VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 03 jan 2010 15:00 door marc zoontjes
Een nieuwe start
1 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten

Roeland BierdragerPosts:385


Profiel

ilpendam

Dn Lid


--
09 jan 2009 00:37

  Ik wilde deze weblog gebruiken om te vertellen hoe ik tegenwoordig in de gifkikkerhobby sta. Na ongeveer 3 jaar geleden alles de deur uit gedaan te hebben begon het toch weer erg te kriebelen. Vooral het zitten voor die ruit en kijken naar hoe die beesten in die bak in de weer waren en hoe de plantjes groeiden mistte ik enorm. Stiekem was ik dus al weer aan het zoeken op verscheidene sites of er nog mooie bakken te koop waren. Ik had genoeg van alle rommel die ik eerst had, bijeen geraapte zelf in elkaar geknutselde bakken, en dus wilde ik een mooie complete bak kopen. Deze bak zou op mijn slaapkamer komen te staan.

  Ik had een beetje genoeg gekregen van al dat onderhoud, 500 stopcontacten in gebruik en al die vervelende rotzooi van het fruitvliegen kweken. Ik wilde dit netjes gaan doen en dit zoveel mogelijk vermijden. Mijn doel was het zo op orde te hebben dat ik rustig een weekje weg kon gaan zonder al te veel problemen.

  Een zelfregulerende bak was dus een must. Ik kwam al snel een bak tegen van iemand die ook nog in de buurt (Amsterdam) woonde en waarbij de bak (en de persoon) een technisch wonder was. Het moest wat kosten maar dan had ik ook wat. De bak mocht ik komen ophalen en dat was een flinke klus. Zeker om de bak ons huis in te krijgen. Mijn slaapkamer is op 1-hoog en onze trap is ontzettend stijl en krap. Dit komt doordat wij een oud monumentaal pand bewonen waarin helaas deze trap zit. Deze trap heeft al voor meerdere terrarium-sjouw-problemen gezorgd.

  Helaas is bij het vervoer dan ook een barst in de onderplaat ontstaan, de bak heeft net even te lang geleund op een hoekje en dit was fataal. Heel vervelend en vooral demoraliserend. Maar ik heb de bak zo goed als laten opdrogen, een deel van de achterwand in de hoek moeten verwijderen en heb een glasplaatje over de scheur gekit. Dit bleek achteraf niet voldoende en dus moest er een tweede keer gekit worden. Deze keer bleek succesvol. Helaas waren veel mossen en kleine plantjes al ernstig uitgedroogd en dit was dus geen lekker begin. Ik ben snel bezig gegaan met de bak goed met water te vullen en een aantal keer te verversen in verband met de kitwalmen die absoluut weg moesten. Maar toen de bak eenmaal mooi stond en aangesloten was, was het absoluut een plaatje. 

  Hieronder een opsomming van de specificaties van de bak:

  Grootte:  80 x 50 x 120 cm (LxBxH)     

  Vorm is een 6-hoek bak met 1 grote voorruit. Inclusief lichtkap en onderkast. In de lichtkap zijn 5 PL-lampen en een kleine ventilator netjes weggewerkt, waarbij de bedrading door pvc-pijpen loopt en dus goed afgesloten zijn van water. De bedrading hiervan gaat via twee dikke kabels naar het 'regelcentrum'. In dit centrum dat in een apart deel van de onderkast (afgescheiden van het waterdeel) is een Easysoft unit geïnstalleerd die dient als tijdschakelaar voor de verschillende apparaten. De lampen zijn ook aangesloten op een Flora-mate systeem dat zorgt dat de lampen langzaam gedimd worden en niet in één klap uit gaan. Dit systeem zit dan weer aangesloten op de Easysoft zodat de lampen automatisch aan en uit gaan, gedimd.

  In het watergedeelte van de onderkast bevind zich een bioloog met een simpel filter erin. Het water wordt verwarmd door een waterverwarmer waarna het door een pomp omhoog wordt gepompt. Via een buis wordt het water achter het terrarium langs, via de lichtkap door de bovenplaat (precies op maat, geen fruitvlieg kan er doorheen) in een met pur-omspoten watervalletje gepompt. De gehele bodem is gemaakt van pur-schuim met hierin twee waterstroompjes met poeltjes en een stuk hout erin vast gezet. 

  In de bodemplaat zit een afvoer waardoor het water tot een bepaald niveau kan stijgen en vervolgens via de afvoer netjes het bioloog in gaat. Over de gehele bodem ligt een laag grind.

  Ook is er een sproeisysteem met 3 sproeikoppen geïnstalleerd, dit systeem is aangesloten op de Easysoft en wordt dus automatisch aangestuurd. Vier keer per dag sproeit het systeem 1 minuut. Het bijgeleverde osmoseapparaat levert het osmosewater zodat verstopte sproeikoppen niet voor zullen komen. De aansluitingen van de circulatiepomp, de waterverwarmer, de sproeipomp en een extra vrije aansluiting zijn gemonteerd in de onderkast en aangesloten op de Easysoft. Uiteindelijk zijn alle aansluitingen gekoppeld aan één enkele stekker zodat alles in totaal maar één stopcontact in gebruik neemt.

  De Easysoft & Flora-mate zijn in te stellen via computerprogramma's en zo zou ik niet in de weer zijn met tijdschakelaars en andere mogelijk falende systemen. Echter moet ik nog wel de kabel kopen die de Easysoft aansluit op de computer en dit is een prijzig kabeltje. Het lichtschema is toch niet helemaal wat ik zelf wilde en dit wil ik dus gaan aanpassen. Eerst de kabel dus eens bestellen. 

  Morgen ga ik proberen enkele foto's te posten van de bak in het algemeen en vooral de technische snufjes die zijn ingebouwd. De bak is al verder ingericht met enkele bromelias, en een aantal plantjes zijn verplaatst. 


  0

  marc zoontjes  Posts:244


  Profiel

  castricum

  Dn Lid


  --
  03 jan 2010 15:00
  mooie bak
  ziet er leuk uit,

  alleen jammer van de bebroken bodemplaat
  maar dat is gerepareed

  succes
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top