VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 07 feb 2008 22:22 door christiaan macco
erwtenluis scahde IN de terrarium
21 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 512345 > >>
Auteur Berichten

Vincent MertensPosts:36


Profiel

Maastricht
--
26 jan 2008 04:14
  Hallo,

  Ik lees zojuist in het december DN blad over de erwtenluis. Dat lijkt me een prachtig idee mits imitator's deze kunnen eten? Dat is dan m'n eerste vraag: hoe groot zijn deze luizen and welke kikkers kunnen ze aan?

  Ten tweede, is het zo dat de luizen alleen op die specifieke erwt kunne leven en voortplanten? Ik stel me al zo'n horror scenario voor waar die dingen zich en masse gereproduceerd hebben en al het blad groen vernielen? Hoe zit dat dus....moet je heel voorzichtig ermee omgaan en zien dat de kikkers al de luizen opeten? want dat lijkt me onbegonnen werk, 'not to mention' dat ik m'n kikker haast nooit zie eten.

  alvast bedankt,

  Vincent Mertens
  0

  Johan de Jong.  Posts:83


  Profiel

  winschoten
  --
  26 jan 2008 11:35

  Er zijn " tig "  soorten bladluizen en erwtenluizen schijnen alleen op erwtenplanten ( en fam. daarvan ) te kunnen leven. Voor schade aan andere planten hoef je dus niet wakker te liggen.

  Volgende week krijg ik een kweekportie, dus hoe graag kikkertjes luizen eten weet ik ook nog niet maar de berichten daarover lijken erg positief. Erwten laten zich gemakkelijk kweken ( erwten in de week, na 24 uur in een bakje met potgrond) maar reken daar wel een dag of 4 - 7 voor..... ) Luizen kweekt nog gemakkelijker, ik las ergens dat ze per dag 25 eitjes leggen  

  Trouwens hoe bedoel je..... ik zie de kikkertjes nooit eten?  Als je er fruitvliegen in blaast komen ze er wel op af........... toch?

  0

  NathalieB .  Posts:644


  Profiel

  Brussel

  Dn Lid


  --
  26 jan 2008 12:05
  ik zie mijn kleine kikkertjes ook niet vaak eten, die komen hier ook niet zo op het eten af zoals de tinc soorten. dat is geen probleem zolang ze maar niet vermageren, dan weet je dat ze eten.

  geen nood, de luizen die wij gebruiken eten alleen bonen-, erwten- en klaverplanten. ze kweken inderdaad heel gemakkelijk, het enige dat je goed moet onderhouden is het heel regelmatig (om de 5 dagen ongeveer) opzetten van nieuwe erwtenplanten. in het terrarium sterven de luizen die niet worden opgegeten na een dag of 2 schat ik. ik zet er soms een klein potje met erwtenplantjes in zodat diegene die niet meteen worden opgegeten toch nog wat langer kunnen overleven.

  je kan de luizen trouwens zeven. dat doe ik altijd en ik geeft de kleinste luizen (ongeveer de maat van een springstaart) aan mijn pumilio's en de grote luizen (tot de maat van een grote fruivlieg) aan de andere kikkers. ze zijn er in ieder geval allemaal gek op.

  en die luizen leggen geen eitjes, die persen er gewoon levende luisjes uit. ze leggen alleen eitjes als ze in in hun wintercyclus zouden gaan maar dat gebeurt niet als je ze binnen kweekt.
  0

  Peter de Jong  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  26 jan 2008 12:42
  De erwtenluis is een prima voer dat heel goed wordt gegeten door mijn kikkers.

  over een plaag hoef je je geen zorgen te maken, zoals hierboven ook al is aangegeven.
  het nadeel vind ik wel is dat het heel veel kleine vliegjes aantrekt en die vliegen dus door je huis heen, daar moet ik nog even een goede oplossing voor vinden.

  overigens voer ik alle luizen (afmeting) aan mijn pumilio's en deze worden graag gegeten, ze komen zelfs naar de bodem om ze op te eten. Ik zijn mijn kikkers dus ook bijna allemaal eten.

  succes met de kweek
  0

  NathalieB .  Posts:644


  Profiel

  Brussel

  Dn Lid


  --
  26 jan 2008 12:53
  ik hou mijn erwtenkweken om die reden in afgesloten bakken (doorzichtige curverbakken. wel met gaten voor verluchting maar afgedekt met witte organza.) dat houdt die vliegjes een beetje onder controle (of ten minste binnen je bak). snel genoeg de oude erwtenplanten weggooien helpt ook want ze leggen hun eitjes in de rottende erwtenplanten.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 512345 > >>


  Back To Top