Remco,
> > > > unfortuanately I have only bad news about the project. We could only
> > > breed very few frogs that survived the metamorphosis, most our
> tadpoles, that
> > > first looked very healthy never became little frogs. Anyways we had
> some
> > > fecal/urin samples of all tadpoles from different stages and we found
> > > Hormone-Test-Kits (ELISA) that are very very sensitiv to
> testosterone/estradiol.
> > > We tried them the first time short before christmas - but nothing:
> the kits
> > > could not identify any hormones, not for the tadpoles nor for the
> adult
> > > frogs (we knew the sex of). So this means that our project died with
> all the
> > > not quite metamorphing tadpoles. I wished I could have given you a
> more
> > > satisfying answer, especially because we put a lot of work in this,
> but I
> > > guess that is how science turns out many times...
> > > > Cheers, Lisa

Akkoord, er is vrij veel anekdotisch bewijs voor TSD, ik ken zelf ook wel paar voorbeelden van kikkers die in de zomer grootgebracht zijn versus kikkers uit de winter. Maar ik had geze bewust niet bij mijn antwoord gezet omdat het hier moeilijk is om zeker te zijn dat het niet om toeval gaat omdat er geen wetenschappelijke methode is toegepast.

Het grote probleem met anekdotisch bewijs is dat je vaak enkel een deel hoort. Bijvoorbeeld een kweker die klaagt over alleen mannen in de nakweek. Als dit probleem daarna verdwijnt, hoor je vaak niets meer maar het verhaal blijft daarna wel circuleren.

Dat gezegd zijnde, de kans is wel vrij groot dat er een aantal factoren invloed hebben op onze kikkers hun geslacht, gaande van temperatuur, pH, hoeveelheid dooier in het ei, hoeveelheid en kwaliteit van het voedsel als kikkervis en noem maar op. Het is in elk geval een tak van de kikkerwetenschap waar nog veel te onderzoeken valt.

 

0

Jeroen van der StienPosts:1377


Profiel

's-Gravenzande

Dn Lid
Bestuur

--
22 aug 2021 14:34
Ik wil zeker geen appels met peren vergelijken maar zelf keek ik heel erg op van de volgende ontdekking bij een extreem zeldzame papegaaiensoort, de Kakapo. Het voorbeeld leert je om echt “out of the box” te gaan denken:

Nadat de kleine, in het wild levende, populatie Kakapo’s gevangen was en in een project geplaatst was, werden de dieren extreem goed verzorg teneinde de soort te kweken, te behouden en weer uit te zetten. Probleem was dat er jaar in jaar uit slechts 1 geslacht geboren werd (ik weet niet meer of het man of vrouw was).
Toen de ouderdieren aanzienlijk minder calorierijk voedsel kregen (en dus gewicht verloren), werden er weer 2 geslachten geboren.

Dit vond ik wel erg bizar omdat je in eerste aanleg zou denken aan voor de hand liggende factoren (zoals temperatuur) voor dit probleem.
De onderzoekers hadden in eerste aanleg nooit gedacht dat het “te goed” houden van de dieren invloed kon hebben op de geslachtsverhouding van de nakweek.
0

Maurice PieperPosts:12


Profiel

Enschede

Dn Lid


--
26 aug 2021 06:44
Als temperatuur een rol speelt zou het dus ook zo kunnen betekenen dat er op een hogere hoogte meer heren of dames worden geboren?
Of zie ik dat verkeerd?
0
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 2 van 2 << < 12


Back To Top