VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 21 jan 2018 11:01 door Arnold de Gans
springstaarten kweken
46 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 3 van 10 << < 12345 > >>
Auteur Berichten

NathalieB .Posts:644


Profiel

Brussel

Dn Lid


--
08 feb 2008 23:03
Ik hou grote kweken in plastic schoendozen.
De ondergrond is afhankelijk van de soort. Ik heb kweken met houtskool, kweken met turf + houstkool, kweken met turf alleen, kweken met argex (geëxp. kleikorrels) en kweken op grote houtsnippers gemengd met spagnum (orchideeën"potgrond"). Iedere soort heeft zo zijn eigen voorkeuren, zo kweken de blauw springstaarten hier alleen echt goed op houtskool dat om de paar dagen wordt bestrooid met voedsel en daarna nat gesproeid. In de andere kweken overleven ze maar niet genoeg om te oogsten. Op de natte, "papperige" houskool boomen ze ongeloofelijk.
Ook qua temperatuur en vochtigheid hangt veel af van de soort. ik hou sommigen op 18 graden, andere op 25 graden. sommige kweken worden nooit gesproeid, andere bijna wekelijks.
Om de paar weken zet ik kleine kweken op in krekelbakjes. die kweken worden om de 2 dagen gevoerd en na enkele weken is er een ongeloofelijke boom in de populatie. Ik oogst om te voeren uit de kleine kweken en als er mijt in komt of ik ben op vakantie worden de kleine kweken in de terraria gezet.
ik voer voornamelijk gist (bakkersgist + gemalen biergisttabletten). af en toe ook eens een champignon of een wortelschil. Ik denk dat ik zo een 7 á 8 tal verschillende springstaartensoorten heb. In de meeste kweken zitten verschillende soorten maar er is er altijd wel ééntje dat de overhand heeft omdat de omstandigheden voor net die soort het beste zijn.

Als ik de springstaarten oogst zet ik ze eerst een tijd in een potje met "hoogwaardig" voedsel. ik gebruik daarvoor babypap van Nestle in poedervorm die veel mineralen en vitaminen bevat. hieraan voeg ik soms nog andere stoffen toe (spirulina, paprika, wortelpoeder, naturose, ...). ik laat de springstaarten hier een tijd van eten (hoop ik toch) voor ik ze in de terraria kieper. Ik weet niet of dit effectief iets toevoegt aan de voedingswaarde maar als ik gekleurde dingen geef lijken de springstaarten die kleur alvast op te nemen. en baat het niet dan schaadt het niet.
0

Johan de Jong.Posts:83


Profiel

winschoten
--
09 feb 2008 17:20

Hoe weet je welke soort, op welke voedingsbodem en hoe vochtig etc etc....

 

Het is jammer dat je zo'n  eind weg woont, ( 360 km ) zou graag eens bij die kwekerij van jou willen kijken

0

NathalieB .Posts:644


Profiel

Brussel

Dn Lid


--
09 feb 2008 17:55
trial and error vrees ik
vaak krijg je wel al een idee als je kijkt naar de manier waarop de originele kweker de springstaarten houdt natuurlijk maar dat is niet altijd een garantie want bijvoorbeeld die blauwe dacht ik kwijt te zijn tot ze toevallig in een andere kweek terecht kwamen waar ze het dus ongeloofelijk goed deden. op de manier van de mens waar ik ze van gekregen had deden ze bij mij niet veel.

tja 360 km is inderdaad een beetje overkill
0

louis jansenPosts:80


Profiel

sint analand

Dn Lid


--
11 apr 2009 17:00
bambixpoeder helpt ook goed.

grt louis
0

john duinkerkenPosts:284


Profiel

veenhuizen

Dn Lid


--
12 apr 2009 17:04
Hoi Remco,

Wat voor bakkersgist bedoel je nu precies, je hebt het over korrels. En waar is dit verkrijgbaar ?

Groet, John Duinkerken
0
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 3 van 10 << < 12345 > >>


Back To Top