VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 05 feb 2018 19:43 door Klaas Temmerman
Hoe vaak en hoeveel moet ik voeren?
18 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Peter de Jong

Posts:4029


Profiel

Vlaardingen

Dn Lid


--
11 mei 2007 20:15

  Hoe vaak en hoeveel je moet voeren is heel lastig om zo aan te geven.

  Hoeveel je voert heeft o.a. te maken met de soort de leeftijd van de kikker.

  De ene soort eet meer dan een andere soort, te denke is aan een grote soort en een klein soortje. Ook de leeftijd is van belang, jonge opgroeiende kikkers moeten in het voer 'staan' en oudere kikkers hoeven dit weer niet. Zij zijn al uitgegroeid en kunnen volstaan met een hoeveelheid voer om te kunnen leven. Jonge kikkers moeten nog groeien en daarom eten ze meer.

  Na verloop van tijd krijg je een meer ervaring in de hobby en kan je ongeveer aanvoelen hoeveel je moet voeren zodat de kikkers genoeg hebben en de voedseldieren niet dood gaan in de bak omdat ze er te lang in blijven leven.

  Gemiddeld voer je om de dag of 2 dagen bij volwassen kikker. Er wordt soms vanuit gegaan dat een kikker gemiddeld 20 a 30 fruitvliegen per dag zou kunnen eten. Zelf tel ik de fruitvliegen nooit .

  Jonge kikkers moeten dus in het voer 'staan'. Dit betekend eigenlijk dat de jonge kikkers heel de dag de beschikking moet hebben over voldoende voedeseldiertjes, dit is meer dan een volwassen kikker zou krijgen.

   

  --

  aanvullende info is altijd welkom.

  0
  ed the frog

  Posts:402


  Profiel


  --
  13 aug 2008 08:56
  Qua voeding een kikker van 10 maanden oud moet die nog in het voer staan of kan ik die al beschouwen als volwassen.
  0
  Tom Jacobs

  Posts:992


  Profiel

  Lanaken
  --
  13 aug 2008 09:02

  Ik heb nu azureussen van die leeftijd en je kunt stilletjes aan afbouwen zou ik zeggen. Voer nu om de dag dus nog zo'n 3-4 vier keer per week. Je moet ook gewoon op je kikker letten. Ze moeten niet mager zijn maar ook weer niet heel dik. Alles daartussen wijst erop dat ze genoeg voer krijgen.

  0
  Samuele Oosthoek

  Posts:60


  Profiel

  Huizen
  --
  05 nov 2008 10:57
  word hier met kikker gifkikker bedoelt of kikkers in het algemeen?
  0
  Rich Kropie

  Posts:57


  Profiel

  Den Haag

  Dn Lid


  --
  05 nov 2008 13:28

  Ik heb een sub kweek van fruitvliegen in plastic bierbekers (200ml) hierin zitten ongeveer 2 a 300 vliegen

  Deze beker verstop ik vervolgens in het terrarium.

  De vliegen planten zich zelf in de bak verder voort. Ik hou de beker iederdag in de gaten, je ziet vanzelf of de vliegjes opraken. Zo gauw dit het geval is haal ik de beker eruit. Hierin zitten dan nog een aantal; vliegjes en verder zeer veel maden.

  De beker plaats ik dan weer in de vliegen kast, en neem een nieuwe.

  De temperatuur en de vochtige lucht in het terrarium zorgen er voor dat de vliegje s het ook erg naar hun zin hebben. (als ze niet opgegeten worden) Zo weet je in iedergeval dat er voldoende te eten is voor de jonge kikker.

  Mijn kikkers zijn zo'n 4 maanden oud.

  0
  S Van A

  Posts:6


  Profiel

  Dublin
  --
  23 mrt 2010 23:08
  Ik heb 4 Vanzo's van 6 maand oud in een exo terra van 45x45x60. De bak is goed beplant en op de bodem ligt er mos en dorre bladeren. Als je eventjes graait in het mos en dorre bladeren zie je tientallen fruitvliegen (twee soorten), micro crix en springstaartjes. De vanzo's heb ik nu een week en heb ze nog niet op de bodem gezien, wel zie ik ze af en toe jagen op een enkele fruitvlieg die de ruit oploopt. Misschien een domme vraag maar het is mijn eerste bak. Denken jullie dat ze zo genoeg binnenkrijgen? Verhongeren ze liever dan dat ze eventjes in de bladeren moeten graaien?
  0
  Raymond ***

  Posts:2297


  Profiel

  niet actief

  Dn Lid


  --
  24 mrt 2010 06:32
  Fruitviegen kruipen door je hele bak(en helaas er ook vaak buiten), dus ik zou me niet zo ongerust maken.
  Springstaartjes kun je prima op een stuk hout kloppen, of een stukje hout in het bakje met springstaarten zetten en die overzetten in de bak op een plek waar ze veel zitten.

  En als je niet in de buurt bent, heb je kans dat ze veel actiever zijn.

  Of ze ook micro crix eten(ik neem aan dat dit stofkrekels zijn) zou ik niet weten. De ene soort eet ze wel en de ander niet.
  0
  Fred ten Hove

  Posts:390


  Profiel

  Houten

  Dn Lid

  Coördinator Werkgroep
  Midden-Nederland
  --
  24 mrt 2010 08:33
  Mij valt op dat de kikkers een stuk actiever zijn als hun buikjes weer wat beginnen te rommelen. Hebben ze hun buikje vol dan zijn ze wat minder actief. Hun belangrijkste activiteit is dus zoeken naar eten.
  0
  marc zoontjes

  Posts:244


  Profiel

  castricum

  Dn Lid


  --
  24 mrt 2010 10:02
  @ raymond, de micro crix eten ze bij mij wel maar als je bak niet helemaal dicht is zou ik ze deze niet geven, ook mijn bak was eerst niet helemaal dicht toen ik ze de micro crix gaf vond ik ze 2 maanden later nog op mijn kamer maja ze eten het wel

  @ fred, ik merk dit ook met mijn kikkers. ik geef ze ook om de dag te eten en als er niet gevoerd worden dan zitten ze allemaal
  lekker op hun plaatsje in het paludarium maar zodra ik er voer in gooi en een paar uur later weer kijk zijn alle kikkers nog driftig opzoek naar voer.

  grt. marc
  0
  roy van dalfsen

  Posts:477


  Profiel

  arnhem

  Dn Lid


  --
  26 apr 2010 23:48
  ik voer mijn tricolors om de 2 a3 dagen en dan gelijk een hele hoop
  van fruitvliegjes tot ovenvisjes
  maar heb het idee dat er 1 een beetje verstoten word
  ze zijn altijt vet actief en totaal niet schuuw ik ben met men hand de bak nog niet buit of er ziten er al 2 fruitvliegen te peuzelen
  maar 1tje blijft de hele tijd ergens boven inde bak onder een varen (of der op) zitten
  0
  Cees van Houten

  Posts:243


  Profiel

  Privé

  Dn Lid


  --
  10 jun 2012 16:07
  ja hele oude discussie, ik zag het...maar wat zijn in Hemelsnaam micro crix ???
  0
  Marja Pronk

  Posts:683


  Profiel

  Capelle aan den IJssel

  Dn Lid


  --
  18 dec 2012 22:02
  Stofkrekels volgens mij, Cees
  0
  Stef Asbreuk

  Posts:29


  Profiel

  Privé
  --
  13 mei 2013 11:31
  Ik heb een volwassen Chinese vuurbuikpad en die voer ik om de dag ongeveer 6 a 7 krekels van 0,5 tot 1 cm, is dit te veel want soms blijven er ook krekels over en die klimmen op de achterwand. En om de hoeveel dagen/weken kan ik hem een regenworm voeren?  0
  serge pasquasy

  Posts:978


  Profiel

  brugge

  Dn Lid


  --
  13 mei 2013 12:57
  Het is belangrijk dat de dieren altijd goed in voer zitten en mooi dik staan.
  Ik geef bijna alle dagen eten aan de Pumilio omdat de vrouwen elke dag voor veel voedsel eitjes zorgen bij de larven, dus moet de vrouw altijd extra in het voer zitten.
  Als ze zo voor 7 larven zorgt en die voedsel eitjes moet geven en de vrouw krijgt geen eten genoeg dan ga je ook bijna tot niets van nakweek aan land krijgen.
  Mijn dieren dat mooi dik staan zijn de beste kwekers en zorgen voor erg veel nakweken.
  Ik zie af en toe bij vele beginners en ook bij gevorderder hobbyisten dat hun dieren te mager staan, ze vragen dan aan mij hoe dat het komt waarom ze niet kweken, soms zie je dieren die een lichaampje hebben zo dun als een potlood dat is erg jammer om te zien.
  Ik zet ook meestal potjes fruitvliegen in de bakken omdat je ze dan ook de maden op eten en de maden zijn toch gezonder of de fruitvliegen zelf en blijven ze ook lekker dik van.
  Ik kweek al 3 jaar non stop met sommige soorten Pumilio zonder rust in te lassen, maar de dieren krijgen erg veel voer en blijven altijd mooi dik, deze zijn sterke gezonde dieren waar er altijd goeie nakweek blijft uit komen.

  Ik weet nog heel in begin van de hobby toen ik vroeg aan Eddy Kik hoe kom jij toch aan al die nakweken? En wat kreeg ik terug als antwoord, als je wil kweken geef je dieren dan genoeg eten ;-)
  Grtz


  0
  Nadia Craens

  Posts:1


  Profiel

  België
  --
  25 feb 2015 15:14
  Het zou fijn zijn moest ik een redelijk concreet antwoord kunnen krijgen op mijn vraag.
  Ik heb 2 pijlgifkikkers van een half jaar oud. Ze krijgen springstaarten.

  Hoe lang kom je toe met zo een vierkant potje dat je koopt in de winkel?

  Is dat een week of 2 weken? Ik zet de helft in een kleiner potje bij de kikkers. Kruiprn die springstaartjes daar dan uit en verdwijnen ze in de bodem? Of blijven die flink in hun potje zitten?
  0
  Peter de Jong

  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  09 mrt 2015 19:39
  als je zorgt dat je sprinstaarten kweken in je bakje dat je gekocht hebt kan je er een paar weken van voeren. gooi je ze in het terrarium dan gaan ze daar verder leven war erg goed is voor de bak. Maar je zal dan wel vaker moeten voeren.

  Ik mag aannemen dat je niet alleen springstaarten voert maar ook fruitvliegen ed?? afwisseling is erg belangrijk!
  0
  Sem Kemperman

  Posts:15


  Profiel

  Helmond
  --
  01 apr 2015 16:09
  Precies zo doe ik het ook.Ik heb mijn eigen fruitvliegen kweek en ik doe er 2 a 3 keer per week rond de 500+ aan vliegen in. Ik heb zelf heb Dendrobates auratus Costa kikkers en zijn in zijn al geheel al niet moeilijk, maar de mijne zijn wel dikkertjes . In het begin was ik er ook beetje kriegelig in maar later ging het allemaal wel soepel. 
  0
  Klaas Temmerman

  Posts:7


  Profiel

  Koksijde
  --
  05 feb 2018 19:37

  hallo,

  als je pijlgifkikker heel de tijd op de zelfde plek blijft zitten, dan wil het zeggen dat hij niet goed of zelfs ziek is. Misschien moet je eens voor een dierenarts zoeken die pijlgifkikkers verzorgd.

  alvast succes!

  groetjes, klaas

  0
  Klaas Temmerman

  Posts:7


  Profiel

  Koksijde
  --
  05 feb 2018 19:43

  hallo iedereen,

  ik ben zopas begonnen met pijlgifkikkers kweken. Maar als ik fruitvliegjes voer op een dekseltje, dan lopen ze allemaal direct weg en de meeste sterven ook. Ik heb er wel een banaan bij liggen. Is dat genoeg? En wat kan ik er aan doen?

  groetjes, klaas

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top