VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 09 apr 2019 21:15 door tijl liekens
Mogelijke nieuwe Mijt bestrijding?
70 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

eric jansenPosts:3434


Profiel

amsterdam

Dn Lid


--
29 mei 2008 13:41

  Hallo allemaal,

  Ik ben gisteren op het volgende gestuit;

  Ik kan er niets aan verbinden maar het verdient nader onderzoek.

  Zoals je kan lezen ben ik aan het experimenteren gegaan met UV in mijn kweekkast. Dit geeft nog wel een temperatuurspiek en ik heb geen idee van hoe laag die dosering moet zijn.

  Ook meende ik alle vliegen meteen gesteriliseerd te hebben met een overdosis van 1,5 uur de eerste dag met een nieuw UV 9W in een witte kast.

  Er waren nl enkele krulvliegmaden dood gegaan op het plastic. De krulvliegmaden tot dan gezien waren iets groter dan dikke fruitvliegmaden. Echter lagen er wel poppen bovenop. Deze poppen zijn na 1,5 week vanaf opzetten gisteren deels uitgekomen. Weliswaar stond mijn kast op 30 graden soms.

  De mijt verzameld zich op twee plaatsen uit de wind. Er was een heel makkelijk sample van te nemen. Mooi droog , springlevend en bloedsnelle kruipers onder de microscoop.

  Omdat ik nieuwe fruitvliegkweken moest opzetten(zelfde recept filmpje + 2 extra als controlegroep apart, helaas 5 gaden kouder gezet) moest ik de vliegjes bekalken. Helaas ik in de kelder en de kalk op 3 hoog.

   Mijn oog viel op zelfrijzend bakmeel......

  Dodelijk voor mijn ontsanapte krekels door het gist, droog heel fijn poeder om uit te laten drogen en onschadelijk voor mijn fruitvliegen die gist als hoofdvoer hebben.

  De fruitvliegjes lijken er geen hinder van te hebben. Met een berg erop zodat je geen vlieg meer ziet komen ze na schudden allemaal boven en redelijk schoon. Omdat ze gist eten en alles eerst nat moeten maken nam ik aan dat ze geen hinder van het bakpoeder zouden hebben en misschien wel minder gestresst en dus beter nakweken.

  Deze heb ik verdeelt over 8  0,5 L potten waarvan 2 apart voor geen UV.

  De mijt heb ik bekeken. Met een kruistafel niet bij te houden onder de microscoop.Onder de tafel zit een blauwig LED voor licht.

  Na bestrooien met bakpoeder waren de mijten bijna allemaal immobiel. wel zwaaien maar niet meer verplaatsen. De wandelenden verzamelden poeder en werden trager. Na anderhalf tot twee uur waren de babymijtjes dood. De grote bewogen nog langzaam. Vanochtend was er geen leven meer in het monster dat de hele nachtboven het blauwe licht had gelegen.

  In het monsterpotje echter waar veel mijt in zat en waar ik ook een laagje bakpoeder in had gegooid was nog wel aktief leven van de mijten nadat ik een sample had bekeken. Helaas, dacht ik, het zag er eerst veelbelovend uit. De mijten verzamelen wel poeder aan hun haren en lijken gedesorienteerd te raken.

  Het sample bleef echter liggen boven de blauwe lamp en toen ik 3 uur later keek waren ook de grote mijten bijna roerloos.

  Of het dus komt door het poeder, het licht of combinatie van beiden moet onderzocht. Het blauwe licht doet mij aan UV denken maar is het niet.

   

  Misschien kunnen leden met een microscoop hier voor de gein eens naar kijken. Ik vond het heel opvallend en ga nu testen hoelang ze leven/bewegen met bijv gistocal.

   Met bakpoeder gutload je de vliegen volgens mij. Of mijn kweken mijtvrijer zijn zal blijken in de toekomst.

  Net als UV resultaten want ik kan geen 10 kweken opzetten met verschillende UVdoses en controlegroepen, dat wordt dus trial en error.

  Misschien heeft iemand daar al eens mee geexperimenteerd en zijn daar gegevens van bekend? 

   

  Grtz

  0

  Peter de Jong  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  29 mei 2008 17:35
  misschien heel simpel gedacht, bij mijn microscoop werd het lampje altijd erg warm, zou dit bij jouw microscoop ook niet zo zijn?
  dus de mijt zou dan gewoon door de warmte dood gegaan kunnen zijn.

  even een gedachte

  ben benieuwd naar meer van je bevindingen, hou onsop de hoogte
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  30 mei 2008 02:01

  Bij mij zit er dus een led-je. Die blijft totaal koud. Mijn huiskamer is iets warmer dan buiten, gezien het raam de hele dag open staat voor Schlomo.

  De fruitvliegjes zien er heel dik uit  de controlegroep ook

  De krulvliegen waren uit, ca één cm in een boerenyoghurtbeker, deze heb ik geoogst om te kijken of ze kweken na drie dagen UV. In de beker zaten echter nog  maden dus teruggezet. Inmiddels zit er weer een laagje vliegen in.

  Een sample van de ijskastvloer vertoonde nog leven van mijt, niet zoveel als ik verwacht had.. Deze werden beschermd tegen UV door een glasplaat.

  We laten ze maar weer boven het led-licht vannacht.

  controlegroepen gemaakt met fruitvliegen met alleen een vochtige prop en bakmeel. Een voor met en een voor zonder UV. Kijken of ze blijven leven op bakmeel. Zo zou je ze twee of drie dagen van de mijt af kunnen laten komen misschien. Af en toe schudden.

  Grtz

   

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  30 mei 2008 13:53

  Het preparaat boven het licht vertoonde verder geen beweging meer vanochtend.

  Het eerste monster mijt/bakmeel was ook bijna helemaal dood. Een enkele zieltogende mijt, niet meer lopend maar af en toe in slow-motion bewegend.

  Het ijskastbodemmonster zat nog leven in maar ik zag alleen kleintjes die bobbeltjes oid vertoonden. Bovendien raken hun haren ook vol bakmeel zodat ze me gedesorienteerd lijken.

  Ze lijken het  dus op te geven na twee dagen. Kijken hoe lang ik die fruitvliegen op bakmeel en schudden en vocht in leven houdt.

  Weet iemand wanneer fruitvliegen exact geslachtsrijp zijn? Ik dacht eerder dan krulvliegen.

  Misschien kunnen anderen kijken wat er over het verloop van een aantal dagen gebeurd als je mijt met bakmeel in een bekertje laat staan?

   

   

   

  Grtz

   

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  31 mei 2008 21:49

  Net alles bekeken;

  In beide monsters zijn geen levende mijten terug te vinden, ik heb van beide monsters ca twee vierkante cm afgespeurd.

  Dus het monster met UV zou een dag eerder dood zijn.

  Alle vliegen met  dagelijkse dosis UV leven en hebben dikke buikjes(hopelijk van eitjes). Ook de controlegroepen.

  De vliegjes die nu twee dagen op bakmeel leven en twee keer daags geschud worden lijken ook normaal.Zowel met als zonder UV.

  De krulvliegenkweek met UV geeft nu de derde dag vliegen en loopt terug.

  De ca 300 krulvliegen die ik geent heb zijn vrijwel allemaal mooie dikke vliegen geworden. Geen vliegende gezien. Totaal 1 in de hele kweek vloog weg.

  De volgende krulkweek komt uit terwijl ik daar geen enkele made ooit in gezien heb??? Nu al ca 15 vliegen.

  Veel krulvliegen komen onder het benzinegaas hangen tijdens de UV sessie. Het is me niet opgevallen of ze dat eerder ook deden.

  Ik heb nog zo`n krulkweek staan die ik dood waan.

  Morgenavond wil ik nieuwe fruitvliegenkweken opzetten waaronder twee met de bakmeelfruitvliegjes om te zien of er dan verschil is. De mijt moet na drie dagen dood zijn.Mischien dat ik er een twintigtal ent als controle tov UV.

  Ik zal ook kijken wat krulvliegen in bakmeel doen.

  Het lijkt de mijt dus te doden op een vliegvriendelijke manier.

  Overigens lijkt mijn springstaartenkweek aan te trekken(nooit gelopen), zonder daar voeding bij gedaan te hebben,alleen UV. Ze leken me voller, forser. Dus die moete ik ook in de gaten gaan houden.  

   

  Grtz

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  01 jun 2008 17:40

  Vanmiddag even de vliegjes geschud.

  Alle vliegjes doen het top.

  2e krulkweek inmiddels een vlieg of 50. 1e loopt af met 30. De vliegen lopen ook nu onder het gaas.

  De springstaartjes in de bamibak liepen in redelijke aantallen op de onderkant van de doorzichtige deksel. Was me niet eerder opgevallen, je gaat op steeds meer dingen letten.

  In de krulkweek die ik dood waan zat onderin dikke witte mijt. Bovenin zaten onder het benzinegaas een tigtal hele kleine spinnetjes leek het wel. Echt renners. Zo snel had ik nog geen beestjes in enige kweek gezien.

  Ook mijt dus, hoog op zijn poten (gaf zelfs een "losse"schaduw van het lichaam),

  uvs080601-005.jpg mijt picture by ericjjansen uvs080601-017.jpg mijt picture by ericjjansen

  En wat doe je daar mee...... in het zelfrijzend bakmeel.

  Dit is levend na een uur of anderhalf,

  uvs080530-001.jpg mijt met bakmeel levend picture by ericjjansen uvs080530-005.jpg mijt met bakmeel levend picture by ericjjansen

  Dit is wat je er later van terugvind, dood,

  uvs080601-035.jpg mijt met bakmeel dood picture by ericjjansen uvs080601-034.jpg mijt met bakmeel dood picture by ericjjansen

  uvs080601-029.jpg mijt met bakmeel dood picture by ericjjansen uvs080601-031.jpg mijt met bakmeel dood picture by ericjjansen

  Of nog maar als vlek,

  uvs080601-036.jpg picture by ericjjansen

  Zoals eerder gezien tijdens het gevecht van die grote is dat de haren, die ik aanneem ter orientatie zijn, afbreken en het diertje stuurloos maken tot het als het ware aangetast is. Alle mijten die ik terugvind hebben die bobbeltjes.

  De fruitvliegen overleven het tot nu en zullen mijtvrij zijn verwacht ik.

  Op de nieuwe krulvliegkweekbodem ga ik beginnen met een laagje bakmeel bovenop de gepureerde geweekte hondebrokken met havermout. Misschien houdt dat de mijt tegen in de eerste  fase, het meel zal langzaam vochtig worden zodat de maden erdoorheen kunnen.

  Pot krulvliegen op bakmeel,suiker en een vochtige prop weggezet(2x), kijken of die het ook uithouden. Dan zou ik de krulvliegen voor het enten ook mijtvrij kunnen krijgen zo. Die gaan het aquarium(leeg) in later en moeten toch een dag of 4-5 geslachtsrijp worden voor ze eieren kunnen leggen.

  Heeft iemand al eens appelmoes met warm water en zelfrijzend bakmeel gebruikt als fruitvliegkweekbodem? Zit gist en meel in dus.....

  Grtz

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  02 jun 2008 13:15

  Vanochtend het bakmeel gecheckt en dat was levensloos.

  Weggegooid dus.

  Ik bepoederde mijn vliegjes voor enten altijd met Miner-all. Een mineraalprodukt met 36 % calcium.

  Zoals met het preparaat van bakpoeder, de mijten erop strooien en dan kijken, gaf een raar resultaat.

  De grote met poten lopen gewoon weg!!!! Ook na schudden en roeren in het potje met poeder en mijten leverde op dat na een half uur alle mijten met lange poten op de rand zaten. Onaangetast denk ik .(niet bekeken overigens)

  In het preparaat met miner-all zaten ook kleine mijten met kleine pootjes. Deze verzamelden wel poeder maar bewogen wel nog. Ook kwam ik mijten met gekrulde poten tegen zoals een enkele in het bakmeel.

  Dus maar gistocal halen om dat te checken hoe dat werkt en maar weer ook testgroepen van de andere preparaten opzetten (klinkt goed voor drie sambalpotjes)

  De mijt met lange poten die zowel van het preparaatglaasje als uit het potje wegliep, lijkt kaken te hebben. De vorige mijt met poten had ook meer haren en lijkt een andere snuit te hebben? Hij was ook zo snel dat ik hem moeilijk kon focussen en fotograveren en volgen tegelijk

  uvs080602-003.jpg mijt met miner-all picture by ericjjansen uvs080602-014.jpg mijt met miner-all picture by ericjjansen

   

  Al eerder kwam ik een andere vorm tegen, ook nu.  Gezien de jongkies op de omtrek van gevonden soortgelijk gevormde mijten neem ik aan dat dit vrouwtjes zijn. (weet ik niet zeker, kan ook een heel andere soort zijn dus)

   uvs080602-010.jpg mijt met miner-all picture by ericjjansen

  Die verzamelen wel poeder tijdens het scharrellen, linksonder zit zijn kop,

  uvs080602-007.jpg mijt met miner-all levend picture by ericjjansen

   

  De gekrulde dode mijt in bakmeel,

  uvs080601-011.jpg mijt met bakmeel dood picture by ericjjansen uvs080601-013.jpg mijt met bakmeel dood picture by ericjjansen

   

  De gekrulde dode mijt in Miner-all,

  uvs080602-012.jpg mijt met miner-all dood picture by ericjjansen uvs080602-013.jpg mijt met miner-all dood picture by ericjjansen

   

  Ik hou jullie op de hoogte.

  Trouwens een paar maanden geleden vroegen een paar studenten om hulp omdat ze mijt wilden bestuderen om zo een doeltreffende oplossing te vinden. Ik kan het niet terugvinden maar zou graag met hen in contact komen.

  Weet iemand dat topic terug te vinden????

  Grtz

   

   

   

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  05 jun 2008 03:48

  Hoi,

  Het lab maar uitgebreid met een kruistafel en verschillende glaasjes(oa uitgeslepen) en dekglaasjes.  

  Meteen verliefd geworden op een dubbel bi-oculair van zeiss waar je bij moet staan. Eerst maar bedenken wie ik daar onder ga gooien.

  Test gedaan met vogelantimijt in een lichte verdunning, daar gaan ze wel langzaam aan dood maar na 15 uur bewogen er toch nog enkele in de vloeistof. Bovendien waren bij/vanuit de dode mijten lange lintworm parasieten te zien die me eerder niet opgevallen waren. Moet dus opnieuw. De mijten lijken overigens te ontploffen aan één kant.

  Wel een klein succesje met het UV volgens mij. Al kan het aan meer dingen liggen

  Weliswaar staan de twee potten als controlegroep niet op exact dezelfde temperatuur(1-2 lager dan 24-26 met een piek van 35 direkt boven de UV lamp gemeten). In beide potten zijn, op de zevende dag, maden te zien, de ontwikkeling is zonder echter ver achter met bij die van met UV. De grootste maden zijn half zo groot als die van met UV. Bovendien is in al die 6UV potten de bovenste laag doorwoeld met maden zoals je aan de donkerdere rand in de kweekbodem kan zien.

  Dit zijn de 2 controlepotten(van alle kanten),

  DSC04046_edited.jpg fruitvliegkweek 7 dagen zonder UV picture by ericjjansen DSC04047_edited.jpg fruitvliegkweek 7 dagen zonder UV picture by ericjjansen

  DSC04049_edited.jpg fruitvliegkweek 7 dagen zonder UV picture by ericjjansen DSC04050_edited.jpg fruitvliegkweek 7 dagen zonder UV picture by ericjjansen

  DSC04045_edited.jpg fruitvliegkweek 7 dagen zonder UV picture by ericjjansen DSC04044_edited.jpg fruitvliegkweek 7 dagen zonder UV picture by ericjjansen

   

  Dit zijn de UV potten, een duidelijke kant, maar vol krioelende maden rondom in de toplaag.

  DSC04037_edited.jpg picture by ericjjansen DSC04034_edited.jpg fruitvliegkweek 7 dagen met UV picture by ericjjansen

  DSC04031_edited.jpg fruitvliegkweek 7 dagen met UV picture by ericjjansen DSC04028_edited.jpg fruitvliegkweek 7 dagen met UV picture by ericjjansen

  DSC04027_edited.jpg fruitvliegkweek 7 dagen met UV picture by ericjjansen DSC04020_edited.jpg fruitvliegkweek 7 dagen met UV picture by ericjjansen

  Ook is de kweek die Uv krijgt, droger dan de kweek die 1-2 graden kouder staat. Beide zijn van bemeelde fruities. En in beide leven alle vliegjes op een hele enkele na nog en zijn vlug en nog steeds dik van de eitjes hoop ik.

  Grtz.

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  06 jun 2008 00:59

  Links de kweek zonder UV en de beste kant van de twee potten. In één pot is nog geen echte rand te zien.

  De zes UV potten hebben allemaal zo`n dikke rand maden rondom van ca. 1 cm.

  Zo op het oog loopt deze kweek een dag voor op die zonder. Alle entvliegjes leven nog in beide groepen..

  DSC04083_edited.jpg fruitvliegkweek 8 dagen zonder/met UV picture by ericjjansen

   

  De krulvliegen in bakmeel zijn allemaal overleden vandaag.

  Grtz

  0

  Henry Huizer  Posts:12


  Profiel

  Dordrecht
  --
  06 jun 2008 02:30

  Dus.... toch resultaat met uv? Betere kweekresultaten?

  Tot nu toe dan want het is misschien nog te vroeg om over bewijzen te spreken. Net als bij mijn kweek krekels....

  Ik heb net die verwijzing naar dat andere topic zitten lezen en ook daar kan je lezen dat er veel voor en tegenstanders van UV zijn. Hoewel ik vind dat de verbeterde kweekresultaten toch echt "echt" lijken !

  Bij mij heb ik bij de sprinkhanen en krekels ook nog steeds geen uitval na gebruik van ietwat UV bij de kweekbakken.

  Nu jou test met de vliegen lezend, vind ik het wel erg jammer dat ik naast de bakken met UV niet met bakken met krekels ben doorgegaan zonder UV. Nu heb ik geen vergelijkingsmateriaal zoals jij.

  (Dus moet ik maar NOG meer bakken kopen en er een kweek zonder UV naast gaan doen...)

  Maar na het lezen van die kikkerkweek met UV werd me ineens wel wat duidelijk misschien.

  .We hebben het steeds over UV alsof we over zonlicht praten.

  En zonlicht is immers perfect voor de groei en bloei van bijna alle beestjes, toch?

  Maar het UV wat wij gebruiken is natuurlijk totaal niet te vergelijken met zonlicht.

  Het is qua spectrum eigenlijk totaal uit zijn verband getrokken, het heeft ernstige "dippen" in het spectrum. Is dus totaal niet lineair zoals zonlicht dat min of meer wel is bovendien in totaal verkeerde verhoudingen (als je het met zonlicht vergelijkt).

  Zonlicht heeft altijd nog een signifikant aandeel UV-c in het pakketje. Bij onze UV lampen is daar niets of heel weinig meer van over.

  Juist van deze UV-c is bekend dat het een steriliserende werking heeft en het schadelijkst is voor mens en dier.

  Maar misschien ook wel min of meer nodig om ons van bacterien of andere parasieten te ontdoen? Dat het niet best is is duidelijk maar misschien aan de andere kant ook weer min of meer nodig? 

  Vandaar dat je de mijt er niet mee kan bestrijden (gebrek aan UV-c) maar intussen wel verbeterde kweekresultaten hebt

  Zomaar een gedachtenkronkel..... je blijft ermee bezig he?....

  groeten Henry

   

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  06 jun 2008 10:10

  Hoi,

  De UV fruitvliegenkweek lijkt idd spectaculair sneller te ontwikkelen. Maar zou evt ook aan die 1-2 graden temp verschil kunnen liggen. Beide compartimenten staan met elkaar in verbinding door een gat van 44 mm, het verschil kan dus niet zo groot zijn.

  De kerekels die normaal na een paar dagen doodgaan staan nu al een week naast Schlomo en krijgen dus s`ochtends zon en de rest van de dag daglicht. Sinds zaterdag jl.  T-rex krekelvoer,cruesli en beaphar vitaminewortel als voeding en nog steeds geen uitval.

  En wat mij meer opviel, de oude krekels die geen UV kregen gutloaden zich wel, maar bleven dooreten tot ze een achterlijf hadden dat bol stond van het voedsel (denk ik), ze krijgen daarna verlammingverschijnselen van hun grote achterpoten en gaan dan na enkele dagen dood. Deze krekels die direkt het daglicht ingegaan zijn zien er veel normaler uit na een week. `s Ochtends in de zon kruipen ze onder het eierdopje maar zijn toch ook in de zon actief. Ze lijken me ook actiever en sneller iha.

  Grtz

   

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  07 jun 2008 10:36

   
  Mijn krekels in zo`n vierkant bakje heb ik nu een week zonder uitval in het licht naast Schlomo staan. Vanmiddag viel op dat rond 1-2 uur ze allemaal onder het eierdopje zaten terwijl `s ochtends in de zon ze wel bovenop zaten. Misschien heeft dat met het pieken van UV cyclus te maken. Wel heel vreemd dat ze niet dood zijn gegaan, wat ik normaal meemaak zonder UV of door de warmte van de zon nu.
   
  De UV fruitvliegenkweek lijkt voor te blijven lopen op die zonder. Er zitten veel meer grotere maden in. Het graafniveau is nu gelijk in beide groepen. 
  De UV kweken zijn nu natter ipv droger doordat de maden massaal gaan klimmen. Ook zijn er al poppen te zien,in de UV meer dan in de controlegroep waar er ook 2 te zien waren in 1 pot.
  De ent vliegjes leven nog maar er zijn nu enkele dode vliegjes, al meen ik dat ook die dode opgegeten worden. Ik zag diverse sets vleugels + gestreept achterlijfpantser. Vreemd
   
  En heel maf; in de krul kweek van drie dagen oud zat een vlieg. Mischien morgen meer, ik heb nog geen made gezien.

  Grtz

  0

  Aneurism  Posts:421


  Profiel


  --
  09 jun 2008 16:28
  Basicly wat je doet met UV is het steriliseren van de omgeving van Mijt, correct?
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  09 jun 2008 18:48

  Nee, voor sterilisatie heb je UVC nodig en veel. Mijn lamp geeft 30% A en 8% B, geen C.

  Ik ben wel van plan te gaan experimenteren met UVC. Kijken aan welke dosis de mijt bezwijkt, dan zou ik wekelijks de kast misschien een periode kunnen ontsmetten zonder vliegjes erin. En nog wat experimentjes meer als ik toch eenmaal een UVC lamp heb.

  Insekten zien alleen UVA, weideplankton krijgt ook UVB vandaar mijn experiment met UV. Tot nu lijken de vliegjes met UV licht een dag voor te lopen op die zonder. Er is drie keer zoveel verpopping tot nu.

  De mijt eruit krijgen is deels gelukt. Helaas komt in sommige potten toch mijt op.

  Ook de voedingsbodem met bakmeel ipv havermout geeft maden.In de meeste kweken met UV zijn na drie dagen miniminimaden te zien. Ook in de krulkweken.

  Gisteravond een drama want er waren zo`n 400 maden ontsnapt. Gezellig twee uurtjes zitten soppen

  Ze dringen net zo lang tot ze met zijn allen zoveel kracht hebben dat ze langs de spons kunnen. Hele kluiten tussen spons en glas. Het vreemde is dat als ik de pot in het (tl)  licht zet alle maden terugkruipen naar beneden terug de pot in?????

  Deze kweek is 10 dagen vanaf opzetten, 1 uur UV en 30 minuten gewoon licht (tijdens checken) per dag, verder in het donker,

  DSC04119_edited.jpg

  DSC04120_edited.jpg

  DSC04123_edited.jpg

  Er is dus meer aan de hand met licht.

   

  De mijt komt hier en daar toch op maar mijn kast is besmet geweest met mijt vanaf het begin en de houtwol kan ook een bron zijn.

  Nieuwe kweken moeten dus volgens een strenger protocol opgezet worden. Ook ga ik het houtwol nuken in de magnetron. En de afsluiting moet dus beter want er zitten zo onwijs veel dikke maden in, overal nu ook nog kleintjes en de vliegjes leven ook nog voor het grootste deel dus ik verwacht ook dat de kweek lang doorloopt.

  Het is dus momenteel afwachten wanneer de eerste UVkweek gaat uitkomen en wanneer die zonder. En kijken hoe de mijt zich ontwikkeld bij de vliegjes die 5 dagen op bakmeel hebben geleefd.

  Er zitten inmiddels overal thermometers en de gem temp is 24 onderin en 27 bovenin de onderkast. Als het UV licht brandt dan stijgt de temp boven de lamp naar 35 en in de onderkast bovenin tot 29 graden. De ondertemp is dan 26.

  De bovenkast is qua temp gelijk of zelfs iets warmer dan de onderkast ipv kouder zoals ik dacht. De kweken hierin zouden dus eigenlijk sneller moeten gaan.

  Grtz

   

   

  0

  Henry Huizer  Posts:12


  Profiel

  Dordrecht
  --
  10 jun 2008 01:47

  Om mijt met UV-c te kunnen bestijden moeten we dus wel een lamp hebben die dit ook uitstraald.

  Nu doen ze dit over het algemeen maar erg weinig ( want fabikanten willen natuurlijk helemaal geen UV-c  in hun lampen mbt de schadelijkheid van straling voor normale belichting van reptielen) maar de lamp die nog enigszinds voor UV-c zorgt is de R-Zilla desert series T5 LP (maar die ken ik dan weer niet) en de Zoo-Med Reptisun 10.0 .

  Eigenlijk moeten we verder kijken. Bij aquarialiefhebbers is de bestreiding van alg met behulp van UV-c al langere tijd bekend. Misschien kunnen we daar iets mee doen? Het filterwater wordt door UV-c belicht om algvormen te doden... misschien kunnen we iets met zo'n lamp? Het staat allemaal nog maar in de kinderschoenen op ons gebied maar op andere gebieden zijn ze al veeeeeel verder: http://www.hoyi.com.tw/en/pd.htm om maar een voorbeeld te noemen.....

  De levensmiddelen industrie, verpakkingen industrie, noem ze maar op, gaan met grof-UV-C-geweld, tekeer als het om desinfectie gaat.

  Ik denk dat het een kwestie van doseren wordt omdat we natuurlijk geen andere levensvormen willen doden dan alleen de mijt...

  Zoals ik al eerder schreef denk ik dat we fout zitten op het gebied van "geen UV-c te willen aanbieden". Ik denk dat het een belangrijke "ontsmettings-factor" heeft.

  In natuurlijk zonlicht zit dit stukje spectrum nu eenmaal ook.... Misschien wel niet voor niets... 

  Misschien krom gedacht maar dat denk ik nu eenmaal. Dat het gedeelte UV-c in onze natuurlijke straling van de zon inmiddels te hoog is geworden zodat het nu als "ongezond" wordt beschouwd heeft een andere oorzaak: onnatuurlijke filtering van de "ozonlagen in de atmosfeer". Maar dit doet niets af aan het feit dat het niet ongewild is in de juiste doses......

   

   

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  10 jun 2008 10:37

  Ik zat idd al te denken aan aquarium UVC. Gezien die UVC bakterieenbuster die pas uit is.  UVC zal ook werken tegen ontsnapte maden hoop ik want ik zat vanavond alweer op mijn knieen met een lapje.

  Gisteravond alle kweken op een rij voor de tl gezet. De kluiten in het licht. Na een 10-15 minuten zitten de meeste maden aan de achterkant van de pot in de schaduwkant. De meeste kluiten zijn dan opgelost en terug de pot in gelopen. Maden houden dus niet echt van licht.

  Dit is met de kast net open,

  DSC04174.jpg Met UV, licht net aan, dag 11 picture by ericjjansen

  Alle bekers op een rij, je ziet dat de kluiten leeglopen,

  DSC04202.jpg met/met/met/met/zonder/met/zonder/met UV dag 11 picture by ericjjansen

  De voorzijde na een kwartier TL licht,

  DSC04205_edited.jpg met/met//met/zonder/met UV dag 11 picture by ericjjansen

  DSC04200_edited.jpg met/met/zonder/met/zonder UV dag 11 picture by ericjjansen

  De achterzijde na een kwartier,

  DSC04211_edited.jpg met/zonder/met/zonder UV dag 11 picture by ericjjansen

  De controlegroepen staan dus één graad warmer gemiddeld(27) en krijgen alleen tijdens controle licht (0,5 uur), de coconafzetting is nog niet op een kwart van die van de UV groepen.(24-26 met een piek van 29 ca 3 uur, door het gat stijgt ook de temp bovenin bij de niet UV groep)

  Het verschil met UV is te groot om aan voorbij te gaan. De temperatuurcurves zijn ongeveer hetzelfde.

  Er is in twee potten wel mijt ontwikking. De overigen lijken mee te vallen. De potten zonder UV hebben beide dikke witte mijt.

  Overigens komt die volgens mij uit gekochte fruitvliegen, een gaasje zat helemaal vol bovenop. Ook had ik een gekochte kweek met vliegende kleine vliegjes, die heb ik vernietigd.

  Qua afzetting hebben de UV kweken het commercieële doosje achter zich gelaten. Deze is twee dagen ouder(aanschaf) dan de UV kweken (opzet), en dan denk ik dat het ook nog èèn à twee dagen onderweg was naar de handelaar(misschien wel langer). Deze begint wel aarzelend vliegen te geven.

  De UV kweken zijn ook mooi droog, dwz de maden zijn dik en droog. In de commercieële bakjes is het een kleffe boel. 

  In alle kweken leven nog een groot aantal vliegen.

  De kweekbodem blijft mooi vochtig maar toch vast, het loopt niet als je de beker omdraait. Het recept van het filmpje met heel weinig extra appelmoes. Top.

  Grtz

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  10 jun 2008 16:49

  Vandaag een drama.....

  Helaas is mijn ijskastlampje aangebleven gister(niet de UV). Resultaat na 15 uur ; 46 graden in de onderkast aan het plafond gemeten. RLV 40%.  De plakthermometers gaan maar tot 34.

  Alles in de onderkast is dood behalve de krulvliegmaden(2 kweken) en de mijt. Alle fruitvliegmaden waren uit de bodems omhoog gekropen en vormden zo een dicht gordijn aan de "schaduwkant". De warmte is ze teveel geworden,na afkoelen bleef alles bewegingsloos. De maden zijn niet verslijmd. Wel dood. Duizenden

  De bovenkast zonder licht die normaal dus een graadje warmer is kon ik niet meten. Echter alles (4 kweken) behalve de entvliegen van 28/5 is hierin blijven leven??????? Alle maden en ook de entvliegen van 3/6 leven nog. Ook hier waren alle fruitvliegmaden uit de bodems gekropen. (zo`n 300 ook nog ontsnapt, zochten gelukkig een hoek op) Na afkoeling zochten alle maden langzaam de voedingsbodem weer op en verdwenen van het glas.

  Opvallend dat de maden op de bodem van bakmeel/appelmoes zich niet lijken te ontwikkelen. Ook zijn alle maden van de controlegroepen, die dus nog leven, half zo groot en dik als de maden die UV kregen (en dood zijn). Je kon nu wel mooi zien hoe groot alles was.

  Persoonlijk denk ik dat de temperatuur in de bovenkast toch iets lager heeft moeten zijn zodat deze groep heeft overleefd.

  Er gaat dus een pot (met de minste poppen) dagelijks een uurtje in het UV. Misschien splits ik wel, ik kan makkelijk drie porties uit een pot halen nu ik alle maden gezien heb en maak ik overal een paar potten van.

  Kijken of een groep versneld. Deze hebben zich tot nu langzaam ontwikkeld.

  Je moet wat

  En even allemaal nieuwe soorten voedseldieren halen dus......

  Grtz

   

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  11 jun 2008 09:45

  In drie UV fruitkweken uit de onderkast zat toch nog leven `s avonds toen ik nieuwe kweken op ging zetten. Die wacht ik dus af, ik geloof niet dat alles overleefd heeft, dat zal wel gaan stinken..

  UVC gedurende drie uur in een lege kweekkast doodt de mijten die rondlopen overigens niet. 

  grtz

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  12 jun 2008 02:26

  Vandaag rare resultaten,

  De gisteren geente vliegjes, ontmijt met 4x gistocal, waren voor 85% dood. De bodem heeft twee uur op het terrarium staan gisten.Vorige kweek ruim een halve dag. Dus maar wat bijge-ent.

  De beide controlegroepen die geen UV kregen en achtergebleven waren in groei heb ik gescheiden en de langzaamste, bijna zonder poppen, UV gegeven. Deze bekers hadden de warmte doorstaan alleen de entvliegen niet. Het verpoppen trok snel bij met UV en in de langzaamste beker zaten vanavond twee vliegjes??? In de donkere kweek nog niets, alleen poppen en maden. Beide kweken zijn van 28/5. Morgen kijken of er meer zijn of dat deze twee vliegjes survivors waren.

  In de kweek van 3/6, van 25 fruitvliegjes die 5 dagen op bakmeel hebben geleefd, zaten poppen??? Een twintigtal cocons, 8 dagen na opzetten?? Ook leven hierin nog een paar entvliegjes. Ondanks de dag van 45 graden is hier ook weinig mijt te bekennen. In andere overlevende bekers is de mijt door de warmte wel iets toegenomen.

  De maden in de bakmeel/appelmoesbodem ontwikkelen zich nu toch. Ook hierin hebben sommige entvliegen overleefd.

  Er staan dus weer een zooi vliegjes op bakmeel en water, de komende dagen voor ze geent worden. Af en toe schudden.

  Het UVC is een projekt geworden. De bedoeling is uiteindelijk dat de lucht via geconcentreerd UVC licht uitgeblazen wordt en hopelijk sterieler is en mijtvrijer is.Misschien verminderd de mijt als er een constante luchtverversingsstroom is door de hele kast.Door de reflector te openen kan je UVC in de kast laten schijnen zodat het ook daar vernietigend werk kan doen af en toe. 

  Het nadeel van de UV lampen is dat ze veel warmte afgeven, een goed luchtverversingssysteem moet er dus in anders is de temperatuur niet te sturen. Knutselen maar weer.

  Een ander leuk experiment dat in me opkwam; Wat als ik een kweek die uitkomt in het UVC zet, wordt de mijt dan net als de vliegjes onvruchtbaar? De eerste vliegjes worden geent, de rest in een UVC overdosis mogelijk tegen mijt. De verdere vliegjes worden gevoerd en mogen dus onvruchtbaar zijn. Beter zelfs, voor als ze ontsnappen in huis, die krengen leven nl ook nog eens lang.

  Dus momenteel is het vliegenkweken er nog niet simpeler op geworden

  Grtz

   

  0

  Henry Huizer  Posts:12


  Profiel

  Dordrecht
  --
  12 jun 2008 02:55
  ajajajaj!!!

  Wat vertel je me nou !? Het hele project naar de maan !
  Jepigdepemig man, das echt jammer!

  Maareuh even wat anders, ik kweek geen vliegen, maarueh heb je zoveel last van mijt dat je dat steeds moet bestrijden? Of is het zo dat als je het eenmaal gehad hebt het niet meer kwijt raakt? Ik bedoel : hoe kan het nou zijn met een vochtigheidsgraad van 40% dat je zoveel last van mijt hebt?
  In de krekelkweek heb ik alleen last (voor zover ik gemerkt heb) als de vochtigheidsgraad te hoog wordt. En dan nog, als ik er eens last van heb gaat de boel in de soda en ben ik er weer vanaf...

  Ook las ik ergens dat zout een mooi middel is om het te bestrijden?

  En is mijt eigenlijk "airborn" dan? als je het wilt bestrijden met UV-c bestraalde lucht? Als dat zo is denk ik dat je idd een groot deel kan wegnemen door extern de lucht te bestralen en terug te blazen. dat zou dan een mooi systeem zijn!

  Je laatste opmerking over de overdosis UV-C voor zowel mijt als vliegjes lijkt me wel werken voor vliegjes die je toch gaat opvoeren. Maar bij mijn kweken gaat dat niet ik wil wel degelijk vruchtbaar nageslacht overhouden.

  Overigens nog steeds geen uitval, zowel bij veld- en huiskrekels en sprinkhanen ! das echt wel bijzonder bij mij !
  Ik belicht nu nog steeds een uur of 2 a 3 (centraal) in de sprinkhanenbak UV bij....

  Dat maden niet van licht houden is idd eigenlijk logisch... net als bij wormen (daar weet ik dan ook weer eea van...) Raar vergelijk misschien maar het lijkt natuurlijk iig....

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  12 jun 2008 11:43

  Niet alles is naar de maan, gelukkig.

  Top dat je kweken goed gaan nu met UV, ik heb ondanks de tegenslag toch ook die ervaring inmiddels.

  De RV is normaal zo`n 60-70% door de warmte was het 40%.

  Van de twee donkere kweken racet de slechtste dus nu mét UV de betere die donker bleef voorbij binnen twee dagen? Ook donkere kweken met een andere voedingsbodem en vliegen die 5 dagen op meel gezeten hebben leven en krijgen nu UV.

  Ook zijn er twee UV kweken blijven leven, die zijn bijna geheel verpopt nu, al blijven er kleine maden komen lijkt het. Maar niet alles in die twee potten heeft overleefd volgens mij dus ik weet niet hoe dat verder loopt.

  Door de  temperatuurspiek kan ik niets meer over de ontwikkeling tov elkaar zeggen helaas. De UV kweken leken voller en twee dagen voor te lopen toen de boel instortte.

  De meeste mijt bestrijding is gericht op overlopen, mijt is er altijd en overal en is airborne. En dus waarschijnlijk alleen in te dammen denk ik. Daar komt bij dat mijn meeste mijt toch wel uit commercieele kweken komt. En het probleem blijft enigzins ondanks hygiene, als je de kast opent en iets pakt heb je later vaak jeuk in je gezicht....overgevlogen mijt.

  Zout werkt idd tegen overlopen, dan drogen ze uit doordat het zout vocht opneemt. Alleen wordt het zout ook nat en een plak die je af en toe moet vervangen. Al heb ik ze van zoutkorrels zien aflopen, ik weet dus niet hoelang ze op zout moeten lopen.

  Alles in bakken water helpt ook maar wordt een natte zooi met pakken en terugzetten van bekers. En ik heb ze uit de water/gif oplossing weg zien lopen onder de microscoop, ik weet dus niet of ze wel verdrinken.

  Antimijtmiddel in je kweekbodem doodt ook de mijt maar er zijn geen gegevens hoe slecht dit gif is voor de kikkers die de vliegjes eten die als made in het gif geleefd hebben. Misschien is een tweede of derde generatie gifvrij en veilig.

  Een ventilator in je kast helpt, ze houden niet van wind lees ik overal. Bij mij gaan ze dan in de meest luwe hoeken zitten. Maar zijn toch overal terug te vinden.

  Ik nevel de kast zelf twee keer per week met een antimijt oplossing, en laat dit gif aandrogen. Toch blijf je mijt zien kruipen.

  Kast reinigen met bleek of azijn helpt maar een dag later lopen ze er weer.

  Zaak is dus ze binnen de kweek te houden of daar uit.Maar ook met bestaande technieken hou je mijt in je kweek, vooral in zomermaanden als het warmer is.

  Met gistocal bepoederen en zeven werkt grotendeels.

  Voedingsbodems worden soms eerst gekookt om de mijt dood te krijgen.

  Bakmeel lijkt te werken, ook bij hoge temperaturen is er weinig mijt in de kweek gekomen. Bovendien kost bakmeel 40 cent, en is diervriendelijker voor de vliegjes dan gistocal dat 6 euro kost. maar daar kan ik nu na het instorten weinig zinnigs nog over zeggen.

  De nieuwe gekke mijten ziekte is misschien een oplossing, die bakterie moet je in je kast zien te krijgen. Alleen als alle mijt dood is blijft de bakterie dan? Moet je die steeds herintroduceren of komt die met de entvliegen mee?

  UVC drie uur in een lege kast laat de kast frisser(anders) ruiken, maar er was nog wandelende mijt te zien.

  Ik gebruik drie centimeter dik fijn foam als sponsdop omdat ik dat makkelijker vind dan elastiekjes met keukenpapier. Maar misschien komen ze niet door papier en wel door spons?

   

  Het blijft vooralsnog dus nog een gevecht tegen een steeds terugkerende rover.

  Grtz

   

  0

  Henry Huizer  Posts:12


  Profiel

  Dordrecht
  --
  13 jun 2008 00:38

  Goh, nu heb ik een beetje een idee hoe moeilijk het wel niet is om mijtloos vliegjes te kweken. Dat wist ik echt niet ! Bij de krekels heb ik ook wel eens een mijt-attack gehad maar was daar relatief snel weer vanaf na een paar keer dode kweek erachter gekomen dat een sopje niet helpt, alles super-overdreven met soda gereinigd en dat was het wel...klop-klop... Nou is de krekelkweek ook een relatief droge kweek maar dat heb ik ook moeten leren want dat stond niet in de boekjes ! hoe droger hoe beter.

  Maar is soda ook misschien geen oplossing ipv zout? misschien dat dat niet klontert en vies wordt? Je zou eens kunnen testen met mijt en soda onder de micro.... Ik zou dat ook kunnen doen maar heb wel soda maar dan weer geen mijt tot mijn beschikking. Dat van die soda, daar kwam mijn moeder mee toen ze hoorde dat sopjes niet hielpen tegen het ongedierte.... "gewoon lekker soppen met soda dan zijn ze wel weg hoor"

  En zo geschiede en was nog waar ook !

  Gelukkig dat je niet alles kwijt ben, hoewel ik niet helemaal begrijp hoe de cyclus van fruitfliegjes verloop, moet ik me eens in verdiepen. Het is tenslotte het meest gebruikte proefdier ! Maarja mijn beesten eten nu eenmaal een maatje groter..

  Owja en die mijt-vretende-bacterie zal niet verdwijnen als de mijt "op is" .Als je het mij vraagt zal die bacterie nog moeilijker uit te roeien zijn dan de mijt.En kan weer een probleem op zich gaan vormen. Want als ze mijt als diner zien, waarom dan andere levende wezens dan niet?

   

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  13 jun 2008 10:32

  Gaan we proberen soda

  De slechtste donkere kweek is dus in het UVgezet en is de rest voorbijgegaan. Eergisteren 2 vliegjes, gisteren zo`n 15. Na verwijderen van de vliegjes zaten er later weer nieuwe in. De donkere kweek begint ook al zaten daar zo`n 4 vliegjes in en kwamen er niet direkt nieuwe na verwijderen.

  Ook de andere drie UV kweken die overleefd hebben beginnen vliegjes te geven.In grotere aantallen dan de donkere die even oud is.

  Opvallend is dat de vliegjes op bakmeel/appelmoes van 3/6 nog leven, de maden nog klein zijn en dat daar totaal geen mijt ontwikkeling te zien is tot nu. Misschien toch iets gist toevoegen als voedsel. Ook de kweek met vliegjes die 5 dagen op bakmeel zaten loopt heel erg goed en is mijtvrij op het oog.

  Er staan nu twee bekers met vliegjes op bakmeel te wachten tot ze over vier dagen geent worden.

   

  Grtz

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  14 jun 2008 10:08

  Gisteren gaven alle kweken van 28/5 vliegen,

  De UV kweken het meest, ondanks de doden door de warmte. ca 100 om 150 vliegjes.

  De eerst slechte donkere die nu UV krijgt ca 30 vliegjes. Deze pot heeft een dicht gordijn van poppen en maden op het glas die een plek zoeken.(extra houtwol eringedaan)

  De goede donkere die donker blijft ca 50 vliegjes.

  De commercieele kweek die veel te warm is geweest gaf ca 20 vliegjes.

  De kweek van 3/6 van 20 entvliegjes(5 dagen op bakmeel) op een normale bodem zit echt vol met maden waar er al velen van verpopt zijn.

  De UV kweken geven dus toch de meeste vliegjes af ondanks dat ik ze al dood verklaard had.

  Alle potten zijn neutraal van geur.

  De mijt zit in de commercieele kweken, die zitten er vol mee. In de te warm geweeste eigen UV potten  wel ook duidelijk aanwezig. In een enkele andere eigen kweek minimaal of niet tot nu.

   

  Grtz

   

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  16 jun 2008 02:56

  De kweken van 28/5 gaven gisteren allemaal ca 50 vliegjes. De UV potten die te warm waren geweest ruiken iets zuur, ik denk dat de rotting van de dode maden toch heeft toegeslagen. Er zitten overigens behalve vliegen ook nog steeds maden in.

  De kweken die direkt overleefd hadden lopen als volgt (ik gebruik 0,5 literbekers );

  De donkere controlegroep die nog steeds geen licht krijgt is natter en lijkt toch minder maden te hebben, ook hierin zitten, behalve vliegen, nog onverpopte maden.

  DSC04367.jpg picture by ericjjansen

  De slechte controlegroep die in het UV licht gezet is zit rondom boordevol poppen, ze zijn al aan het nieuwe houtwol begonnen, hier nog veel maden ook,zelfs de bodem zit nog vol leven, en natuurlijk vliegen,

  DSC04370.jpg picture by ericjjansen

  Beide potten zijn hetzelfde opgezet, hebben dezelfde temperatuurspiek gehad, alleen de onderste (die de achtergebleven pot was) krijgt sinds 5 dagen UV????

   

  De pot van de entgroep van maar 20 vliegjes die 5 dagen op bakmeel geleefd hebben is flink verpopt en..... gisteren 10 vliegen!!!

  De kweek is opgezet 3/6 dus precies 12 dagen oud!! Da`s nog geen 2 weken?

  Bovendien zitten er behalve al veel poppen nog veel maden in,

  DSC04380.jpg picture by ericjjansen

   

  Grtz

   

  0

  Henry Huizer  Posts:2


  Profiel

  Dordrecht
  --
  18 jun 2008 03:29
  Het wordt wat onduidelijk, mede door de foto's: Op de 2e foto staat op de beker "geen uv" maar op het papier eronder" met uv"...
  Op de derde foto staat weer "met uv" , hoewel het aantal poppen duidelijk minder is dan op foto 2.
  Kan je wat uitleggen met conclusies die je tot nu toe aantreft?
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  18 jun 2008 09:04

  Dit zijn de drie overlevende bekers van de warmtecrash.

  De eerste 28/6 is donker gebleven. De volgende twee zijn in het UV gezet elke dag twee uur. De UV kweken zijn droger.

  Alle drie de bekers geven veel vliegen.De eerste beker(de donkere) geeft momenteel het meeste vliegen (500 per dag)maar de andere volgen. Deze andere twee waren  slechter ontwikkeld of veel later opgestart

  De tweede beker zit het volst qua poppen denk ik. Echt abnormaal veel afzetting, ook op het glas een korst van een halve cm dik rondom. Daar heb ik extra houtwol in gedaan om ze plek te geven.. Deze geeft ca 350 vliegen per dag.

  De derde is twee weken oud en geeft al ca 250 vliegen per dag momenteel.

  De commercieele kweken zijn op en geven nog maar heel weinig vliegjes, net als de twee potten die ik al dood waande.

  De mijt is er niet geheel uit helaas. En paar hebben toch mijt.

  Conclusies heb ik nog niet omdat alles ingestort was. Bakmeel lijkt toch de mijt erg aan te tasten na een proefje met veel mijt in weinig bakmeel. Ze klimmen ook niet meer. Ik ga eens een eetlepel bakmeel strooien in lopende kweken waar mijt in zit om te kijken of ze verminderen.

  Vreemd is dat de vliegjes ontmijt met gistocal voor de tweede keer bijna allemaal dood zijn in de nieuwe kweken(2x erin gedaan)??? Na een week. De andere bakmeelvliegjes leefden eerder tot de warmtecrash of zelfs langer??

  Grtz

   

  0

  Henry Huizer  Posts:2


  Profiel

  Dordrecht
  --
  19 jun 2008 01:21

  Daaruit blijkt dus dat gistocal niet alleen dodelijk is voor de mijt maar ook voor de vliegjes.
  Maar misschien gebruik je een veel te hoge dosis? Ik kreeg al eerder het idee dat je de mijt er in korte tijd uit wilt hebben maar misschien is het veel verstandiger om ze langzaam te verdelgen.
  Dus een dosis te gebruiken waardoor ze - laten we zeggen- na een week of zo pas het loodje leggen.
  Misschien is die dosis dan niet dodelijk voor vliegjes maar wel voor mijt

  Helaas heb ik de sprinkhanen nu opgevoerd voordat ze konden gaan leggen. Ik zat ff met een voedseltekort. De dieren gaan nu allemaal zo hard dat ik het niet kan bijhouden met eigen kweek..maar ja ze moeten wel eten!
  De baardagamen eten nu gemakkelijk een bakje krekels weg per voeding (het zijn er 4 en worden groter !) De kammies lusten inmiddels ook al wel wat, als ik denk dat ik een aardig potje voederdieren heb om te voeren ...1X knipperen met de ogen...zijn ze al weg ! Het mannetje alleen al eet die pot zo leeg !

   

  Nu blijkt dat de hagedissen ook eieren hebben gelegd!!! Dat worden straks dus NOG meer dieren

  Dus gaan we nu ook serieus sprinkhanen kweken en wasmotten....

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  19 jun 2008 08:12

  Hoe sneller ze eruit zijn hoe beter.

  Maar eigenlijk probeer ik ze eruit te krijgen in een besmette kast. Moeilijk zoniet onmogelijk. Een overdosis gistocal? Eigenlijk geen idee of dat kan. Het viel me gewoon op dat de andere vliegjes langer leefden, nog geen idee waar dat aan ligt.

  Gisteren in de UV kweek van 3/6 een eetlepel bakmeel gegooid. Deze kweek loopt goed en geeft net zoveel vliegen als de donkere van een week eerder. Ca 400-500 per dag. Er was ook in ene een mijtexplosie in deze pot eergister.... een dikke rand onder de spons. Die terugkwam de volgende dag nadat ik ze geoogst had om te bekijken.

  DSC04503-1.jpg picture by ericjjansen

  Nadat ik de bakmeel erin had gegooid en dit verdeeld/geschud zijn ze de verdere dag niet meer omhoog gekropen langs het plastic. De rand langs de spons blijft op het oog mijtvrij. De vliegjes hebben geen hinder hiervan lijkt het.

  DSC04507-1-1.jpg picture by ericjjansen

  Het was al eerder opgevallen dat mijt een soort immobiel wordt van bakmeel en ik geloof dat dat hier ook opgaat. We houden het in de gaten. 

  Ik heb iets grotere sponsen gestanst voor de 0,5 L bekers en het lijkt dat deze strak genoeg zitten zodat de maden er niet tussen kruipen. Hopelijk de mijten ook niet. Ik heb een vuilniszak vol geslagen zodat de spons weggegooid kan als de kweek afloopt. Kosten 4 euro voor het afvalschuim.

  De kweekkast staat op het punt aangepast te worden. Ik heb een UVC reflectorbuis gemaakt voor de continu afzuiging en drie 1,5 watt nachtlampjes voor een soort (dag)lichtcyclus. Ze geven helaas groen licht. Hopen dat de vliegjes dat begrijpen (dat ze het groene licht krijgen) en flink gaan leggen. Daarnaast een paar uur UVB per dag. De luchtinlaten zijn afsluitbare/inregelbare rvs roosters met rvs vliegengaas uit de botenhandel zodat ik de luchtstroom kan sturen en daarmee de temperatuur.

  Grtz 

   

   

   

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  21 jun 2008 16:17

  De mijt in die pot van 3/6 blijft weg lijkt het, al drie dagen. De kweek geeft dagelijks momenteel een 400-500 vliegjes, de poppen en vliegjes hebben dus geen last van het bakmeel.

  Na het toevoegen van die eetlepel bakmeel zijn de mijten niet meer bovenin gezien terwijl er eerder een rand mijt zat die na uitschrapen de volgende dag terug was.

  Probeer het zelf eens met een kweek die uitpuilt van de mijt.

  Ik behandel voorlopig alle kweken waar veel mijt in verschijnt met bakmeel.

  Grtz 

   

  0

  Remy schram  Posts:802


  Profiel

  Roermond

  Dn Lid


  --
  22 jun 2008 23:39
  hoi Eric,

  dit is toch een heel interessant project iets waar velen wat aan hebben wanneer er een oplossing gevonden gaat worden.

  Alleen je vliegen hebben geen dag/nacht nodig om eitjes te leggen staan bij mij altijd in duister.
  Ik ben eens met je mee gaan denken, wat misschien interessant kan zijn is wanneer je een UVC lamp voor de vijver haalt deze vervolgens in een of andere buis kunt plaatsen waar ook een glas met ent vliegen in staat. Vervolgens deze eens nader te bekijken hoeveel straling een vlieg kan hebben en wat een mijt werkelijk kan verdragen. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat de mijten bv na 10 sec dood gaan en de vliegen pas na 30 sec. Dan kun je heel snel je entvliegen mijt vrij maken.

  Een steriele kast zou theoretisch ook mogelijk moeten zijn, wanneer je glasvezel kabels door je kast legt deze het uvc licht verplaatsen naar alle plekken, potten vliegen afschermen/inpakken. (glas is niet uvc doorlatend)

  grt Remy
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  23 jun 2008 01:17

  Hoi Remy,

  Dat zou een mogelijkheid zijn misschien. Alleen vliegjes worden onvruchtbaar van teveel UVC. De mijt bleef leven na drie uur normale UVC in de kast, al rook het schoner. Dus die moeten een echte OD krijgen. De vliegen in het donker doen het ook goed maar die met licht ontwikkelden sneller leek het tot de temperatuur roet in de potjes strooide. De UVkweek van 3/6 met antimijtbakpoeder blijft relatief schoon, de mijt is nog steeds niet terug omhoog na 4 dagen. Deze kweek geeft momenteel de meeste vliegen en lijkt langer te lopen dan de donkere die ook veel vliegen gaf.

  De kweken met gistocal gereinigde vliegjes (en extra bijge-ent een dag later ivm sterfte de eerste dag)zijn totaal ingestort, vliegjes al eeuwen dood en gigantisch veel mijt en geen maden tot nu. (Deze krijgen morgen een schepje bakmeel om te kijken wat de mijt doet.) De vliegjes gereinigd met bakpoeder leven echter nog steeds op een tegelijk aangemaakte voedingsbodem, alleen een dag later ge-ent. En weinig mijt. 

  Maar echte vergelijken kan ik pas gaan maken als de kast goed draait zoals ik bedacht heb (voorlopig),

  Ik heb een UVC van de aquariumshop gehaald 9 W. Deze komt in een aluminium buis van 70 mm. De buis loopt van 2 cm boven de bodem tot boven waar de slakkenhuisafzuiging op de ijskast komt met een nylonfilter gedrenkt in mijtgif. Deze 12 v vent zal 24 uur draaien. Ik hoop dat de lampwarmte voldoende afgezogen wordt. In de buis plaats ik voor en achter de lamp rvs theezeefjes (4 totaal) om mijt op te laten botsen zodat ze langer een OD krijgen. Daarom is ook de zuigrichting omhoog zodat ze terug in het licht vallen. Ook is de buis op 2 plaatsen open te maken zodat er direkte straling in de kast is evt. Het vsa zit buiten de kast.

  De UVB lamp komt over een timer. Ook het vsa van deze zit buiten de kast.

  3 kleine nachtlampjes TL 1,5 W  moeten voor een soort dag/nacht ritme zorgen met een eigen timer. Deze geven geen warmte en een groen schijnsel. Ik hoop dat ze iets UV uitstralen voor de insekten om wat te zien.

  De verwarmingsmat in de deur loopt over een thermostaat. Hopelijk geeft de alubuis niet teveel warmte af. Bovendien zit in de onderkast nog een kleine 12 v vent ingebouwd voor extra luchtcirculatie.

  De luchtaanvoer komt via drie rvs scheepsluchtroostertjes (1 grote boven en 2 kleine onder), relatief goedkoop en al fruitvliegdicht met gaas, bovendien afsluitbaar/inregelbaar. Deze afsluitbare roosters zitten in de kast en buiten komt rvs benzinegaas.

  Het zit bijna in elkaar, ik post binnenkort wel een foto. Het lijkt zo ingewikkelder dan het is. 

  Grtz   

  0

  Martijn van Beek  Posts:594


  Profiel

  Nijmegen

  Dn Lid


  --
  23 jun 2008 11:36
  HOi Eric,

  Ik lees je verslag (het is bijna een dagboek!) met interesse. Misschien dat je er een artikel over kunt schrijven voor het DN Magazine? Nog even over de UV: de plastic bekertjes laten volgens mij geen UV door, enkel licht. Ik sluit me er dan ook bij aan dat het vnl. licht is dat de kweek van fruitvliegen bevordert. Ik vermoed dat het invloed heeft op de stofwisseling. Ergens is van jou of Drikus de opmerking dat de voedseldieren wel goed vreten maar traag worden en daarna het loodje leggen. Als de stofwisseling te traag verloopt dan kan dit idd het gevolg zijn. Momenteel kweken mijn fruitvliegen erg traag: ik ga ze eens aan wat meer licht blootstellen!

  Laat je mij weten of je er een artikel aan wilt wijden?

  Groeten,
  Martijn van Beek
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  24 jun 2008 00:27

  Lijkt me leuk een artikeltje Martijn,al zal dat nog even duren. Ik ben een heel nieuwe opzet aan het maken dus resultaten laten even op zich wachten.

  Maar de opzet was idd om gezondere voedseldieren(kweken) te krijgen en als het even kan mijtvrij.  En ook in de zomermaanden als het blijkbaar moeilijker gaat en er soms niets te krijgen is (behalve weideplankton), dat moet een oorzaak hebben.

  Ik heb de bekers idd nog niet getest op UV. De transparante vierkante bakjes laten wel UV door en sinds ik de krekels en sprinkhanen in de zon (`s ochtends, rest v/d dag schaduw) heb staan blijven ze leven en zijn ze razendsnel. En ze worden niet dik omdat ze maar dooreten omdat ze de voeding nu kunnen verwerken lijkt me. De krekels zoeken en masse het zonnetje op bovenop de eierdop, dat had ik nooit verwacht. De sprinkhanen ook trouwens.

  Grtz

   

  0

  Henry Huizer  Posts:12


  Profiel

  Dordrecht
  --
  24 jun 2008 01:51

  Dat weideplankton minder of geen last van mijt hebben is volgens mij nog steeds de dosering UV-C die de dieren in het wild wel gewoon van de zon krijgen en in kweekbakken niet.

  De natuurlijke desinfecterende werking / parasietenbestrijding van de zon.....

  Bij mij krijgen de kweekdieren dus ook UV dwars door de bakken van plastic heen. Dat zijn dus de gewone "curver" bakken Toch kan ik de resultaten met duidelijk verschil zien. Niet alle bakken krijgen evenveel UV. De sprinkhanen krijgen UV en de krekels staan ernaast .Deze krijgen geen "eigen"UV meer. Ik ben er dus van overtuigd dat UV door de meeste plastics heen gaat....

  Dat de krekels naar de lamp toetrekken is volgens mij niet zozeer vanwege het licht maar wel vanwege de meeste warmte.
  Als de warmtemat draait, zijn alle krekels weggekropen en zitten ze niet zozeer in het zonnetje. Als de mat niet draait gaan ze idd allemaal zo dicht mogelijk bij de lamp zitten. Aangezien ze de meeste straling wat uit een gewone lamp komt toch niet kunnen zien zullen ze van teveel licht geen last hebben. Pas met wat UV kunnen ze wat zien. Maar over het algemeen zijn krekels "wegkruipers" en zullen van nature ergens weggekropen zitten. Kan je ook goed zien als ze eten krijgen: dat slepen ze het liefst in hun holletje.

  De sprinkhanen doen dat net weer niet, dit zijn echte zonaanbidders en gaan indien mogelijk in de volle zon zitten. Das erg makkelijk als er eens 1 ontsnapt: zet maar een flinke lamp aan en dan komt hij er vanzelf naartoe...
  Raar is wel dat als er 2 lampen in de bak sprinkhanen hangt, 1 uv en 1 gewoon, ze niet echt een keuze maken tussen lamp 1 of 2 . Wat ik wel had verwacht. Maar misschien is de UV wel te fel en schijnt het zoiezo overal in de bak....

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  26 jun 2008 09:46

  Een mogelijke mijtoplossing moet toch in de richting van bakmeel gezocht denk ik. De besmette kweek besprenkeld met poeder blijft "mijtvrij", de mijten komen niet meer omhoog langs de beker.

  De kweek met voedingsbodem van alleen bakmeel met appelmoes (wordt deeg) die afgedekt was met èèn laagje keukenpapier/elastiekje gaf tot mijn verbazing vliegjes.

  Deze kweek is een maand oud en gaf zeer slechte madenontwikkeling.Die bleven klein en waren nauwelijks te vinden de laatste weken. Ook heb ik geen poppen kunnen ontdekken. Een vliegje van de entgroep leeft nog en plots waren daar een aantal kleine fruitvliegjes, half zo groot als de entdieren?? En niet vliegend dus het kan geen besmetting van vliegende zijn. Belangrijk is dat er totaal geen mijt is ontstaan in deze kweek die naar mijn idee allang geinfecteerd had moeten zijn.

  Een basis voor nieuwe experimenten dus

  Bakmeel/appelmoes/bakkersgist is misschien een optie of 1/4 bakmeel-3/4 havermout in het recept van het filmpje.

   

  Grtz

  0

  Remy schram  Posts:802


  Profiel

  Roermond

  Dn Lid


  --
  26 jun 2008 11:33
  dat zou zeer zeker interessant kunnen zijn, bakmeel is dus een mogelijkheid.

  grt Remy
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  27 jun 2008 00:30

  Mijn eerste bodem met bakmeel was om te kijken wat er gebeurde. Puur luiigheid, zelfrijzend bakmeel en appelmoes, geen water.  Achterliggende gedachte dat het bakmeel misschien gist bevatte die de appelmoes omzet. Het was gewoon deeg, de appelmoes niet terug te vinden. De kweek liep niet dacht ik. Gisteren heb ik helaas een bakje te hard op het keukenpapier gezet met als gevolg een scheurtje. Alle vliegjes(20) zijn ontsnapt, toen ik er nieuw papier op deed kwamen er twee normale fruitvliegjes(grote) uit het houtwol??? Misschien waren de andere grote dan ook wel kweek ipv ent. Morgen maar kijken of er nog meer uitkomt.

  Dit is de enige pot die in een kast met echt veel mijt helder blijft, ondanks de slechte afdichting. Dat keukenpapier(tork) lijkt me nl geen mijt tegenhouden.

  Dus moet de voedingsbodem verrijkt met bv bakkersgist voor betere kweekresultaten. Dat is mijn eerste optie, misschien ook iets meer appelmoes  en minder bakmeel. We gaan gewoon een beetje kliederen.

  Wie weet waar het toe leidt?

  Grtz 

  0

  henze munneke  Posts:528


  Profiel

  Winschoten

  Dn Lid


  --
  27 jun 2008 09:08
  is het nog te vroeg voor een tussen tijdse conclusie/ samen vatting?
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  27 jun 2008 09:22

  Ja veel te vroeg.

  Een eetlepel zelfrijzend bakmeel op een heftig geinfecteerde kweek stopt de mijt, lijkt voorlopig de enige zekerheid. Ik kweek in plastic halve liter bierglazen.

  Grtz

   

  0

  Sander Bauer  Posts:732


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  16 dec 2010 17:51
  Ik heb zelf ook geregeld flinke last van mijt, en heb deze methode met zelfrijzend bakmeel uitgeprobeerd. Het lijkt erop dat het inderdaad de mijt stopt in een besmette kweek. Maar helaas komen bij mij die rotbeesten toch al snel weer terug. Ik weet niet in hoeverre je bent doorgegaan met je tests, maar als je nog meer trucs weet zou je deze dan even kunnen melden?
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  16 dec 2010 21:07

  Nog meer truuks?

  Ik dacht dat dit al een aardige was, hij werkt namelijk prima, zowel met ontmijten van vliegen als met ontmijten van geinfesteerde kweken.
  Tot nu toe ben ik zelf nooit andere werkende milieuvriendelijke bestrijdingen tegengekomen en ontdekte ik dit toen ik net met de hobby begon.

  Maar mijt zit overal, altijd, en kan dus altijd een plaag worden.
  Daar doe je verder niets aan.
  Je moet gewoon elke entportie fruitvliegen goed schoonmaken door ze in de bakmeel te zetten en te zeven.
  Wil je nog verder gaan dan kan je de fruitvliegen ook een tijdje op bakmeel zetten.
  Op bakmeel alleen overleven ze ca 6 dagen. De mijt steekt na een paar dagen al de moord. 
  Je moet de vliegen dus wat eerder op hun kweek/voedingbodem zetten dan na zes dagen.

  Grtz

  0

  Rogier Dikkes  Posts:77


  Profiel

  Amsterdam
  --
  21 dec 2010 10:05
  Maar wat doe je met die bakmeel (moet het zelfrijzend zijn?) Je gooit gewoon een eetlepel in de pot wanneer de kweek loopt of al tijdens het opzetten?
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  21 dec 2010 12:50

  Ik heb het uitgevonden met zelfrijzend bakmeel.
  Of je gewoon bakmeel kan gebruiken zou je moeten testen.

  Vliegen kun je ontmijten door ze in de bakmeel te gooien, te schudden, dan de bakmeel uitzeven en de vliegen enten.
  Een door mijt geinvesteerde kun je behandelen  door er een lepel zelfrijzend bakmeel over uit te strooien.
  Gebruikte bakmeel kan je in principe hergebruiken, ik gooi het weg.
  Het is iig goedkoper dan bv Gistocal en werkt beter.
  Meer uitleg staat in dit topic, even alles doorlezen.

  Grtz

  0

  Sander Bauer  Posts:732


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  21 dec 2010 13:56
  Ik haalde ze voorafgaand aan het enten ook even door het bakmeel heen inderdaad. Maar ik ga de vliegjes hier nu wat langer in laten spelen, wellicht dat ik de mijt dan wat beter in hun ontwikkeling kan beperken.
  In ieder geval bedankt voor de extra info :}
  0

  Sander Bauer  Posts:732


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  30 dec 2010 11:31

  Hey Eric,

  Nu ik de fruitvliegen wat langer op het bakmeel laat ronddartelen heb ik geen mijt meer gezien Het lijkt er dus op dat ik eindelijk van die kriebelbeesten af ben.

  Superbedankt voor de tip en ik ga dit topic zeker aanraden aan eenieder die hetzelfde probleem ondervind.

  Hulde!!!

  0

  Nick van der Giesen  Posts:15


  Profiel

  Westmaas

  Dn Lid


  --
  02 jan 2011 10:24
  ik vroeg mij af, is dit ook mogelijk met graankevertjes en bonenkevertjes? Hier komt bij mij namelijk ook nogal wat mijt op af.

  grtz,

  Nick
  0

  Raymond ***  Posts:2297


  Profiel

  niet actief

  Dn Lid


  --
  02 jan 2011 13:04
  Dat is vreemd, ik heb totaal geen last van mijt bij mijn bonen- en graankevers. Je zal het moeten uitproberen, maar ik denk dat het wel zal werken. Maar misschien is het ook verstandig om de bonen- en graankeverkweken ver van je vliegenkweken te zetten. Dat doe ik tenminste.
  0

  Peter Splinter  Posts:132


  Profiel

  Tuitjenhorn

  Dn Lid


  --
  02 jan 2011 14:39
  In vliegenkweken zit altijd wel wat mijt, de andere kweken kun je inderdaad het beste zo ver mogelijk er vandaan houden....
  0

  Nick van der Giesen  Posts:15


  Profiel

  Westmaas

  Dn Lid


  --
  02 jan 2011 18:52
  op het moment heb ik geen fruitvliegenkweek lopen. vroeger wel, maar ze hebben zich dus toch weten te behouden door zich aan andere beestjes vast te klampen o.i.d.? ook heb ik nog een vraag wat betreft ventilatie. is het zo dat als ik een stevige ventilator over de kweken laat gaan dat ik dan minder last heb van mijten?

  grtz,

  Nick G
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  03 jan 2011 20:54
  Ja dat klopt Nick.
  Het hoeft niet eens hard te blazen, mijt houdt niet van tocht en zal minder overlopen van kweek naar kweek.

  Dat staat overigens los van ontwikkeling van mijt in de kweken.
  Daarvoor zul je toch ent-dieren moeten ontmijten om dat tegen te gaan.

  Grtz
  0

  ingel baaijens  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  21 sep 2011 19:58
  helpt toevallig ook gewoon wat losse bakmeel is je kweekbakjes strooien?
  die al besmet zijn eh bedoel ik
  0

  Joland Bos  Posts:1307


  Profiel


  --
  21 sep 2011 21:33
  dan kan je beter nieuwe opzetten;
  vliegen eruit halen, in een goede laag bakpoeder zetten, veel schudden, even in de koelkast laten staan, zeven, nog een keer zeven en je hebt schone vliegen om een nieuwe kweek mee op te zetten.
  Sinds Eric dit heeft uitgevonden heb ik het toegepast en is mijn mijtbesmetting met 95% afgenomen.
  0

  ingel baaijens  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  22 sep 2011 20:33
  maar u doet dat dan iedere x opnieuw wanneer je een nieuwe kweek opzet?
  0

  Joland Bos  Posts:1307


  Profiel


  --
  22 sep 2011 21:21
  Ja tuurlijk, anders komen er steeds nieuwe mijten in. Het belangrijkste is om telkens met schone vliegen te beginnen, zo houd je alles nagenoeg mijtvrij en krijg je goede opbrengsten.
  0

  ingel baaijens  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  22 sep 2011 21:39
  aha ik snap het ,

  ik ga ermee aan de slag
  0

  Peter de Jong  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  24 sep 2011 16:56
  iemand een idee hoe ik de mijt uit de kast krijg waar de potten in staan, behalve goed schoonmaken want met alle plankje en kiertjes is dit haast niet te doen.
  Oh ja de kast staat in de kikkerkamer, dus uitgassen werkt niet al te makkelijk.
  0

  Patrick Stam  Posts:456


  Profiel

  Hoorn

  Dn Lid


  --
  24 sep 2011 20:59

  Peter, ik heb even geknipt en geplakt uit een eerder topic, zo doe ik het.

  Toch blijft de kleine vlieg altijd wat problemen geven. Biokill, is echt geweldig, wel behoedzaam mee werken!

   

   

  Hallo allemaal,

  Als ik om wat voor reden dan ook problemen krijg bij het kweken dan is het altijd als eerst bij de kleine vlieg. deze lijkt ook wel gevoeliger met Mijt Maar dat is bij mij dan
  Ik heb nu eindelijk mijn kweken weer mijt vrij... voor zover dat kan natuurlijk.
  Ik werd er niet goed van, 1 keer in de zoveel tijd last van mijt
  Ik heb er veel werk van gemaakt om het nu redelijk onder controle te hebben.
  Ik heb een aparte koelkast met glazen deur ( zo'n Pepsi cola ding)

  Ik heb heel veel profiel er in gemaakt zodat ik nog heel veel glazen platen erin kan schuiven en honderden potten kwijt zou kunnen

  Ik ga ook bekijken of mijn bladluize kweek het er goed in doet. Dan kan ik dat daar ook mooi in zetten, als ik weer bonenkevers heb gaan ze er ook bij. het voordeel van zo'n gesloten kast is, dat je niets ruikt. maar als de deur opengaat dan weet je wel wat er in staat hoor, ondanks de afzuiging ruikt het wel naar het gistings proces, vliegen eruit en snel de deur weer dicht

  De motor heb ik eronderuit gesloopt en daar heb ik nu mijn motor van mijn waterpomp in gebouwd, dan heeft die ook gelijk een plekje :-) de glazen platen waar de potjes op staan en de wanden en deur spuit ik 1 keer per maand in met biokill.

  Elke mijt die het dan in zijn hoofd haald om van de ene naar de andere pot wil wandelen moet dat met de dood bekopen

  Als ik vliegen pak voor een nieuwe kweek doe ik ze drie maal met zelfrijzendbakmeel bepoederen en elke wordt dit gezeefd tussen door natuurlijk

  In de koelkast heb ik 2 ventilators zitten ( computer vinnetjes) en ik heb een afzuiging gemaakt van boven uit de koelkast met een pijp door het plattedak heen.

  Ook is het erg belangrijk om oude potten optijd weg te gooien en niet aldoor hiermee doorkweken door er weer wat water of banaan bij te gooien ofzo. constant vernieuwen is belangrijk

  Ik moet alleen nog wat maken met een verwarming ( lampje ofzo) met een theromstaat voor de winter zodat het een beetje op een knappe temperatuur blijft allemaal.

  Het heeft wel wat energie en geld gekost, en er werdt door de mede huisgenoten wat gefronst toen er gaten in het dak gemaakt werden maar het is de moeite waard geweest.Groet Pet

   

   
   
   
  Marja Pronk
  MarjaPronk


   
  0

  Peter de Jong  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  25 sep 2011 15:20
  Waar koop je de biokill, gewoon in het tuincentrum oid?

  Bedankt
  wordt echt gek van de mijt en dan zitten ze gewoon in de kast en niet op de voedseldierenkweken...
  0

  Patrick Stam  Posts:456


  Profiel

  Hoorn

  Dn Lid


  --
  25 sep 2011 21:57
  www.biokill.be :-)
  0

  Michael Kloek  Posts:311


  Profiel

  Zaandam

  Dn Lid


  --
  28 sep 2011 19:48
  Pas wel op met Biokill alles wat er mee in aanraking komt gaat dood.
  Dus nooit een potje of dergelijken in de bakken zetten of hergebruiken.
  Weet wel niet zeker wat het doet na goed schoonmaken,maar voorkomen is beter.
  0

  Peter de Jong  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  28 sep 2011 21:03
  wat doet het met kikkers en insekten in dezelfde ruimte, is het heel vluchtig?

  denk aan erwtenluis, fruitvliegen en sprinkhanen
  0

  ingel baaijens  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  28 sep 2011 21:06
  ik heb trouwens nog alsemkruid bestelt,
  die geur schijnen ze ook niet te kunnen verdragen
  0

  Rob Huigsloot  Posts:150


  Profiel

  Leiderdorp

  Dn Lid


  --
  09 okt 2011 23:41

  Alsemkruid werkt niet. Ik heb al m'n kweken op zout staan, potjes waar mijt in zat heb ik weggegooid. Ben zo al jaaaaren mijt-vrij. Schoon werken is de truuk.

  0

  ingel baaijens  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  14 okt 2011 21:11
  okej,
  dan ga ik daar mee aan de slag
  0

  ingel baaijens  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  24 okt 2011 21:00
  mijn voedingsbodum word poederachtig dit is niet goed wat is hiervan de oorzaak?te weinig vocht of te warm staan?
  0

  Raymond ***  Posts:2297


  Profiel

  niet actief

  Dn Lid


  --
  24 okt 2011 21:09
  Is het toevallig schimmel? Zo ja, voeg dan een beetje azijn toe.
  0

  ingel baaijens  Posts:1874


  Profiel

  Arnemuiden

  Dn Lid


  --
  25 okt 2011 20:33
  maak de hoeveelheid azijn dus niet uit?
  het zou idd schimmel kunnen zijn
  0

  Raymond ***  Posts:2297


  Profiel

  niet actief

  Dn Lid


  --
  25 okt 2011 20:36
  Een klein scheutje per kweek is voldoende heb ik gemerkt.
  0

  Arnold de Gans  Posts:54


  Profiel

  Baarn

  Dn Lid


  --
  09 nov 2017 17:12
  Een hoop foto's in dit super informatieve topic .. die vast het hele verhaal enorm zouden verduidelijken zijn niet meer te zien omdat de host een verandering heeft doorgevoerd ...
  Wellicht te veel om te vragen .. maar zouden die foto's opnieuw toegevoegd kunnen worden ?
  0

  tijl liekens  Posts:1138


  Profiel

  Heist-op-den-Berg

  Dn Lid


  --
  09 apr 2019 21:15

  Geweldig topic! Ik ben sinds enkele maanden terug overgeschakeld op het recept dat Marius Boer in het DN-magazine van 30 juni 2018 neerschreef. Net zoals iedereen heb ik ook altijd veel last van mijt (en geur!) in de vliegenpotten gehad. Nu ik het recept van Marius gebruik, hebben de kweken vrijwel geen last meer van mijt (of geur)! Ik zet de vers ge-ente potten ook in een onderschotel met hierin een laag van +2cm zelfrijzendbakmeel. In het meel zie je altijd wel enkele mijten dood liggen op het einde van een kweek,.Dus ben ik er niet 100% vanaf, maar wel zo goed als of ik heb er geen hinder meer van!

  Ik heb wel het recept ook aangepast naar 100ml natuurazijn ipv 50ml. De potten met meer azijn in de voedingsbodem bleven veel langer gespaard van mijt, dus hou ik het bij 100ml.

   

  100% mijtvrij zal volgens mij nooit lukken... Nogmaals bedankt voor dat simpele en zeer goede recept Marius!

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top