VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 31 okt 2014 21:21 door Peter de Jong
beginners kikkers
20 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Peter de Jong

Posts:4029


Profiel

Vlaardingen

Dn Lid


--
11 mei 2007 20:39

  Welke kikkersoort geschikt is voor een beginner is altijd een discussiepunt geweest binnen de hobby. Maar over het algemeen is met het wel eens over een paar soorten.

  Echte beginners soorten zijn:
  - E. tricolor, (kweekt vaak al heel snel en veel)
  - D. leucomelas,
  - D. auratus, (is vaak wel iets schuwer)
  - P. vitattus, (is vaak iets schuwer)

  De keuze die je dan als beginner maakt is vaak afhankelijk van de mogelijkheden die je hebt. Heb je een bak die niet al te warm wordt omdat er weinig verwarmingsmogelijkheden in zitten dan kan je het beste gaan voor de tricolor, dit omdat deze soort het vaak al goed doet bij kamertemperatuur. De andere soorten verlangen iets hogere temperaturen.

  Als de temperatuur niet van belang is bij je keuze is het vaak de tekening en kleur die de doorslag geeft. Qua verzorging zit er namelijk niet veel verschil tussen deze relatief makkelijke soorten.

  De prijs ligt van deze soorten gemiddeld bij de medehobbyist tussen de 10 en 40 euro. Dit is vaak afhankelijk van welke variant je koopt van een bepaalde soort. De tricolor is vaak 7 tot 15 euro. De leucomelas vaak tussen de 15 en 30 euro. De auraus vaak tussen de 20 en 50 euro en de vittatus zit vaak tussen de 15 en 25 euro. De leeftijd van een kikkertjes bepaalt ook mede de prijs, volwassen dieren zijn vaak iets duurder.

   

  Een aantal topics met hetzelfde onderwerp:
  -Welke soort om te beginnen
  -Welke kikker, help een beginner (geen gifkikkers)
  -Welke soort om warm te beginnen
  -mantella viridis als mijn eerste kikkers,ja of nee
  -Beginnen met gifkikkers
  -Wat is een goede beginners kikker

  Via de Search functie is er nog meer info te vinden over dit onderwerp, zoek eens rustig rond op het forum en de site.

  Aanvullende info op dit topic is altijd welkom.

   

   

   

   

  0
  eric jansen

  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  01 apr 2008 10:23

  Als je wilt weten of verschillende soorten kikkers bij elkaar gehouden kunnen worden kan je oa. deze link raadplegen :

  http://www.jmtech.nl/combinatieNL.xls

  In deze combinatietabel wordt vermeld of ze kruisen, het klimaat hetzelfde is, ze territoriaal zijn en nog wat handige wetenswaardigheden als beginner.

  Het bestand is in Excel.

  Grtz

   

   

   

   

   

  @moderator ;

  Sorry dat ik naar een ander forum link maar ik heb deze tabel twee keer gezien en me rot gezocht waar dan ook weer. Ik neem aan dat deze bij jullie bekend is. Hij is alleen zwaar verouderd. Misschien zijn er nu nieuwe inzichten? DUS : is zo`n tabel niet een idee om zelf op dit forum te maken/plaatsen?Met alle kennis hier moet dat toch te doen zijn ?(alleen voor moderators toegankelijk) Of deze tabel een prominente plek geven als vaststaand onderwerp want hij betreft niet alleen beginners? Ik heb hem maar even hier gezet want het lijkt me veel vragen, beginnersongelukjes en verhitte discussies daarover schelen

  En als ik met mijn neus gezocht heb of de link is niet/wel ok dan kun je deze reply of vanaf @ wissen natuurlijk. 

  0
  Mike van de Haar

  Posts:1053


  Profiel

  Den Haag

  Dn Lid


  --
  01 apr 2008 15:20
  Hoi,

  En wat vinden jullie van de phyllobates Bicolor ? Volgens mij ook echt een ideale beginners kikker!
  0
  Remco Stuster

  Posts:5805


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  01 apr 2008 17:40
  Tja ik vind die combinatietabel echt verschrikkelijk. Ik zie het nog steeds als een stimulant voor mensen om te combineren en vind eigenlijk dat mensen die daar een tabel voor nodig hebben geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. In dat geval is combineren een no go!
  0
  eric jansen

  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  02 apr 2008 00:03

  Tja , wat zal ik zeggen? 

  Deels heb je gelijk. Als je een bak start vanuit een tabel ben je verkeerd bezig!!!!

  Ik heb ook een combi, Met 7 (dier)soorten. Dat was wel heel veel uitzoeken en proberen maar mijn biotoopje doet het boven verwachting.

  Alle diersoorten in mijn bak hebben een overeenkomstig klimaat (wel verschillende continenten), een andere leefplek/tijd en zijn geen natuurlijke vijanden van elkaar. Maar het zorgt wel voor wat natuurlijke selektie bij de nakweek die er van meerdere soorten reeds is, in één bak! En ik vind zo`n dierentuintje erg leuk om naar te kijken : Als de ene soort slaapt is de andere wel aktief. Maar je kan het zien als natuurvervalsing natuurlijk En niet in een bakje van 40x40x40 natuurlijk.

  Ik denk dat meerdere mensen een leuke combi hebben en dat hoeft niet persé verschillende soorten gifkikkers te bevatten.

  Maar als ik het lijstje van Jack verkeerd lees als beginner en leuco`s en auratussen wel mooi vind als beginnerskikkertje........ En plek heb voor een mooie grote bak....

  En dan kom ik mijn nakweek apetrots op het forum laten zien........ Ik denk dat je de rest zelf kan invullen

  Anders gezegd ;

  Als ik van tevoren had geweten dat veel Hyperoliusjes kruisen dan had er maar één soort in mijn bak gekomen. Ik heb nu prachtige nakweekkikkertjes en hoop dat het raszuivere Mitchelli`s zijn.......Anders zijn ze voor de hobby verloren. Wel prachtige kikkertjes in mijn bak.

   

  Dus ik denk dat je, door informatie niet makkelijk hier aan te bieden, je geen mensen ervan zal weerhouden om een combi aan te gaan. Kijk op het forum, dat staat bol van vragen over wat erbij kan.Kijk wat in de kassen bij elkaar zit bij sommige doorgewinterde hobbyisten.....Dat zijn ook combi`s. Weliswaar op grotere schaal, maar toch.

  Dus denk ik dat je de mensen beter direkt op de gevaren kan wijzen.En voor moet lichten wat dan wel kan als je toch een combi wil en wat zeker niet.

  En dan moet je er wel van uit kunnen gaan dat die tabel betrouwbaar is.Dus daar valt best nog wat aan te verbeteren met elkaar. En ik denk dat hij misschien zelfs uitgebreidt kan worden.

  Meer geluiden,Meer kikkersoorten(oa Hyperoliusjes),Welke vissen(eier-etend of niet),welke reptielen,welke grote insekten, je zou zelfs de vakjes kunnen linken naar betreffende pagina`s binnen het forum.......daar ligt nog een stukje braak.

  Maar er staat ook duidelijk in de tabel dat er geen garanties zijn en dat alles uiteindelijk afhangt van hoe jij je beestjes verzorgt/houdt.

   

  Grtz

   

   

  0
  . van IJzendoorn

  Posts:1332


  Profiel

  Didam

  Dn Lid


  --
  26 apr 2008 21:35

  ik vind dat je helemaal gelijk hebt Eric... Je refereerd terecht aan de vele vragen die er altijd maar weer komen: wat kan er bij in etc.

  Zo'n tabel kán daarbij ter voorkoming van soortenkruising en dat is alleen maar wenselijk. Als mensen ergens iets niet over kunnen vinden proberen ze het toch, met alle risico's van dien.

  En dan moet je je afvragen of het dood gaan van de ene soort nog de ergste uitkomst is, gezien de reacties over kruisingen (waar een gemiddelde beginner geen erg in zal hebben...) zoals jij ook al aangeeft.

  Toegankelijk maken van die lijst op DN dus en uitbreiden met ons aller kennis!

   

  0
  013

  Posts:993


  Profiel


  --
  05 aug 2008 10:34
  Die tabel is zo gek nog niet. Het argument 'als je combineert op basis van een tabel ben je fout bezig' vind ik niet opgaan. Het is niet zo dat die tabel gemakkelijk te vinden is. Je moet erop gewezen worden of goed zoeken.

  Je mag er dus vanuit gaan dat iemand die hem weet te vinden al wat heeft gezocht naar combinatiemogelijkheden.

  Maar combineren moet beginners altijd worden afgeraden. Er zitten te veel haken en ogen aan voor iemand die net begint.

  Helaas koester ik weinig hoop dat die adviezen ook daadwerkelijk aankomen bij de meesten. Ze verdiepen zich niet eens in de kikkertjes en tonen dan hier hun bak vol toverballen. En als ze advies krijgen, negeren ze het vaak. Omdat die aardige man van de winkel iets anders zei en ze toch lekker veel 'kleurtjes' willen hebben in hun bakje. Als ik hoor dat een sponsor doodleuk rode en gele ventri's bij elkaar houdt en  klanten bezweert dat dat gewoon 'kan' dan koester ik weinig hoop op beginners die wel weten waar ze mee bezig zijn...
  0
  eric jansen

  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  05 aug 2008 18:40
  Geplaatst door 013 op 05-08-2008 10:34
  Als ik hoor dat een sponsor doodleuk rode en gele ventri's bij elkaar houdt en  klanten bezweert dat dat gewoon 'kan' dan koester ik weinig hoop op beginners die wel weten waar ze mee bezig zijn...
  Hier moet even iets rechtgezet,

  In het betreffende topic heeft een winkelier (geen sponsor)verkeerde informatie aan kikkertjemischa) gegeven over of gele en rode ventri`s bij elkaar gehouden kunnen. ZIJN gele ventri`s kweken ook rode ventri`s na. Dat dit alleen kan als de soort al gekruist is weet de man niet, vandaar zijn foute antwoord denk ik uit ZIJN eigen ervaring.

  Gelukkig hebben we een wijs forum dat dit rechtzette.
  Grtz
  0
  Pieter V

  Posts:32


  Profiel

  Dordrecht
  --
  29 jan 2011 17:59
  Goede info, en heeft mede mijn keuze voor tricolors bepaald.Jammer dat de link niet werkt??Kan deze nog gepost worden?Kan handig zijn als extra info..
  0
  Elmar Schouten

  Posts:3


  Profiel

  Rotterdam
  --
  31 jan 2011 17:04

  Is die link van die kikkersoorten die gecombineerd kunnen worden nog te achterhalen?

  Iemand, want dit vind ik wel leuk om online te zetten op mijn webshop.

  0
  Elmar Schouten

  Posts:3


  Profiel

  Rotterdam
  --
  31 jan 2011 17:10

  Een dergelijk lijstje kan ernstige problemen voorkomen. Mensen die dus al eerder iets geprobeerd hebben, moeten daarbij wel duidelijk vermelden hoe groot de bak is waar ze bijvoorbeeld hun kikkers in samegesteld hebben laten leven.

  Maar ik ben wel voorstander van een lijst met samen te houden kikkers, dit omdat het bij sommige gevallen wel goed gaat, maar meestal niet. Standaard zeg ik dan ook gewoon niet doen, maar toch sommige wel.

  0
  Barry Velzel

  Posts:28


  Profiel

  Amsterdam

  Dn Lid


  --
  23 nov 2011 17:55
  Heeft iemand het excel tabelletje nog dat ik dit topic wordt genoemd?
  0
  Peter de Jong

  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  25 nov 2011 21:26
  Vergeet aub die excel sheet, erg achterhaald en deels niet waar.
  Ieders ervaring is anders, over het algemeen mag je aannemen als je beginner bent dat je beter niet kan combineren omdat dit gewoon beter is voor de dieren.

  Als je meer ervaring hebt weet je welke soorten wel en niet samen zouden moeten kunnen, daarnaast kan je makkelijker afwijkingen in het gedrag waarnemen waardoor je eventuele problemen snel kan voorkomen/oplossen.
  0
  roel van marrewijk

  Posts:293


  Profiel

  den hoorn
  --
  12 feb 2014 21:15
  hoe lang duurt het voor P. vitattus oud genoeg is voor kweek en ik eieren kan verwachten ze zijn nu een half jaar en zitten in mijn kleine bak (ik heb twee bakken een grote "show" en een kliene kweek) want ik wou graag een "makkelijk" kwekent kikkertje om ervaaring op te doen met kikkervisjes en zo voor het geval ik weer spontaan bevruchte eieren heb van mijn mantella's

  ik heb al een tijdje kikkers maar ben nieuw op het forum dus ik vraag lekker overal alles wat ik nog niet weet en deel mijn eigen ervaring over mantella (die ik al twee jaar heb en geen uitval zeker als je uit de vissen komt is twee jaar lang)
  0
  Marco van Zantwijk

  Posts:524


  Profiel

  Tiel

  Dn Lid


  --
  12 feb 2014 21:23
  Je kan eieren verwachten Roel als de kikkers het naar hun zin hebben en er klaar voor zijn !
  Daar is geen tijd aan te koppelen ... juiste bak ... juiste omgeving ... juiste partner.
  En wat is een kleine bak ?
  0
  roel van marrewijk

  Posts:293


  Profiel

  den hoorn
  --
  12 feb 2014 22:15
  mijn kliene bak is 45*45*45 en ze zijn met zijn drieën en vol met beplanting twee stukjes water waar van eentje overdekt met een kallabas(soort kokosnoot) 6 bromelisa waarvan 4 groot bladrige en 2 klien en nog een stuk of wat nog veel klienere bromelia achtige plantjes die een stuk stugger zijn, 3 holletjes van foto buisjes, 1tje van schors half ingegraven, nog wat stukken hout en dat was het wel ongeveer ze worden constaant op 25c gehouden en een keer per dag gesprooit
  0
  Ricardo Garos

  Posts:20


  Profiel

  Capelle aan den IJssel
  --
  18 jul 2014 22:43
  Geplaatst door eric jansen op 02 apr 2008 00:03:50

  Als ik van tevoren had geweten dat veel Hyperoliusjes kruisen dan had er maar één soort in mijn bak gekomen. Ik heb nu prachtige nakweekkikkertjes en hoop dat het raszuivere Mitchelli`s zijn.......Anders zijn ze voor de hobby verloren. Wel prachtige kikkertjes in mijn bak.

   

  Dus ik denk dat je, door informatie niet makkelijk hier aan te bieden, je geen mensen ervan zal weerhouden om een combi aan te gaan. Kijk op het forum, dat staat bol van vragen over wat erbij kan.Kijk wat in de kassen bij elkaar zit bij sommige doorgewinterde hobbyisten.....Dat zijn ook combi`s. Weliswaar op grotere schaal, maar toch.

  Dus denk ik dat je de mensen beter direkt op de gevaren kan wijzen.En voor moet lichten wat dan wel kan als je toch een combi wil en wat zeker niet.  Misschien niet goed nagedacht van mij, maar wat zijn de gevaren van combineren van soorten? En waarom zijn gekruisde soorten "verloren voor de hobby"?


  Is het dan zo dat kruisingen een mengeling van kleuren geven, en er daardoor (ongewenst) "verkeerde kleuren" tussen een nieuwe kweek zitten? Of willen hobbyisten niet dat er allemaal "bevuilde" kweken in de handel terecht komen?


  Ontstaan er (ernstige) genetische afwijkingen (ziektes)? Hoe moet ik dat zien?

  0
  Erik Ha

  Posts:711


  Profiel

  Tilburg
  --
  20 jul 2014 19:16
  Omdat niemand op kruisingen zit te wachten. De meeste mensen willen de soorten zuiver houden en willen niet allerlei varianten in de handel. Ze zijn verloren omdat niemand ze zal kopen. Dus als je soorten samen houdt die met elkaar kruisen, dan kun je ze beter apart houden.
  0
  Ricardo Garos

  Posts:20


  Profiel

  Capelle aan den IJssel
  --
  21 jul 2014 20:24
  oke ... ben weer op de hoogte
  0
  freddy bleys

  Posts:1


  Profiel

  oostham
  --
  27 okt 2014 16:40
  wat is het nadeel of waarom wordt er zo angstig gedaan dat kikkers van dezelfde soort met elkaar kruisen?
  0
  Peter de Jong

  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  31 okt 2014 21:21
  niet dezelfde soort maar verschillende soorten.

  Bv auratus met leucomelas of met een tinc.

  Omdat men de kikkerhobby zuiver wil houden, dus geen kruisingen die je bv wel bij veel slangen en vissen ziet.
  Daarnaast verkoop je nakweek van een cruising ook niet zo makkelijk, want er is geen vraag naar.

  Er zijn genoeg mooie soortjes waardoor kruisen ook niet nodig is.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top