VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 20 sep 2021 16:58 door Martin ter Bekke
Hulp nodig bij voeren jonge kikker (met beperking)
3 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Martin ter BekkePosts:3


Profiel

Oosterhout
--
13 sep 2021 12:06

  Hallo allemaal,

  In het kort: wie weet wat & hoe je het best een (jonge) kikker kunt voeren die beperkt is in zijn bewegen (stijve / verlamde poot)?

  In het lang: Jaarlijks vangen de kinderen wat kikkervisjes die we verzorgen en weer terug zetten in de kreek achter ons huis zodra het kikkers zijn. Dit jaar bleef 1 van de 10 kikkervisjes enorm achter in de groei (zie foto). Hij was vaak apatisch, bewoog anders en terwijl de anderen snel uitgroeiden tot mooie gezonde kikkers was “zwartje” nog een klein (zwart) kikkervisje. Ik ging er vanuit dat hij het niet zou overleven, maar nadat de andere kikkers al lang en breed uit de bak waren, begon hij zich te opeens ontwikkelen en groeide toch uit tot een kikkertje, 4-5 maanden na de anderen weliswaar. “Zwartje” is nu een kleine kikker maar helaas heeft hij moeite met bewegen, één achterpoot is continue gestrekt (zie foto) en lijkt niet te functioneren. Ik had hem graag al uitgezet, maar aangezien hij snel dood zal zijn in deze toestand en de kinderen protesteren heb ik heb het aquarium omgebouwd tot een klein “paludarium” (zie foto) zodat ik de zorg kan doorzetten totdat ik hem uitzet in de kreek. Ik hoop dat hij met wat extra weken / maanden goede zorg alsnog een gezonde kikker wordt. Ik heb vleugellamme fruitvliegjes gekocht en mineralen, maar ik heb mijn twijfels of de kikker in staat is om ze te vangen. Tot nu toe zie ik weinig actie en succes, er drijven vooral dode fruitvliegjes op het water en de levende kruipen inmiddels door de kamer. Heeft iemand tips / ervaring wat ik het beste kan voeren, misschien iets dat minder beweeglijk is (??) en hoe ik het kan aanbieden zodat hij zeker eet?

   

  Groet,

  Martin

  Bijlagen
  1

  Gerard Schouw  Posts:556


  Profiel

  Zundert

  Dn Lid


  --
  19 sep 2021 08:55
  ik vind het een nobel streven van je om dit beestje te willen redden maar ben bang dat het niets gaat uithalen eerlijk gezegd.
  2

  Sander Bauer  Posts:1234


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  19 sep 2021 10:27

  Het is een mooi verblijf dat jullie in elkaar hebben gezet, complimenten!

  Meteen toch een klein puntje dat de meerkikker een inheemse soort is (nl.wikipedia.org/wiki/Meerkikker). Zonder ontheffing mag je die dus eigenlijk niet in gevangenschap houden. Nu vind ik dat die regel zijn doel compleet voorbij schiet in deze situatie, waarbij je overduidelijk bijdraagt aan de liefde voor de natuur. Tegelijk moet je geen dierenbescherming\dierenpolitie\etc. langs huis krijgen, want die zijn een stuk minder coulant en willen gewoon elke kikkerhouder de nek omdraaien : /

  Op de wikipedia pagina lees je over diverse soorten voedsel. Misschien zou je daar wat kunnen experimenteren en bijvoorbeeld kleine slakjes in het verblijf plaatsen. Stofkrekels zou ook prima lukken, wasmotten is misschien al wat te groot (ik kan het formaat vd kikker niet goed afleiden).
  Ergens in mijn achterhoofd hoor ik nog echoën nog dat spierafwijkingen vooral met kalium te maken hebben (zit vaak in banaan), maar dat kan ik ook volstrekt fout hebben.

  2

  Martin ter Bekke  Posts:3


  Profiel

  Oosterhout
  --
  20 sep 2021 16:58

  Bedankt voor je reactie en advies Sander. Groet, Martin

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Veel gestelde vragen (FAQ)

  Evenementen DN

  Gifkikkerboek

  Back To Top