VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 17 jun 2007 14:20 door Peter de Jong
Kikkerbakje 50x50x50, Deel 2
0 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Peter de Jong

Posts:4029


Profiel

Vlaardingen

Dn Lid


--
17 jun 2007 14:20
  16-11-2005

  Deel 2:

  Achterwand: Aangezien ik een hoeveelheid varenwortel had liggen besloot ik om dit als achterwand te gaan gebruiken voor het bakje. Dit vind ik een mooi en natuurlijk product, tevens oogt het mooi en groeien planten er makkelijk tegenaan.

  Zijwanden: Voor de zijwanden wilde ik geen varenwortel gebruiken. De platen varenwortel die ik heb liggen zijn ongeveer 3 cm dik, en dit vond ik zonde van de ruimte in dit toch niet al te grootte bakje. Daarom ben ik naar een andere oplossing gaan zoeken. Ik ben uitgekomen bij zijwanden van bruine silicone kit met daarin gezeefde turf gestrooid.

  Ik ben begonnen met het terrarium op 1 zijkant te leggen daarna heb ik deze wand ingesmeert met de kit, toen deze helemaal bedekt was met een laagje van 5mm kit heb ik de turf er op gestrooid en aangedrukt. Op de turf heb ik een plexiglasplaat gelegt met daarop een gewicht die het geheel voor 24 aangedrukt blijft houden. Na 24 uur heb ik de loszittende turf verwijderd door simpelweg de bak weer rechtop te zetten. Alles wat loszat kwam door de zwaartekracht weer naar beneden. Dit heb ik herhaald met de andere zijwand. De 2 wanden zien er nu netjes uit. Een volgende keer wil ik de kitlaag dikker maken en proberen de turf er ook al doorheen te mengen om nog een natuurlijker geheel te krijgen.

  Ik heb gebruik gemaakt van de goedkoopste bruine kit die te verkrijgen was bij de bouwmarkt. Ik heb dus niet speciaal gelet op kit die op glas blijft hechten. Tot nu toe blijft het wel zitten, maar ik heb het vermoeden dat het er relatief makkelijk af zal komen als je er aan trekt. Voor een volgende keer zal ik dan ook een speciale glaskit proberen.

  Bodem: Omdat er geen dubbele bodem in de bak zit en ik deze toch wel graag wilde hebben heb ik deze zelf gemaakt. Ik heb hiervoor gebruikt:

  --1 plexiglasplaat die precies in de bak past ( 5 cm ruimte overhoudend   aan de voorzijde voor een 'slootje')

  -- PVC-buis van 40mm doorsnede en 1 meter lengte.

  -- plexiglas plaatje van 50x6 cm.

  -- Flevopol, turf, water, stucadoorstape.

  Ik heb de pvc-buis in 16 stukken gezaagt ( 4 x 6cm, 4 x 7cm, 4 x 8cm en 4 x 8cm). 1 kant van de buisjes is schuin zodat de plexiglas plaat er straks schuin op kan komen te liggen. (zie afbeelding). Door de buisjes in 3 rijtjes van 4 neer te zetten in de bak met de langste achter en de kortste voor en hierop de plexiglasplaat te leggen krijg je een aflopende dubbele bodem. De plexiglasplaat heb ik eerst bewerkt met flevopol aan 1 kant (1 deel flevopol, 1 deel water en aanlengen met turf tot een stevige brei). Dit heb ik 1 maand laten drogen voordat ik de tweede laag aanbracht, ook dit heeft weer een maand gedroogt.

  Om te zorgen dat de kikkers niet onder de dubbele bodem kunnen komen heb ik aan de voorzijde een verticaal plexiglas plaatje neergezet van 50 x 6cm. Dit heb ik netjes afgewerkt met een kunststof aquariumwandje (door en door bruin gekleurd).

  Nu kan er geen kikker onder de bodem komen, alleen water kan er nu nog komen. Onder de dubbele bodem heb ik een aquariumverwarming liggen die de bak op een constante ondertemperatuur moet houden in de wintermaanden.

  Een schematisch overzicht van het bakje:

   

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top