VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 04 nov 2018 21:10 door tijl liekens
Hoe groot moet je terrarium zijn
108 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 212 > >>
Auteur Berichten
Jack Kloosterman

Posts:1944


Profiel

Den Helder

Dn Lid


--
02 sep 2006 16:15

  De grote van een terrarium hangt vooral af van het soort kikkers die je er in wil plaatsen, verders zullen kikkers sneller kweken in een kleine bak maar weer ouder worden in een grote bak, het gaat er dan dus om wat je met de kikkers wilt doen.

  Een goede indicatie voor de grote van een bak voor een koppel of trio kan je vinden op de soorten pagina van de D.N. zie voor b.v. Dendrobaten: Soorten, bij deze soorten beschrijving staat ook de minimale maat die je kan toepassen voor een koppel of trio.

  Jack

  0
  thomas van den berg

  Posts:2


  Profiel

  Hasselt
  --
  25 dec 2006 17:07

  Hallo,

  Ik ga van mijn verjaardag's geld een terrarium kopen met een paar tricolors.

  Maar hoe groot moet het terrarium ongeveer zijn voor 4 epipedobates tricolor???

  alvast bedankt

  0
  glenn-N

  Posts:56


  Profiel


  --
  25 dec 2006 20:20
  60x40x50 (lxbxh) lijkt me een goede maat
  0
  ed sonneveld

  Posts:239


  Profiel

  pijnacker
  --
  04 jan 2008 23:23
  op de site staat dit:
  Een terrarium van 60 x 50 x 50 voor een koppeltje of een klein kweekgroepje lijkt een minimale maat
  0
  Laurens de M. & Jarik O.

  Posts:208


  Profiel

  Ermelo + Soest
  --
  25 dec 2008 12:28

  Heb met een beetje geluk mijn eerste bak binnenkort binnen... 70 hoog, 40 diep, 120 lang. Panorama, met lichtkap en slot. Echt een mooi ding. Ga er denk ik tricolors in houden, hebben ze lekker ruimte om te kweken.

  0
  Peter de Jong

  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  25 dec 2008 16:48
  waarom een slot?
  0
  Johan1

  Posts:1307


  Profiel


  --
  25 dec 2008 19:54
  Peter, je weet toch hoe sterk die kikkers zijn, straks schuiven ze de ruiten open en ontsnappen ze.....
  Maar misschien heeft hij katten ofzo, die hadden bij een vriend van me eens zijn baardagaam te pakken door de ruit open te schuiven.
  0
  René Boeting

  Posts:313


  Profiel

  Goes

  Dn Lid


  --
  25 dec 2008 23:17
  Anders kunnen alle andere scholieren er ook in..

  Groeten,

  René
  0
  Laurens de M. & Jarik O.

  Posts:208


  Profiel

  Ermelo + Soest
  --
  26 dec 2008 09:16

  Jij snapt hem, rené, al heb je daar nog zoveel op tegen. tricolors kunnen dat wel hebben. Hoewel jij daar anders over denkt...

  0
  René Boeting

  Posts:313


  Profiel

  Goes

  Dn Lid


  --
  09 jan 2009 23:49
  Gezien de beoogde lokatie lijkt me een slot inderdaad noodzakelijk.
  Zonder wordt de houdbaarheid op de lokatie, waar ik inderdaad iets tegen heb, nog lastiger.

  Zelfde geldt ook wel voor een thuis-situatie waar bv kleine kinderen zijn.
  Beetje preventie, buiten afspraken, kan geen kwaad.


  Groeten,

  René

  0
  eric jansen

  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  10 jan 2009 00:34

  Want ondanks dat ze in de hobby minder giftig zijn,

  het blijven GIFkikkers!!!

  Grtz

  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  10 jan 2009 01:14
  Ik moet even reageren op een bewering ergens hierboven dat kikkers sneller zullen kweken in een kleine bak, dat is namelijk onzin, ik heb zelf meermalen het tegendeel hiervan ervaren..
  Hoe meer ruimte, hoe beter de kikkers zich voelen en gedragen, e.e.a. natuurlijk ook gerelateerd aan de omstandigheden..

  Een klein bakje is nu eenmaal niet stabiel qua klimaat, minder bewegingsvrijheid, bedompt, minder zuurstof, minder keuze voor de dieren qua territorium en temperatuur-verschil, ga zo nog maar even door..
  Kleine bakjes gaan ook sneller stinken door rottend plantmateriaal, uitwerpselen etc., omdat er gewoonweg minder lucht-inhoud is..iedereen kent het verschijnsel wel.

  Noem eens één reden dat de dieren daarin beter zouden kweken..?
  Omdat ze dichter op elkaar zitten? dat is nu net juist géén reden..

  Ik geloof wel in de bewering dat ze inderdaad ouder kunnen worden in een grotere bak.

  En dan hebben we het nog niet eens over diervriendelijkheid..
  0
  Jack Kloosterman

  Posts:1944


  Profiel

  Den Helder

  Dn Lid


  --
  12 jan 2009 02:51
  De grootste reden dat kikkers in grote bakken minder kweken is dat ze daar een terratorium hebben en daar gaat voor de kikker veel tijd in zitten, heb je echter een koppel in een grote bak zitten zal het weinig verschillen met een kleine bak maar vele vinden een koppel in een 100x50x70 bak een beetje weinig, dus meer kikkers en minder nakweek.
  In kleine bakken hebben kikkers vaak geen terratorium omdat de bak gewoon te klein is en zelfs de kikker heeft het door dat daar geen beginnen aan is waardoor er meer tijd is om nakweek te verkrijgen (de kikker kan eigenlijk alleen nog maar kweken, ergens anders is geen ruimte voor).

  Voorbeeld: Ik heb in een 100x50x80 bak 2 koppels tinctorius zitten, deze hadden zelde nakweek, toen ik een bak vrij had (70x50x70) heb ik daar een koppel ingeplaatst en binnen 3 weken had ik van beide bevruchte eieren, ze zitten weer bij elkaar en nu is het weer stilletjes.

  Ik geef toe dat het hierboven niet echt geweldig is neer gezet maar dit is dus wat ik er mee bedoel, ook doordat toen der tijd vaak werd geschreven van: kikkers kunnen makkelijk in een klein bakje, want ik heb ze er ook in en ze kweken als gekken, teken dus dat ze het goed hebben.

  Jack
  0
  StevenG

  Posts:588


  Profiel


  --
  12 jan 2009 12:29
  Geplaatst door fred vosse op 10-01-2009 01:14
  Noem eens één reden dat de dieren daarin beter zouden kweken..?
  Omdat ze dichter op elkaar zitten? dat is nu net juist géén reden..

  Ik geloof wel in de bewering dat ze inderdaad ouder kunnen worden in een grotere bak.

  En dan hebben we het nog niet eens over diervriendelijkheid..

   
  Ik zie regelmatig de afweging "meer nakweek" vs "hogere leeftijd". Ik zou graag een onderzoekje doen/lezen naar de relatie van het grondoppervlak per kikker en zijn uiteindelijke leeftijd, maar dit is vanwege alle andere omstandigheden (voedsel, soort, andere kikkers, etc) niet te doen. Het blijft dus bij indicaties van hobbyisten.
   
  Nu zal het qua diervriendelijkheid niet veel uitmaken of een dier op 1 m² zit, of op een halve mits voldoende beplant, etc. Toch is het ontzeggen van een natuurlijk iets als territoriumvorming wel iets om in acht te nemen, zeker als je dit doet met de kweek als oogpunt. Een permanente leg lijkt misschien een teken dat een dier zich goed voelt, maar kan het dier uitputten, met een minder lange levensduur als gevolg. We weten nog maar weinig van stress en meer "gevoelens" bij kikkers. Het lijkt me uitstekend om ieder dier een stukje voor zichzelf te gunnen, ondanks dat de kweek dan misschien niet zo hard gaat als gewild, als je wel langer plezier kunt hebben van je dieren.
  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  12 jan 2009 15:46

  Jack;

  Wat versta je onder een grote of een kleine bak? 100x50x70 vind ik een mooie maat voor een koppel tictorius....een klein bakje vind ik de 50x50 maat of zelfs nog kleiner, waarvan er zoveel mogelijk in een stelling worden gepropt om aan de postzegelverzameling te kunnen voldoen..

  Kikkers zijn geen postzegels..

  En wat versta je onder een territorium? hoe groot is het territorium in het wild van een kikker? staat dat terrariumpje van ons daarmee in verhouding?

  Je schrijft:
  "In kleine bakken hebben kikkers vaak geen terratorium omdat de bak gewoon te klein is en zelfs de kikker heeft het door dat daar geen beginnen aan is waardoor er meer tijd is om nakweek te verkrijgen (de kikker kan eigenlijk alleen nog maar kweken, ergens anders is geen ruimte voor)."

  Lees dit eens terug, je zegt het zelf namelijk al: "omdat de bak gewoon te klein is" en "ergens anders is geen ruimte voor"....: dat is precies wat ik bedoel! dieronvriendelijk!

  "de kikker heeft het door dat daar geen beginnen aan is waardoor er meer tijd is om nakweek te verkrijgen"......????
   

  Wat betreft het verplaatsen van de kikkers naar een andere bak in relatie tot het wel of niet eieren gaan leggen; iedereen die al wat langer in deze hobby meeloopt en kikkers kweekt, weet dat het verplaatsen van een koppel naar een andere bak kan resulteren in het "aan de leg gaan" of juist ermee te stoppen....dat bewijst  dus helemaal niets..


  Steven:

  Dat zou inderdaad een goeie zijn; een onderzoek instellen naar diervriendelijkheid, want soms loopt het de spuigaten uit met de maat van de bakjes waar de kikkers ingepropt worden als "hebbedingetje"..

  Omdat het kleine diertjes zijn, wil het nog niet zeggen dat je ze ook maar in kleine bakjes kunt gaan proppen..het zijn levende wezens en daar moet serieus mee omgegaan worden, en al zou het waar zijn dat ze beter kweken in kleine bakjes (waar ik zeker niet in geloof), dan nog is het geen reden om de dieren te houden onder zulke omstandigheden.

  Dieren zullen áltijd beter functioneren onder betere omstandigheden, dat lijkt me toch wel duidelijk..
  Gún de beestjes hun territorium en een beetje meer leefruimte en de mogelijkheid tot natuurlijker gedrag!
  Misschien is de kwaliteit van de nakweekdieren dan ook wel een stuk beter, wie weet..

  Er is nog heel veel te verbeteren, veel onderzoek en discussie is nodig, want er zijn nog heel wat normen en waarden die bijgesteld kunnen worden in deze hobby..   

  0
  013

  Posts:993


  Profiel


  --
  12 jan 2009 17:18

  Ik denk dat we hier een onderscheid moeten maken tussen wat je zelf 'goed' vind voor een kikker en hoe de kikker dat ervaart. Het lijkt hier door elkaar te lopen.

  Hoe een kikker het zelf ervaart als hij wordt 'gehuisvest' in een bakje van 30x30 weten we simpelweg niet. Maar mijns inziens is 'goed kweken' in ieder geval een overschatte graadmeter voor het welzijn van de dieren.

  Dat zou betekenen -ik volg hier jack's theorie- dat kikkers in een grote bak die voor weinig nageslacht zorgen, zich minder prettig voelen...Dat lijkt me toch niet logisch. Groter is altijd beter voor kikkers, en persoonlijk wordt ik altijd giftig als ik kikkers in kleine bakjes zie. Vooral de Amerikanen hebben daar een handje van. Maar goed, dat is persoonlijk, geen idee hoe de kikkers het zelf ervaren...

  0
  Sikke van der Weg

  Posts:189


  Profiel

  ryptsjerk

  Dn Lid


  --
  12 jan 2009 17:44

  het zou zelfs kunnen dat goed kweken juist een slecht teken is, arme mensen in 3e wereld landen krijgen immers ook veel kinderen, vroeger toen de mensen nog armer waren kregen ze meer kinderen, terwijl tegenwoordig in rijke, westerse landen veel mensen niet zoveel kindren meer heben

  en veel planten gaan ook bloeien als ze het erg slecht hebben, juist als laatste wanhoopsdaad om maar te zorgen dat als de plant doodgaat, er toch nog planten van zn soort zijn

  0
  013

  Posts:993


  Profiel


  --
  12 jan 2009 17:49

  @deinohawk: ja, dat idee heb ik ook weleens. In de natuur hebben veel soorten een rustpauze waarin ze elkaar uit de weg gaan. In kleine bakjes kan dat niet (en zijn de omstandigheden eigenlijk altijd die van regentijd).

  Bestaat er eigenlijk onderzoek over huisvesting van amfibieën en hoeveel stress dat oplevert? (denk het niet eigenlijk...)

  0
  Suzanne van der Pluijm

  Posts:471


  Profiel

  Berlicum (Brabant)

  Dn Lid


  --
  13 jan 2009 00:06

  Voor zover ik weet wordt er wel degelijk onderzoek gedaan naar stress bij amfibieën, maar dan vooral direct na het vangen. Een beetje vragen naar de bekende weg; zo'n beestje is natuurlijk altijd gestresst. Een bekend stresshormoon bij amfibieën is corticosteron. Dit hormoon is meer in het bloed aanwezig bij (langdurig) gestresste dieren. Op de lange termijn is er niet veel bekend, helaas.  Misschien een ideetje voor de ijverige onderzoekers op dit forum?Toch jammer dat er geen corticosteron-thuistest is

  Overigens een interessante discussie! Ik ben wel voor het idee de levensduur van onze kikkers bij te houden, ik ga het in ieder geval zeker doen Aangezien kikkertjes (als het goed is!) wel een poosje leven, wordt het wel een kwestie van geduld

   

   

  0
  Jack Kloosterman

  Posts:1944


  Profiel

  Den Helder

  Dn Lid


  --
  13 jan 2009 02:29
  Fred.

  "de kikker heeft het door dat daar geen beginnen aan is waardoor er meer tijd is om nakweek te verkrijgen"......????

  Moeilijk uit te leggen maar kijk b.v naar anolissen in een dieren winkel, deze zitten keurig in een klein bakje (met vele) te wachten op iemand die ze uit die ellende wilt halen(er wordt niet gevochten), echter plaats je twee mannen in een grote bak dan zullen ze vechten tot de dood.

  een terratorium zal per soort verschillen, sommige kunnen prima in groepen leven en andere niet, wat ik mij kan herrinneren is een gemiddeld terratorium iets van een m3 maar ik kan dit ook verkeerd hebben.

  Bij het verplaatsen van het koppel ging het koppel wat in de bak bleef (dus niet verplaatst werd) ook eieren leggen en zorgde voor mooie nakweek, even als het andere koppel.

  Ik vind (en dat is een persoonlijke mening) dat als je dieren in huis neemt je er alles aan moet doen wat in jou macht ligt om het de dieren zoveel mogelijk naar de zin te maken, dus grote bakken, verschillende soorten voer en verder goede omstandigheden.
  Natuurlijk weet ik niet hoe een dier zich het lekkerst zou voelen maar een situatie die een beetje lijkt op hun natuurlijke omgeving lijkt mij een goed idee.

  Jack
  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  13 jan 2009 14:33
  Hoi Jack;

  Inderdaad, Anolissen in een dierenwinkel zitten vaak in de pure ellende en zijn lamgeslagen van de stress door het vangen, de reis en het tekort aan vocht wat ze vaak hebben gehad tijdens de reis..daarom sterven er ook zoveel en moeten ze snel verkocht worden..
  Je kunt best twee mannen in een bak plaatsen, maar dat moet dan wel een hele grote bak zijn met mogelijkheid tot twee territoria..hangt ook weer van de soort af.

  Ik ben het er helemaal mee eens dat je er alles aan moet doen om het de dieren naar de zin te maken, vandaar dat ik ook zo tegen die "kweek" stellingen met kleine rotbakjes ben die je bijna overal ziet..postzegelverzamelingen..
  Ruiimtegebrek word er dan gezegd..nee; te veel kikkers!
  0
  Remco Stuster

  Posts:5845


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  13 jan 2009 19:00

  Niks mis met kleine bakjes denk ik. Zolang ze in verhouding staan tot de activitteit van het dier en het aantal dieren. Dan kan in principe elk formaat bak voldoen. Ik kan me er ook niet in vinden dat een grotere kikkersoort per definitie een grotere bak nodig heeft. Formaat van het dier zegt helemaal niks over de grootte van de bak die benodigd is.

  Geschikte grootte van een bak is sowieso erg relatief. Dit word nooit bepaald door feiten. Dit word bepaald door het gevoel wat je er bij hebt. Wat de één een grote bak vind (100x60x60), zal de ander klein vinden. Weer een ander zal 50x50x50 groot genoeg vinden of juist niet.

  Van belang is ook om te weten dat je voortplantingsgedrag van dieren niet kunt vergelijken met dat van planten, die veelal gaan bloeien als de omstandigheden slechter zijn. Sterker nog; voor heel veel diersoorten is juist het omgekeerde aangetoond. Deze gaan zich pas voortplanten wanneer de omstandigheden goed zijn voor de jongen om op te groeien. Dieren hebben namelijk geen zaden die kunnen overleven tot de omstandigheden weer goed zijn. De jongen van veel dieren moeten het maar doen met de omstandigheden waar ze direct in terecht komen. Voortplanting in slechte tijden is dan energieverspilling. Energie die ze juist zo hard nodig hebben om te overleven tot er weer goede tijden zijn waar voortplanting plaats kan vinden. Evolutionair gezien hebben ze dus totaal verschillende strategiën ontwikkeld. Beide strategieën werken, maar beiden werken niet zomaar ook voor andere organismen die daar niet op zijn aangepast.
  Van pumilio's is wel eens geschreven dat ze zich slecht voortplanten wanneer ze geen klein voedsel krijgen als springstaarten krijgen. Als dit waar is zouden deze dieren de overvloed aan goed klein voedsel juist als trigger kunnen hebben tot voortplanting. Daar heeft een slechte omstandigheid in een klein bakje juist weer erg weinig mee te maken.
   

  Even een hypothese: Alle soorten gifkikkers planten zich vaak slechter voor in grote bakken omdat de gemiddelde voedseldichtheid kleiner is dan in kleine bakken.

  Misschien dat iemand anders nog een leuke alternatieve hypothese heeft? Ekaar napraten kunnen we allemaal

  Er staan hierboven ook een aantal voorbeelden van antropomorfisme (het gedrag van dieren beschrijven alsof het mensen zijn). Daar hebben veel mensen last van, maar moet je wel mee uitkijken. Niet alle dieren werken zoals mensen!

  0
  Karel Ruijbroek

  Posts:448


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  13 jan 2009 19:08

  De discussie is idd subjectief, wat Remco al zei : wat is groot en wat is klein ? en niemand weet of een kikker beter af is is een bak van 100x100x100 of 50x50x50... ik denk dat een goede voeding, verlichting, waterhuishouding, RL, etc, etc veel belangrijker is

  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  13 jan 2009 23:24

  Remco; mijn mening is dat er een heleboel mis is met kleine bakjes, maar goed, dat is mijn mening, en ik kan ook best begrijpen dat als je een hele stelling hebt staan met 40x40 bakjes, je mijn uitspraken niet zo leuk vind....

  Ik ben het overigens helemaal met je eens als je  zegt dat een klein soortje als een pumilio meer tot zijn recht komt in een grotere bak en de ruimte meer nodig heeft dan b.v. een veel grotere auratus.. het is dus waar wat je zegt dat een grotere kikker ook niet altijd een grotere bak nodig heeft dan een kleinere soort, maar je zet ook dat alles relatief is en niet gebaseerd op feiten, maar op het gevoel....

  Dat klopt niet helemaal, want dan zou dus inderdaad een grotere kikker in een grotere bak moeten, is een beetje verwarrend.

  Het is dus toch wel degelijk gebaseerd op feiten.

  Wat betreft de grootte van de bak; het gaat er niet om wat iemand vind, het gaat er om wat diervriendelijk genoeg is voor de kikkers en of de dieren genoeg mogelijkheid hebben om b.v. zoals Jack al aangeeft, een territorium te kunnen onderhouden, wat toch een belangrijk onderdeel is in het kikkerleventje..
  Er moet toch ergens een grens getrokken worden in wat voor maat bak de dieren prettig kunnen leven of waar ze slechts in overleven....?

  Wat betreft planten; er zijn inderdaad planten die gaan bloeien en zaad zetten als de omstandigheden slechter worden, maar er zijn ook genoeg planten die afsterven en dood gaan..of die uit de wortelstok of bol/knol weer uitlopen in betere tijden..
  De diversiteit is te groot om zomaar één lijn te trekken.

  Haha, is wel een goeie, Remco, ik heb ook nog wel een hypothese: alle soorten gifkikkers planten zich slechter voor in kleinere bakjes omdat ze niet meer kunnen lopen van al dat voedsel..

  Mooi woord; antropomofisme..maar ís de mens dan geen diersoort? (een mislukte diersoort dan misschien wel)..

  Karel;

  Ik denk niet dat het subjectief is; ik denk dat we best wel kunnen stellen b.v. dat een bakje van 20x20 érg klein is en de hele huiskamer erg groot.
  Dat wil dus zeggen dat er best ergens een lijn te trekken is met onze huidige kennis van de diverse soorten, hun natuurlijk gedrag en territorium..daar is best het een en ander op af te stemmen.

  En je hebt gelijk dat voeding, inrichting etc. allemaal net zo belangrijk is, dat spreekt voor zich.

  Het is net hoe serieus neemt iemand de verzorging en huisvesting van zijn dieren op zich, daar mogen best hoge normen en waarden aan verbonden worden wat mij betreft.

   

  0
  Karel Ruijbroek

  Posts:448


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  14 jan 2009 00:00
  Fred; Iedere conclusie mbt het formaat van een kikkerbak is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Ik denk dat we kunnen stellen dat iedereen voor zich moet bepalen wat voor hem/haar een goed formaat bak is.
  0
  Valentin Vanheusden

  Posts:88


  Profiel

  Diepenbeek

  Dn Lid


  --
  14 jan 2009 00:04

  De mens is inderdaad een diersoort,maar als je de hersenen van de mens en een kikker vergelijkt.....Eerlijk gezegt denk ik niet dat mijn kikkers gelukkig zijn, gewoonweg omdat ze die emotie niet kennen.Het enige dat de kikker intresseert is hoe hij zijn genen kan voortplanten en zelf in leven kan blijven.De intresses van mensen gaan veel verder.Hoe kan ik op de beste manier kikkers houden

  0
  Remy schram

  Posts:802


  Profiel

  Roermond

  Dn Lid


  --
  14 jan 2009 00:30
  hoi misschien dat ik een uitzondering ben, maar ik had een mooie beplante showbak met daarin groepje pumilio 4 jaar lang geen legsels/jongdieren of iets in die richting. Vervolgens heb ik ze dus kleiner gezet en het kweekt, ook het gedrag vind ik hier mooier en hebben ze nog steeds een territorium. En ook ik kweek sommige van mijn kikkers in 40x40 zoals sommige het willen noemen een postzegelverzameling. Maar ook hier vind ik dat mijn kikkers het beter doen dan toen ze in grote bakken zaten. Ik denk dat er meerdere dingen hier van toepassing zijn. Had ik eerder ook groepen en nu koppels,het voedsel is makkelijker te vinden en de temperatuur is constanter.Ik vind zolang iedereen maar verantwoord omgaat met zijn dieren alles prima.En dat we het allerbelangrijkste aspect van onze hobby niet mogen vergeten. De uiteindelijke verzorging van de diertjes !!

  Fred; Iedere conclusie mbt het formaat van een kikkerbak is gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Ik denk dat we kunnen stellen dat iedereen voor zich moet bepalen wat voor hem/haar een goed formaat bak is.
  dit deel ik met je karel.
  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  14 jan 2009 03:01
  Karel;

  Dat is nu juist het punt; moet iedereen dit wel voor zichzelf beslissen, kun je dit aan iedereen overlaten, of is het van belang dat er richtlijnen komen hoe de dieren het meest verantwoord te houden..? ik dacht trouwens dat hier al aan gewerkt werd een aantal jaren geleden, maar heb er niets meer van vernomen.
  Overigens zou dit niet alleen goed zijn voor de dieren, maar ook voor ons; diverse dierenbeschermingsorganisaties zijn er op gespitst om alles te verbieden en de hobby onmogelijk te maken als ze de kans krijgen..
  En als ik weleens om me heen kijk, hebben ze soms nog gelijk ook.

  Vava;

  Als ik wist hoe kikkers emoties ervaren, had ik nu in het koninklijk huis gewoond.

  En verschillen we wel zoveel; wat wij doen is ook zoveel mogelijk onze genen voortplanten..bovendien, zijn wij zo intelligent dan? we zijn een van de weinige diersoorten die zijn eigen leefmilieu verwoest en we zijn ons er zelfs nog ten volle bewust van ook!

  Remy;

  Een constante temperatuur is helemaal niet zo gunstig, dit kan uiteindelijk nog wel eens ten koste gaan van je kikkers; als je een grotere en hogere bak hebt, kunnen de dieren de temperatuur en vochtigheid opzoeken waar ze op dat moment behoefte aan hebben, het is ten alle tijde beter voor de diertjes als ze koelere of warmere, natte of drogere plekjes kunnen opzoeken...en meer rust.
  En het is veel beter als de dieren een beetje moeten zoeken en jagen op hun voedsel, dat moeten ze in de natuur ook.

  Wat iemand anders verantwoord vind, vind jij misschien wel niet door de beugel kunnen, en wat jij verantwoord vind, dat is misschien weer voor een ander niet acceptabel, dus waar ligt de grens die bepaald of iets wel of niet goed is voor een dier?

  Zelfde vraag eigenlijk als de legbattarij-kippen en de kistkalveren.  0
  Karel Ruijbroek

  Posts:448


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  14 jan 2009 11:20
  Geplaatst door fred vosse op 14-01-2009 03:01
  Karel;

  Dat is nu juist het punt; moet iedereen dit wel voor zichzelf beslissen, kun je dit aan iedereen overlaten, of is het van belang dat er richtlijnen komen hoe de dieren het meest verantwoord te houden..? ik dacht trouwens dat hier al aan gewerkt werd een aantal jaren geleden, maar heb er niets meer van vernomen.
  Overigens zou dit niet alleen goed zijn voor de dieren, maar ook voor ons; diverse dierenbeschermingsorganisaties zijn er op gespitst om alles te verbieden en de hobby onmogelijk te maken als ze de kans krijgen..
  En als ik weleens om me heen kijk, hebben ze soms nog gelijk ook.

   
  Fred:
  Als je gelijk heb dat idd een bak van 50x50x50 en kleiner idd te klein is dan zou je kunnen stellen dat het bepalen van een minimum maat het beste is....maar er is helemaal door niemand aangetoond dat dat zo is, al je beweringen zijn op basis van persoonlijke ervaringen, voorkeuren en gevoel (ik ga er even vanuit dat je geen kikkerfluisteraar bent en overleg hebt gepleegd met je kikkerbestand)
  Je kan niet stellen dat omdat jij "denkt" dat kikkers het beter hebben in een bak van bv 100x50x70 dat iedereen die kleiner heeft een dierenbeul is.... 99% van de mensen die wereldwijd kikkers houden doen dit in bakken van 50x50x50 en kleiner en die beweren toch het tegendeel en ja dit is ook allemaal weer op basis van persoonlijke ervaringen, voorkeuren en gevoel..........
  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  14 jan 2009 12:11

  Hoi Karel,

  Inderdaad zou het stellen van een minimummaat het beste zijn, dit is al eens gedaan hier en daar, maar of dat correct is gedaan dat is de vraag.
  Je zegt dat het door niemand is aangetoond dat een bepaalde minimum maat te klein is; precies! tijd dat hier eens wat meer aandacht aan word gegeven, lijkt me! we werken wel met dieren..
  Ik ben overigens niet de enige die er zo over denkt, hoor, maar dat maakt ook verder niet zoveel uit.
  Die 99%, waar is dat op gebaseerd en wat voegt dit voor waarde toe? doet dat er iets toe? volgens mij niet..integedeel, dat zou juist een reden zijn om de zaak eens wat beter te gaan bekijken, want dan zou het heel slecht gesteld zijn met deze hobby..
  Maar ik denk juist dat de nieuwe generatie hobbyisten op de goede weg is en over het algemeen steeds meer interesse krijgt om de dieren eerst fatsoenlijk te huisvesten en alles wat ermee gemoeid is.
  Weet je overigens hoeveel mensen er nog steeds helemaal tegen zijn om exotische dieren te mogen houden?

  Nogmaals; ik begrijp best dat als je geïnvesteerd hebt in stellingen met 40x40 bakjes of nog kleiner, wat ik weleens gezien heb, dan wil je in de verdediging, maar daar gaat het niet om, we hebben het over het welzijn van dieren, en misschien heb ik het wel fout hoor, maar het is denk ik toch iets wat beter en objectiever bekeken zou kunnen worden..en is zeker wel gevoelig voor verbeteringen in de toekomst.

  Ook is het helaas nu eenmaal vaak zo dat als ergens het aspect geld en handel bij komt kijken dan verdwijnt vaak het begrip welzijn naar de achtergrond. (en de kikkers naar stellingen met kleine kweekbakjes)

  Moet je es kijken hoe de diertjes 30 jaar geleden gehouden werden, wat er toen bekend over was en kijk nu eens, is best het e.e.a. verbeterd, maar het staat toch nog steeds in de kinderschoenen..
   

  0
  013

  Posts:993


  Profiel


  --
  14 jan 2009 12:12

  Persoonlijk vind ik ook: groter is altíjd beter. Allereerst voor de kikkers die kunnen kiezen uit veel verschillende microklimaten en plaatsen. Die elkaar kunnen ontlopen, maar elkaar ook in groepen opzoeken. Ik denk dat veel hobbyisten onderschatten dat er wel degelijk 'kuddekikkers' bestaan; soorten die graag in groepen samen leven, maar elkaar ook wel willen kunnen ontlopen. Vaak houden mensen ze toch nog als paartje in een kleine bakje. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dat toch ten koste gaat van de dieren. Ik vind het in ieder geval niet vreemd dat kikkers die zo gehuisvest worden niet erg oud worden.

  Als ik kijk naar de roodogen die ik heb, dan is het van die boomkikkers algemeen bekend dat ze graag in groepen leven. Het is een feit dat een enkeling of paartje het vaak een stuk slechter doet dan een groep van deze kikkers in een ruime bak. Ik denk dat het voor veel kikkers zo werkt. 

  Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar ik vind een groot mooi ingericht terrarium oneindig veel mooier dat twaalf bakjes naast elkaar. Hoe veel moeite mensen ook doen om daar wat van te maken; het blijft toch een glazen bakje met een mini-bromelia er in. Ik zou er zelf nooit voor kiezen, en heb zelfs het idee dat het snel verveelt.

  Ik merk dat veel mensen die een stelling aanschaffen er ook weer razendsnel mee stoppen. Toch veel werk, al die kikkers voeren en er valt weinig in te richten aan een 50x50 kubusje. Een grote bak verandert altijd, de ontwikkeling van de verschillende planten, de kleine orchideetjes die groeien; er is altijd wat te zien en het oppervlak maakt het ook mogelijk dat het zelfvoorzienend wordt. Voor een deel vinden kikkers hun voedsel in de beestjes in de bodem et cetera. Ik zou mijn woonkamerbak voor geen goud inruilen tegen een stelling, hoe groot ook.

  Als ik al een stelling zou nemen, dan zou het er één zijn met grote bakken. Daar beleef ik gewoon meer plezier aan, en ik heb het idee dat dat voor veel hobbyisten geldt. Alleen: een klein bakje is nu eenmaal een gemakkelijkere aanschaf dan een bakbeest van een meter hoog...

  Feitelijk geven de verschillende caresheets een eenzijdig beeld van deze hobby. Natuurlijk is zo'n beetje iedere soort op 50x50 te houden. Maar of dat uiteindelijk ook de dieren en de beleving van de hobby tot hun recht laat komen, betwijfel ik dus.

   

  0
  Karel Ruijbroek

  Posts:448


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  14 jan 2009 13:02
  Geplaatst door fred vosse op 14-01-2009 12:11

  Hoi Karel,

  Inderdaad zou het stellen van een minimummaat het beste zijn, dit is al eens gedaan hier en daar, maar of dat correct is gedaan dat is de vraag.
  Je zegt dat het door niemand is aangetoond dat een bepaalde minimum maat te klein is; precies! tijd dat hier eens wat meer aandacht aan word gegeven, lijkt me! we werken wel met dieren..
  Ik ben overigens niet de enige die er zo over denkt, hoor, maar dat maakt ook verder niet zoveel uit.
  Die 99%, waar is dat op gebaseerd en wat voegt dit voor waarde toe? doet dat er iets toe? volgens mij niet..integedeel, dat zou juist een reden zijn om de zaak eens wat beter te gaan bekijken, want dan zou het heel slecht gesteld zijn met deze hobby..
  Maar ik denk juist dat de nieuwe generatie hobbyisten op de goede weg is en over het algemeen steeds meer interesse krijgt om de dieren eerst fatsoenlijk te huisvesten en alles wat ermee gemoeid is.
  Weet je overigens hoeveel mensen er nog steeds helemaal tegen zijn om exotische dieren te mogen houden?

  Nogmaals; ik begrijp best dat als je geïnvesteerd hebt in stellingen met 40x40 bakjes of nog kleiner, wat ik weleens gezien heb, dan wil je in de verdediging, maar daar gaat het niet om, we hebben het over het welzijn van dieren, en misschien heb ik het wel fout hoor, maar het is denk ik toch iets wat beter en objectiever bekeken zou kunnen worden..en is zeker wel gevoelig voor verbeteringen in de toekomst.

  Ook is het helaas nu eenmaal vaak zo dat als ergens het aspect geld en handel bij komt kijken dan verdwijnt vaak het begrip welzijn naar de achtergrond. (en de kikkers naar stellingen met kleine kweekbakjes)

  Moet je es kijken hoe de diertjes 30 jaar geleden gehouden werden, wat er toen bekend over was en kijk nu eens, is best het e.e.a. verbeterd, maar het staat toch nog steeds in de kinderschoenen..
   

  Fred: Voor alle duidelijkheid, ik voer deze discussie niet vanuit mijn persoonlijke situatie maar in het algemeen, ik probeer niets te verdedigen, ik denk dat je geen idee heb hoeveel tijd, geld en moeite ik steek in het verzorgen van mijn kikkers en het optimaliseren in de wijze waarin ik mijn kikkers huisvest want dat dat nodig is daarin verschillen wij niet van mening.

  Waar ik het over heb is: "denken" wij dat "groot" beter is of "weten" we dat ... ik zeg alleen dat de meningen daarover uit een lopen.

  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  14 jan 2009 13:44
  Karel;

  Begrijp mij a.u.b. niet verkeerd; het is ook helemaal niet persoonlijk bedoeld..ik spreek ook in het algemeen.
  Ik heb helemaal geen enkele reden om te twijfelen aan de manier waarop jij je kikkers verzorgd en geloof ook zeker wel dat je dit met de beste intenties en goed doet.

  Het is slechts het voeren van een discussie die m.i. wel belangrijk is om de hobby verder te laten evolueren.
  Zeker met het oog op beginnende hobbyisten zijn aspecten als huisvesting, verzorging, verantwoorde kweek, natuurbescherming etc. van groot belang.

  Ik denk dat we daar met zijn allen een goede rol in kunnen vertegenwoordigen.


  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  14 jan 2009 13:58
  Hoi 013;

  Dat sommige soorten in groepjes kunnen leven is zeker waar; ik heb b.v. O. histrionicus in het wild al meerdere keren met een stuk of vijf, zes tegelijk zien "vergaderen"..erg leuk gezicht, wat ze aan het doen zijn weet ik niet, maar het zijn in ieder geval geen knokpartijen..
  Ook P. terribilis zoeken elkaars gezelschap graag op.

  Bij mijn pumilio's in cultuur heb ik gezien dat er soms een tijd is voor een knokpartijtje en er is soms tijd voor vredig gezamelijk rondscharrelen in een open stuk van de bak....moet die mogelijkheid er natuurlijk wel zijn..
  0
  Aneurism

  Posts:421


  Profiel


  --
  14 jan 2009 16:50
  Geplaatst door Jack Kloosterman op 13-01-2009 02:29
  Fred.

  "de kikker heeft het door dat daar geen beginnen aan is waardoor er meer tijd is om nakweek te verkrijgen"......????

  Moeilijk uit te leggen maar kijk b.v naar anolissen in een dieren winkel, deze zitten keurig in een klein bakje (met vele) te wachten op iemand die ze uit die ellende wilt halen(er wordt niet gevochten), echter plaats je twee mannen in een grote bak dan zullen ze vechten tot de dood.

   
  Uit mijn ervaring van de vele bezoeken aan dierenwinkels:
   
  Er word ook wel gevochten in deze bakken, vergis je niet. Het enige wat een dierenwinkel doet is agressie spreiden, dat is het voordeel van veel dieren in 1 bak: De agressie spreid zich onderling.
   
  Als veel mensen ook vragen of ze dat thuis ook kunnen doen word dit altijd afgeraden en word de mensen verteld dat het winkelomstandigheden zijn. Niet bevordelijk voor welzijn van dieren, maar vanuit oogpunt van economisch gewin wel. En gezien in de wereld nog altijd geld het meer telt dan wat dan ook staat centen verdienen bovenaan.
   

   

  0
  Remco Stuster

  Posts:5845


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  14 jan 2009 20:07
  ik kan ook best begrijpen dat als je een hele stelling hebt staan met 40x40 bakjes, je mijn uitspraken niet zo leuk vind....


  In tegendeel: ik vind je uitspraken juist leuk en vormen een uitdaging om tegenin te gaan. Als de andere zijde niet belicht word kan niemand iets uit dit topic opsteken. Dan kunnen ze alleen klakkeloos napraten wat jij en anderen beweren. Dat zou jammer zijn. Het mooiste is als je de grijze massa van een ander weet te activeren. Vandaar ook mijn vraag of iemand anders nog leuke hypothesen heeft.

  Ik ben het overigens helemaal met je eens als je zegt dat een klein soortje als een pumilio meer tot zijn recht komt in een grotere bak en de ruimte meer nodig heeft dan b.v. een veel grotere auratus..


  Dat heb ik niet zo gezegd... wel dat het van een zekere invloed zou moeten zijn. Ik zie hier geen feit in ieder geval.

  het is dus waar wat je zegt dat een grotere kikker ook niet altijd een grotere bak nodig heeft dan een kleinere soort, maar je zet ook dat alles relatief is en niet gebaseerd op feiten, maar op het gevoel....

  Dat klopt niet helemaal, want dan zou dus inderdaad een grotere kikker in een grotere bak moeten, is een beetje verwarrend.


  Dat een grote kikker in een grote bak hoort lijkt mij een typisch geval van een keuze op basis van het feit dat de kikker groot is en de conclusies die ze daar aan verbinden... blijkbaar denken ze te weten dat dat een logische keuze is. Niet gebaseerd op een feit dat zegt dat grote kikkers in grote bakken moeten. Ook al is het een feit dat de kikker groot is

  Maargoed: Ik vind mijzelf in ieder geval erg duidelijk. Ik excuseer mij als dat niet het geval is

  het gaat er om wat diervriendelijk genoeg is voor de kikkers en of de dieren genoeg mogelijkheid hebben om b.v. zoals Jack al aangeeft, een territorium te kunnen onderhouden, wat toch een belangrijk onderdeel is in het kikkerleventje..


  Mee eens, maar waarop baseren wij wat als territorium groot genoeg is. Zijn er in territoria in de natuur ook onderdanige mannetjes aanwezig? Ik weet het niet... Wel neem ik waar dat dieren in groepen vaak (zeker niet altijd) maar één man bevatten die voor nakweek zorgt.

  Wat betreft planten; er zijn inderdaad planten die gaan bloeien en zaad zetten als de omstandigheden slechter worden, maar er zijn ook genoeg planten die afsterven en dood gaan..of die uit de wortelstok of bol/knol weer uitlopen in betere tijden..
  De diversiteit is te groot om zomaar één lijn te trekken.


  Ik ben niet degene die de lijn van planten naar kikkers trekt. Alle planten op dezelfde hoop gooien doe ik evenmin. Ik heb alleen het misverstand aan de kaak gesteld

  Haha, is wel een goeie, Remco, ik heb ook nog wel een hypothese: alle soorten gifkikkers planten zich slechter voor in kleinere bakjes omdat ze niet meer kunnen lopen van al dat voedsel..


  Zou best kunnen dat dat voor komt. Gek genoeg word in dit topic juist aangegeven dat de dieren in kleine bakjes juist beter kweken. Ik denk dat dergelijke extremen net zogoed in een kleine bak als in een grote bak voorkomen moeten worden

  Mooi woord; antropomofisme..maar ís de mens dan geen diersoort? (een mislukte diersoort dan misschien wel)..


  De mens is een diersoort ja. Er zou beter kunnen staan "het gedrag van andere dieren beschrijven alsof het mensen zijn". Maargoed... ik mag aannemen dat iedereen wist wat ik bedoelde.
  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  14 jan 2009 22:14
  Hoi Remco;

  Ik ben blij dat iemand het leuk vind..soms is het ook zo bedoeld..misschien moet ik ook wat van die smilies gebruiken..
  Jij hebt het helemaal door; er moet nagedacht worden over bepaalde zaken, en dat gebeurd alleen als er gereageerd en gediscussieërd word, anders is de aandacht er snel vanaf..

  Tja, hoe bepaal je de grootte van een territorium; daar is onderzoek voor nodig, van veel soorten is er al het nodige bekend, wil natuurlijk nog niet zeggen dat je dit in cultuur kunt verwezenlijken, maar een bakje van 40x40 is toch wel een érg klein territoriumpje en zowieso erg weinig levensruimte..

  Verder hoef je helemaal geen excuus te maken hoor, ik ben ook wel eens onduidelijk..en ik weet ook best wel wat je bedoeld..

  Maar even zonder gekheid; ik denk dat er best nog een boel te onderzoeken is in deze materie; de grootte van het terrarium en het verantwoord huisvesten van onze kikkers.


  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  14 jan 2009 23:39

  Hoi 013;

  Over kuddekikkers gesproken; dit zijn foto's die ik genomen heb in de Zoo in Cali, Colombia, de terribilissen zitten daar in een paludarium van zo'n 2,5 x2,5 meter, dus ze kunnen alle kanten op..maar toch zoeken ze elkaar vaak op om te "vergaderen"..


  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  14 jan 2009 23:55
  Hmm, die tweede foto krijg ik er helaas niet fatsoenlijk op, wat een gekl... is dat toch om hier foto's op te zetten..
  0
  Jack Kloosterman

  Posts:1944


  Profiel

  Den Helder

  Dn Lid


  --
  15 jan 2009 17:34
  Aardige discussie zo, heb niet alles gelezen maar voor diegene met kleine bakken, probeer het zelfde soort eens in een grote bak en vergelijk.
  Kikkers zijn vaak modder vet omdat ze weinig beweging hebben (en natuurlijk te veel eten krijgen), mijn kikkers zie ik door de hele bak trekken, vrouwtje achter het mannetje aan.
  Verder hebben bakken zoals eerder aangegeven verschillende klimaten, ene stuk wat drogen ander stuk weer wat warmer, etc.
  In een grote bak hebben kleine voedseldieren de kans op overleven (alles wordt niet meteen opgegeten op plat gestampt), hierdoor is er altijd klein voedsel in de bak aanwezig zodat er voor de kleintjes (pumilio, etc) genoeg te eten is.

  Ik zou niet zo een twee drie kunnen schrijven wat voor een voordeel de kikkers hebben aan een kleine bak t.o.v. een grotere bak.

  Jack
  0
  Remy schram

  Posts:802


  Profiel

  Roermond

  Dn Lid


  --
  15 jan 2009 18:53

  Er is een ding waar ik het niet mee eens ben, waarom of waarop baseert iemand dat kikkers in een kleine bak niet oud worden. Ik durf het tegendeel best aan, denk dat het gewoon aan de aard van het beestje ligt. Mensen worden ook niet allemaal even oud.

   

  grt Remy

  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  16 jan 2009 15:53
  Remy;

  Er zal vast het e.e.a. genetisch vastgelegd zijn, maar het is toch niet meer dan logisch dat de leef- omstandigheden waarin dier of mens zich bevinden voor een erg groot deel bepalend zijn voor de gezondheid en de uiteindelijke leeftijd die ze bereiken.

  Het ligt echt niet alleen maar aan de aard van het beestje, daar komt veel meer bij kijken.


  0
  Aneurism

  Posts:421


  Profiel


  --
  20 jan 2009 15:11

  Omdat ik mensen graag opjut en ook deze discussie verder wil zien oplaaien hier een impuls:

  0
  Laurens de M. & Jarik O.

  Posts:208


  Profiel

  Ermelo + Soest
  --
  20 jan 2009 20:03

  Hebben ze dat nou in een biertap gedaan of lijkt dat maar zo? en hoe groot is die bak

  0
  Aneurism

  Posts:421


  Profiel


  --
  20 jan 2009 21:18
  Geplaatst door J&L op 20-01-2009 20:03

  Hebben ze dat nou in een biertap gedaan of lijkt dat maar zo? en hoe groot is die bak


  Dit is een aquarium die omgebouwd is naar paludarium. Naast dit aquarium staat een blikje drinken van 355ml (bijna even groot als een cola blikje) ter vergelijking hoe groot de bak is.

  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  21 jan 2009 02:44
  Wat gaan ze er in doen; Bufo marinus?
  0
  013

  Posts:993


  Profiel


  --
  21 jan 2009 09:14

  @Pieter Veenstra: mooie bak! Er is hier vast wel een hobbyist te vinden die er 7 lamasi's in weet te stoppen! Da's toch een klein kikkertje! Maar waar kun je die mee combineren?

   

  0
  Aneurism

  Posts:421


  Profiel


  --
  21 jan 2009 10:10
  Geplaatst door fred vosse op 21-01-2009 02:44
  Wat gaan ze er in doen; Bufo marinus?

   

   

  Microhyla pulchra

  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  22 jan 2009 00:31
  Ik heb weleens zoiets gezien voor insecten..

  Wil daar echt iemand serieus kikkertjes in gaan houden?

  0
  eric jansen

  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  22 jan 2009 07:37
  Geplaatst door fred vosse op 22-01-2009 00:31
  Ik heb weleens zoiets gezien voor insecten..

  Wil daar echt iemand serieus kikkertjes in gaan houden?

   
   
  Laat dat serieus dan maar weg.
  Maar je kan er vast een paar volwassen dieren in opsluiten.........
   
  En de microhylidea blijven volwassen onder de 1,5 cm geloof ik. Als je uitgaat per kikker van een kubieke leefruimte van 15x de breedte van de kikker als minimale ruimte PER kikker (= 22,5x22,5x22,5)moet je er dus wel één in kunnen houden.
  Twee is dan al weer krap.
  Dit hou ik eigenlijk zelf als regel aan als richtmaat, of (de maximale sprongafstand x2 + een beetje) als richtmaat (al kunnen ze dus best ver springen), en dus PER kikker, bij meer kikkers moet je dus de ruimtes optellen. Verder nergens op gebaseerd behalve gevoel.
  (Een mens zou dan op minimaal 9x9x9 meter moeten kunnen leven, per persoon. Zo`n bak lijkt me daarvoor goed in te richten, mensen worden meestal kleiner gehouden.)
   
  Als opgroeibak voor een paar juveniles tot bijna halfwas  moet denk ik wel kunnen, mits het er niet te veel zijn.
  Maar dan nog hebben ze plots extra ruimte nodig als ze allemaal beginnen te groeien zie ik aan mijn eigen nakweek.
  Eigenlijk kan je dus een netjes ingericht drinkglas gebruiken/goedpraten wanneer het één microkikkertje onder de centimeter betreft en de klimatologische omstandigheden hierin kloppen.
   
  In 98% van de gevallen lijkt me zo klein zeer onwenselijk.

  Dus ben je zo klein behuisd dat je alleen zulke bakjes kan plaatsen, begin dan niet aan kikkers.
   
  En om een nieuwe (beetje off-topic) impuls aan deze discussie toe te voegen;
   
  Afgezien van de grootte van de bak vind ik dat er standaard full-spectrum verlichting geadviseerd moet worden voor elke bak.
   
  Grtz
   
   
      

  0
  Remco Stuster

  Posts:5845


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  22 jan 2009 13:20
  013: Als ik kijk naar de roodogen die ik heb, dan is het van die boomkikkers algemeen bekend dat ze graag in groepen leven. Het is een feit dat een enkeling of paartje het vaak een stuk slechter doet dan een groep van deze kikkers in een ruime bak. Ik denk dat het voor veel kikkers zo werkt.  Graag in groepen leven? Het is zeer zeker niet juist om te zeggen dat deze dieren dat graag willen (antropomorfisme). Dat de dieren het beste in groepen gehouden kunnen worden en in de natuur vaak in de voortplantingstijd in grote getalen bij elkaar te vinden zijn heeft natuurlijk niks te maken met 'graag willen'. Er zijn natuurlijk allerlei factoren die hieraan ten grondslag liggen. Om maar wat hypothesen te noemen:
  -gezamenlijk kunnen de dieren meer geluid maken en zijn ze dus beter in staat vrouwen te lokken naar het geschikte voortplantingswater.
  -dieren komen samen op één plek omdat dat de meest geschikte plaats is in de omgeving
  -vrouwen reageren niet op eenzame mannetjes omdat het geen keuze mogelijkheden geeft
  -vrouwen reageren uberhaupt niet op de roep van één mannetje, de trigger tot voortplanting is het geluid van meerdere dieren tegelijk.
  -Meerdere legsels die langs eenzelfde poel worden afgezet geven na het uitkomen van de eieren een overlevingsvoordeel door de grote aantallen larven.
  Dit zou allemaal wijzen op evolutie en dus niet op graag bij elkaar zitten.

   

  Fred: Dat sommige soorten in groepjes kunnen leven is zeker waar; ik heb b.v. O. histrionicus in het wild al meerdere keren met een stuk of vijf, zes tegelijk zien "vergaderen"..erg leuk gezicht, wat ze aan het doen zijn weet ik niet, maar het zijn in ieder geval geen knokpartijen..
  Ook P. terribilis zoeken elkaars gezelschap graag op.  Zijn ze leuk bij elkaar aan het zitten of heeft dit een andere oorzaak. Ook hier kan ik wel genoeg hypothesen verzinnen die niks met gezelschap te maken hebben. Sterker nog; Ik ben er van overtuigd dat gezelschap niet de intrinsieke motivator is. Niet in de natuur en ook niet in gevangenschap.


  Even terug naar het formaat van de bak:
  Wat ik wel interessant zou vinden is het bepalen van minimumformaten aan de hand van een poll systeem hier op het forum. Hieruit zou een 'DN advieslijst' moeten voortvloeien met de door DN leden bepaalde minimum formaten voor de verschillende groepen Dendrobaten. Deze formaten kunnen dan gebruikt worden in de soorteninfo op de website en eventueel als niet bindend advies gehanteerd kunnen worden. Een bindend advies is naar mijn mening niet realistisch. Wel kan worden aangegeven dat dit advies gebaseerd is op een zeer groot aantal ervaringsdeskundigen. Dat maakt het advies dus wel zeer zwaar wegend.
  Met zijn allen weten we het meest denk ik... de vraag is alleen of je een gemiddelde moet bepalen of dat je moet gaan voor 'de meeste stemmen gelden'.

  Remco

  0
  013

  Posts:993


  Profiel


  --
  22 jan 2009 13:38

  Tja, Remco dat wetenschappelijk niet onomstotelijk is bewezen dat de dieren graag met elkaar optrekken, doet niets af aan de ervaringen van talloze hobbyisten met tientallen jaren ervaring: de kikkers leven langer, ogen actiever in een groep dan met alleen of met twee. Dat heeft m.i. niets van doen met het menselijker maken van de roodogen. Ik ben me daar in ieder geval niet van bewust.

  Misschien had ik minder stellig moeten zijn. Maar wanneer iedere wetenschappelijke onderbouwing voor het solitair of paarsgewijs houden van de kikkers ontbreekt, kies ik toch voor de beproefde aanpak van de ervaringsdeskundigen.

  Het lijkt me inderdaad goed de maten van de terraria aan te passen en ieder geval aan te geven dat het om minimum maten gaat. Ik weet niet wat een enquête precies voor doel dient...

   

  0
  Remco Stuster

  Posts:5845


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  22 jan 2009 13:51
  Dat die ervaringen er zijn ben ik het zeker wel mee eens. De dieren doen het goed in een groep en voor erg veel boomkikkers lijkt het zeker de beste manier om ze te kweken. Of ze daar naast nog enig voordeel hebben bij het leven in een groep in gevangenschap durf ik te betwijfelen. Of de kikkers dan ook langer leven heb ik nooit eerder van gehoord. Is dat gebaseerd op ervaringen van enkele mensen of is het ook werkelijk onderzocht? Dat de dieren actiever zijn kan uiteraard weer een logisch gevolg zijn.

  Ik denk dat je een juiste keuze maakt wanneer je inderdaad voor de beproefde of naar veler ervaringen beste methode grijpt. Dat het niet altijd de beste methode is hoef je dan alleen maar in je achterhoofd te houden. In het geval van de roodogen kun je er echter wel haast blind vanuit gaan dat een groep de beste methode is.
  maargoed.. dat alles neemt niet weg dat het waarschijnlijk een zeer logische reden heeft om in groepen te zijn i.p.v. voor de gezelligheid.
  0
  013

  Posts:993


  Profiel


  --
  22 jan 2009 13:57

  Daar heb je een punt. Omdat de kikkers bij ons in huis staan, worden ze een deel van het huishouden. Ze worden onbewust een beetje mens. Je kent de dieren, bijna ongemerkt, menselijke eigenschappen en gedrag toe. Zoals 'vergaderen', 'graag iets willen' et cetera. Terwijl het gewoon glibberige beesten zijn, van wie we dus eigenlijk heel erg weinig van hun voorkeuren en gedrag weten.

  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  22 jan 2009 15:33

  Hoi Remco;

  Je hebt de discussie weer lekker aangewakkerd..heel goed, want is best belangrijk..

  "antropomorfisme", ok, ik zie jou een heleboel punten opsommen:
  ____________________________________________________________________________________________________________________
  "-gezamenlijk kunnen de dieren meer geluid maken en zijn ze dus beter in staat vrouwen te lokken naar het geschikte voortplantingswater.
  -dieren komen samen op één plek omdat dat de meest geschikte plaats is in de omgeving
  -vrouwen reageren niet op eenzame mannetjes omdat het geen keuze mogelijkheden geeft
  -vrouwen reageren uberhaupt niet op de roep van één mannetje, de trigger tot voortplanting is het geluid van meerdere dieren tegelijk.
  -Meerdere legsels die langs eenzelfde poel worden afgezet geven na het uitkomen van de eieren een overlevingsvoordeel door de grote aantallen larven.
  Dit zou allemaal wijzen op evolutie en dus niet op graag bij elkaar zitten."
  _____________________________________________________________________________________________________________________

  Dit zijn eigenlijk allemaal punten die ook van toepassing zijn op de mens, dus laten we dan maar zeggen dat wij mensen dierlijke eigenschappen aanmeten..weet alleen het word er niet voor, jij misschien wel?

  Zoals Eric al eerder opmerkte; we komen allemaal uit dezelfde genenpoel, dus waarom zou het niet mogelijk zijn dat diersoorten (wat wij dus ook zijn) niet graag bij elkaar zouden zitten om een andere reden dan bovenstaand? daar weten we maar heel weinig vanaf en kunnen daar dan ook geen uitspraken over doen.

  Dus we kunnen ook niet zeggen dat het bij elkaar zitten wel of niet iets met gezelschap te maken heeft..of eigenlijk wel....want het feit is dát ze elkaars gezelschap opzoeken, en het wel degelijk interessant om te weten waarom..want dat weten we dus niet en kunnen daar slechts naar gissen..

  Wat betreft de DN-advieslijst; dit lijkt mij een uitstekend plan! is hard nodig, aangezien de hobby toch behoorlijk explosief gegroeid is en er veel jonge liefhebbers bij gekomen zijn.
  De internet informatie is compleet wildgroei en iedereen kan schrijven en uitkramen wat hij/zij wil, vaak nergens op gebaseerd.
  De aangewezen hulpbron is bij uitstek dus de DN.

  Zoals 013 al aangeeft is en enquête met het systeem "de meeste stemmen gelden" volgens mij geen goed plan; de hoeveelheid beginnende liefhebbers is vele malen groter dan de "oude rotten", en over het algemeen houden de "oude rotten" ook nog eens hun mond dicht en hebben de meesten van hen zich teruggetrokken van het club-gebeuren.
  Dit is begrijpelijk, want de "internet-generatie" denkt over het algemeen de wijsheid in pacht te hebben (men vind zichzelf vaak na 2, 3 jaar hobby en wat sites te hebben gelezen al een autoriteit op het gebied) en dit demotiveert natuurlijk; dus dan zwijgt men maar..(het bekende "zucht")

  Dus een stemming zou erg veel onervaren stemmen opleveren, en dat is nu net niet de bedoeling..

  Hoe het wel aan te pakken zou ik zo 1,2,3, ook niet weten..

  Moeten we nog even over nadenken en verder discussiëren, denk ik..

   

  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  23 jan 2009 20:31
  Dus;

  Als iemand ideëen heeft..laat maar horen!
  0
  Tom Jacobs

  Posts:992


  Profiel

  Lanaken
  --
  24 jan 2009 13:06

  Heb mijn koppeltje azureus een dikke 2 weken geleden overgeplaatst naar een grote bak en heb nu het 2de legsel op een week tijd. (vandaag een legsel van 10 eitjes en allemaal goed!).  ;-) maar dit is niet echt 'wetenschappelijk' want ik heb de dieren pas een dikke maand. :-) Wel vind ik dat ze in een grote bak veel meer typisch paargedrag vertonen en actief jagen naar voedsel (in de plaats van te wachten tot het voorbij loopt). En dit is natuurlijk veel leuker om naar te kijken.

  Ik vind dus dat kikkers zich anders gedragen tov elkaar in een grote bak en actiever zijn . Ik denk ook niet dat kweken een referentie is om te bepalen of je kikkers het 'goed' hebben, want dit is gewoon het instinct. Als de randvoorwaarden als eten en temperatuur in orde zijn en je hebt toevallig een koppeltje dat elkaar ook echt leuk vindt, dan gaan ze sowieso wel leggen. Grote van de bak maakt dan weinig uit. Of je daarmee dan ook kunt besluiten dat ze het echt naar hun zin hebben, lijkt mij een ander verhaal.

  Als je het hebt over combo's of grotere kikkers in groep houden dan vind ik dat de bak een stuk groter moet zijn. In deze 2 gevallen leveren kleinere bakken vaak teveel stress en vervuiling op (waardoor er dan meestal ook niet gelegd wordt).

   

  0
  Remco Stuster

  Posts:5845


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  24 jan 2009 17:45
  Je hebt de discussie weer lekker aangewakkerd..heel goed, want is best belangrijk..

   

  Dit zijn eigenlijk allemaal punten die ook van toepassing zijn op de mens, dus laten we dan maar zeggen dat wij mensen dierlijke eigenschappen aanmeten..weet alleen het word er niet voor, jij misschien wel?  Die zijn vaak ook zeker van toepassing op de mens. Wij zijn tenslotte ook dieren waarbij vaak (onbewust) een belang speelt bij ons gedrag. Dit beseffen velen vaak niet omdat het d.m.v. evolutie in onze hersenen is 'ingeprogrammeerd'. Kortom: je hebt gelijk, maar er is geen term voor

   

  Zoals Eric al eerder opmerkte; we komen allemaal uit dezelfde genenpoel, dus waarom zou het niet mogelijk zijn dat diersoorten (wat wij dus ook zijn) niet graag bij elkaar zouden zitten om een andere reden dan bovenstaand? daar weten we maar heel weinig vanaf en kunnen daar dan ook geen uitspraken over doen.  Een andere reden kan natuurlijk heel goed. Ik zal best mogelijke hypothesen over het hoofd gezien hebben. Feit is dat achter instinctieve gedragingen (want daar hebben we het over) altijd een zeker evolutionair voordeel zit. Deze is eigenlijk altijd tot voortplanting te herleiden. In het geval van mensen die 'gezelligheid' opzoeken is dit allemaal terug te voeren op het instinct tot het doorgeven van de eigen genen aan het nageslacht. Ook al wil je dat nageslacht niet eens...
  Sociaal leven is tenslotte een evolutionair voordeel geweest in het bestaan van de mensheid. Dat is ingeprogrammeerd. Wij denken dat we sociaal aan het doen zijn maar er zit nu eenmaal meer achter. Dus ja.. we weten door gedragsonderzoek eigenlijk maar al te goed waar ons eigen gedrag voor dient. We zijn helemaal niet zo anders als andere diersoorten. Mijn genoemde hypothesen wijzen ook allemaal op de voortplanting. Is het niet direct dan is het wel indirect.

   

  Dus we kunnen ook niet zeggen dat het bij elkaar zitten wel of niet iets met gezelschap te maken heeft..of eigenlijk wel....want het feit is dát ze elkaars gezelschap opzoeken, en het wel degelijk interessant om te weten waarom..want dat weten we dus niet en kunnen daar slechts naar gissen..
     Gezelschapsgedrag heeft eigenlijk alles te maken met altruïsme. In veel gevallen ook wel reciproke altruïsme (opzoekertje voor je ). De kans op altruïstische daden bestaat zelfs een berekening voor.

   

  Wat betreft de DN-advieslijst; dit lijkt mij een uitstekend plan! is hard nodig, aangezien de hobby toch behoorlijk explosief gegroeid is en er veel jonge liefhebbers bij gekomen zijn.
  De internet informatie is compleet wildgroei en iedereen kan schrijven en uitkramen wat hij/zij wil, vaak nergens op gebaseerd.
  De aangewezen hulpbron is bij uitstek dus de DN.  Helemaal mee eens!

   

  Zoals 013 al aangeeft is en enquête met het systeem "de meeste stemmen gelden" volgens mij geen goed plan; de hoeveelheid beginnende liefhebbers is vele malen groter dan de "oude rotten", en over het algemeen houden de "oude rotten" ook nog eens hun mond dicht en hebben de meesten van hen zich teruggetrokken van het club-gebeuren.
  Dit is begrijpelijk, want de "internet-generatie" denkt over het algemeen de wijsheid in pacht te hebben (men vind zichzelf vaak na 2, 3 jaar hobby en wat sites te hebben gelezen al een autoriteit op het gebied) en dit demotiveert natuurlijk; dus dan zwijgt men maar..(het bekende "zucht")
     Ik weet het niet... de oude rotten zijn ook vaak degenen die de mythes in stand houden. Er is niks mis met 'verse' visies in mijn ogen. 'Nieuwe bezems vegen schoon' is het gezegde toch? Iemand die 2 tot 3 jaar kikkers houd kan zeer gemakkelijk veel capabeler zijn dan iemand die al 20 jaar bezig is.
  Iemand die van mening is dat bepaalde kikkers kleiner gehouden kunnen worden, zijn ook wel erg gemakkelijk in het hokje 'incapabel' te stoppen. Groot is ten slotte dichter bij de omstandigheden in de natuur dus andersom is het niet mogelijk de ander als dierenbeul te bestempelen. Je bevind je dus in een voordeel positie wanneer je streeft naar grotere bakken. Iemand die zegt dat kleiner in veel gevallen ook heel goed mogelijk is, is dan al snel de boeman. Ik vind de stempels zoals 'dieronvriendelijk' dan ook uitermate misplaatst voor de mensen die hierin van mening verschillen. Iemand die van mening verschilt is niet automatisch verkeerd bezig. Dat is de wereld op zijn kop! De algehele wijsheid hebben we niet in pacht. Jij niet, ik niet, niemand hier! Meningsverschil is een deugd, geen reden om diervriendelijker te zijn dan een ander...

   

  Dus een stemming zou erg veel onervaren stemmen opleveren, en dat is nu net niet de bedoeling..
     Of zorgen ze juist dat de ervaren mensen niet te hoog op hun troon zitten met hun uitgesproken meningen. De boel dus een beetje relativeren, en nog denken vanuit hun ervaringen in plaats van zichzelf de goedzak voelen vanwege de ruimte die aan de dieren geboden wordt. (dit is op geen enkele wijze een verwijt hoor, ik verwoord juist een algemene en veel gehoorde klacht van de mensen die nog niet zo lang bezig zijn met kikkers)

   

  Hoe het wel aan te pakken zou ik zo 1,2,3, ook niet weten..  Ik dacht aan een systematische aanpak zoals ik die reeds begonnen ben in het poll topic met de eerste 3 vragen... maar ik wacht nog even af met kijken hoe het daar verloopt. Eenvoudige antwoorden is daar de essentie om tot eenvoudige antwoorden te komen. Het zal me benieuwen of dat werkt

  MVG Remco

  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  24 jan 2009 18:52
  Hoi Remco;

  Tja, zeker is inderdaad dat niemand de wijsheid in pacht heeft..
  Zal ik ook nooit beweren, integendeel, denk ook dat ik best wel relativeer.

  Wat betreft dat hoog op de troon zitten; wie zegt dat ik het begrip altruïsme moet opzoeken? (je schrijft immers: "opzoekertje voor je")
  Denk dat je zelf graag erg hoog op die troon zit..

  Punt is dat men op den tenen getrapt is, omdat men zelf vaak een kamertje vol met 40x40 of 50x50 bakjes heeft staan voor de kweek.

  Alleen, dáár gaat het helemaal niet om; het gaat nu om het geven van goed advies, daar hadden we het toch over?

  Het gaat er niet om mensen te veroordelen, maar om het geven van het juiste advies aan iemand die begint met de hobby en informatie nodig heeft.

  Ik heb er genoeg over gezegd nu en trek mee bij deze dan ook terug uit de discussie; het is niet erg constructief, men is er nog lang niet aan toe hier.

  Instanties die opkomen voor de rechten van het dier misschien wel?  0
  Remco Stuster

  Posts:5845


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  24 jan 2009 19:34
  Tja, zeker is inderdaad dat niemand de wijsheid in pacht heeft..
  Zal ik ook nooit beweren, integendeel, denk ook dat ik best wel relativeer.


  Relativeren is ook een deugd

  Wat betreft dat hoog op de troon zitten; wie zegt dat ik het begrip altruïsme moet opzoeken? (je schrijft immers: "opzoekertje voor je")
  Denk dat je zelf graag erg hoog op die troon zit..


  Ik denk dat je gelijk hebt dat die woorden wat ongelukkig gekozen zijn. Je vroeg echter al in de post ervoor "weet alleen het woord er niet voor, jij misschien wel?" dus een uitdaging was wel toepasselijk in mijn (mogelijk foutieve) redenatie.

  Punt is dat men op den tenen getrapt is, omdat men zelf vaak een kamertje vol met 40x40 of 50x50 bakjes heeft staan voor de kweek.


  Op de tenen getrapt worden mensen door de verwijten. Dat iemand dergelijk bakjes heeft staan hoeft niks mis mee te zijn. Ik heb ze zelf ook en schaam mij er geenszins voor. Zo zijn er nog wel meer formaten bakken die ik heb staan.. groter, kleiner.. het maakt allemaal niet uit. Het zal per soort afhankelijk zijn of zo'n formaat geschikt is. De poll wijst uit dat van de 36 mensen die momenteel gestemd hebben. (zelfs terwijl ik vroeg dat niet te doen) Dat men gemiddeld gezien de 50x50x50 bak geschikt vind voor de genoemde dieren. Een logische noot bij deze minimum maat zou kunnen zijn dat er een redelijk aantal tinctorius soorten zijn die nu eenmaal wat groter worden dan de andere genoemde soorten. De vermelding dat voor deze dieren een iets grotere minimum maat op zijn plaats zou kunnen zijn is niet meer dan logisch. Met dat in gedachten durf ik zelfs te beweren dat er weinig mensen zullen zijn die vinden dat dit een veel te klein adviesformaat is. Geeft dit dat goed de meningen weer van ervaren mensen? Misschien nog niet eens zo slecht...

  Het gaat er niet om mensen te veroordelen, maar om het geven van het juiste advies aan iemand die begint met de hobby en informatie nodig heeft.


  Veroordelingen heb ik helaas in dit topic erg vaak waargenomen. Dat is jammer.

  Een goed advies is goud waard. Een goed advies is ook nooit eenzijdig of opgebouwd uit eenzijdige meningen.

  Ik heb er genoeg over gezegd nu en trek mee bij deze dan ook terug uit de discussie; het is niet erg constructief, men is er nog lang niet aan toe hier.


  Direct mensen bestempelen helpt daar niet erg bij... elkaars mening respecteren is stap 1


  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  24 jan 2009 19:40
  "Direct mensen bestempelen helpt daar niet erg bij... elkaars mening respecteren is stap 1"

  Precies..
  0
  Remco Stuster

  Posts:5845


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  24 jan 2009 20:08
  Wat ik trouwens wel een goede inbreng vond van iemand (wie was het ook weer? alles weer nalezen is misschien wat veel werk) dat een advies minimumformaat misschien niet de juiste keuze is. Misschien moet je voor een optimale maat gaan. Geen idee nog hoe je zo'n optimale maat wilt beargumenteren, maar een goed idee is het misschien wel. Een combinatie van mimimum en optimaal is misschien ook nog wel denkbaar...

  just some thoughts...
  0
  Remco Stuster

  Posts:5845


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  24 jan 2009 20:12
  En ik respecteer je mening juist! Ik snap alleen niet dat je mening met al die verwijten gepaard is gegaan in eerdere posts. Verwijten maken is geen goed uitgangspunt voor een constructieve discussie... gek genoeg de discussie die je zo graag wilt en ik ook graag met jou en anderen wil voeren.
  1
  . van IJzendoorn

  Posts:1332


  Profiel

  Didam

  Dn Lid


  --
  24 jan 2009 20:37
  Geplaatst door Remco Stuster op 24-01-2009 20:08
  Wat ik trouwens wel een goede inbreng vond van iemand (wie was het ook weer? alles weer nalezen is misschien wat veel werk) dat een advies minimumformaat misschien niet de juiste keuze is. Misschien moet je voor een optimale maat gaan.

   

  dank je Remco....

  0
  Valentin Vanheusden

  Posts:88


  Profiel

  Diepenbeek

  Dn Lid


  --
  24 jan 2009 21:32

  Het gaat om de absolute minimum afmetingen voor de huisvestiging van een dier waar we eigelijk niets van weten.Als ik zo lees dat kleinere bakken (kunnen) stinken ff advokaat van de duivel spelen.Kunnen kikkers ruiken en welke geuren vinden ze fijn?Voor dieren die ook wel vertoeven tss. rottend blad kan deze geur aangenaam overkomen.We weten het gewoon niet.Mijn leucomela's maken ook geen sprongen van 50cm.

  Het absolute minimum is die maat van bak waar de kikkers geen stress ondervinden.Als je het dan hebt over 1 koppel kunnen die elkaar al rap ontlopen.Leuco's zitten hier in 60x40x80 (1 koppel) en komen volgens mij geen plaats tekort.Het probleem met grotere bakken is dat die teweinig "gevuld" uitzien en dat er dan de neiging kan ontstaan om er meerdere kikkers in te zetten.Ik ben niet van mening dat bij een eens zo grote bak men ook eens zoveel kikkers kan houden.Dan ga je territoriumvorming krijgen met de bijkomende stress.

  De afmetingen hangen inderdaad ook af van de hoeveelheid kikkers die men wil houden.Persoonlijk ben ik niet iemand die kikkers koopt om ze later van de hand te doen.Ik koop ze om ze te verzorgen tot ze sterven van ouderdom.Dan heb ik de raad opgevolgd om te beginnen met tricolors en leucomelas.Later zijn daar reticulatus bijgekomen.Zijn dus al 3 bakken.Het probleem is dan dat ik nu 20 jaar moet wachten tot 1 van deze 3soorten doodgaat voor ik andere kikkers kan bijhalen.Er zijn tegenwoordig meer en mooiere soorten dan 30jaar geleden.

  Ik zie ook een verschil tss. een showbak in de eetkamer (kan niet groot genoeg zijn) en de liefhebbers die opteren voor een kikkerkamer met als doel de intressante kweek te kunnen volgen.Dus de kikkerhouders voor het mooie van het geheel en de kikkerkwekers.Beiden proberen ze de kikkers op een verantwoorde manier te huisvesten,maar beiden hanteren ze een andere afmeting van bakken.En de kikkers zelf... gaan hun gangetje bij beiden.Ik denk dat de liefhebbers meer problemen hebben met de afmetingen van de bakken dan de kikkers zelf.Die hebben gewoon geen benul ervan zolang ze goed rond kunnen huppelen en de juiste verzorging krijgen zijn die tevreden (kan een kikker tevreden zijn?)

  Deze discussie gaat dan ook niet over de grootte van de bak uit het standpunt van de kikkers ,maar over hoe mensen denken dat het moet.Wat de kikker denkt weten we gewoonweg niet (kan een kikker denken?).

  0
  René Boeting

  Posts:313


  Profiel

  Goes

  Dn Lid


  --
  24 jan 2009 23:08
  Vava,

  Probleem gaat nooit kunnen zijn dat je 20jaar moet wachten tot er iets dood gaat...
  Probleem is derhalve altijd waar je nog meer bakken kwijt kan :-)


  Remco,
  Discusseren is niet meer mijn sterke punt. Te vaak heb ik ongelijk gekregen bij een discussie om later door Vader Tijd alsnog gelijk te blijken gehad..
  Heb helaas wat moeilijkheden (lees ernstig) met het formeren van het door mij gedachte en dat in combinatie met onvoldoende kennis van bruikbare referenties.
  Heb het dus al zo goed als opgegeven ooit nog iemand te kunnen overtuigen van mijn gelijk inzake zaken die ik als belangrijk beschouw.
  Mijn ervaring is dat mijn gevoel/gedachte veelal de juiste is (regel1: ik heb altijd gelijk. Regel 2..)
  Een ander daarvan overtuigen is iets heel anders..
  Probeer het hooguit nog soms..
  Heb mijn twijfels dat wij het op alle fronten eens zullen zijn maar mijn respect heb je wel.
  19-4 Biertje?

  Met betrekking tot het gegeven:
  Naar mijn mening worden de dieren in veel gevallen te klein gehuisvest, puur omdat het kan..
  De stelling dat het kan wordt daarbij vaak gestaafd op het feit dat er ook nakweek is.
  Puur het feit dat er nakweek is is in mijn ogen verre van voldoende.
  In vrijwel alle gevallen is volgens mij er in de betreffende bakken ook helemaal geen echte sprake van nakweek maar allen van legsels welke buiten de bakken uitkomen en opgroeien..
  Geen "pure" nakweek dus maar feitelijk geforceerde.
  Moet daarbij wel zeggen dat mijn nakweek niet anders is, is dus ook geen veroordeling.
  Bak is echter niet geschikt voor een volledig natuurlijke nakweek dus zeker niet optimaal.
  Mijn mening is dat het streven dient te zijn dat de bak dus zo optimaal mogelijk is.
  Nou heb ik niet de illusie dat dit werkbaar is..
  Heb ook niks tegen handmatige opkweek.
  Willen we optimaal zien dan zullen we een duur ticket moeten kopen..
  Vanuit de hobby gezien lijkt me optimaal een bak waarin de dieren zich "goed" voelen en waarin een zo volledig mogelijk spectrum van hun gedrag te zien is in een voor ons visueel prettige en werkbare omgeving. Een zo diervriendelijk mogelijk voorkomen van de huishouding kan daarbij ook geen kwaad. Dit ook ten bate van de beeldvorming van de hobby door derden..
  Zo klein mogelijk huisvesten lijkt me daarom ongewenst bv:
  Hoe kleiner hoe dieronvriendelijker het voorkomen bij derden.
  Hoe kleiner hoe beperkter de dieren zijn in hun gedrag.

  Een grotere bak is makkelijker visueel aantrekkelijk te maken en dat dus niet allen voor de eigenaar ervan..
  Is vaak zelfs een reden dat de bekijker ervan er zelf ook aan wil beginnen..
  In een grotere bak ontplooien de dieren meer van hun natuurlijke gedrag.
  Een te grote bak is echter ook niet direct wenselijk.
  Bv: Terratoriaal gedrag kan daarbij té worden en ook praktische problemen kunnen de kop opsteken.
  Plaagdieren worden sneller een plaag.
  Zichtbaarheid van de dieren kan ook in gedrang komen terwijl dat juist het doel is.
  Optimaal voor de hobby zal nooit optimaal voor de dieren zijn, denk ik.
  Optimaal in de hobby zal dus mi de Gulden Middenweg moeten zijn.
  Welke dat is?
  Heb reeds een goed gevoel welke dat is maar mag graag een onderbouwde mening lezen.
  Een stelling waarvan aangenomen mag worden dat er over is nagedacht neem ik ook genoegen mee.
  Zal zoals elk ander daarbij echter wel mijn eigen idee blijven houden..

  Heb momenteel 2.1 Leucomelas in een 80x50x70 bak zitten.
  Voor mijn gevoel is dit in de buurt van "optimaal"
  Dieren zijn goed zichtbaar al is het soms goed zoeken.
  Heb nakweek, zij het handmatig.
  Gedrag is op de grens.. Diertjes zijn altijd in de weer en zitten overal waarbij terratoriaal gedrag zeker is waar te nemen maar niet te. Ga ik iets groter dan gaat er vrijwel zeker 1 lijden.. Bij veel groter misschien weer niet maar zie ik ze dan nog?
  Heb ze eerst kleiner gehad en ook in 40x40x60 is nakweek mogelijk, gedrag echter is nu toch iets complexer.. en beschouw die bak nu dus ook als volstrekt ongeschikt geweest..
  Heb het verschil gewoon duidelijk kunnen zien.

  Enfin,
  BlaBla...

  Hoop iets bij te dragen..

  Groeten,

  René  0
  . van IJzendoorn

  Posts:1332


  Profiel

  Didam

  Dn Lid


  --
  24 jan 2009 23:59
  Hoop iets bij te dragen..


  vind dat je dat aardig doet...

  in mijn optiek is optimaal inderdaad ook een mix tussen het natuurlijke gedrag en de "werkbaarheid" in de praktijk, zoals je er al een aantal noemt. precies wat ik ermee bedoel toen ik het naar voren bracht. Bedankt ;-))
  0
  JaCor

  Posts:137


  Profiel


  --
  09 jun 2009 15:53

  Volgens mij gaat deze discussie alleen maar over EURO'S.

  De een heeft er meer voor over dan de ander en hoe de diertjes zitten zal hem een worst zijn als ze maar genoeg nakweek opleveren.

  Dat is mijn standpunt,

  Kijk naar de topic van Jack en zijn kweekstelling, die heeft het beste voor met zijn diertjes.

  0
  . van IJzendoorn

  Posts:1332


  Profiel

  Didam

  Dn Lid


  --
  10 jun 2009 23:44

  ben ik het niet mee eens, de maat van je bak zegt niet alles over het geld wat je aan je kikkers wilt besteden en al helemaal niet alles over hoe je je kikkers verzorgd. Helemaal alléén over euro's gaat het dus zeker niet...

  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  11 jun 2009 14:42
  Helemaal alleen over euro´s zal het niet gaan altijd, maar grotendeels meestal toch wel, dat is toch wel duidelijk..

  Maar verzamelwoede in combinatie met ruimtegebrek zal ook nog weleens meespelen..
  0
  Remco Stuster

  Posts:5845


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  11 jun 2009 22:00
  Euro's zal het voor sommigen zeker mee te maken kunnen hebben. Dit in combinatie met ethiek dan... Ik denk dat mensen in dat geval niet zo zeer kiezen voor het kleinst mogelijke, maar het kleinste dat ze voor zichzelf en de dieren ook ethisch verantwoord vinden. hmm... kom ik nu terug op het gevoel dat mensen hebben bij het formaat van de bak? Nouja... je begrijpt wat ik bedoel denk ik. Dat iedereen zo zijn eigen ideeën heeft van wat verantwoord is, is een feit.
  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  12 jun 2009 19:32
  Wat vinden wij ethisch verantwoord en wat ís daadwerkelijk ethisch verantwoord?

  Opvallend is dat de meeste mensen met echt veel jaren ervaring het er over het algemeen wel over eens zijn dat de dieren het "veel beter doen" en veel meer tot hun recht komen in ruimere verblijven..

  Veel beginnelingen daarentegen proppen het liefst zoveel mogelijk soortjes in kleine bakjes in stellingen, binnen no-time moet er een stelling staan met zoveel mogelijk soortjes erin, voorzien van naamkaartjes..
  Toch wel verzamelwoede te noemen; alleen zijn dit geen postzegels, munten of flippo´s..

  Ook ervaren mensen die vaak wel beter weten proppen soms veel kikkers in stellingen met kleine bakjes, echter zijn dit meestal de "broodkwekers" die het voornamelijk om geld draait..

  Tja, maar hoe groot moet een terrarium nu zijn?


  0
  Jack Kloosterman

  Posts:1944


  Profiel

  Den Helder

  Dn Lid


  --
  16 jun 2009 10:17
  "Hoe groot moet een terrarium zijn", dat hangt natuurlijk van het soort af maar ik zou zeggen, zo groot mogelijk.
  Voordelen zijn, minder vervuiling, minder stress, betere voeding (bak heeft kans om ander klein leven te ontwikkelen wat ook weer gegeten kan worden).
  Bij mij (koppel op trio in een 100x50x70) zit er van alles in de grond.

  Omdat je minder last heb van vervuiling kan je de bak en kikkers lekker hun gang laten gaan, soms vevang ik een plantje en maak het raam schoon voor de rest kan ik de bak lekker met rust laten.

  Zoals Fred al schrijft, hoe meer ervaring hoe groter men de bakken wil hebben, dat zegt mij al genoeg.
  0
  Laurens de M. & Jarik O.

  Posts:208


  Profiel

  Ermelo + Soest
  --
  16 jun 2009 15:11

  Bij aquaria heb je in een grotere bak makkelijker evenwicht in de waterwaarden. Ik denk dat dat bij palu en terra ook is, zij het dan in biologisch evenwicht. Dus ja, daar ben ik het wel mee eens

  0
  Sander Bauer

  Posts:695


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  18 jun 2009 11:48

  De beste maat voor je bak is het allergrootste wat in je kamer past  Dit is overigens ook gewoon veel leuker om in te richten dan een kleine bak. Ik heb naar mijn mening ook een te kleine bak, want ik heb niet echt gebruik kunnen maken van mijn fantastische inrichtingskwaliteiten

  0
  Remco Stuster

  Posts:5845


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  18 jun 2009 13:26
  Wat vinden wij ethisch verantwoord en wat ís daadwerkelijk ethisch verantwoord?


  Dat is het mooie van ethiek heh.. dat is voor iedereen anders

  Feit is zeker dat veel hobbyisten op een zeker moment naar grotere bakken grijpen. Op basis waarvan die keuze gemaakt word zal voor iedereen verschillen denk ik. Het staat me alleen nogal tegen om mensen met kleinere bakken te verfoeien op basis van alle bovengenoemde argumenten... maargoed, laten we daarin lekker van mening verschillen. Dat kan helemaal geen kwaad
  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  18 jun 2009 15:33
  "Dat is het mooie van ethiek heh.. dat is voor iedereen anders"

  Remco, ik weet niet of dat wel zo mooi is....je moest eens weten wat een dierenleed er dagelijks veroorzaakt word door mensen die ervan overtuigd zijn dat ze ethisch verantwoord bezig zijn..

  We hoeven helemaal niet de mensen met kleine bakken te verfoeien, maar ik denk dat het geen kwaad kan om mensen -en met name beginnende hobbyisten- goed voor te lichten, zodat er niet dezelfde fouten hoeven worden gemaakt (ten koste van de dieren) die wij gemaakt hebben in het verleden..

  En die sommigen nog steeds maken, bewust of onbewust..

  Het welzijn van het dier hoort toch voorop te staan, of niet?
  0
  Remco Stuster

  Posts:5845


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  18 jun 2009 16:17
  Laten we vooral niet in een discussie over ethiek belanden met vraagstukken of de dood van een kikker een andere waarde heeft dan de dood van een mug of een fruitvlieg. Daar komen we nergens mee denk ik... wel leuk natuurlijk voor ieder om zelf eens over na te denken. Je komt zo veel leuke conflicten tegen in je eigen hoofd .

  Goed voorlichten is een deugd. Die voorlichting zal wel door iedereen anders zijn. Dat moet je denk ik respecteren. Het welzijn van het dier staat inderdaad voorop. Als dat dier een goed gezond leven kan hebben in een bak van 50x50x50 cm doet dit voor mij niks onder aan een grotere bak. Dat een kleine bak nadelen kan hebben hoef je daarbij natuurlijk niet onbelicht te laten. Geef de informatie zo volledig mogelijk, dan kan iedereen een goede keuze maken die bij hem/haar en te te houden dieren past. Aan de hand van de juiste informatie moet je er dan op vertrouwen dat iemand een afweging maakt die door de meeste hobbyisten als ethisch verantwoord word gezien. Dat je daar altijd consensus in krijgt is een utopie... helaas misschien, maar wel realistisch.
  0
  JaCor

  Posts:137


  Profiel


  --
  18 jun 2009 16:52

  Twee beestjes in een te kleine bak is voor mij een doodzonde, in het wild sparen ze ook geen postzegels.

  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  18 jun 2009 19:02
  "Laten we vooral niet in een discussie over ethiek belanden met vraagstukken of de dood van een kikker een andere waarde heeft dan de dood van een mug of een fruitvlieg. Daar komen we nergens mee denk ik... wel leuk natuurlijk voor ieder om zelf eens over na te denken. Je komt zo veel leuke conflicten tegen in je eigen hoofd ."

  Remco; daarom begin ik daar ook niet over..

  Wat betreft die goede voorlichting; die is er nog steeds niet..er word nog steeds verondersteld dat men kikkers goed kan huisvesten in 40x40 kubusjes..

  Beginnend hobbyisten moeten nog steeds met schade en schande ondervinden (dierenleed en financiële schade) wat geschikt en ongeschikt is.

  Wat men met die voorlichting doet is een ander verhaal inderdaad, maar begin daar eerst eens mee..

  0
  Remco Stuster

  Posts:5845


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  18 jun 2009 20:21
  Twee beestjes in een te kleine bak is voor mij een doodzonde, in het wild sparen ze ook geen postzegels.


  Het woordje TE zegt bij deze genoeg ja... dat kan niet de bedoeling zijn.

  Remco; daarom begin ik daar ook niet over..


  Ik beschuldig je er ook niet van zoals je kunt lezen...

  Wat betreft die goede voorlichting; die is er nog steeds niet..er word nog steeds verondersteld dat men kikkers goed kan huisvesten in 40x40 kubusjes..


  Ik dacht dat we er al wel over uit waren dat het per soort zal verschillen? Dat heb je zelf meerdere keren beaamd en we zullen dat allemaal beamen denk ik zo.

  Beginnend hobbyisten moeten nog steeds met schade en schande ondervinden (dierenleed en financiële schade) wat geschikt en ongeschikt is.


  Iedere beginnende hobbyist is verantwoordelijk voor zijn eigen verdieping in het houden van... Informatie is er ook voldoende verkrijgbaar mbt het houden van kikkers.

  Wat men met die voorlichting doet is een ander verhaal inderdaad, maar begin daar eerst eens mee..


  Er zijn boeken zat, toch wil DN graag een boek publiceren om een zekere leegte te vullen. Helaas is er de mankracht niet voor... Sterker nog: DN heeft al te weinig mankracht.
  Het initiatief mag ook komen van andere mensen die een leegte in de informatievoorziening zien natuurlijk. Daar is iedereen vrij in.
  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  18 jun 2009 21:19
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  "Iedere beginnende hobbyist is verantwoordelijk voor zijn eigen verdieping in het houden van... Informatie is er ook voldoende verkrijgbaar mbt het houden van kikkers."
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Helaas is deze informatie niet altijd juist, en als je als beginnend hobbyist foute informatie krijgt voorgezet, kun je alles nog zo goed proberen op te zetten, maar alsnog de mist in gaan..

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  "Er zijn boeken zat, toch wil DN graag een boek publiceren om een zekere leegte te vullen. Helaas is er de mankracht niet voor... Sterker nog: DN heeft al te weinig mankracht."
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Ik denk dat men hier op deze site al heel veel kan betekenen op het gebied van informatie geven, daar is de site deels toch ook voor bedoeld?
  Alleen het algemene denkbeeld over het houden van kikkers moet wat worden aangepast..word m.i. veel te makkelijk over gedacht.

  Al houd je zelf je kikkers in curverboxjes (oeps..nu voelt er misschien weer iemand zich aangevallen), dan ben je daar zelf verantwoordelijk voor, maar ga dit soort praktijken niet aanraden als zijnde goede omstandigheden voor het houden van kikkers..
  0
  Remco Stuster

  Posts:5845


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  18 jun 2009 22:20
  kwestie van meerdere bronnen raadplegen.. eigen verantwoordelijkheid vind ik. Als de juiste info er wel is en ze hebben nog steeds de verkeerde bron doordat ze kortzichtig zijn dat kan het toch niet de fout zijn van de persoon die wel de juiste info verstrekt...

  Er kunnen heel veel dingen verbeterd worden. Ook op deze website. Dat zal ik alleen maar beamen. Helaas is er aan deze website nog erg veel achterstallig onderhoud als het gaat om informatie verstrekking. Ik voel mij daar zelfs mede verantwoordelijk voor... Helaas ben ook ik één van de personen die best veel DN werk op zijn bord heeft liggen. Ik moet mij helaas verontschuldigen voor sommige info op deze website. Het herzien en schrijven van teksten is helaas een enorm karwei...

  Even voor de duidelijkheid. Ik heb mij geenszins in dit topic aangevallen gevoeld Fred. Mijn eenzame strijd in dit topic is vooral tegen de vreemde en vaak foutieve argumenten die men gebruikt voor propageren van kikkers in grote bakken houden. Begrijp me niet verkeerd. Ik zie best in dat grote bakken enorme voordelen kunnen bieden en in sommige gevallen ook beter kunnen zijn. In mijn kikkerkamer vind je ook echt geen grote tincs in kleine bakjes. Dat ik dat niet heb, geeft mij echter nog steeds niet het recht om anderen daarop wel te gaan veroordelen op basis van onzinnige argumenten die op antropomorfistische gedachten gebaseerd zijn.

  Overigens, op geen wijze zal ik ook ooit inzien hoe het houden van kikkers in plastic bakken (curvers) slechter kan zijn dan in glazen bakken. Het materiaal doet er echt niet toe. Eerlijk gezegd ook vreemd dat je hier mee aan komt zetten want ook hierover waren we het al lang eens Fred. Het zijn de omstandigheden die juist moeten zijn!

  Mijn strijd in dit topic was tegen het vingertje wijzen naar mensen die met zeer goede intenties, zeer goede resultaten en zonder enig dierenleed deze hobby beleven met bakken die door enkele anderen soms als ondermaats gezien worden. Ik vind dat gewoonweg niet kunnen! Een advies geven is hartstikke goed! Ik zie alleen niks in het bestempelen als dierenmishandelaar omdat het niet voldoet aan jouw ideeën van diervriendelijk....Gelukkig is die toon van het onderwerp ook al lang veranderd in een stuk vriendelijker uitspraken
  0
  Remco Stuster

  Posts:5845


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  18 jun 2009 22:23
  Maargoed.. er is nog heel wat te behalen in de informatieverstrekking. Dat mag duidelijk zijn.

  I rest my case...
  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  19 jun 2009 01:39
  Remco, ik kan me heel goed voorstellen dat het een heleboel werk is om teksten te herschrijven etc., en het is ook allemaal liefdewerk oud papier..
  Wat ik bedoel is ook meer dat het algemene denkbeeld wat aangescherpt zopu moeten worden, en dat kan al heel goed in antwoorden naar vragen van beginners, en ik moet zeggen dat dit de laatste tijd ook aardig verbeterd.

  Ik ben blij in ieder geval dat jij je niet aangevallen voelt, want dat is ook helemaal niet de bedoeling, het gaat slechts om het voeren van de discussie.

  Wat betreft het vingertje wijzen, zoals jij het noemt; nogmaals: wie de schoen past trekt hem aan..

  Ik vind het niet zo slecht dat ervaren mensen aan de hand van opgedane ervaringen met name de beginners in de hobby helpen voorkomen om met schade en schande wijs te worden (ten koste van de dieren), zodat we uiteindelijk weer verder kunnen evolueren..
  0
  Remco Stuster

  Posts:5845


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  19 jun 2009 09:51
  Ondanks de soms wat verhitte discussie heb ik zeker waardevolle informatie uit de discussie kunnen halen. Als de tijd komt dat er teksten herschreven worden zullen er zeker elementen van jouw visie en de visie van anderen in terug komen. Ik hoop het tegen die tijd tot een geheel te kunnen smeden dat acceptabel is voor iedereen. Komt vast wel goed!

  Cheers,
  Remco
  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  19 jun 2009 17:33
  Geloof ik ook wel.

  chao,

  Fred.
  0
  . van IJzendoorn

  Posts:1332


  Profiel

  Didam

  Dn Lid


  --
  19 jun 2009 22:00

  dat geloof ik ook, als ik me even aan mag sluiten bij de twee eenzame debatters...

  het zal nog een enorme klus worden om tot een DN waardig, breed gedragen "standaard"werk te komen, maar áls het lukt, kan het van enorme waarde zijn voor beginnende én gevorderde hobbyisten. Alhoewel ook bij mij de tijd niet voor het oprapen ligt, loopt dit project langzaam mee met andere projecten. Maar met een boek voor én door hobbyisten én heel veel ander vrijwilligerswerk kunnen we best nog  wel wat gedreven mensen gebruiken

  0
  zerosimon

  Posts:19


  Profiel


  --
  08 jul 2009 14:28
  Ligt het er ook aan hoeveel kikkers er in een bak zitten?
  0
  Jack Kloosterman

  Posts:1944


  Profiel

  Den Helder

  Dn Lid


  --
  08 jul 2009 15:37
  Lijkt mij wel, een bak van 200x100x50 met 50 kikkers is ook te klein (in mijn ogen).

  Jack
  0
  . van IJzendoorn

  Posts:1332


  Profiel

  Didam

  Dn Lid


  --
  10 jul 2009 20:25

  in aquariumland hebben ze daar een maatgeving voor, zoveel vis per zoveel liter water, maar als het al voor vis op zóu gaan, voor kikkers lijkt het me nóg ondoenlijker om iets soortgelijks te verzinnen. Ik weet niet zeker of ze bij vissen alle overige te bedenken factoren (noem eens een leuke: gedrag) uitsluiten bij deze maatvoering, maar dat lijkt me wel van toepassing.

  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  10 jul 2009 21:18
  Hoi Ivy,

  Dat gaat inderdaad niet op, zowel voor vis als voor kikkers niet..

  Wat wel kan is aan de hand van gewicht een inschatting maken hoe groot je filtersysteem in bijv. een vijver zou moeten zijn..(hoeveelheid biomassa)

  Want ook voor de filtercapaciteit is het van belang hoeveel vis, en met name hoe groot ze zijn..bijv. 10 kleintje produceren net zoveel als 1 grote..en wat als die kleintjes gaan groeien..

  En inderdaad, ook het gedrag per soort is uiteraard zeer van belang, net zoals bij kikkers.
  0
  rik jennissen

  Posts:11


  Profiel

  /
  --
  11 mei 2010 21:26
  de man van dutch rana zij het beste om te beginnen is 50-50-50-cm
  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  12 mei 2010 02:05
  Hoi Rik,

  Grappig dat dit topic weer te voorschijn komt..

  Er is jouw geadviseerd om te beginnen met een bakje van 50x50x50.
  Dan zal er vast ook geadviseerd zijn om hiermee te beginnen met een koppeltje tricolors, denk ik zo..

  Het gaat er namelijk meer om met wat voor soort je begint, daar stem je de bak op af.

  Ik zie in een ander topic dat je nog niet zeker weet wat je wilt, want nu wil je een kameleon gaan houden..
  Belangrijk is om eerst te weten waar je aan begint, voor je ergens aan begint, dat kan een boel ellende voorkomen.

  Allereerst zijn de makkelijkste kameleons een stuk gecompliceerder om te houden dan de makkelijkste gifkikkers.
  Ze hebben ook een groot terrarium nodig, en de verzorging komt nogal wat bij kijken.

  Ga je eerst eens goed verdiepen in de diverse mogelijkheden, begin niet te snel ergens aan, ga bij mensen thuis kijken en neem er de tijd voor.
  Begin met een 'beginners-soort', maar denk daar ook niet te makkelijk over.

  Zorg er voor, dat waar je ook mee begint, je het meteen goed doet.

  Er word vaak geadviseerd om als beginner simpel te beginnen met een klein bakje en hele simpele middelen....waarom?..voor een ervaren liefhebber is het al moeilijk om de diertjes onder zulke omstandigheden goed te houden, laat staan voor een beginner....
  -overigens denk ik niet dat men jou bij rana verkeerd zal voorlichten, even tussendoor-

  Beter is het om als beginner meteen goed te beginnen, zodat je het jezelf makkelijker maakt, en je teleurstellingen en dierenleed kunt voorkomen.
  Leer van de fouten van een ander.

  Je kunt hier op het forum van alles vragen en leren, doe er je voordeel mee, zou ik zeggen.
  Succes!

  0
  Jack Kloosterman

  Posts:1944


  Profiel

  Den Helder

  Dn Lid


  --
  02 jun 2010 07:29
  Ben het helemaal met Fred eens, begin rustig, 50x50x50 kan prima voor een koppel maar als je van plan bent meer kikkers te gaan houden neem dan een grotere bak.

  Succes,

  Jack
  0
  ferry v rossum

  Posts:35


  Profiel

  utrecht
  --
  17 sep 2010 17:41

  eyy ik wil d auratus costa rica gaan houden hoeveel kunnen er in een bak van 100 bij 50 bij 50

  groetjes ferry

  0
  B S

  Posts:2


  Profiel


  --
  03 dec 2011 17:27

    Hallo en aangenaam. Ik kijk al enige tijd vol enthousiasme naar paludaria en ik voel me steeds meer aangetrokken er zelf aan te beginnen.

  Ik denk momenteel nog niet aan dieren. Wel zal ik er toevoegen zodra alles optimaal draait en het paludarium volgroeid is met groen. Enkele vragen want ik heb een site gevonden waar je je paludarium zelf kan samenstellen.

  Momenteel ben ik op een grootte uitgekomen van 60x60x60 met onzichtbaar verluchtingsrooster, benzinegaas en een watersschot. Het waterschot komt 8cm hoog te liggen op 20cm afstand van het voorschot. Is dat voldoende om eventueel later kikkers toe te voegen? Achteraan zou nog een extra waterpoel komen. Ik dacht aan vijverfolie verwerkt met pu-schuim om dat te realiseren.

  En is 60³ wel voldoende aangezien dieren zichzelf voortplanten?
  Is het beter een valluik te nemen of schuifdeuren? 
  Houdt pu-schuim stand op de lange termijn als het in aanraking komt met water en/of water moet ondersteunen?
  Is het beter voor een apart vat te gebruiken voor je sproeiers of mag je dat van je paludarium gebruiken? Zo kan het water altijd aangeverst worden dacht ik zo 

   

  Sorry voor de vele vragen in een topic met aandacht voor grootte alleen.

  0
  bryan overath

  Posts:62


  Profiel

  vollezele
  --
  31 jan 2012 18:12

  hallo ik ben nieuw op deze forum en weet ni echt hoe ik mijn eigen onderwerp moet maken al kvin het niet maar ik wil graag weten oeveel pijlgif kikkers ik en mijn nieuwe terrarium krijg van 45 op 45 op 60 hoog ik zou graag willen kweeken en als je me kunt uitleggen hoe ik men eige onderwerp kan maken zou ok fijn zijn alvast bedankt .

  0
  vera harthoorn

  Posts:18


  Profiel

  haarlem
  --
  07 mrt 2012 17:09
  de grootte van t terarrium is wat mij ook behoorlijk bezig houdt. ik heb t grootste gedeelte gelezen.
  ik heb t idee als de kikkers roepen, leggen, eten, rondhuppelen, alert reageren en weinig/niet ziek zijn, het goed hebben.
  meer indicators weet ik niet. ik heb een paludarium dat niet is opgebouwd van piepschuim flevopol etc. en toch doen
  mn kikkers t prima. ze glanzen, maar dat kan zijn omdat ik ze zo leuk vindt. mijn palu staat bol van de algen op de achterruit( nee geen wand). zij vinden er blijkbaar beestjes, die ik niet zie. 3stip de jongste kikker is gelegd, uitgekomen, kikkervis geweest
  en nu een gezonde mini-leuco. waarschijnlijk heeft ie al zn broers en zussen opgegeten. dus ga ik ervan uit dat de bak niet verkeerd is. 3stip is veelvraat dat wel. maar hij/zij groeit. misschien als bryan dit topic nog is opent, tis niet groot, 45*45, dus 2 beestjes is meer dan
  genoeg. maar ja kijk naar de bak en wat voor mooi kikkerland kan je ervan maken. dan kijk je wat je voorkeur is. mij werd gevraagt welke kleur ik mooi vond en moest mn bak binnen een week afhebben. want toen kreeg ik streep en haak. dat is ongeveer 2 jaar geleden. degene van wie ik ze kreeg is overleden. dus je snapt dat ik erg zuinig op hun ben. maar ik heb t kikkervirus ernstig te pakken.
  ik moet dagelijks portie kikkerkijken hebben.

  0
  quinten schippers

  Posts:58


  Profiel

  enschede
  --
  06 jan 2013 14:27
  ik heb straks een bak van 70x40x40 als je die dan fatsoenlijk inricht hoeveel Epipedobates tricolor kun je er dan in houden
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 212 > >>


  Back To Top