VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 17 jun 2007 12:02 door Anja de Baas
Beweging stimuleert larven om uit het ei te komen
0 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Anja de BaasPosts:1132


Profiel

Dieren

Dn Lid


--
17 jun 2007 12:02

  30-7-2006 22:27

  Het is een heel leuk gezicht om roodooglarven uit het ei te zien komen. Dit gaat allemaal heel snel, binnen een paar minuten komen ze allemaal uit hun ei en met een restje water glijden ze een voor een, soms met enkele tegelijk van het blad af. De larven reageren op beweging, althans als ze bijna op het punt staan om uit te komen, ik wilde drie weken geleden een legsel fotograferen en bewoog het blad een beetje en meteen begonnen de meeste larven zich heftig in hun ei te bewegen, alsof ze zich uit hun ei probeerden te wurmen. Dat bleek ook zo te zijn, nog geen halve minuut later viel de eerste larf in het water. Binnen 2 minuten hadden alle larven zich uit hun ei gewurmd en zwommen al door het water. Enkelen leken even een beetje verdoofd, maar al gauw zwommen ook zij weg.
   

   

  Ik had dit fenomeen al eens gelezen in het boek van Savage, the amphibians and reptiles of Costa Rica, maar was het weer vergeten, totdat ik het nu zelf ook heb gezien. Er zijn waarnemingen geweest dat larven zich uit hun ei weten te bevrijden als het legsel wordt ‘aangevallen’ door slangen zoals de Imantodes inornatus en Leptodeira septrentrionalis, die graag deze legsels eten. Doordat het blad beweegt, gaan de larven ook bewegen en een deel ervan weet zich net op tijd uit het ei te bevrijden om te ontsnappen aan de eetlust van de slang.
  Ook is het bekend dat heftige regenval, waardoor de bladeren bewegen, vele soorten boom- en glaskikkerlarven stimuleert zich uit hun ei te bevrijden

  Hoewel het drie weken geleden geen opzet was, was het heel leuk dit fenomeen ook zelf te zien. Vandaag het effect ‘opzettelijk’ een handje geholpen, een sproeikop richting het blad gezet waar een legsel met larven zat, en inderdaad na enkele minuten sproeien, begonnen de larven zich flink te bewegen en wurmden zich vervolgens uit het ei en gleden een voor een in de onderliggende waterpartij.

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top