VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 08 jul 2015 16:00 door roel van marrewijk
Buitenterrarium voor tropische kikkers
48 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Henk VeenstraPosts:239


Profiel

Nijverdal

Dn Lid


--
22 sep 2008 17:16

  Wie heeft er ervaring met een buiten terrarium? Het idee dat ik heb ontstond omdat ik op een gegeven moment een tricolor buiten hoorde fluiten. Ik kon mijn oren niet geloven dus ik op jacht. En na enkele uren luisteren, zoeken, speuren, had ik eigenlijk de moed al opgegeven. Ik keer het hele terrein maar om, wie weet vind ik hem alsnog, bleek meneer in een oude bloempot te zitten. Maanden geleden (in het voorjaar) is me namelijk een kikker ontsnapt (dom dom, maar ik had de ruit open laten staan). Ik heb wel meer tricolors dus die ene werd niet echt gemist. Maar omdat ik mijn kikkers wel ken, kon ik constateren dat dit mijn kikker moest zijn. Nu heb ik deze zomer de deur 's nachts wel open gehad om de temperatuur omlaag te krijgen dus de kikker kan ook veel later naar buiten zijn gegaan.

  Maar u begrijpt mijn idee na deze inleiding vast wel. Ik wil wat tricolors in de zomermaanden in een buitenterrarium plaatsen. Maar wie heeft daar ervaring mee? Volgend zomer wil ik van start en me goed voorbereiden. Alle suggesties zijn welkom. Hoeveel ruimte, voedsel, temperatuur (in de natuur kunnen ze vrij koud) luchtvochtigheid enz. enz.

   

  0

  Jeroen Hilferink  Posts:1018


  Profiel

  Zwolle

  Dn Lid


  --
  23 sep 2008 12:48

  Op zich geen raar idee. Maar in hoe verre dit handig is weet ik niet. De dieren zulllen het vast wel overleven buiten maar... hoe vang je ze weer als het winter wordt? Als ze jongen hebben kun je die nooit allemaal vangen.

  Voer je ze zelf of moeten ze het doen met wat ze in hun "tuin" vinden. Als je het gaat afzetten met bijvoorbeeld horregaas (lijkt me hiervoor het meest geschikt) kunnen er ook geen vliegjes en onder spul bij komen. Je kan de bak niet van glas maken lijkt me want dan krijg je een broeikasje waar de temperatuur niet of nauwelijks in de hand is te houden.

  Ben benieuwd of en hoe dit wat gaat worden.

  Groet,
  Jeroen

  0

  Marco van den Boogert  Posts:378


  Profiel

  Arnhem
  --
  23 sep 2008 12:55
  lijkt me idd moeilijk beheersbaar.......ik denk aan een soort konijnenberg, cavia ren, schildpaddenverblijf of zoiets. Gemaakt van horrengaas, met vijvertje en moerasgedeelte van boven open...........leuk projectje om over na te denken
  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  24 sep 2008 09:16
  Ik denk aan iets van 1m x 1m, met gaas dat wat grover is zodat er wel vliegen doorheen kunnen. Mijn vraag ligt ook meer op het vlak van hoe bouw ik zo iets? Zodat de vliegen er in kunnen en de kikkers er niet uit. Moet de bodem ook dicht? of maak je een omheining van gaas? Las dat E. pictus tot 10 graden Celsius in z'n woonomgeving heeft, dus die zou nog beter kunnen? Voeren door fruitafval in het terrarium te leggen waar de nodige wilde vliegen en andere voedseldiertjes op af komen. Verder denk ik aan een beetje compost van de composthoop er bij te leggen waarin het nodige "ongedierte" in zal zitten wat weer goed gegeten kan worden. Ik dacht zo das weer eens wat anders? Misschien gaat de kweek wel veel beter? Er is natuurlijk licht, mogelijk levert dat nog voordelen op.
  0

  Martijn van Beek  Posts:594


  Profiel

  Nijmegen

  Dn Lid


  --
  26 sep 2008 10:13
  Met alle respect: dit lijkt mij geen haalbaar -of handig (zie opmerkingen Jeroen)- project.

  Groet,
  Martijn
  0

  Remco Stuster  Posts:6002


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  26 sep 2008 13:11
  Er zijn reeds mensen die succesvol met tricolors in hun tuin hebben gekweekt. Het is zeer zeker wel te doen en geeft over het algemeen zeer sterke nakweekdieren.
  Een omheining fabfriceren waar de dieren niet uit kunnen komen is vrij gemakkelijk wetende dat de dieren niet op zijn kop kunnen klauteren. Je hoeft de boel dan niet eens af te dekken met gaas. Ook kun je wat fruit binnen de omheining gooien om insecten te lokken. Totaal geen probleem dus.
  Je zult alleen met de beplanting er rekening mee moeten houden dat ze die niet kunnen gebruiken om buiten de omheining te komen. Als ik er de mogelijkheid voor had zou ik het reeds geprobeert hebben
  0

  Jeroen Hilferink  Posts:1018


  Profiel

  Zwolle

  Dn Lid


  --
  26 sep 2008 13:41
  Onmogelijk lijkt het mij niet, alleen vrij lastig. Als de kikkers inderdaad niet op de kop kunnen klimmen hoef je alleen maar een omheining te maken die bovenaan een stukje terugloopt de "bak" in. Zoals je ook wel ziet bij hoge hekken met van dat prikkeldraad aan de bovenkant.
  Dan zou je tegen de vogels er een grof net overheen kunnen spannen. Dan kun je de zijkanten van bijvoorbeeld horregaas maken of. En inderdaad dat fruitafval en compost werkt natuurlijk ideaal. Een leuk poeltje erbij met een watervalletje ofzo. Wat planten zoals varens, Hosta's (mooi tropisch uiterlijk) en inderdaad zorgen dat ze niet via de planten naar buiten kunnen.
  Het lijkt me alleen wat lastig worden met het eruit vangen van de dieren.

  Dan blijft er volgens mij maar 1 ding over en dat is de luchtvochtigheid. De lucht hier in Nederland is niet zo vochtig als in de regenwouden waar de kikkers vandaan komen. Ik durf niet te zeggen in hoeverre dit nadelig is voor de kikkers. Maar goed als Remco zegt dat het al eerder gedaan is zal het nu ook wel moeten lukken. En anders kun je altijd nog wat extra sproeien met een plantenspuit.

  Ik moet toegeven dat ik er hoe langer ik erover nadenk hoe enthousiaster ik er ook over wordt Zo kun je je eigen wildvang dieren maken

  0

  Remco Stuster  Posts:6002


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  26 sep 2008 15:09
  Dat alle gifkikkers vooral in regenwoud voorkomen is een fabel. Tricolors worden ook veelal in vrij kale droge gebieden gevonden langs de stroompjes... zorg voor een mooie poel en laat de kikkers lekker gedurende de warme middagen wegduiken.. niks aan de hand.
  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  26 sep 2008 21:48

  Dank voor jullie reacties. Ik zit nog even te denken over die rand hoe zou je dat moeten maken? Ik heb in dierentuinen wel eens iets met glas gezien, maar als ik die kikkers van mij dat glas op zie kruipen dan wordt ik een beetje bang dat ze er toch uit kruipen. Ik ga zeker volgend voorjaar aan de slag en jullie zullen zeker de nodige plaatjes of in ons lijfblad of hier op deze site vinden! Een waterdeel had ik ook al over nagedacht. In de delen van Christmann zie je ook plaatjes van kale rotsen in de volle zon. Ik wil ze echter in mijn tuin toch iets meer in de schaduw zetten ik denk dat dat onder de struiken ook de nodige extra vochtigheid oplevert. Welke kikkers zouden nog meer geschikt zijn?

  Nog even terugkomend op mijn eerste bijdrage, ik heb al een tricolor in het wild in mijn tuin gevangen zonder omheining dus ik ben jullie een stapje voor met de eerste in Nederland wild gevangen tricolor.

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  26 sep 2008 22:26
  Wildvang?
  Duh.... als je ze eerst laat ontsnappen.

  Overlevende
  Grtz
  0

  bram bak  Posts:93


  Profiel

  rotterdam

  Dn Lid


  --
  26 okt 2008 10:28
  Misschien is het handig om het geheel in te graven
  Voor een constanter temperatuur, alleen dan kan het zeker niet in de volle zon ......
  het is denk ik ook goed voor de luchtvochtigheid mocht dat een probleem zijn
  maar een glazen aquarium met aan de bovenkant rondom een glaze strook, zodat ze er niet uit kunnen klimmen ?  succes in ieder geval


  0

  christiaan macco  Posts:1440


  Profiel

  heerlen

  Dn Lid


  --
  26 okt 2008 11:21
  even een brainstorrm, ikzou zelf een mooie bak maken in de woonkamer, of andere lokatie tegen de muur die naar buiten gaat, hier kun je een sluis in maken ( vb 30x30 cm, zodat je deze in de winter kan afsluiten, valdeurtje van hout met isolatie tussen 2 platen hout, of een schuifdeur) buiten maak je dan vb een mooie grote " bak " van gaas waar je alleen wat boomstronken en mooie planten in zet ( vb in potten). hierdoor hoe je buiten geen watergedeelte te maken omdat de kikkers de larven binnen kunnen afzetten in het water. Als het buiten te koud begint te worden, kun je de stronken hout en planten ( plantenbakken) naar binnen zetten, hierdoor zie je meteen of er geen kikkers buiten achterblijven ( volwassen of nakweek)

  grtz en succes
  0

  Pusaka .  Posts:257


  Profiel

  Gouda

  Dn Lid


  --
  26 okt 2008 12:01
  @Remco,
   
  Ik moet je eerlijk zeggen dat ik ook nog nooit een kikker tegen het plafond van de bak had zien lopen/kruipen,
  totdat ik de Vanzolini had, deze heb ik het echt al een paar keer zien doen.
   
  Gr Ben
  0

  Remco Stuster  Posts:6002


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  26 okt 2008 14:56
  Mja vanzolinii valt af in dat geval. Ik zou zelf ook eerder voor Colostethussen en Epipedobates soorten kiezen voor een dergelijk project... gaat dan alles goed kun je altijd nog verdere opties verkennen
  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  27 okt 2008 20:23

  Mooie reacties.

  Ik zit even te denken, omdat ik toch wat met "tricolors" heb. De Hooglandertjes moeten denk ik tegen meer kou kunnen. Gezien de hoogte waar ze gevangen zijn. Zelf heb ik geen hooglanders, maar mogelijk heeft iemand een aantal exemplaren die volwassen zijn waar ik mee aan de gang kan. Ik heb geen idee waar de mijne van oorsprong vandaan komen, is bij mij inmiddels de 3e generatie na aanschaf in 2002. Maar moet natuurlijk dit voorjaar wel een paar volwassen exemplaren hebben.

  Dat idee van een aquarium? Daar ga ik mee verder. Ik zag in de laatste DATZ een artikel ook over het buiten houden van dieren in dit geval geen kikkers, maar andere dieren. Daar bouwden ze van een 4 tal glasplaten en 4 palen een mooi buiten terrarium. 

  0

  Douwe Kaspers  Posts:149


  Profiel

  Heerlen

  Dn Lid


  --
  27 okt 2008 22:25
  Ik heb in het verre verleden iets soortgelijks geprobeerd en ben tegen diverse problemen aangelopen. (niet met tricos maar bombina's salamanders en hagedissen. Een probleem bij mij was de open bovenkant, gaas erover ziet gewoon niet uit dan past het ook niet meer naadloos in de tuin. Zonder afdekking, wel met een naar onder gebogen rand op een meter hoogte, bleef het probleem dat ze op de een of andere manier toch na een tijdje weg waren en sommigen vond ik op andere plaatsen in de tuin. Tsja wat in de boeken staat klopte dus niet. Bovendien kun je last krijgen van indringers die je niet wilt hebben, katten, ratten, marters, eekhoorns, eksters en vlaamse gaaien, reigers en ga zo maar door. Ook al zullen ze niet alle dieren in het terrarium eten, ze zullen ze meestal wel doden. Kat en muis geldt ook helaas voor kat en kikker. Het blijft nog steeds een droom van mij en als ik wist hoe ik het kon verwezenlijken zou ik er weer aan beginnen. Dus hou me maar op de hoogte.

  groeten

  Douwe
  0

  Bert Broers  Posts:570


  Profiel

  Ureterp

  Dn Lid


  --
  28 okt 2008 00:16

  Ik heb m'n savignyi's s'zomers wel eens in een kooi van horregaas. Werkt perfect. Gewoon van aluminium-frame een een bak maken met een deur er in en die bekleden met horregaas. Kleine insectjes, springstaarten enzo komen daar gewoon door. Nu hebben boomkikkers daar niet zoveel aan dus bij hen gebruikte ik iets grover gaas, maar in principe zou dit moeten lukken. Ik heb die bak ongeveer 10cm in de grond ingegraven; dan kun je hem gewoon in de volle zon zetten (met even een schaduwplantje of zo). Of je zet er iets voor, zodat de helft van de bak in de schaduw staat.

   

  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  13 mei 2009 22:07

  Ik ben vandaag met de bouw begonnen. oppervlak 130 x 90 cm en 60 cm hoog. Ik heb de bodem van grote douche tegels gemaakt, zodat de mollen of muizen e.d. niet binnen kunnen komen. Ik denk er over na om daar bovenop tempex te leggen om de bodem temperatuur wat te isoleren. Geen idee of dat nut heeft maar mogelijk weet iemand daar wat op? Een deel van het verticale is van glas. De ander 2 wanden worden van metalen horregaas. Het geheel ligt deels in de schaduw. Er bovenop komt gaas dat iets grover is en waar naar mijn idee de wilde fruitvliegen doorheen moeten komen als ze gelokt worden door een rottende banaan of ander fruit. Zal binnenkort wat foto's gaan plaatsen!

  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  07 jun 2009 21:26

  Begin van een buiten terrarium. Hier ben ik het gaas aan het bevestigen.

  Zijwanden 2 stukken glas en 2 stukken horregaas vertikaal. Daar bovenop komt 5 mm gaas horizontaal als deksel zodat er nog het een en ander naar binnen kan vliegen als ik er wat rot fruit in leg. Als voedselbron voor klein gedierte dat weer gegeten kan worden door de kikkers.


  0

  jonathan wallaard  Posts:1168


  Profiel

  ameide

  Dn Lid


  --
  11 jun 2009 20:34
  mischien, moet je 2 wanden maken van gaas, en 2 glasplaten, die recht tegenover elkaar zijn, zodat je makkelijker een goede luchtstroom hebt, en dan boven ook een glasplaat als dak, kan je er toch goed doorheen kijken, en niks (wat ongewenst is) kan er in/er uit...

  mvg
  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  30 jun 2009 21:59

  26 juni waren de weersvoorspellingen gunstig genoeg en heb ik 5 kikkers "tricolors" losgelaten in het buiten terrarium. Hoogst waarschijnlijk 2 mannen en 3 vrouwen. Het is de komende nachten 15 graden. Dus warm zat. Tot nu toe is het op zijn koudst 15 graden geweest volgens de thermometer die ik in de bak heb staan. Wat ik met het warme weer wel doe is een flinke gieter water over het geheel uitsproeien. Aangezien de zon op de thermometer heeft geschenen klopt mijn maximum temperatuur niet meer. Het terrarium staat 8-0% in de schaduw dus dat moet niet te heet kunnen worden. Ik zal een ander plekje zoeken. Waar ik nu wel achter ben: de kijkkant moet je van glas maken en niet van gaas. Ik kan er slecht doorheen kijken. Dus lig ik om een hoekje te gluren. De kikkers zijn er nog gisteren althans nog 3 stuks gezien. Het enige waar ik nog op zit te wachten is het fluiten. Met 2 mannen en de schuurdeur (van mijn kikkerhok) openstaand war de rest van de tricolors de nodige concerten geven verwacht ik toch binnenkort op het terras te kunnen genieten van het fluitconcert. Zie ook de foto's. De 1e is een kort filmpje ik weet niet of deze site dat pikt. 

  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  30 jun 2009 22:23

  Kennelijk niet want niet te zien. Dan maar de foto's.  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  07 jul 2009 19:13
  Na een aantal dagen begon er toch eindelijk een man te fluiten. Koudste nacht was tot nu toe 12 graden op de thermometer. Afgelopen nacht (6 op 7) heb ik een en ander wat ingepakt want het werd 10 graden deze nacht. Ik giet met heet weer een 15 liter gieter met regenwater op het geheel. Ik maak het goed vochtig. Op dit moment is het koeler en waait het flink. Dus dan is het wat minder van belang.
  0

  Remco Stuster  Posts:6002


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  07 jul 2009 19:30
  Komt er ook veel insectenspul van buiten je bak in? Dat zou namelijk voor mij de reden zijn om dieren buiten te houden/opkweken... en natuurlijk de UV die ze dan binnen krijgen. Ik zou zelf ooit eens willen proberen A. picta buiten op te kweken...
  0

  fred vosse  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  07 jul 2009 22:31
  Als je gaas niet al te fijn is, komt er heel veel insectenspul in je bak, zo´n 2x2 mm is wel al goed.
  Ik heb zelf in mijn kas de kikkers in gazen terraria gehouden, met een glazen voorruit, want door gaas turen daar word je helemaal scheel van.
  De kas stond eigenlijk zo´n beetje de hele zomer open, vergelijkbaar als buiten-situatie dus, en met een stukje fruit in de bakken, komen de fruitvliegen en ander klein gespuis gewoon door het gaas naar binnen.
  Momenteel heb ik weer enkele gazen terraria en gebruik hetzelfde systeem; een halve mango er in en klaar..
  Toch blijft bijvoeren ook wel belangrijk, ik ren regelmatig met een net door de weide, dat geeft toch wat meer variatie.
  Waar je mee uit moet kijken zijn mieren; als je een vervelend mierenvolk in de buurt hebt wonen, kunnen ze al je kikkers uitmoorden, óók in Nederland.
  In de eerste instantie komen ze ook op het fruit af, maar dat kan veranderen..
  Een waterbariére wil wel helpen.

  Vele hagedissensoorten en kameleons doen het helemaal goed buiten, dat zonnetje en gezonde voer doet ze zichtbaar goed!

  Succes!

  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  08 jul 2009 21:09
  Afgelopen nachte was het toch wat fris ik dek het nu af met tempex om het niet al te koud te laten worden. Toch zag ik tegen 17.30 bij iets van 15 graden 2 vrolijk rond huppen. Dus kennelijk kunnen ze wel wat hebben. De 5 die ik in het buitenterrarium heb geplaatst komen uit een bak die deze winter op het koudste hoekje van mijn kikkerhok stonden waarbij het soms 12 graden geweest moet zijn. Daar hebben ze goed op gereageerd. Verder komt er van alles naar binnen kruipen wat ik ook ondersteun door het neerleggen van te oud fruit, stukken afgegeten meloen e.d. Vanaf nu wil ik niet meer bijvoeren. Ik denk dat ze nu maar zelf goed op zoek moeten.
  En Remco ik heb zelf 2 A. picta en mocht dit een koppel blijken dan probeer ik de jongen (laten we hopen!!) volgend jaar ook buiten te plaatsen. Maar dan moeten er wel genoeg jongen kpomen natuurlijk. Trouwens jouw blauwe tricolors (die doen het trouwens uitstekend) zouden die nog beter tegen kou kunnen?
  0

  Remco Stuster  Posts:6002


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  08 jul 2009 21:15
  Ik durf niet te zeggen of die blauwe jongens beter tegen de kou kunnen...

  Goed om te weten dat je een tweetal pictus hebt zitten, ze zijn nogal schaars geworden in de hobby de afgelopen tijd.
  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  13 jul 2009 21:25
  Aangezien mannetjes tricolors of eigenlijk nu natuurlijk E. anthonyi's hun eigen liedje zingen hoorde ik gisteravond mannetje "2" actief zingen. helaas geen koortje met de andere. Maar ze doen het nog steeds en ik zie steeds meer insecten afkomen op het rottende fruit. Dus dat werkt wel.
  Remco, ik hoop dat dat wat wordt met die A. picta (ik word een beetje gek van al die naamwijzigingen) want het is steeds pech hebben. Dan weer dit en dan weer dat. Ik heb er vorig jaar dec. 2 gekocht op de beurs in Hamm. Ik had zelf 2 nakweek kikkertjes en dan hoop je 4 groot te krijgen uiteindelijk werden dat er maar 2 en dan is de kans natuurlijk klein dat het een koppel wordt. Wel heb ik minimaal 1 man. Want het tjip tjip is dagelijks te horen. Ze zitten nu in een bak van 80x60x45 (lxdxh). Gevuld met kienhout blad, kokosnoot, wat plantjes. Tempt. is wat hoger dan waar ze eerst zaten. Want met die temperatuur daar ben ik nog steeds niet uit. Is het nu koel 20 of toch rond de 25? Ik lees verschillende waarden.
  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  15 jul 2009 08:01
  Gisteren zaten er nadat ik met de gieter de boel weer eens lekker nat had gemaakt 3 kikkers "broederlijk" naast elkaar op de drainagebuisjes. In de linker hoek van het buitenterrarium heb ik een aantal ouderwetse drainagebuisjes opgestappeld. Ik heb het idee dat de kikkers daar de meeste tijd vertoeven.
  Ze zien er tot nu toe stevig uit dus voedsel moet er genoeg te vinden zijn. Vandaag ben ik vrij dus ga ik wat meer opletten wat er zoal gebeurd.
  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  19 aug 2009 21:21

  Na de vakantie nog steeds activiteiten in het buitenterrarium. Ik zie wel eens een kikker, maar hoofdzakelijk in de linker hoek. Ik weet natuurlijk niet wat ze gedurende de hele dag doen. Maar ik heb wel het idee dat het niet van die avonturiers zijn. Soms hoor je er een fluiten, maar er zitten nog steeds geen larven in het minivijvertje. Daarom heb ik er vandaag een klein waterbakje in de buurt van de pijpjes gezet waar ze het meeste vertoeven. Maar om nou te zeggen joepie wat een succes, nee dan ben ik niet zo positief. Ik had me er iets meer van voorgesteld. Iets meer activiteit en meer gefluit in de avond. Maar ik laat ze voorlopig nog even zitten. het weer blijft nog goed. De temperatuur 's nachts is nog hoog genoeg.

  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  30 aug 2009 13:39

  Pech, er drijft een dode kikker in het waterbakje ik heb d'r maar een foto van gemaakt. Redenen niet bekend. De kleur van het lijfje is al wat verbleekt, de ogen zijn nog helder. Heb dat in mijn gewone terraria ook wel meegemaakt dat er een dode kikker in een waterbakje ronddreef. Het was die dag of de dag er voor nu ook geen extreem weer geweest. 

  Ik hou op dit moment wel de voorspellingen van de nachttemperatuur in de gaten. Gaat deze minder dan 10 worden dan gaan de kikkers weer in hun oorspronkelijk bak.  

   

  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  04 sep 2009 21:39

  Op dit moment hou ik de weersberichten nauw in de gaten beneden de 10 is voor mij einde avontuur. Dan gaan de dieren weer in de oude bak terug. Gisteren nog 2 dieren goed gevuld in een buisje weg zien kruipen. Ik hoorde bij het bezoek aan een andere kikker fan dat hij het volgend jaar ook gaat proberen. Maar dan wil hij een vijvertje met een verwarming gaan gebruiken. Ideetje voor mij voor volgend jaar. Ik breek de boel binnenkort weer helemaal af en dan volgend jaar gewoon opnieuw beginnen. Heel misschien heb ik dan een muurkas tegen het huis en gaan we daar verder met ons experiment. Ik wil echter ook aangeven dat ik vorig jaar wel een 100-tal tricolors op het land heb gekregen en dat ik dit jaar 1 op het land heb! Mogelijk is dat voor de buiten populatie ook reden om niet te leggen? Ach de natuur blijft je voor raadsels houden.

  0

  eric jansen  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  05 sep 2009 11:49

  Volgens mij is jouw raadsel makkelijk op te lossen ;-)

  Eigenlijk denk ik dat de buitenkikkers onze zomer met hun winter associëren.
  Ze overleven makkelijk onze zomer maar omdat hun habitat veel warmer is (normaal) zit er ergens in het dna het idee dat er dan niet genoeg voer is om nakweek op de wereld te zetten.

  Als je dus de temperatuur buiten(in hun verblijf) naar een gemiddelde "natuurlijke lente/zomer habitat-waarde" kan brengen zullen ze wel eieren leggen.


  Grtz
   

  0

  fred vosse  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  05 sep 2009 17:25
  Ik denk dat de temperatuur in de zomer hier echt het probleem niet is; als ik naar de kikkers in het wild kijk, zie je dat deze voornamelijk 's ochtends en eind van de middag -als het koel is- het meest actief zijn, of ook wel op niet te warme, regenachtige dagen.
  Met andere woorden; de meeste kikkers houden helemaal niet zo van die hitte..

  Het probleem in Nederland zal zijn de luchtvochtigheid, het is meer dan warm genoeg in de zomer, alleen is het dan ook erg droog, je zult daar dus iets aan moeten doen.

  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  05 sep 2009 19:39

  Wat mij opviel is dat mijn binnenkikkers ook geen larven produceerden en de buitenkikkers ook niet. Ik heb geen idee of daar enige correlatie mee is.

  Wat de luchtvochtigheid betreft heb ik de luchtvochtigheid geprobeerd te verhogen door als bodembedekking schors en planten te gebruiken, verder goot ik elke warme dag als de luchtvochtigheidsmeter beneden de 60% kwam (en ik thuis was natuurlijk) 15 liter regenwater op de bodem. Verder staat de bak het grootste deel van de dag in de schaduw onder een boom en struiken. Dus is er weinig rechtreeks zonlicht geweest. Deze zomer was het regelmatig erg warm, de nachttemperatuur lijkt me de belangrijkste temperatuur. Die is sinds de start niet beneden de 10 graden geweest, dit heb ik voor mezelf als ondergrens gesteld. Dit weekend loopt de temperatuur ''s nachts weer op dus mogen ze van mij nog iets langer buiten blijven. 

  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  30 sep 2009 14:09

  16 september zijn de 4 overgebleven kikkers weer naar binnen gegaan. Ik heb de indruk dat de kikkers er gezond uit zien en kennelijk voldoende hebben kunnen eten. Ze zien er niet mager uit. De kleur lijkt wel iets meer op de "life" foto's die toevallig vandaag in ons clubblad staan. Ik heb het idee dat het geel en de grondkleur iets intenser zijn. Ook nu ze binnen zitten heb ik het idee dat de kleur net een tintje anders is. Maar wie weet wil ik dat zien en dan zie je het ook. Dus voor dit jaar is het avontuur gestopt. Volgend jaar ga ik het weer proberen. Ik hoop dan ook op larven. Wat opmerkelijk is dat ik dit jaar in tegenstelling van vorig jaar maar 1 larf goed op het land heb gekregen. En ook buiten is er niets gebeurt.

  Conclusie:

  Ep. anthonyi is buiten te houden tot een nacht temperatuur van 10 graden Celsius. Het terrarium moet niet in de volle zon, omdat je dan 40 graden of hoger kunt bereiken achter een stuk glas. Verder moet de voorkant van glas zijn en niet van gaas, omdat je dan veel minder goed kunt kijken. Ik ga de volgende keer meer kikkers buiten zetten zodat er in ieder geval voldoende mannen zijn om te strijden om de vrouwtjes. Ik hoop op wat meer "kanarie" geluiden. Maar mogelijk heb ik ook nakweek van de blauwe "tricolor" en probeer ik het ook met die. Ook ga ik kijken of er een bakje met verwarmd water (20 graden) geplaatst kan worden misschien helpt dat.

  Wat me op gevallen is dat ik naar aanleiding van mijn avontuur meer mensen een poging gaan wagen. En daar was het mij om te doen! Wat het buiten gebeuren betreft tot volgend voorjaar.

  0

  Hanitra Laurette  Posts:183


  Profiel

  Chiang Mai

  Dn Lid


  --
  30 sep 2009 14:51
  ik heb dit experiment met veel belangstelling gevolgd. Dat dier dat overleden is was misschien binnen ook wel overleden. Een dikke bladlaag aan een kant van het buitenterrarium lijkt me beter dan een tot 20 graden verwarmde waterbak. Als het koel is en de kikkers kruipen uit het water krijgen ze een flinke temperatuurschok terwijl ik denk dat ze in een dikke bladlaag beter af zouden zijn. Zelf heb ik o.a. de Aziatische schildpad Cuora amboinensis al een paar jaar buiten hier in Antananarivo, het hele jaar door. Bij ons wordt het 's winters op z'n koudst 4 graden Celsius 's nachts maar de dieren trekken zich als het koud is in een dikke humus/bladlaag terug.
  0

  Willem van Dijk  Posts:19


  Profiel

  Kampen

  Dn Lid


  --
  08 jan 2010 18:14
  Hallo Henk,
  Ik geloof dat Henk Ooms in enter de kikkers gewoon in een kas ondergebracht heeft ,Maar je moet wel de boel isoleren b.v.b. met dubbel glas if noch beter( trio-pane ) dit bestaat uit 3 lagen glas. Maar daar zal ook wel weer een prijskaartje aanhangen.
  Ik hoop dat je hier wat mee kunt doen.

  Groetjes ,
  Willem v Dijk

  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  28 mrt 2010 10:20
  De lente is weer begonnen. Wie gaat er het komende seizoen ook een poging toen met een buitenterrarium?
  Ik zou graag wat ervaringen uitwisselen. Zelfs nu zien mijn tricolors die de vorige zomer buiten geweest zijn er beter van kleur uit.
  Heb ook een paar blauwe nakweek dus ik ga die mogelijk ook buiten zetten.
  Ik ga wel een ander plek zoeken in mijn tuin, iets meer zon, maar wel zo dat de temepratuur niet te hoog oploopt.
  Mar als ik bijvoorbeeld de boeken van Christmann lees kunnen ze wel wat hebben.
  0

  jos van den brand  Posts:209


  Profiel

  nootdorp

  Dn Lid


  --
  08 jun 2010 08:52
  Hoi Henk,

  Ik heb met intresse jouw verslagje gelezen en ik ben van plan iets soortgelijks te doen. Zodra mijn weblog hier actief is zal ik wel de voortgang plaatsen. Ik ben op dit moment nog met de voorbereidende fase bezig maar ik hou je op de hoogte

  gr
  jos van den brand
  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  14 jun 2010 21:14

  Het is bijna weer zover ik heb de bak klaar, nu nog wat warme nachten in de voorspelling en het spul gaat weer naar buiten. Ik heb weer hetzelfde formaat genomen. Iets van 130 x 95 deze keer 65 hoog. Deze keer ook geheel omringd met aan de achterkant van die isolatie platen van 3,2 cm dik en aan de zij en voorkant een stuk glas. Binnenin gevuld met blad van de snoei van de beuk van vorig jaar en stukken kienhout een minivijver van 10 liter. Deze keer op een andere plek in de tuin, mogelijk iets meer avondzon zodat ze iets warmer de nacht in gaan. Twijfel nog over welke kikkers naar buiten gaan. Heb inmiddels blauwe tricolors/anthony's, hooglandertjes en mijn gewone van vorig jaar om buiten te zetten.
  Zit te denken aan de hooglandertjes, maar die zijn wel klein, vind ik die weer terug?

  Zijn er nog meer met ervaringen buiten??? Ik wil graag ervaringen uitwisselen, want ik hoorde vorig jaar ook al van anderen dat ga ik ook doen!

  Wie heeft er nog ideeen voor geschikte kikkersoorten?

   

  0

  wiljan Ligtenberg  Posts:73


  Profiel

  Rijssen

  Dn Lid


  --
  14 jun 2010 22:07
  hallo Henk,
  mooi terrarium weer.
  ik denk dat je die hooglandertjes inderdaad niet terug vind, zijn wel erg klein.

  Gr Wiljan.
  0

  jos van den brand  Posts:209


  Profiel

  nootdorp

  Dn Lid


  --
  15 jun 2010 19:57
  Ik ben afgelopen week ook begonnen met een soortgelijk experiment. In mijn weblog probeer ik 1 en ander bij te houden
  0

  jos van den brand  Posts:209


  Profiel

  nootdorp

  Dn Lid


  --
  02 jul 2010 12:37
  Hoi Henk

  Ben je al gestart met je bak?. En met welke soort?. Ik ben wel benieuwd wat jouw ervaringen zijn met dit warme weer.
  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  05 jul 2010 20:51

  Dat ik zo laat nieuwe info toevoeg ligt natuurlijk ook aan het feit dat het zulk heerlijk weer is en ik wel (sorry) wat beters te doen heb dan achter de computer te kruipen. Toen het warme weer begon zijn de 4 tricolors weer naar buiten gegaan. Ik heb toch maar de 4 van vorig jaar naar buiten gedaan. De hooglanders en blauwe tricolors die ik heb zijn tov deze 4 erg klein en ik ben bang dat ik die niet weer terug vind. Het zijn gewoon veel kleinere  ondersoortjes dan de "normale"tricolors die ik heb. Mogelijk kunnen ze in een spinnenweb nog gevangen worden. Vorig jaar hoorde ik ze nooit fluiten en nu hoor ik ze elke avond vrolijk fluiten. Daar ging het mij natuurlijk ook om. Zag er vanavond nog eentje weg duiken. De temperatuur loopt soms tot boven de 40 op, maar toch zijn ze 's avonds weer aan het fluiten. De kikkers in mijn hokje fluiten dan en als reactie komen de kikkers in de tuin in actie. Wat ik anders doe dan vorig jaar is dat ik er van Gardena een 3 tal sproeikopjes op heb gezet. Er wordt 3 x per dag 3 minuten automatisch gesproeid. Volgens mij is dat al een hele verbetering. De plek waar ze nu staan is wat zonniger dan die van vorig jaar. Nu schijnt de zon er volop in en heb ik de zonnekant maar afgedekt met een stuk materiaal zodat de zon niet rechtstreeks er in kan schijnen. Ik denk dat ik een soort scherm ga maken dat op enige afstand van het glas neer gezet wordt zodat je ten opzichte van de glas kant naar binnen kunt kijken zonder het doek op te moeten tillen. Die constructie moet ik nog even uitdenken.

  Als begroeiing heb ik 2 courgettes geplant, mogelijk kan ik daar later nog wat van eten? Verder stop ik ons fruitafval in de bak en daar komen veel vliegjes op af. 

  0

  jos van den brand  Posts:209


  Profiel

  nootdorp

  Dn Lid


  --
  06 jul 2010 12:22
  Op het fluiten zit ik eigenlijk ook op te wachten. Nu zijn de meesten wel te jong en de twee ouderen van ong 7 maanden zijn volgens mij beiden twee vrouwtjes, dus kan ik lang wachten :S. Ik heb wat betreft het sproeien ook nog gedacht aan zoiets probleem is dat de terrarium in de zon staat en ik ben een beetje bang dat na het sproeien de planten/bladeren/wortels zullen verbranden. Dus ik sproei met de hand zodra de zon uit de terrarium is. Dan gaan ze ook gelijk met een hogere luchtvochtigheid de nacht in.

  Ik weet niet of het bij jou ook zo is, maar zijn ze jou ook wat schuwer dan in een normale terrarium. Waar ze bij vandaan kwamen zaten ze voor de ramen te wachten op het eten. Tegenwoordig als ik een stap in de buurt maak zijn ze weg.

  Courgettes lekker . Ik voer ze zelf gewoon bij. Hoewel ik genoeg klein grut zie rondlopen. Probleem is dat zodra ik iets neerleg er gelijk mieren op af komen. Heb jij daar geen last van?.
  0

  Henk Veenstra  Posts:239


  Profiel

  Nijverdal

  Dn Lid


  --
  07 jul 2010 13:24
  Mieren heb ik tot nu toe geen last van gehad. Ik gooi al het fruitafval (met 2 kleine kinderen heb je dat wel) bij de bak in. Elke keer op dezelfde plek. Ik zie daar dus ook allerlei fruitvliegen e.d. op zitten. Dat lokt vliegen aan die door de grove maas van het deksel kunnen komen. Ik voer dus niet bij! Ze eten wat de pot schaft. Vorig jaar waren ze absoluut niet mager. Wat schuwheid betreft, je hoort ze vaker fluiten dan dat je ze ziet. Daarvoor heb ik misschien wel (te) veel schuiltuimtes. Het bladerdek op de bodem kan natuurlijk ook gebruikt worden om onderdoor te vluchten. Maar daardoor hebben ze ook plekken waar het koeler is als de zon schijnt. Die courgettes staan er in omdat die snel groeien en ik had er 2 over van de gewone tuin. Tot nu toe fluiten ze elke avond. Wat fluiten betreft een tricolor van 2,5 maanden op het land kan al fluiten dat is mijn ervaring. 8 maanden leggen ze dus ik vermoed dat als je niets hoort je misschie alleen maar vrouwen hebt. Bij mij reageren ze op de andere kikkers die nog in mijn schuurtje volop ook fluiten en dan heb je soms dat er heen en weer gefluit wordt. Heb je nog ideeen voor andere kikkersoorten?
  0

  jos van den brand  Posts:209


  Profiel

  nootdorp

  Dn Lid


  --
  08 jul 2010 12:23
  Zal wel heel toevallig zijn als het inderdaad alleen maar vrouwtjes zijn :S.

  Andere kikkers is best wel lastig. We weten dat de tri/anthony behoorlijk veel kunnen hebben. Een alternatief (dit kan ik niet met 100% zekerheid zeggen) is de Dendrobates Leucomelas. Waarschijnlijk niet verstandig om die samen met de anthony te plaatsen maar wat bekend is van de Leucomelas is dat het goed bestand is tegen hoge temperaturen (volgens verslagen) en wat zeker belangrijk is tegen wisselingen in de luchtvochtigheid. Hij word namelijk gevonden in gebieden die relatief droog kunnen zijn. Ze zoeken dan namelijk plekken op waar ze vochtig blijven met temperaturen van rond de 40 graden (alleen in de nacht moet het afkoelen). Enige zorg is dan de lage temperaturen. Het advies is dat ze niet lager dan 20 graden gehouden kunnen worden. Ik heb het idee dat daar best wel marge in kan zitten aangezien ze op 800 meter hoogte ook voorkomen. Ik denk dat ze tot 15 graden wel gehouden kunnen worden.

  Let wel ik heb dit nog niet 100% uitgezocht. Maar ik denk wel dat het een goede kandidaad is.
  0

  roel van marrewijk  Posts:293


  Profiel

  den hoorn
  --
  08 jul 2015 16:00
  dit onderwerp is al ff stil maar hoe is het met dit wilden idee?
  denk er zelf over om ook zo iets in elkaar te kuntselen alleen dan in een leeg stukje van de de kas, weet niet helemaal hoe en ouders zijn het er nog niet helemaal mee eens, maar er is een plan/idee
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top