VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 20 dec 2007 21:09 door Han Peper
Bijzondere afzetplaats van Pumilio eieren
6 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 212 > >>
Auteur Berichten

Han PeperPosts:2815


Profiel

Dieren

Dn Lid

Webmaster
--
17 jun 2007 10:51

  27-06-2006

  Het is altijd weer een verassing waar onze pumilio’s hun eieren neer leggen. Meestal leggen ze het boven op een bromeliablad en duidelijk in het zicht. Soms wat dieper verstopt in de oksel. Als we een fotorolletje in de bak hebben zitten zijn deze ook vaak favoriet. Onze nu net volwassen geworden Nancy’s dachten er deze keer anders over. Ze vonden dat de plaats moeilijk bereikbaar moest zijn maar er moest ook rekening gehouden worden met de juiste luchtvochtigheid. Slim gedacht maar ik ben er niet zo zeker van of het ook echt gaat werken zo onderaan de sproeier. Voor ons heeft het wel een voordeel, de ontwikkeling van de larf is er goed te volgen.


  09-07-2006

  Zoals te verwachten was is de larve uit het ei gekropen en naar beneden gevallen. Daar heb ik het twee dagen laten liggen om te kijken of het vrouwtje er wat mee zou gaan doen. Dit deed ze niet en daarom heb ik de larve samen met wat ei resten op een bromelia blad gelegd. Het vrouwtje kwam wel kijken maar maakte geen aanstalte om de larve op de rug te laten klimmen. Ondertussen had ik nog een ander legsel van een ei gevonden op een bromeliablad dat waarschijnlijk een week later gelegd was dan het eerste ei. Na twee dagen heb ik de larve daar naar toe verhuisd. Hier heeft het 4 dagen gelegen en toen het andere ei uit kwam heeft het vrouwtje beide larven weggebracht!

  Nu maar hopen dat het net zo’n mooie kikker wordt als zijn vader.

  01-08-2006

  Hellaas heb ik niet gezien waar het vrouwtje de larven had af gezet en ondanks dat ik veel in de bromelia’s heb gekeken zag ik vandaag pas een van de larven zitten. Hij is al bijna volgroeid en het kan niet lang meer duren voordat hij uit de bromelia komt. Wel is het de vraag of het een gezonde kikker wordt want tot nu toe heeft dit koppeltje alleen nog maar jongen met lucifer pootjes gekregen. Maar als ik de foto goed bekijk lijkt het er op dat deze goede poten heeft. Nog even wachten en dan weten we meer.

  18-08-2006

  Het jong is uit de bromelia. Hij loopt nu heel actief de bak rond en heeft dus goede poten. Alleen verstop hij zich niet voor het volwassen mannetje en deze is er niet van gediend dat er nu een nieuwe kikker in de bak zit. Het mannetje achtervolgt het jong met veel gefluit. Ik zal de komende dagen in de gaten houden of dit wel goed gaat. Misschien moet ik het jong er wel uithalen. Dit is vaak heel verschillend per Pumilio koppel. Bij de een kan ik de jongen er zonder problemen in laten zitten maar er zijn ook koppels waar ik ze direct nadat het jong uit de bromelia is gekropen er uit moet halen omdat anders de ouders de jongen platdrukken of verdrinken.

  20-08-2006

  Ook het tweede jong is nu uit de bromelia gekropen. Het volwassen mannetje liep de hele dag achter de jongen aan totdat ik hem een keer met zijn kop in de bromelia zag. Omdat ik het niet vertrouwde heb ik het mannetje daar weg gejaagd. Even later kwam een klein kopje van een van de jongen uit het water om te kijken of de kust veilig was. Het mannetje had inderdaad geprobeerd om het jong te verdrinken. De jongen heb ik er nu uit gevangen en zitten nu in een opkweek bakje waar ze geen last meer hebben van hun agressieve vader.  0

  Han Peper  Posts:2815


  Profiel

  Dieren

  Dn Lid

  Webmaster
  --
  12 dec 2007 23:29

  12-12-2007

  Onze Nancy’s hebben het weer voor elkaar gekregen om een ei niet op het blad maar onder aan een blad af te zetten. Als het ei blijft hangen zal ik kijken of ik regelmatig een foto kan maken zodat we de ontwikkeling van het ei kunnen volgen.

   


  0

  Pusaka .  Posts:257


  Profiel

  Gouda

  Dn Lid


  --
  13 dec 2007 00:32
  Nou Han, nu maar duimen dat hij blijft hangen, zou inderdaad wel leuk zijn om de ontwikkeling te volgen.
  Ondanks dat ze vreemde afzet plaatsen gebruiken, zijn het wel hele mooie kikkers!
  Succes ermee

  gr Ben
  0

  christiaan macco  Posts:1442


  Profiel

  heerlen

  Dn Lid


  --
  13 dec 2007 12:01
  super foto Han,

  zou idd erg leuk zijn als je zo de ontwikkeling kan volgen

  grtz
  0

  Bastiaan Groenendijk  Posts:1117


  Profiel

  Kruiningen

  Dn Lid
  Bestuur
  Penningmeester
  --
  13 dec 2007 15:40
  Ik denk alleen dat dit geen goed (onbevrucht?) eitje is maar dat merk je vanzelf
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 212 > >>


  Back To Top