VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 05 nov 2012 21:43 door Bert Eland
Springstaartenkweek
32 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Pagina 1 van 712345 > >>
Auteur Berichten

Roeland BierdragerPosts:385


Profiel

ilpendam

Dn Lid


--
29 okt 2009 23:31

  Omdat ik toch bezig was gelijk maar de springstaartenkweek 'special' erachteraan.

   

  Ik heb tijdens mijn studie op de Vrije Universiteit Amsterdam een stage gelopen op een afdeling waar veel gewerkt wordt met springstaarten. De dieren moeten dan uiteraard gekweekt worden en dit ging op een erg handige manier. Vergeet dat gerommel met bakjes met aarde, houtskool tactieken. Ik heb het allemaal geprobeerd en het was allemaal lang niet zo handig als de 'VU-manier'. 

  Ik ga er overigens vanuit dat ik geen vertrouwelijke informatie van de VU hiermee doorgeef. Eén van de medewerkers op de afdeling heeft mij dit namelijk allemaal netjes uitgelegd nadat ik geïnteresseerd vroeg naar de kweekmethode. Ook kreeg ik een kweeksetje mee omdat deze was afgedankt!

  Op de VU werden grote PVC pijpen (rioleringtype) gebruikt van zo'n 7 à 8 cm hoog (maakt niet heel veel uit) waarin een laag (zeg 3 cm) gips werd gegoten. Dit gips zuigt water op als een spons. De onderkant bleef open waardoor van onder water kon worden opgenomen. Heel erg handig, want de springstaarten ondervinden geen stress wanneer het water van onder komt. Plasje water op tafel spuiten, kweek in het plasje 'et voila'. Het blijft lange tijd vochtig, ik geef de springers hoogstens 1 à 2 keer per week water. 

  Als deksel werd een minder hoog stuk PVC gebruikt, waarin een gaasje was gekit. De springstaarten konden dan niet uit de kweek ontsnappen. Overigens blijven ze vanzelf al voornamelijk op het gips zitten.

  Omdat het gips massief is, kan je rustig je kweek een beetje in de bak kloppen. Ikzelf klop de springstaarten gewoon in een potje, en voer het vervolgens gedoseerd in de bak. Ik raakte altijd lichtelijk geïrriteerd van het feit dat er brokken aarde, houtskool, turf of varenwortel in de bak vielen. Ook is de toevoeging van bijv. calciumsupplementen nu vanzelfsprekend een stuk eenvoudiger. Door deze nieuwe manier ben ik ook doorgegaan met kweken. Vaak kocht ik eens in de zoveel tijd springstaarten omdat ik ze nodig had, maar het kweken vond ik niet snel en gemakkelijk genoeg gaan.

  Het voeren van de springstaarten is simpel. Koop in de supermarkt Dr. Oetker®(groene pakjes) gist, en giet hiervan (niet te veel) in de kweek. Je zult zien dat de springstaarten de gist in no-time omzetten in nieuwe springstaarten.

  Het is even een kwestie van opzetten. PVC zagen, gaasjes kitten en gips gieten. De gips gaat bij mij nagenoeg oneindig mee, de kweken bestaan al ruim anderhalf jaar en het gips ziet er nog hetzelfde uit…

  Hierbij nog een tweetal foto's van mijn eigen kweken. De eerste foto is van een kweek die net was opgezet. De tweede foto is van een week of 2 later.

  Als er nog vragen zijn, opmerkingen etc. stel die dan! Ik beantwoord ze graag.

  Succes!

   

  Kweek 1:

   

  Foto 2:

  0

  Raymond ***  Posts:2297


  Profiel

  niet actief

  Dn Lid


  --
  30 okt 2009 20:30
  Dat is zeker het proberen waard! Is redelijk vergelijkbaar met houtskool vind ik. Dat geeft ook nagenoeg geen ellende.
  0

  NathalieB .  Posts:644


  Profiel

  Brussel

  Dn Lid


  --
  31 okt 2009 16:38
  heb ze ook al eens proberen te kweken op gips (inderdaad heel handig voor het voeren) maar die methode met die buizen zonder onderkant is veel handiger natuurlijk dan het natsproeien van de kweken! bedankt voor deze tip
  overigens had ik begrepen dat er ook actief kool door het gips gemengd wordt in laboratoria
  0

  Roeland Bierdrager  Posts:385


  Profiel

  ilpendam

  Dn Lid


  --
  31 okt 2009 16:43
  Ik heb zelf een tweetal kweken staan (waarbij ik continue springstaarten over heb, terwijl ik er volop van voer) en ik moet zeggen dat ik met een pippetje wat op het gaas laat vallen, waardoor het vanzelf wel in de kweek komt. Van onder bevochtigen is vooral handig wanneer je met erg grote hoeveelheden kweken werkt. Let wel op dat de gips niet te nat wordt, de springstaarten houden absoluut niet van natte voeten.
  0

  Raymond ***  Posts:2297


  Profiel

  niet actief

  Dn Lid


  --
  31 okt 2009 19:38
  Je kan ook een stukje elektrapijp "meestorten" als je gips giet, dat een stuk boven het gips uitsteekt. Dan hoef je geen gat in de bodem te maken.
  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
  Pagina 1 van 712345 > >>


  Back To Top