VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 12 aug 2019 22:18 door Domenico Curallambra
Duizendpoten
12 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Jack van de Wijngaard

Posts:57


Profiel

Uden

Dn Lid


--
05 okt 2008 14:28

  Hallo,

  In mijn bak kom ik regelmatig duizendpoten tegen. Het zijn niet die snelle die je wel eens ziet lopen, maar deze rollen zich op als je ze pakt (als iemand nog snapt wat ik bedoel). Ik heb het idee dat deze meekomen uit het schors wat ik af en toe in de bak leg om springstaarten te voeren.

  Mijn vraag is,of dit kwaad kan voor mijn dieren (Leucomelas, Auratus en Ventri)? Voor de zekerheid haal ik duizenpoten wel iedere keer weg.

  Groeten, Jack


  0
  christiaan macco

  Posts:1440


  Profiel

  heerlen

  Dn Lid


  --
  05 okt 2008 15:08
  Dag Jack,

  ik heb ze ook in mijn leucomelas bak ( al zeker 1 jaar).
  De kikkers ondervinden hier geen last van, maar echt mooi is het niet. ik verwijder ze ook gewoon elke keer als ik ze zie, maar ook omdat ze nog wel eens bekend staan als dieren die een plaag in de bak kunnen worden. Daarom verwjder ik gewoon elk exemplaar dat ik zie.

  grtz
  0
  Remco Stuster

  Posts:5774


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  05 okt 2008 16:21
  Het zijn geen duizendpoten maar miljoenpoten. Duizendpoten zijn echte rovers waar je zeker niet blij mee hoeft te zijn als het jonge kikkers betreft. Maarja.. om nou te zeggen dat je van deze miljoenpoten zo blij word.. nou nee! Ik heb ze ook in een bak gehad. Het werd een echte plaag. Uiteindelijk ging heel me bak er kapot aan. Het hout viel uit elkaar. De achterwand zat vol met gaten en de turf bodem bestond op een zeker moment niet meer uit turf maar uit modder. De kikkers leken er zeker geen last van te hebben maar uiteindelijk heb ik heel de bak toch leeg getrokken en opnieuw ingericht. Heel de inrichting heb ik in de weg moeten gooien om nieuwe besmetting te voorkomen. Voorlopig al die beesten blijven weghalen lijkt me zeker een goed plan!

  MVG Remco
  0
  Tom Jacobs

  Posts:992


  Profiel

  Lanaken
  --
  06 okt 2008 10:00

  Als het uit de hand dreigt te lopen moet je ze met droog ijs te lijf gaan.Zo heb ik dit weekend mijn krekelplaag aangepakt en het lijkt erop dat ze allemaal kapot zijn. Heb hier 1 azureus aan verloren dus als je ziet dat er steeds meer in de bak te vinden zijn, twijfel dan niet om in te grijpen.

  Zoals al gezegd werd zijn misschien jonge kikkers maar zeker ook eitjes een makkelijke prooi.

  0
  Jack van de Wijngaard

  Posts:57


  Profiel

  Uden

  Dn Lid


  --
  06 okt 2008 16:50

  Hallo,

  Bedankt voor jullie reacties.

  Tom, hoe moet ik mij de behandeling met droog ijs voorstellen?

  Groeten, Jack

  0
  christiaan macco

  Posts:1440


  Profiel

  heerlen

  Dn Lid


  --
  07 okt 2008 01:01
  Hey Jack,

  alle dieren uit de bak halen, de bak afplakken met tape, zodat er geen lucht uit kan en dan droogijs erin plaatsen voor een aantal uur. al het leven ( lees dieren) die dan nog in de bak zitten gaan dood. dus alle millioenpoten, maar ook achtergebleven kikkers en voedseldieren.

  daarna de bak goed luchten. en dan weer de kikkers erin.

  voor de planten geeft dit geen schade, die krijgen er een groeiboost van.
  zie ook:
  http://www.gifkikker.nl/Forum/tabid/96/forumid/5/postid/79068/view/topic/Default.aspx

  grtz
  0
  Tom Jacobs

  Posts:992


  Profiel

  Lanaken
  --
  07 okt 2008 11:19

  Als je een watergedeelte hebt kan je best  de plantjes en eventuele larven eruit halen + alle kikkers en eitjes uit de bak. Dan de roosters vanboven en vanonder heel goed afplakken. Het co2 probeert te ontsnappen via de kleinste openingen dus het moet 'hermetisch' afgesloten worden. En dan het droogijs vanvoor in het watergedeelte gieten, de bak snel toe doen en verder afplakken. Het droogijs dat ik gekocht heb bestond uit kleine stukjes  (zoals cheetos, die kaaschips). Het voordeel van het in het water te gieten is dat het helemaal sublimeert en dus meer stikstof creert. Kamer goed verluchten!!! Afhankelijk van de grote van je bak moet je doseren maar als je er niet genoeg indoet stijgt het co2 niet tot boven in de bak en werkt het niet. Ik heb er een kilo ingedaan en ik het een hoekbak van 1meter op 70op70. Als het droogijs sublimeert is het eerst als mist maar daarna zie je het niet meer. Laat de bak dan nog minstens een halve dag afgeplakt. Als je ziet dat er veel rook onsnapt heeft t geen zin want dat betekent dat er ook zuurstof de bak in kan. Het is een vrij praktische methode (heb er wel 5 keer moeten overdoen voor ik de bak fansoenlijk had afgeplakt en er voldoende stikstof in de bak was mja...) en het is bovendien goed voor de planten. Zolang de miljoenpoten geen echte plaag vormen zou ik het nog even aankijken. Als ze alles (inclusief kikkers) beginnen aan te vreten dat is het tijd voor actie. Om zeker te zijn van het resultaat kun je eerst een hoop vliegjes in de bak gooien, ook vanboven in de bak. Als het 100% gewerkt heeft mag je na afloop geen enkel levend vliegje meer terugvinden.

  0
  Rico Hulzebosch

  Posts:279


  Profiel

  MELICK

  Dn Lid


  --
  29 dec 2008 17:42
  Gaan ook alle dieren dood die in een (ander) poeltje met water zitten?
  Ik kan me namelijk voorstellen dat de CO2 niet zo snel word opgenomen in het water zodat daar ook alles dood gaat.
  0
  jonathan wallaard

  Posts:1168


  Profiel

  ameide

  Dn Lid


  --
  29 dec 2008 23:32
  ik heb van dezelfde soort last gehad, het is een miljoenpotensoort uit zuid azië, en die is een opkomst begonnen, en zit nu overalhene in europa, en amerika enz., ze kunnen dus gewoon uit je tuin komen, ze doen je kikkers niks, en tsja, of je dieren doodgaan in een ander poeltje, waarschijnlijk wel, ik zou het zekere voor het onzekere nemen, en alles er uit vissen,
  ik dacht dat door droogijs alles doodging, dus ook de planten enzo, en dat je naderhand alles weg kon gooien,


  mvg
  0
  Sikke van der Weg

  Posts:189


  Profiel

  ryptsjerk

  Dn Lid


  --
  30 dec 2008 14:44

  dieren gaan dood, planten niet

  planten krijgen zelfs een groeispurt, want droogijs is gwoon vast CO2, dus jwe stopt de lucjt in je palu vol met CO2, en dieren hebben zuurstof nodig om te ademen, en dat is er dan niet meer genoeg. maar planten hebben fotosynthese, e dat werkt precies andersom als verbranding, planten hebben dus CO2 nodig en maken zuurstof

  0
  jonathan wallaard

  Posts:1168


  Profiel

  ameide

  Dn Lid


  --
  30 dec 2008 14:52
  ok, bedankt voor de uitleg,

  mvg
  0
  Sander Bauer

  Posts:659


  Profiel

  Uithoorn

  Dn Lid
  Bestuur

  --
  01 jan 2009 14:53
  Ik had deze beestjes ook in mijn grote terrarium voor mijn gekko's. Wat ik toen gedaan heb is een slakkenval voor in het aquarium in mijn bak geplaatst. Deze bedekken met wat bodemmateriaal zodat ze er ook echt in kruipen, en dan eens per dag de slakkenval legen. Natuurlijk is het wel zo handig om er een voedseltabletje voor grondvissen in de slakkenval te stoppen en deze wat vochtig te maken. Deze slakkenval bedoel ik trouwens> http://www.aquariumworld.nl/contents/media/t_slakkenval.jpg Het is erg makkelijk in gebruik en in een behoorlijk aantal dierenwinkels te vinden.
  1
  Domenico Curallambra

  Posts:20


  Profiel

  Alblasserdam

  Dn Lid


  --
  12 aug 2019 22:18

  Hallo cristiaan, wat is de precieze verhouden om in het terrarium te gebruiken?? Ik heb namelwijklast van een mierenplaag. Waarschijnlijk roofmieren, ze eten alle voedsel dieren op en vallen de kikkers aan. Hoe ze in mijn bak komen ??. Waarschijnlijk met een plant meegevoerd. Het zijn hele kleien zwarte mieren 

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top