VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 04 jun 2008 22:34 door Peter de Jong
Verschillende type bodems
2 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Peter de JongPosts:4029


Profiel

Vlaardingen

Dn Lid


--
04 jun 2008 21:53

  Regelmatig worden er door nieuwe mensen op het forum vragen gesteld over het soort bodem dat er te gebruiken is in een kikkerbak.

  Natuurlijk hangt de soort bodem die je kiest geheel af van de soortbak die je hebt en je smaak. Ook ervaring weegt vaak mee als je al meerdere jaren bezig bent met deze hobby.

  In dit topic wil ik proberen uit te leggen wat de verschillende mogelijkheden zijn en wat hier dan de voor en nadelen van zijn. Daarnaast zijn aanvullingen van mede leden van dit forum welkom via een replay of pm.

  Ik zal de verschillende voorbeelden uitleggen door gebruik te maken van een schematische tekening van een simpele kikkerbak. (afb 1)

   

  Afb 1. is een simpel terrarium dat bij elke leverancier tekoop is of zelf makkelijk inelkaar te zetten is. De rechterkant is de voorkant van de bak, met rechts onder de horizontale ventilatiestrook. Links boven is de andere ventialtiestrook zichtbaar (die zit achterin de bak).

  0

  Peter de Jong  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  04 jun 2008 22:21

   

  Een veel toegepaste methode is de bodem vullen met grond (afb 2.). Deze grond kan bestaan uit zand, potgrond, cocopeat of elke andere grond die er te vinden is en vocht absobeerd.

  Afb. 2.: het bruine is de grond.

  Voordelen van deze methode:

  • Goedkoop, een zak aarde kan je al voor een paar euro kopen bij het tuincentrum of de bouwmarkt.
  • Makkelijk, zonder technisch inzicht kan iedereen deze methode toepassen.
  • Planten kunnen er makkelijk ingezet worden en zullen er in de meeste gevallen makkelijk in groeien (meeste bromelia's en orchideeen niet ivm wegrotten)

  Nadelen van deze methode:

  • Vaak wordt de bodem een vochtige brei, soort blubber. Dit gebeurd vaak bij teveel sproeien of een slechte afvoer van water (door afvoer of door weinig afhevelen).
  • Door bovenstaande reden gaat de bodem ook vaak rotten en kan er een onaangename geur uit de bak omhoog komen, deze wordt vaak heel duidelijk als men in de bodem gaat werken door een plant te vervangen oid. De geur is te vergelijken met die van een modderige sloot.
  • Ongedierte kan zich in deze bodem snel nestelen en voortplanten, en is daardoor weer erg lastig weg te krijgen.
  • Bromelia's en orchideeen kunnen vaak niet in deze bodem gezet worden omdat deze planten snel weg zullen rotten door de hoge vochtigheid, dit geldt ook voor veel andere planten.

  aanvullingen zijn welkom.

   

   

  0

  Peter de Jong  Posts:4029


  Profiel

  Vlaardingen

  Dn Lid


  --
  04 jun 2008 22:34

  De volgende bodem die regelmatig gebruikt wordt in veel terraria voor kikkers is de bodem die opgebouwd is met hydrokorrels.

  De bodem bestaat uit een laag van ong. 5 cm hydrokorrels (afb 3.), deze laag kan schuin oplopen naar achteren. Boven op deze laag hydrokorrels wordt antiworteldoek (foto 1.) of bevloeiingsdoek (of ondertaptijt, foto 2.) gelegd. Dit doek voorkomt dat substraat tussen de hydrokorrels spoelt en hier alle drainage verstopt.

  Foto 1.Foto 2.

  Bovenop het doek kan turf of varenwortel gelegd worden zodat het doek niet meer zichtbaar is. Bijde substraten moeten netjes in plakken gezaagd zijn.

  Voor het turf kunt u bv langs het tuincentrum om turfbroden te kopen en deze dan thuis in plakken van ongeveer 2 cm dik te zagen. Van varenwortel zijn deze plakken vaak al tekoop bij de verschillende leveranciers en op beurzen.

  Tussen de plakken turf of varenwortel zal altijd ruimte zitten omdat deze plakken nooit mooi aansluiten. Deze ruimtes kunt u mooi opvullen met bv kleine stukjes turf, varenwortel of mos.

  Voordelen:

  • Deze bodem voert het water mooi af, hierdoor wordt het substraat niet te nat en ontstaat er geen modder in de bak.
  • Relatief goedkoop (met varenwortel iets duurder)
  • Makkelijk zelf aan te brengen zonder dat je technisch inzicht nodig hebt of erg handig hoeft te zijn.

  Nadelen:

  • Het water onder het doek moet zo nu en dan afgeheveld worden anders gaat het stinken, dit kan ook doormiddel van een afvoer in de bak te maken.
  • Planten zijn lastig in de bodem te verwerken op een makkelijke manier. Het is wel mogelijk om van te voren plantgaten te maken door een bloempot in de bodem te verwerken.

  Aanvullende informatie is altijd welkom.

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top