VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 08 jun 2008 21:39 door Alan Brentnall
De eerste stappen richting je eerste bak.
5 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Alan Brentnall

Posts:559


Profiel

rotterdam

Dn Lid


--
16 mrt 2008 17:48

  Na als klein kind altijd al geboeid te zijn door deze kleine maar zeer kleurijke kikkers. Kreeg ik al snel nadat ik opzelf was gaan wonen de kriebels om of Amfibieën of Repitielen te gaan houden.

  Mijn Opa & Oma hebben in de bergen van Mallorca een huis staan. Daar ging ik als kind altijd op hagedissen jacht. En nam na elke zomer ook vaak iets mee naar huis. Natuurlijk is dat zo verboden als maar zijn kan. Daarnaast wist ik ook echt niet wat ik nu aan het vangen was. Als het beweegde greep ik er naar. En ja ik had soms ook slangen beet. Ben gelukkig nooit gebeten ookal waren sommige bleek achteraf giftig te zijn. Niet dodelijk maar giftig genoeg om je een zeer nare ervaring te geven. We hebben des tijds wel een slang mee naar huis genomen en die bleek niet giftig te zijn. Deze slang hebben wij uiteindelijk moeten afdragen na een jaar en het feit dat me broer gebeten was moeten afstaan aan Sepro. Kan je nagaan hoe zeer we op de hoogte waren van de dieren die we mee namen naar Nederland.

  Toen ik vroeger naar de dierentuin ging bracht ik vrij wel al mijn tijd door in de reptielen en amfibieën gedeelte. Aangezien ik altijd in de buurt van Blijdorp woonde gingen wij daar ook veelal heel. Ik had door de jaren heen een aardige collectie opgebouwd met dieren om mee te spelen waaronder een stuk of 20 nep pijlgifkikkers.

  Onlangs heb ik in Rotterdam een huis gekocht en woon nu op nog geen 5 minuten afstand van blijdorp. Ongeveer 2 maanden terug ben ik samen met mijn vriendin een dagje Blijdorp gaan doen. En natuurlijk moest en zou ik het "reptielenhuis" helemaal doorspitten. Toen we daar waren kan weer naar voren bij mij vandaan dat ik het leuk zou vinden om dat soort dieren te houden. Daarop vroeg ik aan me vriendin wat ze leuker zou vinden: "retielen of amfibieën". Waarop zij als antwoord gaf "Amfibieën". Zo gezegd zo gedaan. Wij thuis het internet op. Wat al snel bleek dat mijn favorieten beesten de Pijlgifkikkers ook te houden waren als "huisdieren". Dat was voor mij natuurlijk een gedane zaak. Ik ging gifkikkers houden. Wat ik op dat moement niet wist is dat mijn vriendin in haar jongere jaren alles wat met kikkers te maken had spaarde. En dus helemaal in der nopjes was met de keuze.

  Maar goed hoe ga je beginnen en waar moeten je rekening mee houden als je deze hobby goed wil beginnen?

   

  0
  Alan Brentnall

  Posts:559


  Profiel

  rotterdam

  Dn Lid


  --
  16 mrt 2008 18:21

  Wat je in mijn ogen bij elke hobby moet doen voordat je begint is jezelf goed in lezen. Helaas kom je omtrend de hobby Gifkikkers veel informatie tegen. Ik benoem dit als helaas omdat er vaak tegenstrijdige informatie is. En als beginner kan je dan snel ontmoedigt worden. Maar laat je vooral niet uit het veld slaan en lees gewoon der op los. Neem alles in je op. Komt echt allemaal wel goed.

  Toen ik en mijn vriendin het idee kregen dat we genoeg gelezen hadden zijn we gaan zoeken en surfen naar wat voor prijzen er gehangen worden. Als startende hobby wil je geen bakken met geld kwijt zijn maar ook niet weinig zodat een slechte start maakt. Al snel blijkt dat in deze hobby je het zo gek kan maken als je zelf wil.

  Omdat er zoveel optie zijn om over na te denken waarvan je als "leek" niet weet of het "moet"of dat het "mag" wat "beter" is. Ik heb het over dingen zoals:

  -Achterwanden: Epiweb, varenwortel, puurschuim enz.

  -Belichting: Hoeveel lampen welke sterke. wel/niet uv?

  -Hoe ga je de temperatuur regelen.

  -Hoe ga je luchtvochtigheid op peil houden. Welk water ga je gebruiken. Osemose of gewoon?

  Deze antwoorden ga je als beginner niet vinden op websites of in boeken. Ik weet wat je denkt: "Jaja, dat zal wel." Maar ik meen het 100%. Ik heb me suf gelezen dag en nacht op het web gezeten.

  Omdat je in mijn ogen deze hobby gelijk goed moet beginnen en niet half/half een start maken heb je nadat je genoeg gelzen hebt 3 opties.

  Optie 1: Je zoekt een totaal leverancier uit en die laat je een kant en klare bak voor je maken.

  Voordeel: Kwalitatief goede bak met een goede biotoop.

  Nadeel: Prijs is hoger en je weet niet wat en hoe ze het hebben gedaan en verkeer je nog steeds in redelijke duisternis tot de hoe en waarom iets gedaan wordt in een bak. 

  Optie 2: Je zoekt een half leverancier. Hier mee bedoel ik de kleinere zaken die gerund worden door mede-hobbiesten. Veel van deze zaken nemen de tijd en moeite om samen met je door jou wensen heen te gaan en daar de juist spullen bij te zoeken. Je moet in veel gevallen wel zelf je bakken inrichten en bouwen. Al kan je hun ook vaak tegen een meerprijs het voor je laten doen.

  Voordeel: Je hebt de juiste spullen aan de hand van jou wensen. Je kan de bak zelf inrichten wat je kennis en verstand van zaken ten goede komt. Als je hun het laat doen weet je dat het goed zit. En als je het zelf hebt gedaan de voldoening als je bak in al zijn glorie ziet draaien en de kikkers huppelen vrolijk in de ronte.

  Nadeel: Als je het zelf voor het eerst doet kan en zal er hoogst waarschijnlijk iets misgaan. Dit kan natuurlijk altijd.

  Optie 3: Ga nog geen geld uitgeven. Maar ga naar meer informatie op zoek. Ik heb dit gedaan door beurzen te bezoeken en andere kikkerhouders op te zoeken. Gewapend wat de informatie die ik nu hebben ik naar een wat kleinere gifkikker zaak gegaan. Ik ben daar in totaal 3 keer geweest voordat ik iets gekocht heb. Ik heb samen met de eigenaar 3 avonden lang aan het praten geweest over verschillende opties en verschillende technieken. En natuurlijk de bijbehoorde prijzen. Omdat ik voor me zelf wist dat ik niet de kennis nog ervaring bezit/bezat om zelf te gaan rommelen met een bak omdat ik graag deze hobby wil starten met een goede basis heeft de eigenaar me een voorstel gedaan.

  Ik ging samen met hem een bak inrichten en bouwen aan de hand van mijn wensen. En met mijn wensen bedoel ik de wensen van mijn vriendin (kuch). en wij hadden een prijs afgesproken wat ik ging betalen excl. kikkers.

  Ik ben van mening dat dit de beste optie voor elke beginner. Want je word aan dehand begeleid door een ervaren iemand wat wel en niet wat kan wat moet enz.

  Ik ben voor mijn bak bij www.gifkikkerwinkel.nl geweest.  

   


  0
  Alan Brentnall

  Posts:559


  Profiel

  rotterdam

  Dn Lid


  --
  20 mrt 2008 00:00

  De bak draait nu inmiddels een kleine maand en is helemaal stabiel. Het is een plaatje om naar te kijken. En dat de planten gaan groeien zie je week na week verandering ontstaat in je bak.

  Ben tussen door een week Egypte gaan doen voor mijn werk en toen ik terug kwam leek de bak echt 2 keer zo vol.

  Zeker voor een beginner is mijn bak redelijk simpel opgebouwd. Geen toeters en bellen. Geen ingebouwde sproeisystemen enz. Wel waterpomp ingebouwd en verwarming. Maar de bak is gemaakt met als doel een begin bak. Zodat je er naarmate de tijd verstrijkt meer mee kan en ook weet hoe het moet.

  De biotoop is bovenverwachting goed en zeer simpel te sturen.

  Temp: dag 24 tot 27 avond 20 tot 22

  Vochtigheid: gemid rond 80% sproei 2 maal daags de bak goed nat met water op een temp van +/- 22C

  Zitten nu 2 Auratus Specials in van +/- 10 maanden. Eten goed en heb ook de eerste fluit mogen horen. Eten zeer goed en zijn na een schuwe periode zeer actief geworden in de bak.

  Binnenkort een sproeisysteem aanbrengen dat  www.gifkikkerwinkel.nl maakt aanbrengen in mijn bak om het automatisch te laten verlopen. Krijg op den duur een lamme hand van de sproeier.

  In mijn andere weblog kan je volgen wat ik ga doen met een nieuwe bak. Ook deze zal ik onder toezicht maken van www.gifkikkerwinkel.nl. Niet omdat ik zelf het niet kan want dat denk ik best wel te kunnen inmiddels maar omdat hun er in gespecialisseerd zijn en zulk advies sla ik niet in de wind.

  Daarnaast ben ik iemand die graag alles bij een vastpunt koopt en besteld. En de eigenaren zijn super aardig. Kopje koffie, gezellige babbel. Ja, ik ben vol lof omdat ik erg blij met hun omdat zij voor deze hobby een realiteit hebben gemaakt. En daar bedank ik ze graag voor.

  En voor de liefhebbers nog een paar pics van de kikkers
  0
  Donny Staphorst

  Posts:6


  Profiel

  Cuijk
  --
  02 apr 2008 11:50
  ziet er allemaal goed uit

  mooie weblog voor beginners zoals ik, ik zit er idd ook over te denken om een bak te nemen over een paar maanden zodat ik goed kan inlezen e.d.

  ik denk ook dat ik jou 3e optie ga na streven bij een winkel in Andelst (rainforest-frogs)
  0
  Alan Brentnall

  Posts:559


  Profiel

  rotterdam

  Dn Lid


  --
  07 apr 2008 19:03
  D-magic ben blij dat je der iets aan hebt gehad. En we wachten natuurlijk in smart op de eerste pics van jou bak en bewoners.
  0
  Alan Brentnall

  Posts:559


  Profiel

  rotterdam

  Dn Lid


  --
  08 jun 2008 21:39

  Even een update.

  Bak staat nu al een tijdje en is vol begroeid. Misschien kan er hier en daar zeker nog iets bij al weet ik nog niet wat. Ik denk zelf dat er ook meer hout in moet gaan komen om het wat meer aan te kleden. Dus mensen die tips hebben graag.

  Helaas moet ik melden dat één van de twee Auratus Specials is helaas overleden. De reden is niet 100% duidelijk maar volgens de kweker en naar eigen waarneming was het diertje gezond. De enigste waarneming die ik heb kunnen doen is dat het beestje de dag ervoor naar links omviel en de linkerpoot niet wilde gebruiken voor ondersteuning. Dus het is helaas een zeer aannemelijjke verklaring dat het pootje gebroken was en het beestje door pijn en stress is overleden. De bak draait gewoon door met een Auratus brons en een Auratus special en er zijn geen tekenen dat deze beestjes iets onder de leden zouden hebben. Dat is een goed teken natuurlijk

  Waar ik ook naar opzoek naar een goede soort die der bij kan dus ook tips of suggesties hiervoor altijd welkom.

   

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top