VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 09 apr 2019 21:15 door tijl liekens
Mogelijke nieuwe Mijt bestrijding?
70 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 1512345 > >>
Auteur Berichten

eric jansenPosts:3434


Profiel

amsterdam

Dn Lid


--
29 mei 2008 13:41

  Hallo allemaal,

  Ik ben gisteren op het volgende gestuit;

  Ik kan er niets aan verbinden maar het verdient nader onderzoek.

  Zoals je kan lezen ben ik aan het experimenteren gegaan met UV in mijn kweekkast. Dit geeft nog wel een temperatuurspiek en ik heb geen idee van hoe laag die dosering moet zijn.

  Ook meende ik alle vliegen meteen gesteriliseerd te hebben met een overdosis van 1,5 uur de eerste dag met een nieuw UV 9W in een witte kast.

  Er waren nl enkele krulvliegmaden dood gegaan op het plastic. De krulvliegmaden tot dan gezien waren iets groter dan dikke fruitvliegmaden. Echter lagen er wel poppen bovenop. Deze poppen zijn na 1,5 week vanaf opzetten gisteren deels uitgekomen. Weliswaar stond mijn kast op 30 graden soms.

  De mijt verzameld zich op twee plaatsen uit de wind. Er was een heel makkelijk sample van te nemen. Mooi droog , springlevend en bloedsnelle kruipers onder de microscoop.

  Omdat ik nieuwe fruitvliegkweken moest opzetten(zelfde recept filmpje + 2 extra als controlegroep apart, helaas 5 gaden kouder gezet) moest ik de vliegjes bekalken. Helaas ik in de kelder en de kalk op 3 hoog.

   Mijn oog viel op zelfrijzend bakmeel......

  Dodelijk voor mijn ontsanapte krekels door het gist, droog heel fijn poeder om uit te laten drogen en onschadelijk voor mijn fruitvliegen die gist als hoofdvoer hebben.

  De fruitvliegjes lijken er geen hinder van te hebben. Met een berg erop zodat je geen vlieg meer ziet komen ze na schudden allemaal boven en redelijk schoon. Omdat ze gist eten en alles eerst nat moeten maken nam ik aan dat ze geen hinder van het bakpoeder zouden hebben en misschien wel minder gestresst en dus beter nakweken.

  Deze heb ik verdeelt over 8  0,5 L potten waarvan 2 apart voor geen UV.

  De mijt heb ik bekeken. Met een kruistafel niet bij te houden onder de microscoop.Onder de tafel zit een blauwig LED voor licht.

  Na bestrooien met bakpoeder waren de mijten bijna allemaal immobiel. wel zwaaien maar niet meer verplaatsen. De wandelenden verzamelden poeder en werden trager. Na anderhalf tot twee uur waren de babymijtjes dood. De grote bewogen nog langzaam. Vanochtend was er geen leven meer in het monster dat de hele nachtboven het blauwe licht had gelegen.

  In het monsterpotje echter waar veel mijt in zat en waar ik ook een laagje bakpoeder in had gegooid was nog wel aktief leven van de mijten nadat ik een sample had bekeken. Helaas, dacht ik, het zag er eerst veelbelovend uit. De mijten verzamelen wel poeder aan hun haren en lijken gedesorienteerd te raken.

  Het sample bleef echter liggen boven de blauwe lamp en toen ik 3 uur later keek waren ook de grote mijten bijna roerloos.

  Of het dus komt door het poeder, het licht of combinatie van beiden moet onderzocht. Het blauwe licht doet mij aan UV denken maar is het niet.

   

  Misschien kunnen leden met een microscoop hier voor de gein eens naar kijken. Ik vond het heel opvallend en ga nu testen hoelang ze leven/bewegen met bijv gistocal.

   Met bakpoeder gutload je de vliegen volgens mij. Of mijn kweken mijtvrijer zijn zal blijken in de toekomst.

  Net als UV resultaten want ik kan geen 10 kweken opzetten met verschillende UVdoses en controlegroepen, dat wordt dus trial en error.

  Misschien heeft iemand daar al eens mee geexperimenteerd en zijn daar gegevens van bekend? 

   

  Grtz

  0

  Peter de Jong  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  29 mei 2008 17:35
  misschien heel simpel gedacht, bij mijn microscoop werd het lampje altijd erg warm, zou dit bij jouw microscoop ook niet zo zijn?
  dus de mijt zou dan gewoon door de warmte dood gegaan kunnen zijn.

  even een gedachte

  ben benieuwd naar meer van je bevindingen, hou onsop de hoogte
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  30 mei 2008 02:01

  Bij mij zit er dus een led-je. Die blijft totaal koud. Mijn huiskamer is iets warmer dan buiten, gezien het raam de hele dag open staat voor Schlomo.

  De fruitvliegjes zien er heel dik uit  de controlegroep ook

  De krulvliegen waren uit, ca één cm in een boerenyoghurtbeker, deze heb ik geoogst om te kijken of ze kweken na drie dagen UV. In de beker zaten echter nog  maden dus teruggezet. Inmiddels zit er weer een laagje vliegen in.

  Een sample van de ijskastvloer vertoonde nog leven van mijt, niet zoveel als ik verwacht had.. Deze werden beschermd tegen UV door een glasplaat.

  We laten ze maar weer boven het led-licht vannacht.

  controlegroepen gemaakt met fruitvliegen met alleen een vochtige prop en bakmeel. Een voor met en een voor zonder UV. Kijken of ze blijven leven op bakmeel. Zo zou je ze twee of drie dagen van de mijt af kunnen laten komen misschien. Af en toe schudden.

  Grtz

   

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  30 mei 2008 13:53

  Het preparaat boven het licht vertoonde verder geen beweging meer vanochtend.

  Het eerste monster mijt/bakmeel was ook bijna helemaal dood. Een enkele zieltogende mijt, niet meer lopend maar af en toe in slow-motion bewegend.

  Het ijskastbodemmonster zat nog leven in maar ik zag alleen kleintjes die bobbeltjes oid vertoonden. Bovendien raken hun haren ook vol bakmeel zodat ze me gedesorienteerd lijken.

  Ze lijken het  dus op te geven na twee dagen. Kijken hoe lang ik die fruitvliegen op bakmeel en schudden en vocht in leven houdt.

  Weet iemand wanneer fruitvliegen exact geslachtsrijp zijn? Ik dacht eerder dan krulvliegen.

  Misschien kunnen anderen kijken wat er over het verloop van een aantal dagen gebeurd als je mijt met bakmeel in een bekertje laat staan?

   

   

   

  Grtz

   

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  31 mei 2008 21:49

  Net alles bekeken;

  In beide monsters zijn geen levende mijten terug te vinden, ik heb van beide monsters ca twee vierkante cm afgespeurd.

  Dus het monster met UV zou een dag eerder dood zijn.

  Alle vliegen met  dagelijkse dosis UV leven en hebben dikke buikjes(hopelijk van eitjes). Ook de controlegroepen.

  De vliegjes die nu twee dagen op bakmeel leven en twee keer daags geschud worden lijken ook normaal.Zowel met als zonder UV.

  De krulvliegenkweek met UV geeft nu de derde dag vliegen en loopt terug.

  De ca 300 krulvliegen die ik geent heb zijn vrijwel allemaal mooie dikke vliegen geworden. Geen vliegende gezien. Totaal 1 in de hele kweek vloog weg.

  De volgende krulkweek komt uit terwijl ik daar geen enkele made ooit in gezien heb??? Nu al ca 15 vliegen.

  Veel krulvliegen komen onder het benzinegaas hangen tijdens de UV sessie. Het is me niet opgevallen of ze dat eerder ook deden.

  Ik heb nog zo`n krulkweek staan die ik dood waan.

  Morgenavond wil ik nieuwe fruitvliegenkweken opzetten waaronder twee met de bakmeelfruitvliegjes om te zien of er dan verschil is. De mijt moet na drie dagen dood zijn.Mischien dat ik er een twintigtal ent als controle tov UV.

  Ik zal ook kijken wat krulvliegen in bakmeel doen.

  Het lijkt de mijt dus te doden op een vliegvriendelijke manier.

  Overigens lijkt mijn springstaartenkweek aan te trekken(nooit gelopen), zonder daar voeding bij gedaan te hebben,alleen UV. Ze leken me voller, forser. Dus die moete ik ook in de gaten gaan houden.  

   

  Grtz

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 1512345 > >>


  Back To Top