VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 17 apr 2010 22:54 door Douwe Kaspers
Nieuwe bak in wording.
8 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Douwe Kaspers

Posts:149


Profiel

Heerlen

Dn Lid


--
08 jun 2009 22:20

  In mijn vakantie van de afgelopen 2 weken ben ik gestart met het bouwen van een nieuwe bak in de serre om zo die witte muur links van de grote bak kwijt te raken.
  Doordat ik ook nog .zonder problemen naar mijn garage wil kunnen is het een soort van driehoek geworden met de maten van ongeveer 100 x 60 x 120 bij 140 hoog.(binnenmaten van de bak zonder lichtkap of ondergedeelte.)

  De achterkant is van plastic folie waarop isolatieplaten en dan nogmaals folie in een houten frame waartegen vervolgens zachte varenwortelplaten zijn bevestigd.De bovenkant is geheel voorzien van rvs gaas met daarover plexiglas met een strook vrijgehouden aan de voorkant en een rond gat in het midden gezaagd zodat de reptisun jungle 70w rechtstreeks door het gaas kan schijnen (en het plexiglas niet smelt onder de lamp) Deze wordt los van de overige verlichting automatisch vanaf 8.00 uur tot 20.00 uur ingeschakeld bij 24 graden en gaat uit bij 28. De andere verlichting (T5) brandt van 6.45 tot 21,00.

  Het zal nog even duren voordat ik alles zo heb (vooral als je midden in de vakantie wordt gebeld door vrienden die ff op bezoek komen grrr) als ik het wil maar met het voorlopige resultaat ben ik al vrij tevreden.

  Graag jullie meningen, aanbevelingen, vragen, kritiek etc.

  Grts Douwe
   


  0
  Douwe Kaspers

  Posts:149


  Profiel

  Heerlen

  Dn Lid


  --
  02 jul 2009 22:52

  ff update, de bewoners van de bak zitten erin en doen het  tot nu toe goed. Voorlopige bezetting:

  2 x lygodactylus kimhowelli. Ondanks de iets mindere staat waarin ze verkeerden in de dierenwinkel zijn ze nu altijd actief, zichtbaar en levendig, mooi op kleur en zijn de staarten ook dik geworden. (veel voeren met weideplankton, bladluizen en bonenkevers, fruitbliegen en gewone vliegen, plus de reptisun jungle waar ze kunnen zonnen)

  2x auratus panama. (zoals normaal nog een beetje schuw maar laten zich al meer zien)

  2x pumiliio el dorado.. Levendig, altijd zichtbaar maar nog geen gefluit van de misschien man ze zijn wel bijna altijd samen. FF afwachten dus en anders een man erbij of ruilen na de vakantie....


  De huidige bezetting bevalt me prima omdat dit de hele bak benut. De kimmies zitten veel boven tussen de tillandsia's maar gaan ook naar het midden om te jagen, te drinken of om te kijken naar de luteopicturatissen in de grote bak.  

  De Pumilio's houden zich vooral in het middengedeelte op met af en toe een uitstapje naar boven of beneden.

  De auratussen gaan van onder tot het midden gedeelte zelden hoger.

  Dus een mooie spreiding over de hele bak waarbij ze zich niks van elkaar aantrekken.

  Foto's volgen

  0
  Douwe Kaspers

  Posts:149


  Profiel

  Heerlen

  Dn Lid


  --
  06 jul 2009 21:34

  Zoals beloofd de eerste foto's van de bewoners.
  Van boven naar beneden:
  Pumilio El Dorado
  Auratus Panama
  Lygodactylus Kimhowelli
  En ter vergelijking uit de andere bak Lygodactylus (luteo)picturatus.

  De kleuren en strepen zijn zeer variabel bij de gecko's, ze kunnen heel snel bijvoorbeeld van een gele kop met een blauwig lichaam zonder strepen veranderen in een bijna bruinige tint met zelfs het hoofd bijna zonder geel en het lichaam soms wel zwaargestreept en even later weer niet. Als een mannetje interesse toont in een andere gecko dan wordt opeens de keel gitzwart de kop felgeel en het lichaam bijn blauw zonder strepen. Voelt ie zich bedreigd dan verandert dat de gehele gecko bijna in een bruine tint. Normaal zijn ze zoals de Kimhowelli dus een beetje er tussen in.

  Grts Douwe

  0
  jeffrie gieze

  Posts:281


  Profiel

  delft

  Dn Lid


  --
  07 jul 2009 06:16

  Erg Mooi gewoorden zo!!,je zal wel erg veel in de serre zitten denk ik zo

  Ook vind ik de Kimhowelli een prachtig soortje,ik heb zelf ook de geelkop en de wiliamsi,ik hoop van de winter ook een nieuwe bak te maken en ik hoop de kimhowelli daar ook in te gaan houden.

  Wat zijn jouw bevindingen van de kimhowelli zijn ze qua gedrag  te vergelijken met de geelkopjes??

  0
  Douwe Kaspers

  Posts:149


  Profiel

  Heerlen

  Dn Lid


  --
  07 jul 2009 20:57

  Ik zit inderdaad veel in de serre . Qua gedrag vind ik de soorten veel op elkaar lijken de Kimhowellis zijn bij mij wat wat levendiger/actiever dan de geelkopjes. Dat betekent ook meteen eerst hoofden tellen voor er een deur open gaat want je ziet ze pas terug als ze buiten zijn en poeh ze kunnen snel zijn. Ik verwacht echter dat de geelkoppen nog actiever worden. Ik heb de beide soorten samen in de grote bak  gehad en dit leverde geen problemen op. Oke ze gaan niet gezellig samen zitten en de mannetjes nemen soms een dreigende houding en kleur aan als er een ander mannetje te dicht bij (minder dan 5 cm) komt. De ander doet dan het zelfde, ze kijken elkaar ff aan en gaan dan weer verder met hun normaal gedrag. Wellicht zien ze dan dat ze een andere soort zijn. Elkaar wegjagen of najagen doen ze niet. De mannetjes van de eigen soort doen dat soms wel maar niet vaak en nooit ver en dan zoekt het 'mindere' mannetje een stukje verder een nieuw plekje. Vechtpartijen heb ik nog niet meegemaakt. Let wel dit geldt alleen voor de bak van 230x140 ruitmaat. Hier zitten ook 2 reptisun lampen boven op flinke afstand, 1,5 meter ongeveer, van elkaar zodat ze altijd wel een eigen plekje kunnen vinden om op te warmen zonder gestoord te worden. veel takken en planten zorgen voor de rest.  In een kleinere bak zal dat wel anders liggen, grote kans dat het mindere mannetje dan wegkwijnt en je die ook zelden dan op volle kleur ziet. Zelfs In de hoekbak zal ik dan ook geen 2 lygo soorten of meerdere mannetjes samen durven houden.

  Williamsi welllicht in de hele verre toekomst (als de hele serre een oerwoud geworden is ze blijven prachtig om te zien. Waar ik wel in de nabije toekomst aan zit te denken is om een koppel Sphaerodactylus torrei in de grote bak te plaatsen daar kan ik de mannetjes tenminste duidelijk van de vrouwtjes onderscheiden. Zie link

  http://www.zwerggeckos.com/Sphaerodactylus/Sphaerodactylus_torrei/Sphaerodactylus_torrei.html

  Grts Douwe

  0
  jeffrie gieze

  Posts:281


  Profiel

  delft

  Dn Lid


  --
  08 jul 2009 06:26

  Een heel leuk geckotje dus !!,als de nieuwe bak er is neem ik denk ik ook 1 man en 2 vrouwen,voor wat meer vrede in de bak ,bedankt voor de info,ik zal de voorderingen van je bak goed blijven volgen!

  Dat is ook een prachtig soortje zeg!!

  0
  Douwe Kaspers

  Posts:149


  Profiel

  Heerlen

  Dn Lid


  --
  18 aug 2009 23:19
  Update: een van de mannetjes picturatus vond de bak kennelijk niet naar zijn zin en is buiten gaan wonen. Hij loopt nu al meer dan een maand los in de serre en begint er steeds beter uit te zien (niet dat ie er van tevoren slecht aan toe was) Het geel is nog feller het grijs van het lichaam is imeer blauwachtig en hij is goed gevuld met een dikke staart. Overdag zit ie meestal op de gordijnroede of op het rolluik maar ook regelmatig in de ficus of lager om het fruithapje of de ontsnapte fruitvliegen te verorberen. Terwijl de anolissen zich smorgens graag een uurtje onder de bright sun leggen voor ze gaan jagen zie ik de geelkop dat nooit doen. In de bakken zelf zie ik dat trouwens ook nooit bij de lygos dus ik heb mijn twijfels bij het ''zongedrag'' van ze zoals overal wordt vermeld. Aangezien de serre ongeveer 3,5 bij 3 is ben ik aan het denken om de andere geelkoppen ook maar de ''vrijheid '' te geven (tezijnertijd). Ze houden ondanks wat gezegd wordt dat ze in een kleine bak kunnen worden gehouden toch wel van de grote ruimte, zolang er maar genoeg plaatsen met voedsel en water zijn en de temperatuur natuurlijk ook genoeg is. Ondanks dat mijn bak 230 cm is en 140 hoog en altijd vol met alle soorten voedsel blijft de ontsnapte toch net iets beter uit zien dan de gevangenen. De volgende stap is nu echter eerst een aquarium van 1 meter bij 30 bij 30 plaatsen en inrichten voor de koelkopjes in de serre zodat ik mijn larven van de anthonys en leucos hierin kwijt kan.Was aan het denken over een aantal trapsgewijs geplaatse bakjes erin voorzien van een soort van waterstroom van het ene bakje naar het andere door een eheim pompje. Dit wordt dan onder het raam in de keuken geplaatst en omgeven met een plantenbak, zo komt het serre oerwoud langzaam dichterbij.

  Grts Douwe
  0
  marc zoontjes

  Posts:244


  Profiel

  castricum

  Dn Lid


  --
  09 jan 2010 14:56
  mooie bak/serre^^ ziet er erg goed uit, ik
  zou het ook wel willen hebben. alleen heb
  er geen ruimte meer voor

  grt. marc
  0
  Douwe Kaspers

  Posts:149


  Profiel

  Heerlen

  Dn Lid


  --
  17 apr 2010 22:54

  De serre begint heel langzaam aan een mini oerwoud te worden. De anthonys fluiten je de oren van het hoofd en doen wat ze het best in zijn  (laatste head count was 15 volwassenen) Hierbij wat foto's van de nieuwe wand en tevens een vraag. Weet iemand welke soort lygodactylussen dit zijn? Ze kwamen volgens de winkel uit Tanzania en zijn iets kleiner dan de picturatussen en meer gedrongen en wat voller van postuur. 

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Back To Top