!!!!Geannuleerd!!!!

Het bestuur van DN heeft naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen die vandaag door de overheid bekend zijn gemaakt, besloten om het symposium aanstaande zaterdag en de kikkerdag op 4 april te annuleren.

Hoewel de maatregelen vooralsnog gelden tot en met 31 maart, vinden wij het hoe dan ook niet verantwoord om in deze omstandigheden de DN Kikkerdag op 4 april door te laten gaan.

Wij hopen op uw begrip en zullen een nieuwe datum voor het symposium communiceren zodra hier zicht op is. Wat betreft de DN kikkerdag zien we u graag op de volgende editie op zondag 4 oktober 2020.

VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 20 dec 2014 03:27 door joeri b
Ombouw aquarium naar kikkerbak
222 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 3123 > >>
Auteur Berichten

Christophe De NevePosts:769


Profiel

Denderleeuw

Dn Lid


--
27 jul 2008 00:54

  Hallo,mijn naam is Christophe De Neve en hier op het forum heb ik al wat vragen en reacties gezet onder de naam Chrichri.

  Vorig jaar in oktober was ik toevallig op een site uitgekomen waar het ging over pijlgifkikkers houden.Ik werd direct getroffen door hun aantrekkingskracht en ging op het net op zoek naar meer.Ik ontdekte dat er redelijk veel sites op het internet te vinden zijn en kwam natuurlijk ook hier op het forum terecht.

  Ik was al een acht jaar bezig met Malawicichliden en wou eens iets anders.Dus een paar boeken gekocht,info op het net gezocht,vragen gesteld op het DN-forum en mensen bezocht en gemaild die met de hobby bezig waren.

  Drie jaar geleden had ik een nieuw aquarium van 260x60x60 gekocht die speciaal op maat gemaakt was voor op een dressoirkast in de woonkamer.Ook had ik toen in het aquarium een rotsachterwand van Pangea geplaatst.Mijn idee was om deze bak om te vormen tot kikkerbak.Natuurlijk is een aquarium niet meteen de geschikte leefomgeving voor gifkikkers.Vroeger werden deze gebruikt omdat men toen nog niet de knowhow van nu heeft.Er wordt wel van sommige aquariums de voorruit verwijderd en vervangen door de schuifruiten.Aangezien dit met mijn grote bak niet zo evident was zocht ik toch om hem zo te kunnen laten in de originele staat.Natuurlijk kom je dan wel snel voor het probleem dat je in de bak moet werken langs de bovenkant wat minder praktisch is en ook het probleem van ventilatie(stroken) vooraan in de bak.Het bovenaan werken in de bak zou ik er wel bijnemen.Het ventilatieprobleem zou ik op een andere manier proberen op te lossen.Over deze problemen heb ik met genoeg ervaren mensen gepraat om tot de conclusie te komen dat het perfect mogelijk was alleen zou ik wel moeten experimenteren.Het is ook mijn bedoeling om het niet te snel te doen.Eerst nu de bak in orde maken en de kikkers maar volgend voorjaar erin.Zo heb ik nog tijd om het één en het ander te veranderen en experimenteren zonder stress voor de kikkers.Ook kan in de volgende winterperiode zien wat de temperaturen doen(aangezien in de woonkamer de verwarming niet de hele dag op maximum blijft draaien) en kan ik dan als het nodig is ook nog ingrijpen.

  Mijn vissen zijn vorige maand bij een vriend verhuisd en ik heb de bak proper gemaakt.Een paar dagen geleden ben ik met de ombouw begonnen.Morgen zal ik nog wat meer uitleg verschaffen en dit aan de hand van wat foto's.

  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  27 jul 2008 22:29
  Eerste foto's.De bak is leeggemaakt behalve de achterwand die is blijven zitten.De zijwanden zijn er voorlopig uitgehaald omdat ik ze opnieuw moet plaatsen.Langs de linkerzijde moet er een Boneco luchtbevochtiger komen.Ik ga geen sproei-installatie nemen maar wel de luchtbevochtiger een paar keer laten werken per een dag(wel experimenteren hoeveel,hoelang) en dan s'avonds nog eens zelf handmatig gericht sproeien.Daar moeten we dan wel nog een evenwicht in vinden.Bovenaan in het plexi dat de bak moet afsluiten ga ik wel een paar gaatjes boren moest ik later toch nog opteren voor een sproei-installatie.

  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  27 jul 2008 22:56

  Met purschuim spleten gedicht zodat er geen water in de zijkanten kan lopen.Ik was eerst van plan om het gedeelte water met aquariumverwarming te verwarmen.In de kikkerwinkel kreeg ik echter de raad om beter een warmtekabel en die met een thermostaat te gebruiken.Als het water teveel zou zijn gezakt is er de mogelijkheid dat de aquaverwarming zou kunnen kapotspringen met het naar gevolg van water en elektriciteit(geen goede vrienden).Ik was echter niet vertrouwd met warmtekabels en die in het water te leggen.Gelukkig kreeg ik hier op het forum goede raad van iemand met ervaring.Warmtekabel geeft geen probleem in water, alleen best niet op het glas leggen(kan barsten).Ik moest toch voor mijn landgedeeltes die hoger komen te liggen op maat gezaagde pvc-buizen gebruiken dus heb ik hier groefjes ingemaakt zodat de warmtekabel hierdoor kan worden getrokken.De warmtekabel is 17 meter lang dus dat was best gezellig.Ik heb in ieder geval er een aquaverwarming bijgelegd moest de warmtekabel niet volstaan.

  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  27 jul 2008 23:06

  Volgende fase.Een soort plastic rooster op de twee landgedeeltes gelegd.Daaronder alles afgemaakt met een reep rooster en daarrond een fijn horregaas zodat er geen kikkers of eventuele kikkerlarven onder de landgedeeltes kunnen komen.

  In het midden liggen er al een paar rotsen waar de waterval moet in uitkomen.  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  27 jul 2008 23:16
  Nog foto's van de landgedeeltes.


  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  27 jul 2008 23:23
  Antiworteldoek op de roosters aangebracht en in het gedeelte van de waterval grind in de silicone gedrukt.  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  27 jul 2008 23:41
  Lianen in stukken gezaagd(was redelijk hardmoet ik zeggen) en in de bak geplaatst om al een idee te krijgen waar ik naartoe wil.Ik moet zeggen dat ik eerst een ander idee in mijn hoofd had zitten maar eens je het echte werk begint valt dit helemaal anders uit.Het resultaat tot nu toe bevalt me wel.Volgende keer turf en grind aan de bak toevoegen.Sorry voor de minder goede foto's maar zolang de verlichting niet in orde zal zijn zullen de foto's nog niet optimaal zijn.  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  28 jul 2008 00:59
  Dat ziet er imposant uit. Lekker lang bakkie. De purschuim is maar 96% waterdicht,het kan wel heel langzaam vol lopen soms. Ik neem aan dat dat geen probleem geeft? Grtz
  0

  jeffrie gieze  Posts:281


  Profiel

  delft

  Dn Lid


  --
  28 jul 2008 18:55
  Wow je schiet al lekker op zeg, slim gedaan ook met die warmte kabel en met al het gaas,ik blijf het toch ook een prachtige rotswand vinden echt een zeer mooie basis om mee te gaan werken,ik kijk erg uit naar de vorderingen.Goodluck.
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  29 jul 2008 00:03

  Eric,dat van het purschuim wist ik niet.Ik heb het dik gespoten dus hoop ik dat het het water tegenhoudt.Het water komt wel niet hoog en de rechterwand is geen probleem.De linkerwand zou misschien wel een probleem kunnen geven want daar staat mijn Boneco.Gelukkig heb ik hem wat hoger moeten zetten(op piepshuim) omdat anders de pvc-bocht niet op de gewenste hoogte kwam om in bak te geraken.Het is in ieder geval iets dat ik in het oog ga houden als er water in komt.

  Jeffrie,ik had gisteren een reactie op je topic van je wand geplaatst maar kreeg foutmeldingen.Vandaag ging het wel.Ik ben al een paar dagen bezig en tot nu toe geen grote problemen tegengekomen.Wel hier en daar iets moet veranderen dat ik niet verwacht had maar voor de rest.Nu beginnen met turf en grind.Dat zie ik ook nog zitten.Het hoofdstuk elektriciteit(ventilatoren en verlichting) dat zal iets anders worden.Ik ben niet zo technisch onderlegd(ik ben meer het creatieve type)maar we zullen wel zien.

  Nog drie foto's van de Boneco,de uitlaat ervan(gaas erover zodat er geen kikkers in kunnen)en gecamoufleerd met houtstronk zodat de uitlaat niet meer te zien is.
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  29 jul 2008 10:05
  Meestal beperkt zich dat lekken tot een volgelopen buitenste laagje mits hij overal goed plakt(dus niet op een stoflaag,vet) zodat er geen water langs loopt. Kun je er geen laagje kunsthars overheen smeren? Je bent nu pas halverwege en kan er nog bij, als het later problemen geeft ben je verder van huis. Grtz
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  30 jul 2008 00:26

  Eric,eigenlijk is de pur dubbel gespoten.Daarmee wil ik zeggen dat er een laag zit op de voorkant(zoals je op de foto's ziet) maar ook een laag langs de andere kant van de wand.Misschien zal dat wel volstaan.Ik zal er in ieder geval op letten als ik er water in laat lopen.Desnoods als er zich problemen beginnen voor te doen zit ik nog in een fase dat het water er weer uitkan om dan nog eventueel aanpassingen te doen.Zo een grote hoeveelheid water is het nu ook weer niet.

  Vandaag niet veel aan de bak gedaan.Een beetje met de filters en de uitgangen voor de waterval bezig geweest.Van één van de filters een aansluitklep afgebroken dus mag ik morgen naar de aquariumwinkel om een nieuw stuk.Ik gebruik mijn twee Eheim buitenfilters die elk onder een eiland het water wegzuigen en alletwee in het middenstuk van de bak uitmonden als waterval.Ook heb ik vandaag mijn osmoseapparaat aangesloten en al eens uitgeprobeerd.Het duurt wel een tijdje eer je wat osmosewater bij elkaar gesprokkeld hebt.Gelukkig loopt het afvalwater er ook niet te snel uit.Als je vroeger voor de Malawicichliden om de week een waterverversing deed van 160 liter dan valt het afvalwater voor de osmose nog goed mee.Je kunt het dan ook nog voor iets anders gebruiken.Vandaag waren een paar planten in de tuin daar heel tevreden mee.

  Ik moet mijn turfblokken nog in het water leggen.Zou ik dit ook in osmosewater doen of kan dit in het gewone leidingwater(kalk)?Zwellen die nog veel op of blijft dit beperkt?

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  30 jul 2008 00:51
  Turfblokken zwellen een procent of 40 in de hoogte(laagjes) en een procent of 15 in de lengte(vezel) op. Ik denk dat het niet veel uitmaakt, Osmose of kraanwater. Met sproeien maakt het uit. En tegen de tijd dat de kikkers erin gaan is dat water al 5 keer ververst Maar ik wel mijn blokken ook in osmose. En niet om te drammen maar mocht je problemen met water krijgen dan zit het dus overal in en is alles nat. Behalve even het water eruit hecht daar dan even niets op tot alles droog is. Het stilstaande water erin zou kunnen gaan rotten. Mijn osmose geeft 1 op 4 dus een wekelijkse verversing van 160 liter levert 48 emmertjes afvalwater op voor de tuin....... wat je mee vind vallenGelukkig hoef ik het niet de tuin in te dragen Troost je met de gedachte dat als je het in de winkel haalt , dit water dan zeker weggegooid wordt. Grtz
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  30 jul 2008 01:40

  Eric,het water in de leefruimte van de bak zou normaal altijd in circulatie moeten zijn met de twee filters.Als er eventueel lekkage zou zijn, zou alleen in de kleine ruimtes van de zijwanden zich stilstaand water kunnen ophouden.We zullen wel zien wat we er kunnen aan doen.Misschien dat ik de kikkers leer de vloer te dweilen.

  Zeg ben je helemaal besodemieterd(om het op zijn Hollands te zeggen).Malawicichliden houden van hard water dus 160 liter was dus geen osmose(heb het apparaat nog maar pas van vandaag in gebruik dus moest ik eerst eens kijken hoe het juist werkt)maar kraantjeswater.Misschien dat ze in Nederland met emmertjes water dragen maar bij ons in België gebruiken we een tuinslang om water te sproeien in de tuin.

   

  0

  013  Posts:993


  Profiel


  --
  30 jul 2008 12:14
  Met een mistapparaat krijg je de rlv nooit echt goed omhoog. Laat staan dat de planten vochtig genoeg worden gehouden. Het is geen vervanging van sproeien. Eén keer per dag met de hand volstaat voor veel bakken niet.
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  30 jul 2008 12:41
  Geplaatst door 013 op 30-07-2008 12:14
  Met een mistapparaat krijg je de rlv nooit echt goed omhoog. Laat staan dat de planten vochtig genoeg worden gehouden. Het is geen vervanging van sproeien. Eén keer per dag met de hand volstaat voor veel bakken niet.


  Mist is 100% rlv alleen dat zakt naar beneden, dus je zal dat apparaatje langer aan moeten laten staan om zo`n grote bak te vullen/bemist te houden. Inderdaad geen vervanging voor div planten wat sproeien betreft behalve epyfieten maar 1 x daags goed sproeien moet toch wel volstaan lijkt me. Er is een waterval. misschien een klein stukje achterwandbevloeing? Wel elke dag werk met zo`n lange bak. Weekeindje weg??? Grtz
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  31 jul 2008 01:14

  @ 013,ik kan niet uit ervaring spreken.Ik weet ook niet wat jij als mistapparaat aanziet.Zijn dit die kleine spulletjes of ken je deze Boneco.Voor de luchtvochtigheid zit je zeker goed met deze.Dit dan nog tezamen met de waterval en het verwarmde watergedeelte dan denk ik dat ik op het gebied van luchtvochtigheid geen probleem zal hebben.Ook kan je de Boneco regelen hoeveel er moet uitkomen en hoelang.Als je hem lang laat opstaan kan je bak ook na verloop van tijd heel nat worden(maar dat is niet echt mijn bedoeling).Op het gebied van planten zal ik moeten bijsproeien.Voordeel is dat ik doelgericht kan sproeien.Heeft deze éne plant meer vocht nodig dan besproei je hem toch wat meer.Het  is ook mijn bedoeling om de meeste van de planten als epifyten te nemen.Je weet dan ook dat hun voeten moeten kunnen opdrogen.Dus zit ik met mijn systeem denk ik wel goed.Alles moet ook niet snel,snel snel(kikkers komen maar volgend voorjaar) dus zal ik wel uitzoeken wat de beste regeling zal zijn.

  Met het systeem dat ik wil toepassen ben ik ook niet over één nacht ijs gegaan.Ik heb op het net genoeg informatie hierover opgezocht.Ik weet niet of je hier op het forum Vink(Vincent Kroon) kent.Die werkt met een Boneco en een achterwandbevloeingsysteem.Zijn bak staat prachtig vol met planten.Ik heb hem een paar keer gemaild en hij was vol lof over de Boneco.Ik denk gewoon wanneer je iets niet echt kent of gebruikt dat je er dan niet veel kan over zeggen.Alleen over de manier waarop jezelf met iets werkt.Ik denk dat er velen zijn die een andere manier hebben om fruitvliegenkweken op te zetten.Als de jouwe een grote opbrengst heeft wil dat niet zeggen dat dat de enige manier is om een grote opbrengst te verkrijgen.Iemand anders kan dat evengoed op een andere manier.

  Eric,als ik een weekendje weg ben neem ik de bak toch gewoon mee.Nee,normaal gezien ga ik nooit weg op weekend.En oplossingen zijn er daarvoor toch altijd te vinden.

  Zeg nog een vraagje,als ik de turf water heb laten opnemen en ik verwerk hem in de bak kan het dan veel kwaad als hij daar weer opdroogt(kan niet heel mijn systeem direct laten werken).Planten staan er dan wel nog niet in dus daar is er nog geen probleem.Of besproei ik de turf in de bak best op tijd eens.

  Eric,heb je nog tijd voor je kikkers want je bent hier vaste klant heb ik al willen zien.

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  31 jul 2008 03:20
  Tijd voor mijn kikkers????? Die gaan eigenlijk gewoon voor, er is altijd tijd als het moet. Elke avond dus. De coffeeshop heeft besloten om te stoppen met de bak Ik heb onlangs een glazen mensen terrarium daar gebouwd(rookruimte)en opeens kreeg ik die mededeling. Het moest weg, of ik alles wilde hebben???? Dus Mathieu,(was even langs toen ik er niet was), is de laatste die de bak in haar oude glorie heeft gezien. Ik ben de afgelopen dagen bezig geweest de hele boel te ontmantelen en uit te vangen en drie of vier verdiepingen omhoog te brengen. Alle dieren zitten momenteel in 2 aquariums (vissen en rietkikkers) en 3 grote curver bakken(soort van)(kreeften, bombina`s en die roodrugstreepkikker oid apart). Alleen een leeg vivarium staat beneden te wachte tot het omhoog mag De rietkikkertjes zitten tijdelijk in een HS aqua 35 de luxe(schademodelletje voor weinig) met z`n allen en kwaken er vrolijk op los. Samen met de krekels van Schlomo is het een aardig orkest hier om dit tijdstip. Er komt dus een aardig partijtje werk aan. Ik had mijn eigen kast al gepland, 100x80x260 lbh, met een boom/oever oid, vissen,kikkers,gecko`s, skinkjes en bovenin misschien een kammie (of twee, mannetjes Schlomo`s blijken hun vrouwtje een groot deel van het jaar te bewaken las ik, kan misschien dus ,een paartje)(ook vond ik 6 led buitenspots (IP65) voor weinig in de uitverkoop alvast als richtspots)en dit vivarium moet opnieuw ingericht, dit keer onderhoudsarm mèt kreeftjes. Als kweek/opgroeibakje En eigenlijk had ik eenhoog panoramapaludarium in gedachte, ik heb denk ik een hele mooie oplossing zodat ik eeen heel voorruit heb (schuif/uittilbaar) zonder lelijke roosters ed. Dus alleen glas wat je ziet. Genoeg te doen dus, mijn huis moet ook tussendoor een beetje op zijn kop. Dus bijna tijd voor een log en eindelijk dat lidmaatschap. Als je de turf in laat drogen in je bak dan zal je open naden krijgen door krimp. Ik zou het gewoon vochtig houden met een sproeier. Het water zal er uit zakken maar het blijft dan vochtig en opgezwollen. Is goed te doen met de spuit. Grtz
  0

  Jeroen Hilferink  Posts:1018


  Profiel

  Zwolle

  Dn Lid


  --
  31 jul 2008 09:25
  Super gaaf project zeg. Hele mooie achterwand. Ik ga dit zeker in de gaten houden. Hou ons op de hoogte.
  0

  013  Posts:993


  Profiel


  --
  31 jul 2008 09:31
  Ik ken de Boneco en het is een goed ding. Maar het is geen apparaat dat enkelhandig de rlv langdurig opschroeft of de plant vochtig houdt. Kijk, met een bevloeide achterwand is een ander verhaal. (Hoewel ik ook mensen ken met zo'n achterwand bij wie de planten wegrotten en de kikkers wegkwijnden.)
  0

  Pusaka .  Posts:257


  Profiel

  Gouda

  Dn Lid


  --
  31 jul 2008 18:09
  Hoi Christophe,

  Ziet er allemaal goed uit zeg, maar had ook niet anders van je verwacht.
  Het klopt wel wat Eric zegt over de pur, die is niet waterdicht, op een gegeven moment zal het zich volzuigen met water, dus mocht je er nog iets op kunnen smeren zou ik het zeker doen.
  En met de mist erbij, zal je het zeker wel goed vochtig krijgen, je zal hem dan inderdaad langer aan moeten laten staan, want het is snel weg, maar dat is een kwestie van uit testen, maar moet allemaal te doen zijn.
  Succes nog verder met de bouw.

  gr Ben
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  01 aug 2008 01:18

  Jeroen,bedankt.Daarvoor heb ik dit weblog geopend.Zo kan ik regelmatig iets posten.De laatste dagen nog niet te veel gedaan aan de bak.Hier en daar wat prutswerken.Heb ook al eens de vents geprobeerd.Ik heb er eens twee aan elkaar aangekoppeld.Ik heb er regelbare adaptors voor gekocht.Je kan ze regelen van 3 tot 12V.Is wel een interessant systeem.

  013,ik begrijp je punt wel.Ik heb de Boneco ook niet echt gekocht speciaal in functie van de planten.Maar ik zal zien wat alles samen geeft.Experimenteren,begrijp je?

  Eric,je kan stilaan Jeffrie achterna.Die kan binnenkort ook een mini-dierentuin beginnen.Je bent ook goed op weg.Eigenlijk mag je ook eens een weblog openen(zeker als je altijd zoveel te zeggen hebt(al meer dan 1000 posts)).

  Ben,hoe is het ermee?En de kweek?Een tijdje geleden dat we gemaild hebben maar ik had je hier wel verwacht.Jammer genoeg breng je dezelfde boodschap als Eric(over het purschuim).Jullie zullen het wel weten.Jammer dat ik het in het begin niet wist.Dan had ik meer siliconelijm verwerkt.Maar ja beter nu nog iets aan doen dan achteraf met de problemen te zitten.Daarvoor is het forum hier(voor elkaar te helpen).Eric en Ben wat stellen jullie voor.Eric,je sprak van een laagje kunsthars.Kun je iets specifieker zijn.In Nederland en België hebben we wel andere merken maar wij hebben ook de Gamma.Misschien dat je daar iets weet wat ik het beste kan nemen.Alvast bedankt.

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  01 aug 2008 01:55
  Tja ,Gekken en Dwazen.........da`s zo 1001 posts Maar ik/wij bedoelen iets als elastopur oid. Als je de pur afgesloten hebt dan kan het water niet in de pur en dus niet rotten. Ik zou voor langdurig onder water geen watervaste tegellijm gebruiken, ook gezien de droogtijd daarvan. Grtz
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  01 aug 2008 01:57
  Een laagje siliconenkit zou ook de truuk moeten doen.
  0

  Pusaka .  Posts:257


  Profiel

  Gouda

  Dn Lid


  --
  01 aug 2008 11:15
  Hier alles zijn gangetje, gisteren de eerste Vanzolinii larf gevonden, zit alleen niet erg veel meer op het forum, omdat ik nu ook weer met tattoeeren bezig ben.

  Ik persoonlijk zou voor de eerste optie van Eric gaan, dus een 2 componenten hars, eenmaal uitgehard, geen afgifte van gifstoffen en echt een keiharde waterdichte laag.
  Wij hebben hier in Ned, Polyservice en daar heb ik dat spul eens gekocht om een houten bootje (miniatuur) te behandelen en dat was echt perfect.
  Dat kan je ook met een kwast opbrengen, en dat lijkt me makkelijker gaan dan met kit, en in de tweede laag zou je ook nog wat in kunnen strooien, en je zal er ook wel een kleurstof door heen kunnen doen, al heb ik daar geen ervaring mee.

  gr Ben
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  01 aug 2008 11:24

  Eric,ik dacht nog een paar vraagjes aan mijn post bij te voegen maar je was me al te snel af.Aangezien dat ik weet dat je toch je bed hebt gemaakt bij je computer zal ik wel niet te lang op een antwoord moeten wachten.

  Ik had vannacht in mijn bed nog liggen denken(ook dan ben je bezig met je kikkerbak) om er siliconekit over te strijken.Alleen is het probleem dat ik er maar langs de kant van de zijwanden(waar het water er misschien zou uitkomen en waar zich de Boneco gaat bevinden) de pur kan afdichten.Zo kan ik het langs daar wel tegenhouden.De binnenzijde van de bak waar ik de landgedeelten en de rotsen opgesteld heb dat is wel een probleem.Als ik daar de pur wil afsluiten moet ik alles beginnen te ontmantelen.Als je dan zegt dat pur kan rotten zit ik wel met een probleem want dat gedeelte staat dus constant in het water en zal daar zeker water opzuigen.De pur er eens bijgehaald en er staat bij eigenschappen dat het niet rot(ik heb pur7 van novatech gebruikt).Misschien is de éne pur de andere niet of moet ik daar niet naar kijken en er van uitgaan dat pur sowieso rot.Hoe zit het dan ook met pur en contact met water.Ik weet dat het éénmaal uitgehard niet meer giftig is,maar hoe zit het met constant contact met water.

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  02 aug 2008 01:19
  Nee, pur kan niet rotten. Het water wat in de pur trekt en stil staat kan gaan rotten ergens achterin. Persoonlijk ben ik zoveel mogelijk anti-siliconen. Ik bedoel dat met siliconenborstimplantaten heel veel problemen zijn, dit is `medicinale` siliconen. Het kan er bij mij niet in dat `gewone`siliconen op de lange duur geen problemen of afwijkingen zou geven, weliswaar niet geimplanteerd maar erop levend. Ik zou dus voor een kunsthars gaan. Polyservice heeft oa lijm 700, dat lijmt alles aan alles. Maar ik zou wel zorgen dat er geen water ergens kan gaan rotten. Daar moet ik bij zeggen dat toen ik mijn bak helemaal leeg maakte.(nadat die al meer dan 15 jaar draaide) er een laagje slib was aan het eind wat erger was dan de gemiddelde stinkende prutsloot. Rotter kan volgens mij niet. Mijn water smaakte wel normaal. Grtz
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  02 aug 2008 13:11

  Dat het pur zelf niet rot stelt me voor een deel al gerust.Sowieso ga ik proberen de binnenkant te voorzien van een beschermlaag zodat het pur geen water kan opzuigen.Aangezien ik wel alles niet wil afbreken zal siliconen er over spuiten misschien wel de gemakkelijkste oplossing zijn.Als ik silicone gebruik die speciaal gemaakt zijn voor het aquarium(alhoewel dit misschien hetzelfde is als in de bouwmarkt) kan dit toch minder kwaad.Een aquarium wordt er ook mee aan elkaar gekit.Silicone-implantaten kan je denk ik niet helemaal vergelijken met de silicone die wij voor de hobby gebruiken.Bij de implantaten blijft die min of meer vloeibaar(en er zijn ook alleen maar problemen als die lekt),onze kit stijft op.Kan je misschien ook min of meer vergelijken met de pur die in vloeibare vorm giftig is en eenmaal hard geworden niet meer.

  In ieder geval, deze problemen met de pur noemen ze dan ervaring opdoen zeker.Denk je dat je in de voorbije maanden alles op een rijtje hebt en zie je toch iets over het hoofd.Als er in de toekomst nog een bak(ken) bijkomt zal ik op dit punt al direct weten wat doen.

  Over het water dat begint te rotten kan ik je volgen.Maar er zijn dingen die geen 15 jaar nodig hebben om te rotten.Als mijn vissen de bak nog bevolkten kon er ook water achter de wand.Ik had wel achteraan langs de zijkanten van die blauwe filtermatten geplaatst.Dus water kon er achter,vissen niet.Dacht ik dus.Er zijn er eens twee achtergeraakt.De eerste kon ik na een paar weken al vangen.Dan moet je weten dat er maar een spleet van een 10cm bovenaan was waar je achter de wand kon kijken.Ook was dit maar over een lengte van 25 cm.Het was een stuk waar de rotsen naar voor sprongen.Dus met een netje de vis vangen was uitgesloten want dan zwom hij direct naar een andere plaats achter de wand en daar kon ik er niet aan.Het was dus alleen het stukje van 10 op 25cm.Zat ik daar dan met een stokje met wat visdraad met een  fijn haakje en wat aas(krill) aan.Na een halfuurtje (h)engelengeduld had ik hem er toch van achter gekregen.Zonder dat hij zich gekwetst had(hij hing meer aan het aas dan aan het haakje).Een tijdje later nog een vis dat ik niet meer zag en nergens dood vond.Dus even achter de wand gaan kijken en ja hoor daar zat hij.Ook weer de truc met het hengeltje geprobeerd maar deze vis wou niet bijten.Verschillende keren geprobeerd die week maar het ging niet.Dan maar zo gelaten.Ongeveer een jaar na datum moest ik nog eens achter die wand naar iets kijken.Ik moest dat dus altijd van boven achteraan met een lamp doen.Wie zie ik daar, die vis.Hoe die zich die tijd in leven heeft gehouden.In het donker,zonder echt eten te hebben gekregen maar wel in het slib dat er achter was geraakt misschien het één het ander gevonden.Nog eens geprobeerd met de truc en toen had ik hem wel te pakken.Ik had nog zo een vis van dezelfde soort en het verschil was groot.Hij was veel magerder,kleiner en grauwer van kleuren(wat normaal is na een jaar gevangenis).Hij is er wel goed doorgekomen en leeft nu nog.Wat ik nu ook wil zeggen dat er zich bij mij ook slib achter de wand bevond en wanneer ik de bak proper maakte en met de tuinslang achter de wand spoot het ook niet zo fris rook,maar dat er zich wel een jaar één van mijn vissen zich heeft kunnen in stand houden.

  Nu gaan we nog eens verder doen met de bak zodat ik nog wat vorderingen maak en nog wat foto's kan plaatsen.

    

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  02 aug 2008 13:39
  Leuk en verbazend! Maar is een hele kleine visakte niet een ideetje? Wel soms last van regen dan
  0

  Valentin Vanheusden  Posts:88


  Profiel

  Diepenbeek

  Dn Lid


  --
  02 aug 2008 14:32
  Waarom niet afdichten met fix-all van soudal?Ik heb die op aanraden van een ervaren hobby-ist gebruikt en hier varenwortelgruis ingeklopt.Zou zo dicht moeten zijn en ziet er mooi uit.Gewoon in de Brico te vinden en geen azijngeur.
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  03 aug 2008 00:54

  Ik heb ondertussen een tube gehaald in de aquariumwinkel speciaal voor het aquarium.Had ook nog een tube Tec7(grijs) die ik gehaald heb om geen groot kleurverschil te hebben met de achterwand.Is niet giftig en ruikt niet.Spuit wel niet zo gemakkelijk.Is ook dubbel zo zwaar als de andere tubes.Ik heb voor hier en daar(niet zo veel) ook een tube gebruikt van Rectavit sanitair.Nu heb ik ergens gelezen dat er een stof inzit die schimmels voorkomt en dat die niet zo goed zou zijn in de bak.Voor alle zekerheid de punten die ik gekit heb er maar uit verwijderen.

  Ik ben al bezig geweest met de vents aan elkaar te zetten.Drie keer twee stuks.De adapter is regelbaar maar door de aan elkaar schakeling van twee vents draaien die al minder hard(de helft minder).Kan natuurlijk niet z'on kwaad.Het is niet de bedoeling om een storm te creëren in de bak.

  Foto's bijgezet.Bij de siliconekit is dus de linkse beter te vermijden in een kikkerbak.De andere twee zijn geen probleem.

  Ook foto's van de vents.Voor de ervaren mannen en techniekers heel simpel maar iemand die juist begint of geen specialist is in elektriciteit kan zo zien dat het niet zo moeilijk is om vents aan een adapter aan te koppelen.
  0

  Jeroen Hilferink  Posts:1018


  Profiel

  Zwolle

  Dn Lid


  --
  04 aug 2008 17:02
  Hallo,

  Als je het water op warmt en laat stromen zullen je ruiten vrij snel beslaan. Ik vraag me af of 2 ventilatoren voldoende zijn om een bak van 260x60x60 condensvrij te houden. In mijn bak van vergelijkbare maten (240bx70dx80h) heb ik 5 ventilatoren zitten. Dit zijn 12volts ventilatoren die op 9 volt draaien. Dan zijn ze een stuk stiller dan wanneer ze voluit gaan.

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  04 aug 2008 20:53
  Als je de luchtstroom van links naar rechts laat gaan (of vice versa) zal alle lucht bewegen en er een constante luchtstroom langs het hele ruit gaan. Maar dat had Chrichri al lang bedacht natuurlijk. Trouwens die lijm 700 is zwart van kleur geloof ik. Ik hou het toch op Elastopur Grtz
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  05 aug 2008 01:13

  Jeroen,twee vents zijn natuurlijk te weinig.dat was ik ook niet van plan.De bedoeling is drie verdeeld over de voorruit,schuin geplaatst zodat de lucht tegen de ruit wordt gestuwd en zo naar achter gaat waar één vent lucht aanzuigt en waar ook in de andere delen luchtstroken zitten waar de lucht wegkan.Ook komt er een vent in de rechterwand(op sommige voorbijgaande foto's is er een opening te zien waar hij in komt) die verse lucht van buitenuit in de bak moet brengen.Die is gekoppeld aan een vent die de verse lucht van buiten aanzuigt.Natuurlijk zal ik moeten experimenteren om de juiste balans te vinden.De vents zijn twee aan elkaar gekoppeld.Daarmee draaien ze wel maar aan de helft van hun vermogen(op maximum).Twee aan elkaar betekent dus 6V elk.Maar dat volstaat wel.

  Zeg Jeroen,ik had een link staan in mijn favorieten naar jouw topic op het Belgisch forum.Ik heb gisteren maar gezien dat dat het jouwe was.Als jij mijn project supergaaf vindt wat dan van het jouwe gezegd?Daar zijn dan geen woorden voor.Ik ben maar een beginneling(kijk maar naar de foutjes die ik maak) en jij hebt al de ervaring.Dat is dan ook aan de globaliteit van je bak te zien.Moet wel kunnen hé,een Nederlander met zijn bak op het Belgisch forum en een Belg op het Nederlands forum

  Eric,elastopur zou wel volstaan.Alleen is het probleem dat ik er overal niet voldoende meer aan kan zonder alles weer af te breken.Dat zag ik niet zitten dus is het idee om de Boneco in de linkerzijwand te plaatsen afgevoerd.Als er vocht via de pur zou binnenkomen zou dit problemen geven.Ik dacht eerst nog een soort bak te maken in plexi rond de Boneco(zo kon er geen rechtstreeks vocht inkomen) maar daar was het probleem dat ik de ruimte voor de Boneco wat te krap had gemaakt.Dus nu ga ik de Boneco gewoon in de kast eronder plaatsen.Ik zal wel een constructie moeten maken met pvc buizen(of een flexibele darm) dat achter de bak komt en zo terug in de bak verdwijnt.Ik moet nog juist zien wat daarin het beste zal zijn(nog eens brainstormen maar).Zo kan het toch geen kwaad als er in de zijwanden water staat.Het water kan ik wel op tijd er eens uit overhevelen voor het rot wordt.

  Zo blijven we natuurlijk bezig en blijven we plezier hebben aan het maken van een kikkerbak.

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  05 aug 2008 09:22
  Apparatuur buiten de bak is altijd beter bereikbaar, je bouwt zoiets toch voor jaren en techniek is helaas nog niet onfeilbaar. Heb je al nieuwe foto`s? Grtz
  0

  Jeroen Hilferink  Posts:1018


  Profiel

  Zwolle

  Dn Lid


  --
  05 aug 2008 11:24

  Ik vind de achterwand zo gaaf, zelf kan vrijwel niemand het zo natuurlijk maken. Als dat straks wat gaat begroeien met mos enz. wordt dat echt schitterend om te zien.

  De ventilatoren zouden, als je ze goed schakelt, geen verlies qua voltage hoeven te hebben. Wel als je ze achter elkaar schakelt. Dus de + in de 1e vent. en de - in de 2e en dan 2 draadjes tussen de 2 vents in. Als je ze het met kroonsteentjes doet. Dus de + en - naar nummer 1 via een kroonsteentje weer naar 2 enz enz. Dan heb je geen verlies qua lucht opbrengst. Stel je hebt 3 vent. en een adapter van 9 volt zouden ze alle 3 op 9 volt draaien. Zoals jij ze hebt geschakelt draaien ze alle 3 op 3 volt. (als ik het tenminste goed zie op je foto).
  Het is wat lastig uitleggen dus ik heb een hele schematische tekening gemaakt met paint. (De groene blokjes moet de kroonsteentjes voorstellen )
  Zo heb ik het tenminste begrepen van mijn vader. En het werkt bij mij dus zal het wel kloppen.

  Ik ben het met Eric eens. Techniek buiten de bak is beter. Een pompje gaat wel eens kapot of verstopt enz enz. Dan is het toch wel makkelijk als je er bij kunt zonder de halve bak te slopen. Wat wel een nadeel is, is dat je gaten in de bak moet maken. Of dat nou in de bodem is, de zijwand of bovenkant, er moeten gaten in de bak komen. Wat wel weer het risico van lekkage met zich mee brengt.


  0

  Jeroen Hilferink  Posts:1018


  Profiel

  Zwolle

  Dn Lid


  --
  05 aug 2008 11:26
  De rode en zwarte lijntjes moeten trouwens de + en - voorstellen.
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  06 aug 2008 00:10

  Jeroen, de achterwand is van Pangea.Een firma die voor dierentuinen biotopen namaakt.Ook zijn ze gespecialiseerd in wanden voor aquaria en terraria.

  http://www.pangea.dk/INDEX0.asp

  Hierboven hun site als je er wat meer wil van weten.Bedankt voor het schema.Elektriciteit is mijn specialiteit niet en ik was al tevreden dat ze draaiden.Ik moet ook zeggen dat wanneer ze op max. staan dat ze dan al veel wind produceren.Ze zullen dus meestal op minder staan.Dus heeft het eigenlijk niet veel belang voor mij dat ze nog harder kunnen.Maar toch bedankt voor je medeleven.

  Over de techniek ben ik het wel met jullie eens.Ik heb twee grote buitenfilters.Die staan naast de woonkamer in de garage(garage bevindt zich in huis).De leidingen lopen door de muur.Heb ik vroeger gedaan als er zich eens een probleem zou voordoen en alles komt onder water te staan.Dan was dit in de garage en niet bv. in de kast in de woonkamer.De Boneco was eigenlijk voorzien in de bak maar toch in een apart stuk en met de bedoeling dat ik er aan kon in geval van.Alleen had ik niet op het absorptievermogen van de pur gerekend en had ik ook de ruimte te juist gemaakt.Daardoor deze verandering.Zo is ook mijn probleem van het behandelen van de pur opgelost(daar kon ik echt niet meer aan zonder dingen af te breken die ik al had opgebouwd).Nu komt de Boneco eronder in de kast te staan.Ik heb een flexibele pvc-slang gekocht en een pvc-stuk die juist past in de Boneco.De nevel moet nu wel eerst een metertje omhoog maar dat moet wel lukken(heb op het net al iemand het zo zien doen).De slang komt langs boven in de bak.Er moet dus geen opening in de bak zelf gemaakt worden.Alleen in de bovenste dekplaat zal de opening iets groter moeten worden dan nu het geval is.

  Eric,ik weet dat je zit te wachten op nieuwe foto's.Maar de voorbije dagen heb ik niet veel aan de bak bezig geweest.Wel zitten sakkeren wat ik met de pur en de Boneco ging doen..Donderdag en vrijdag ga ik er eens invliegen.Ik smijt de vrouw en de kinderen buiten dat ik eens kan voortwerken(ik hoop dat ze dit niet leest).Ik hoop nu wat meer vooruitgang te maken.Toch heb ik aan jou gedacht en drie foto's bijgevoegd.Vandaag namelijk een tuincenter bezocht en ik kon niet wachten tot alles in orde was.Dus het één en ander meegebracht.Bromelia's(Nidularium,Vriesa,Guzmania).Alleen weet ik niet juist welke benamingen.Dan verder nog Tillandsia Cyanea,Peperomia Puteolata en Smaragd Mini,Asplenium Nidus,Pellaea Rotundifolia en dan nog een soort Nephrolepis.Zo kan ik in mijn hoofd de planten al eens plannen en schikken in de bak.

  0

  Jeroen Hilferink  Posts:1018


  Profiel

  Zwolle

  Dn Lid


  --
  06 aug 2008 09:27
  Heb je die bromelia op de 2e foto ook bij een tuincentrum vandaan? Dan heb je echt mazzel gehad. Dat is de Neoregelia ampullacea. Ik ben al blij als ik gewone fireballs kan vinden in ons tuincentrum

  Toch nog even over de ventilatoren . Waar het om gaat is dat als je ze schakelt zoals op de tekening je geen verlies hebt qua vermogen. Dat wil zeggen dat je ze langzamer kunt laten draaien en daardoor ook stiller(qua geluid dus). Anders moet je ze inderdaad op vol vermogen zetten en dan nog draait er 1 harder dan de ander. Waardoor ze meer geluid produceren.
  Ik bedoel hiermee niet dat je het zo MOET doen, alleen even voor de duidelijkheid.

  Alvast veel plezier gewenst met het inrichten van je bak.

  Groet,
  Jeroen
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  07 aug 2008 00:01

  Jeroen,inderdaad het zijn Neoregelia Ampullacea(even opgezocht,ben niet van alles op de hoogte) en ze komen uit het tuincentrum.Ik heb er 5.95 euro voor betaald.De prijs die je bij Rana ook betaald.Moet wel zeggen dat de pot goed gevuld is(bestaat uit drie grote(moeder)planten met verscheidene zijscheuten).Ik heb direct twee potten meegebracht.Stond wel een stickertje op met benaming Nidularium.Je weet toch niet wat de andere is op de foto eronder?Misschien de gewone Fireballs?Ik heb blauw-paarse bloempjes gezien in de bladoksels.

  Dat van de vents apprecieer ik wel.Je zal er zeker meer verstand van hebben dan ik heb want ik ken er niet veel van.Ik had eens één ventilator aangesloten en na er twee samen te hebben aangesloten vond ik precies dat die éne alleen veel sneller draaide op 12V dan de twee samen.Ook moet ik zeggen dat die éne op alles draaide(van 3 tot 12V) terwijl de twee samen maar vanaf 6V begonnen draaien.Voor mij volstond dit.Ik kan dus nog kiezen welk vermogen en het is inderdaad een groot verschil tussen 6 en 12V(op gebied van wind en lawaai).

  Eric, hier volgen dan de foto's van mijn bak die af is.


  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  07 aug 2008 00:12
  Allez Eric,ik beken.De bak is nog niet af maar ik was vandaag in Paradisio(een dierenpark bij ons in België).Ik heb daar een paar natuurfoto's voor je genomen(ik weet dat je altijd op foto's zit te wachten).Ze hadden er ook Azureussen,Leucos en ook Terribilissen maar de bakken waren gene vette.Daarmee dat je een paar andere foto's te zien krijgt.


  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  07 aug 2008 01:22
  Ik wou al bij die eerste foto vragen wat voor lampen je gebruikte Perfect licht
  Ik zit namelijk te broeden op een biotoop waar ook mijn krokodilskinkjes tijdelijk inkunnen. Die kunnen zonneplekjes wel waarderen vandaar. src=/DesktopModules/NTForums/themes/Gifkikker/emoticons/laugh.gif width=20 height=20>

  Ik word een beetje gestoord in het denken vannacht want mijn kikkertjes kwaken, in tegenstelling tot normaal met intervallen van een paar minuten, continu aan een stuk door. Heel apart dus zo`n eerste keer. Misschien omdat ze droger zitten dan voorheen. De RV is wel hoog maar ik sproei maar minimaal. Grtz
  0

  Jeroen Hilferink  Posts:1018


  Profiel

  Zwolle

  Dn Lid


  --
  07 aug 2008 15:02
  Ik hoop voor je dat je bak er zo uit komt te zien. En dat de bak ook naar die grote groeit

  Groet,
  Jeroen
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  08 aug 2008 01:24

  Jeroen,ik hoop ook dat mijn bak nog maar een beetje die richting uitgaat en we zijn al heel tevreden.

  Eric,ik las dat je gestoord was maar dan las ik verder en het was gestoord in het denken.Een groot verschil natuurlijk.Zeg als je kikkers teveel lawaai maken als je ligt te slapen aarzel niet om de politie te bellen voor nachtlawaai.

  Vandaag nog een beetje verder gedaan met de bak.De Boneco in de kast onderaan gezet en gezien dat alles een beetje goed zit.Moet wel nog het uiteinde van de slang die in de bak komt op de juiste maat afsnijden.Daarna bezig geweest met de plexi dekplaten op de gewenste maten te zagen en er de openingen in te voorzien waar het gaas moet komen en waar de luikjes voorzien zijn.Was een niet zo plezant werk.Heb die openingen met een slijpmachientje uitgeslepen.Natuurlijk smolt de plastic aan de platen,kon ik achteraf alles er met een vijl afhalen en alles opschuren.Dacht vooraf dat dit snel ging gaan maar heb er veel tijd aan ingestoken.Morgen(is ondertussen vandaag) het gaas en de luikjes erop bevestigen.Heb de vents die in de zijwand moeten komen al vastgekit maar morgen nog eens checken en nog eventueel wat bijkitten.Zal nog eens wat foto's maken voor Eric want die is verzot op techniek(vooral als het van amateurs komt zoals ik).  

  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  09 aug 2008 00:13

  De Boneco dus in de kast onder de bak gezet.Heb er een vijverslang aangekoppeld die dan via de bovenkant de bak terug inkomt.

  Nog een foto bijgevoegd van een plexi afdekplaat die de bak moeten afsluiten.Zo zijn er drie plus nog twee vaste stukken boven de zijwanden.Vooraan en achteraan benzinegaas ingekit.Vooraan komt er per afdekplaat een ventilator die de ruiten moeten droogblazen en voor de luchtcirculatie zorgen.De vents leg ik er los op zo kan ik ze eventueel in de zomer als het te warm zou zijn omdraaien(dan zuigen ze de warmte uit de bak).De plexiplaten zal ik maar vastlijmen als er de planten inzitten.Zonder de afdekplaten is het toch iets gemakkelijker om de planten te bevestigen.Anders moet het beplanten via de luikjes gebeuren en maak ik het mezelf toch nog iets moeilijker.Ik weet dat een aquarium door dit gegeven minder praktisch is maar het was een bewuste keuze en we nemen het er maar bij.
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  10 aug 2008 00:29

  Even de Boneco getest.Een minuutje of twee laten draaien en de afstand van 1m50 naar omhoog lijkt geen probleem om de nevel in de bak te krijgen.Nu de turf er in en verder afwerken.


  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  10 aug 2008 00:50
  Top!! Dat je dat ding ooit in de bak gepland had....

  En dan nu het leukste stukje......turf en al die mooie plantjes

  We zijn benieuwd... (of ie morgenavond ingericht is) Je zal zelf ook wel staan te popelen

  Grtz
  0

  jeffrie gieze  Posts:281


  Profiel

  delft

  Dn Lid


  --
  10 aug 2008 09:30
  Ja ik ben ook erg benieuwd naar hoe je mooi uitgekozen plantjes erin gaan staan,dit is echt altijd het leukste moment.
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  10 aug 2008 23:01
  Hier zijn ze dan,de foto's.Alles is nog niet helemaal in orde maar wel zo goed als.De waterval loopt nog niet omdat het waterniveau nog een beetje naar omhoog moet(ik had niet genoeg osmosewater genoeg).De lichten zijn geinstalleerd maar de bekabeling moet nog wat properder geschikt worden.De vents moeten nog op zijn plaats gelegd worden.De luikjes moeten nog worden gekit en verder nog een paar details.


  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  10 aug 2008 23:03
  Eens de rechterkant en de linkerkant van dichtbij.

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  10 aug 2008 23:05

  Erg fraai Chrichri. En dan kan het alleen nog maar mooier worden.

  Wel een groot wateroppervlak, ga je daar visjes in houden?

  Grtz

  0

  NathalieB .  Posts:644


  Profiel

  Brussel

  Dn Lid


  --
  10 aug 2008 23:07
  ziet er super-mooi uit! proficiat met het resultaat!
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  10 aug 2008 23:07
  Eens het midden met de waterval(die nog niet aktief ismaar je kan het je wel al voorstellen).

  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  10 aug 2008 23:13

  Bedankt Nathalie(ik heb goed naar jouw bakken gekeken) en Eric

  Eric,ik ben niet van zin om vissen te houden maar dit water moet ook de bak verwarmen en als ik turf tot tegen de ruiten plak worden de ruiten sneller smerig.

  Hier nog wat mistige foto's.  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  10 aug 2008 23:20

  Heel erg mooi hoor.

  Het was ook geen kritiek maar met zoveel wateroppervlak heb je dus meer verdamping. En hebben je ventilatoren meer werk. Zoals je zegt de bak ermee te willen verwarmen...... Het water onder je turf in de dubbelle bodem verwarmd de turf ook en deze zal door de bodembedekking vochtig blijven maar minder verdampen.

  Maar petje af hoor, en dan is het nog niet eens af

  Grtz

  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  10 aug 2008 23:22
  Nu hopen dat de planten het goed doen en vooral de mossen.Ik moest nog mossen bestellen.Maar aangezien ik dicht bij een bos woon heb ik daar kussentjesmos(denk ik) gaan halen.Ik had er eerst tussen de bomen op een boomstronk afgehaald(deze was wel donkerder van kleur omdat die in de schaduw stond).Toen zag ik verder op een pad met vlonders lichtgroen mos(deze stond wel in het volle licht).Ik heb wel al gelezen dat deze soorten het niet zo goed doen in onze bakken maar we zullen zien.Ik kan het nog altijd vervangen(we hebben nog ruim de tijd voor er kikkers in komen).Daarbij ik kon toch geen foto's laten zien met een bruine ondergrond.
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  10 aug 2008 23:30
  Eric,kritiek mag altijd.Het is allemaal nieuw voor mij dus heb ik nog veel te leren.
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  10 aug 2008 23:38

  Ach kritiek....eerder jaloezie

  Grtz

  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  11 aug 2008 00:18
  Eric waarom jaloers zijn?Hier op het gedeelte van de weblogs kunnen er nog altijd personen met nieuwe projecten bij.Dus je weet wat je te doen staat.
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  11 aug 2008 08:58

  Don`t worry. Dat log van mij komt er bijna aan.

  0

  Jeroen Hilferink  Posts:1018


  Profiel

  Zwolle

  Dn Lid


  --
  11 aug 2008 10:50
  Zo dat ziet er goed uit zeg! Wat voor mos heb je gebruikt? Ziet er mooi groen uit allemaal.
  Als ik een tip mag geven, of eigenlijk 2. Ik zou nog een klimplantje tegen de achterwand aan zetten. Als is de wand zelf ook al schitterend.
  En de 2e, die varen die je in het midden hebt staan (nestvaren) wordt heel groot als die eenmaal aanslaat.
  0

  jeffrie gieze  Posts:281


  Profiel

  delft

  Dn Lid


  --
  11 aug 2008 18:19
  Wow hEEEEEEEl erg mooi Cristophe,daar zullen een paar kikkers heel erg gelukkig in worden denk ik zo,pettje af erg knap gedaan.
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  11 aug 2008 23:34

  Eric,we houden het hier in de gaten.Misschien dat je al een tipje van de sluier kan oplichten(over je project).

  Jeroen en Jeffrie bedankt.Jullie bakken hebben dan ook een beetje als voorbeeld gediend.Je haalt altijd ideeën uit iemand anders zijn bak.Vooral als ze heel erg natuurlijk opgebouwd zijn.

  Jeroen,ik weet niet welk mos het is.Ik dacht dat het kussentjesmos was maar dat is het niet.Ik heb op het internet een site gevonden van mossen maar daar geraak ik er zeker niet uit(de éne trekt op de andere).Het is wel een inheemse soort en geen tropische.Ze stond erg in het licht op een  vochtige houten vlonder in een bos(daarmee dat ik dacht dat ze misschien geschikt zou zijn voor in de bak).We zullen zien wat het wordt.Om een klimplantje erbij te zetten daar had ik ook al aan gedacht.Vooral in de linkerhoek.Daar is het nog wat kaal en kan hij tegen de wand groeien.Welke stel je voor(liefst een trage groeier).De nestvaren had ik in het dierenpark gezien hoe groot hij kan worden.We kunnen hem desnoods wel vervangen als hij het te goed doet.

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  12 aug 2008 01:39

  Tja, een tipje? Denk groot

  Behalve 400 hyperoliusjes (en more to come volgens mij) waarvoor ik de "kleine" bak van 100x100x40(bhd) maar weer gewoon inricht als kweekbakje, wil ik een grote biotoop maken.

  Stel je een kast voor van 100x80x260 (bdh) met voor en achter een glazen deur. Onderin 30-40 cm water rondom waarin ca 60-70% landoppervlak, aan de wand tegen mijn buitenmuur een oplopend bush naar boom tot boven en aan de andere kant(kamerkant) hangtakken met rotsen en wat sproeiers/ledspots/baskingspots en andere technische snufjes ertussen verwerkt. Achter deze wand komt een dubbele wand met de apparatuur en leidingwerk zodat alles buiten het vivarium zit en makkelijk bereikbaar is.Zoals een biofilter met verwarming. Bovenin fullspectrumverlichting met UV.

  En dan moeten er nog een of twee watervalletjes/stroompjes in. Mijn krokodilskinkjes zijn waterratjes en houden van badderen. Verder dan wat gifkikkertjes, blauwstaartskinkjes en phelsuma`s oid. Vissen weet ik nog niet wel of niet. Dan is het wel vol denk ik en heel misschien lukt het om het bovenklimaat zo droog te krijgen dat ik daar misschien een kammie kan houden. Al lijkt me dat een hele tour als het tot halverwege minimaal 70% moet zijn, dus dat zal waarschijnlijk niet lukken. Dat wordt experimenteren met mist.En alles moet over een computer.

  Eigenlijk heel simpel

  Grtz

   

  0

  Jeroen Hilferink  Posts:1018


  Profiel

  Zwolle

  Dn Lid


  --
  12 aug 2008 13:32
  Dan is het waarschijnlijk gewoon plaatmos. Het is te hopen dat deze het houdt in je bak. Inheemse mossen houden het vaak niet lang uit in de warmte van onze bakken. Javamos is een goeie vervanging van het inheemse mos. Maar zolang het er mooi groen uit blijft zien hoef je er natuurlijk niks aan te doen.

  Wat ik zelf mooie klimmertjes vind zijn: Ficus Panama, Ficus Montana en Begonia Schulzei. Allemaal leuke klimmertjes die niet al te hard groeien en ook niet echt overwoekeren zoals bijvoorbeeld Ficus Pumila. De begonia geeft ook nog eens leuke bloemetjes. Maar dat is allemaal een kwestie van smaak natuurlijk.

  Groetjes,
  Jeroen
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  13 aug 2008 00:28

  Eric,met een technicus zoals jij zal het wel in orde komen.Een voordeel is wel dat je vanaf nul kan beginnen.Voor het technisch aspect is dat altijd interessant.Je zit dan niet zo beperkt in ruimte zoals ik het gedaan heb.Maar dat is wel mijn eigen keuze geweest dus neem ik het zoals het is.Wanneer gaan de werken van start?

  Jeroen,ik ben ook niet zeker dat het plaatmos is.Ik zal er hier een foto bijzetten.Als het niet aanslaat zullen we wel javamos,vesicularia of riccia fluitans(watervorkje) aanschaffen.De klimmertjes zal ik eens bekijken.

  Hier nog een foto van de waterval die eindelijk in werking is gesteld.Eerst nog wat problemen gehad met de slangen van de filters.Die stonden droog dus moest ik bij de slangen van de invoer in de filter water aanzuigen.Dat ging dus wel niet gemakkelijk.Maar dan na een halfuurtje de tweede filter(na veel zuigen) toch eindelijk in gang gekregen.Heb wel de filters niet te hard gezet anders spat het water altijd tegen de voorruit(en dat is ook geen zicht,alhoewel de waterval dan mooier is).De foto van de waterval is natuurlijk niet zoals je het in levende lijve kunt zien maar laat in jullie gedachten het water maar stromen.  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  13 aug 2008 23:24

  Heb vandaag hier en daar een schimmelplek ontdekt.Is dit normaal in het beginstadium van een bak of moet ik attent blijven?Moet ik het verwijderen(en hoe ) of laat ik het?Heb beslist om de ventilator(in de rechterzijwand) die verse lucht naar binnen brengt een hele dag te laten draaien(behalve 's nachts staat hij zes uur af).Vraag me nu niet waarom hij in de nacht af staat maar ik dacht met de fotosynthese van de planten dat dit beter was.Verbeter me maar als ervaren gifkikkerhouders want  bij mij is het allemaal nieuw.Dus als ik beter de vent non-stop laat draaien zeg het maar(ik ben dus met mijn aquarium op gedwongen ventilatie aangewezen).De vents boven ,die warme lucht van de lampen in de bak gaan brengen die kan ik maar van vrijdag laten draaien.Moet eerst de kabels van de verlichting en vents proper schikken.Nu is het nog een warboel.

  Is het nodig i.v.m. de schimmels om al springstaartjes en tropische pissenbedden te enten wetende dat de kikkers er maar volgend voorjaar in komen?Tips zijn welkom.

  0

  Jeroen Hilferink  Posts:1018


  Profiel

  Zwolle

  Dn Lid


  --
  14 aug 2008 08:42
  Schimmel heb je altijd in nieuwe bakken. Het gaat vanzelf wel weg maar ik spuit het weg met een plantenspuit omdat ik het er vies uit vind zien. In ieder geval niks om je druk over te maken.

  De springstaarten en pissebedden enten zou ik sowieso doen. Dat kan nooit geen kwaad en in een bak van deze maten heb je misschien kans dat het in evenwicht blijft. Dat zou betekenen dat je niet of nauwelijks hoeft te voeren. Ik heb het zelf ook gedaan in mijn bak. De springstaarten doen het super, ieder blad wat ik op til zitten behoorlijk wat springstaarten. Daarnaast doe ik er binnenkort nog tropische bruine en witte pissebedden in. Deze zitten nu nog in een bami bakje omdat ik maar een kleine ent portie had. Als dit ook goed vol zit gaan ze de grote bak in. En dan maar hopen dat de kikkers en voedseldieren in evenwicht zijn. Heel natuurlijk en vooral ook heel makkelijk.

  Het mos lijkt me trouwens wel gewoon plaatmos (zo wordt het verkocht bij bijvoorbeeld een intratuin voor bloemstukjes) maar dan goed schoongemaakt en vochtig gehouden. Zoals het er nu uit ziet is schitterend, het is alleen te hopen dat het zo blijft.

  Groetjes,
  Jeroen
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  14 aug 2008 16:34

  Jeroen,springstaartjes en pissenbedden ging ik zeker in de bak enten.Maar ik was van plan dit te doen een tweetal maand voor de kikkers erin kwamen.Ik had vroeger deze vraag al gesteld en men had deze termijn(twee maand) er op gezet.Nu met de schimmel dacht ik dat ik dit beter nu al deed.Als schimmel normaal is(jullie spreken uit ervaring) in het begin stelt me dat al meer gerust.Ergens is dit normaal in een vochtige omgeving.

  Over het plaatmos.Ik veronderstel dat ik het ook zo verzorg zoals het met javamos zou zijn.En hopen dat het standhoudt.Wat zou eigenlijk het probleem met inheemse mossen in een bak zijn?Te vochtig,te warm of gewoon teveel dezelfde temperatuur?

  0

  jeffrie gieze  Posts:281


  Profiel

  delft

  Dn Lid


  --
  14 aug 2008 17:58
  Ik heb de zelfde ervaring met schimmel,bij mij gingen de stukjes mos schimelen die ik er in deed[een soort van witte spinragachtig iets]was met een paar weekjes weer totaal weg en nooit meer terug gekomen,de springstaartjes zou ik ook zeker alvast enten,in mijn bak houden die zich ook goed op pijl net zoals Jeroen beschrijfd elke stukje houd mos of plantje dat je op zij haald zit er vol mee.
  0

  Davy Noelmans  Posts:92


  Profiel

  Riemst

  Dn Lid


  --
  22 aug 2008 08:57
  Dag,

  zéér mooi gedaan, omvormen van een aqua naar terra is in niet makkelijk. Mooi gelukt en gelukkig valt de achterwand nog op.
  Ik heb wel suggestie, leg anders wat hout en/of stenen op een paar plaatsen voor de landgedeeltes, maakt de overgang soepeler en natuurlijker!

  0

  Davy Noelmans  Posts:92


  Profiel

  Riemst

  Dn Lid


  --
  22 aug 2008 09:45
  Ohja, hoe verloopt het onderhoud en andere verrichtingen van de palu? Zo zonder schuifruiten
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  23 aug 2008 00:48

  FCM,bedankt voor je reactie.Tot nu toe valt alles mee.Natuurlijk zijn schuifruiten gemakkelijker.Vooral omdat het bovenaan met de lichtinstallatie en de vents goed vol ligt.Als ik 's avonds de bak sproei moet ik wel de vents opzij schuiven om de luikjes te openen maar na een tijdje wordt je dat wel gewoon.Had de bak 10cm dieper was geweest had ik dit gemakkelijker kunnen oplossen maar het is nu zo.De ruiten schoonmaken langs boven gaat(alleen in de hoeken is het nipt) maar ik heb me zo'n een algenschraper(magneet) gekocht en over de binnenkant(het ruwe gedeelte) een stukje microvezeldoek gespannen.Zo kan de ruit dan ook proper gemaakt worden zonder dat de bak open moet.De ventilator die verse lucht binnenbrengt staat constant op(behalve 's nachts) de andere vents laat ik ieder uur tweemaal een kwartier de warme lucht van de lampen binnenblazen.Dit houdt de ruiten goed droog en ik heb geen last van condens.Ook de luchtvochtigheid zit goed.Op de meeste plaatsen zit die op 70%..Hoe meer naar de waterval toe stijgt die(wat logisch is).De warmtekabel laat ik voor het moment het water nog niet opwarmen.Ten eerste omdat de temperatuur van het water voor het moment 24° is en ten tweede omdat ik een probleem heb met de thermostaat.Ik had de verwarming van het water eens getest en ingesteld op 23° maar hij sloeg bijna niet af(ik denk dat er een probleem is met de voeler van de thermostaat) en ik had een temperatuur van 28° in mijn water.Dus ga ik eerst een andere thermostaat aanschaffen voor ik dit laat draaien.Dit systeem was dan ook bedoeld voor de winterperiode wanneer het kouder wordt.

  De stenen of hout die jij voor het landgedeelte zou leggen is wel niet zo gemakkelijk te realiseren omdat ik tussen de landgedeeltes en de voorruit maar een paar centimeters plaats heb.Wel was op de eerste foto's het waterpeil nog niet waar het moest komen.Nu is het hoger en is de overgang land-water beter.

  De Boneco draait drie maal op een dag een half uur.Niet genoeg om de planten te voorzien van water maar wel om de luchtvochtigheid hoog te houden.Het bijsproeien doe ik matig.De turf is altijd goed vochtig dus zie ik niet in dat ik er nog liters zou bijsproeien.De bromelia's worden wel bij het sproeien voorzien van een bodempje water.

  Hier en daar nog schimmel maar ik merk dat er plaatsen zijn waar het verdwijnt of waar heel kleine paddestoeltjes(kleine hoedjes) in de plaats komen. 

  0

  christiaan macco  Posts:1439


  Profiel

  heerlen

  Dn Lid


  --
  25 aug 2008 21:31
  wat een super mooie bak zeg, echt te gek, leuk formaat ook
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  25 aug 2008 22:19

  We zijn wel weer benieuwd naar een fotootje Christophe. Het zal in twee weken wel leuk aanslaan allemaal.

  Mijn grote werken gaan heel snel van start. Had een klein meevallertje dus daar worden bakken van gemaakt.Zoals ik het nu inschat ben ik aankomende maand bezig met bouwen. Inmiddels staan er 8 bakken in mijn huiskamer dus die grote bakken worden urgent

  Voorlopig heb ik voor de krokodilskinkjes een aquarium van 100x40x40 aangeschaft als tussenpalu voor die tijd. Dan hebben ze iets meer ruimte. Voordeel was dat daar alles bijzat (incl eheim 2222 voor het mediumpalu) zodat ik alleen alles hoef te veranderen en een uv-tje te plaatsen

  Ik zal jouw topic nog eens goed doorlezen.

  Grtz

  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  26 aug 2008 00:58

  Bedankt Christiaan, de bak vroeg gewoon om er een biotoop van te maken voor bodembewoners.In mijn geval zullen dat dus heel zeker een stuk of zes Azureussen worden.

  Ha, den Eric.Hij is daar weer met zijn foto's.Je denkt zeker dat ik een ingebouwd fotoapparaat heb.Ik zal morgen proberen om er nog een paar te maken.Zeg, toch zeker geen beroepsmisvorming?Ik denk dat je hoofdredacteur bent van een magazine of krant en dat je gewoon bent van iedere keer die foto's te vragen voor het nieuwe maandblad.

  De planten doen het redelijk goed behalve een paar varentjes die tegen elkaar stonden en begonnen te rotten.Ze weggehaald en een andere die ik niet in de bak had geplant nu als epyfit tegen de achterwand geschroefd maar ook na een dag of drie hetzelde resultaat.Heb de plaats nu maar open gelaten en er nog wat bladeren gestrooid.Heeft ook zijn charme.Ik had vandaag wel van ergens een Dendrobium meegebracht.Kwam dan tot de conclusie dat de plaats die ik in gedachten had niet zo geschikt was.Heb ze dan op een stuk liaan dat ik had afgezaagd vastgemaakt en dat in de rechterkant van de bak neergelegd.Ze staat een beetje schuin maar dat is het beste want anders zit de stengel met de bloemen tegen het plafond geduwd.Foto's dus voor het volgende bericht.

  Het wordt tijd dat je werken bijna beginnen.Zo kunnen wij dan ook eens jouw weblog onveilig maken.Ga je mijn weblog nog eens doorlopen?Ik ben benieuwd wat een ervaren rot met bijna 1300 posts nog kan leren van een beginneling zoals ik.

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  26 aug 2008 01:55

  Tuurlijk leer je daar van.

  Het is net als met bijv een film of een boek, je bekijkt het dan anders en ontdekt soms dingen waar je overheen gelezen hebt of door andere eigen inzichten. Open blijven staan voor nieuwe ideeen en inzichten lijkt me belangrijk in een hobby, het kan soms beter met weinig moeite. Uiteindelijk doe je het voor dat leuke beestje.

  Zo`n doorgewinterde rot ben ik niet hoor, technisch en bouwkundig wel. Ik ben pas 1½ jaar besmet met dit dodelijke virus, het eerste ¾ jaar was heel intensief en ik hoorde deze week dat het nooit meer overgaat. Het slaat momenteel heftig toe, ontwenningsverschijnselen op je werk, ze elk kwartier bellen, je kent dat wel

  De fase bedenken is achter de rug, ik zal eea op papier zetten en plaatsen heel binnenkort dan kunnen jullie vast de messen slijpen mijn plan verbeteren.

  Grtz

   

  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  26 aug 2008 23:31

  Open staan voor nieuwe ideeën en inzichten is niet alleen in de hobby interessant maar gewoon in je hele leven moet je zo denken(vind ik).

  Je bent dan misschien nog geen jaren bezig maar als je technisch en bouwkundig je mannetje kan staan scheelt hem dat toch een slok op een borrel.Ik ben daarin niet zo'n kraan.Het idee wel maar de uitvoering is minder.Ik moet het meer van het creatieve hebben.

  Voor je weblog staan we al gereed om kritiek je te helpen bij je verwezenlijking.

  En dan nu voor Eric.U vraagt wij draaien.Hier nog wat foto's.Op die twee weken is er misschien niet zo veel veranderd maar de meeste planten doen het goed.
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  26 aug 2008 23:34
  Foto's van iets dichter genomen.  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  26 aug 2008 23:37
  Nog wat sfeerbeelden.


  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  26 aug 2008 23:40
  Foto's van de planten die het goed doen.Komen overal nieuwe scheuten bij.  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  26 aug 2008 23:40

  Echt prachtig. Ik ga gewoon alle stappen nadoen, kan niet fout 

  Misschien kan je het valse licht in de kap wegnemen met tochtstrip??? Echt hèèèèèèèèel storend.

  (ik moet toch wat)

  Grtz

   

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  26 aug 2008 23:46

  Het zijn de roosters neem ik aan 

  Maar misschien een liggend L profiel zodat licht niet naar buiten straalt? En misschien daar zwart schilderen? De lucht kan dan wel eruit/in.

  Grtz

  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  26 aug 2008 23:46
  En dan nog de Dendrobium.Jammer genoeg zijn er een paar bloemen die al openstonden afgebroken met haar van hier naar daar te verhuizen in de bak.Deze plaats was dan de enige die het best meeviel(ook al staat ze niet recht,wat te moeilijk was omdat de bak niet zo hoog is).

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  26 aug 2008 23:51

  Petje af hoor.

  Daar ga je een hoop plezier van krijgen.

  Grtz

  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  26 aug 2008 23:53
  Eric,ik heb geen roosters.Ik moet langs boven in de bak dus dat zou wel moeilijk zijn nietwaar?Maar het licht stoort niet.Hier op deze foto's heb me wat meer op de grond gelegd om spectaculaire plaatjes te schieten.Maar de bak is niet hoog dus als je neerzit zie nog niets van de lampen.Dus,no problem.
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  27 aug 2008 00:03
  Dacht dat je het over de onderkant had.Nee,de bovenkant zijn verscheidene platen in glas.Maar aangezien er langs de achterkant nog wat buizen bijgekomen zijn moet er nog wat glas weggesneden worden en liggen ze daardoor scheef.Maar ik denk dat ik een nieuwe kap ga maken want acht glasplaten altijd moeten wegnemen omdat je in de bak moet zijn is niet zo interessant.Ik moet ergens een systeem bedenken dat in drie grotere stukken zal verdeeld worden.Iets dat wat gemakkelijker is.dat wordt dus nog wat brainstormen.
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  27 aug 2008 01:50

  Ai....

  Staat de bak achterkant strak tegen de muur of is daar ruimte?

  En tot hoe hoog zit je achterwand. En kun je tussen de achterwand en het glas?

  Grtz

   

  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  28 aug 2008 01:54
  Eric, ik denk dat je me verkeerd begrijpt.Ik moet niet in de glazen achterruit snijden(die blijft intact) maar in de glazen dekplaten die op het aquarium rusten.Daarin waren al hoekjes uitgesneden waar de buizen van mijn filters de bak in kwamen.Nu is er nog wat bedrading bijgekomen(op zich geen probleem),maar ook een ventilator(rechterkant) die de verse lucht aanzuigt en links een dikke vijverslang voor de aanvoer van de Boneco.Hierdoor kunnen die twee dekplaten niet meer rusten op de voorziene plaats.Simpele oplossing hiervoor is de grootte van enerzijds de vent en anderzijds de slang uitsnijden uit de glazen dekplaat.Dan is dat opgelost.Maar ik ben niet tevreden met het feit dat de dekplaten op de vents drukken(ik had de vents liever minder plat neergelegd).Ik heb maar 4cm ruimte tussen de dekplaten en het gedeelte dat de bak afsluit en waar de verlichting en vents op liggen.Is ook de reden waarom ik T5 lampen genomen heb(nemen minder ruimte in).Daarom dat het voor het moment zo ligt.Maar ik ga het dus veranderen met een soort kap in drie(?) gedeeltes.Alleen moet ik een systeem bedenken dat het gemakkelijkste gaat zijn om er telkens af te nemen.Ik ga wachten tot mijn vader uit vakantie terug is.Die is technisch veel beter onderlegd dan ik(ik ben de man van het creatieve,weet je nog).Ik zal hem om raad vragen.Ik ben al blij(en fier) dat ik de rest van de bak tot een goed einde heb kunnen brengen met mijn beperkte kennis op technisch gebied.Dus,Eric dit hoofdstuk wordt wel nog vervolgd.
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  28 aug 2008 11:42

  Nee hoor, ik had je niet verkeerd begrepen Ik heb inmiddels ook zo`n kap van het jewell110 aqua, en heb er dus al een beetje over zitten denken. Alleen staat deze bak niet tegen de muur en kan ik een rechte/verticale achterkant laten scharnieren over 90 graden in combinatie met de kaphoogte. Dan moet de bak dus minimaal de kaphoogte van de muur staan, wat het geval is bij dit voorlopige bakje.

  Als je een kap maakt die van voren recht is en van achter 45 graden, dan kan je deze (als de bak strak tegen de muur staat) toch half openscharnieren. Scharnieren bevestig je op het 45 graden deel en steek je los achter je bak. Ik zou een alu strip of een stukje alu koker achter het palu op het raam plakken ter bescherming van het glas. Je kan dan de kap scharnieren of rechtstandig omhoog/eraf tillen. Hoe strakker de scharnieren passen hoe nauwkeuriger hij scharniert.

  De plexi dekruit komt soortgelijk vast met scharnieren (deze zitten in een op maat gemaakte kunststof ruimte tussen achterwand en glas), voor en achter komt er hier een ventilatiestrook in. In de kap zit een schotje die, als de kap dicht is, de achterste strook direkt met buiten verbindt. Bij mij voert dit naar achter af, in het schuine geval kan je het schot halverwege de schuinte plaatsen (en zit je uitlaat dus aan de scharnierkant en je inlaat aan de bovenkant van deze schuinte(en je kijkt er nooit in)) Alleen komen hierbij de scharnieren op het plexiglas ook in een `kokertje` zodat je het plaatje er ook af kunt trekken om schoon te maken zonder de kap te verwijderen. Hier en daar een extra stripje als steun/afdichting en voila.

  Bij een kap in meerdere delen kan je op èèn deel een lange `lat` op de voorkant bevestigen zodat als alles dicht is het èèn voorkant/kap lijkt.

  De plaats van de vents ligt een beetje aan de grootte. maar moeten de lucht via de lampen/kap  de voorste gaasstrook in blazen zodat je hier een luchtstroom langs het raam naar beneden krijgt.

  In een notedop.

  Grtz

   

  0

  Joost van Leer  Posts:261


  Profiel

  Apeldoorn

  Dn Lid


  --
  28 aug 2008 21:39
  Erg mooi hoor! (heb je al een idee wat voor kikkers erin komen?) Maar doe vooral rustig aan met de kikkers, verstandig dat je lang wacht (dat kon ik niet!! )

  Maar ik ben benieuwd naar de bak binnen enkele maanden!

  Groetjes Joost
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  28 aug 2008 23:19

  Bedankt Joost.Er komen een vijf à zes Azureussen in om mee te beginnen.Later zal er dan nog een tweede soort bijkomen maar dat is voor later.Ik ben van het geduldige type maar dat wil niet zeggen dat ik er niet graag al kikkertjes zou in willen.De planten bewegen niet zo veel.Zelfs als ik fruitvliegjes in de bak doe komen ze er niet op af.Nee,zoals ik al zei wil ik gewoon de temperaturen in de winter afwachten en als alles goed zit komen de kikkers in het voorjaar er in.Ondertussen kan er nog altijd iets aangepast worden.

  Eric,ik heb je technische uitleg min of meer begrepen.Heel zeker omdat die in notedop was.Maar een kap die naar boven opengaat is geen optie omdat de ruimte er niet voor is.Boven de bak bevindt zich een soort hangkast(geïllustreerd met een foto hieronder).Daardoor is het naar boven doen van de kap(of deksel) maar beperkt.Daarom zal het meer iets worden dat ik een beetje naar omhoog kan tillen en dan op de grond zetten tot ik mijn ding gedaan heb in de bak.Daarna de kap er weer op.Aangezien de grote lengte zal het dan ook iets worden in drie of vier delen.Er zal wel iets op gevonden worden.

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  29 aug 2008 00:32
  Ha die kast had ik even gemist. Kun je niet alleen klepjes of deurtjes maken van kast tot bak? En geen kap. Een zgn technische ruimte Grtz
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  29 aug 2008 01:09
  Eric, die #@^§*#µ foto wil er maar niet opkomen.Maar goed, als je naar mijn eerste foto's teruggaat zie je een beetje waar het over gaat.Het is geen volledige kast en ook niet de diepte van de bak.Maar ze zou wel in de weg staan bij een eventuele kap die omhoog gaat.En kastjes zou goed zijn bij een technische ruimte waar je niet te veel moet in zijn maar in mijn geval zou het wel niet zo decoratief passen bij de rest.Maar dit terzijde gelaten is het grootste probleem dan niet de verlichting of de vents waar ik moet bij kunnen maar het in de bak geraken.Mijn voorruit zit vast, remember?Ik heb luikjes die naar omhoog geklapt moeten worden wil ik in de bak sproeien of iets anders doen.Ik weet het wel,de minder praktische kant van een aquarium.Daarom moet het iets worden dat iets hoger is dan nu(max. 10cm) maar dat er ook kan afgenomen worden.Bekijk het als een plaat(in plexi) met daar rond een omkadering van10cm.Dit zou dan bovenop de bak rusten.Ik heb nu een soort inkeping waar de dekplaten in liggen.Daar zou dan deze constructie ook kunnen in passen.Dan boven op de dekplaat(kap) een soort handvatjes waardoor ik ze kan optillen.Dit zal de enige en beste oplossing moeten zijn.Voordeel is dan ten opzichte van nu dat ik telkens geen zeven platen hoef te verwijderen om in de bak te geraken,wat meer ruimte in de kap(kan ik de vents iets schuiner leggen) en dat de kabels en buizen iets mooier kunnen weggewerkt worden.
  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  29 aug 2008 02:56
  Het forum doet idd af en toe raar de laatste tijd. Dacht al dat het aan IE 8 beta lag Grtz
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  29 aug 2008 22:35
  Heb het een tijdje geleden ook al eens meegemaakt.Had een lange tekst ingetypt voor Jeffrie zijn topic,wil die doorsturen en dan krijg ik een rare foutmelding.Kon het de dag nadien opnieuw intypen.Gelukkig kan ik door het oefenen hier op het forum al wat sneller typen en was dit niet zo een probleem.
  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  05 okt 2008 23:18
  Hier nog eens wat foto's van een maand later.Alles groeit goed.Heb nog wat plantjes bijgevoegd(Tillandsia usneoides en Crypthantus).Ook wat javamos daar waar het inheemse mos het minder goed deed geplaatst.Ik denk dat het probleem van de inheemse mossen hem meer situeert bij het teveel aan licht dat het krijgt.De plaatsen waar het in de bak donkerder staat doet het mos het veel beter.

  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  05 okt 2008 23:21
  Nog wat foto's maar dan van  dichter genomen.  0

  Christophe De Neve  Posts:769


  Profiel

  Denderleeuw

  Dn Lid


  --
  05 okt 2008 23:29
  De andere foto's.


  0

  christiaan macco  Posts:1439


  Profiel

  heerlen

  Dn Lid


  --
  05 okt 2008 23:40
  ziet er echt mooi uit man ( jaloers)
  Hoe zit het met de kikkers, al wat erin zitten?
  heb je de bak al geent met voedseldieren of doe je dat niet?

  grtz
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 3123 > >>


  Back To Top