VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 04 sep 2016 20:12 door Nicolai Veen
L stroom palu
346 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 70 van 70 << < 6667686970
Auteur Berichten

Wim van VelzenPosts:465


Profiel

Veenendaal

Dn Lid


--
04 sep 2016 19:30
Wim van Velzen hier!

Door omstandigheden heb ik lange tijd geen updates meer geschreven. Niet dat er iets ergs aan de hand was, maar nieuwe verantwoordelijkheden en andere bezigheden hebben de hobby wat aan de kant geschoven.

Een paar weken geleden heb ik de bak ontmanteld. Niet omdat het niet meer draaide of te onderhouden was, maar omdat we verhuisd zijn!
Het bleek dat ik het nogal sterk gemaakt had - mijn 18-jarige zoon en ik hebben er zo'n 30 manuren in gestopt om planten en dieren er uit te halen, de bruikbare techniek er uit te krijgen en de rest in stukken te zagen en naar de milieustraat te brengen...

Het was best een grote bak, maar het huis zelf was niet zo groot. Vandaar de verhuizing en weer nieuwe kansen voor nieuwe projecten - maar nu wel met andere keuzes!

Tijdens het slopen heb ik genoeg tijd gehad om wat na te denken over hoe het idee achter de bak uiteindelijk uitgepakt is. Het betreft hier nadrukkelijk mijn persoonlijke evaluaties van deze specifieke bak!

Allereerst het landgedeelte
- de kikkers hebben het niet zo goed gedaan als in de veel kleinere proefbak. Er waren maar drie M. trinitatis over, een azureiventris en ook de oude Mantella expectata, die ik in 1998 al volwassen gekocht had, was nog van de partij.
- de bak heeft het nooit goed gedaan voor hagedissen
Ik denk dat het een combinatie van voeren en te weinig controle daarop geweest is. Qua klimaat en niches was de bak zo divers, dat de beesten allerlei plekken op konden zoeken.
- de planten hebben het prima gedaan, voorzover het robuuste soorten betreft. Ze moeten tegen wisselend droog en nat kunnen (gegeven het onderhoudsregime) en sommige soorten hebben het daar heel goed op gedaan, terwijl met name orchideeén het nooit gedaan hebben.

als aquarium
- de opzet met pompen als 'hillstream tank' heeft het prima gedaan voor de vissen en de garnalen, zolang het soorten zijn uiteraard die elkaar niet opeten. Het enige waar ik rekening mee moest houden was dat ze qua temperatuur tussen de 20 en 27 graden moesten kunnen hebben.

Techniek en set-up
De toepassing van vijverpompen werkt uitstekend! Ook de ventilatie en het licht (zowel T5 als later LED) deden het prima.
Het grote probleem was de toestand in de uitbouw: niet al te best geisoleerd kwam er veel schimmel en vocht in met name de koude hoeken. Geen probleem voor de bak, wel voor de kamer.

Achteraf gezien was het voor mij niet zo'n goed idee om een showbak buiten de huiskamer te maken. Een aparte ruimte voor kweek, experimenteren etc is prima, maar om naar te kijken is een bak in de huiskamer toch veel beter.


Conclusie
Al met al ben ik ontzettend blij dat ik het idee van een hill stream paludarium heb uitgewerkt. Als landschap werkte het prima, evenals de techniek.
Als kikkerbak was het geen groot succes. Te weinig controle in ieder geval en wellicht was er negatieve factor die ik nooit heb weten uit te knobbelen.


Waarschijnlijk begin over een paar maanden met een wat bescheidener bak voor in de huiskamer. De bouw en het idee erachter hoop ik weer vast te leggen en als jullie het leuk vinden ook hier te plaatsen. Geen snelstromend water meer; tijdens onze vakantie in Costa Rica verleden jaar zomer heb ik genoeg ideeën opgedaan voor een nieuw avontuur...
0

Nicolai VeenPosts:255


Profiel

Privé

Dn Lid


--
04 sep 2016 20:12
Ik denk dat iedereen er erg blij van wordt als u uw nieuwe paludarium hier post.

Ik ben momenteel ok bezig met eentje, en heb veel inspiratie opgedaan van uw paludarium.

Vooral de ventilatie aan de voorkant heeft mij hoofdbreken opgeleverd totdat ik uw manier zag.

En dit ga ik ook toepassen, al is het op en andere manier.

0
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 70 van 70 << < 6667686970


Back To Top