VorigVorig Go to previous topic
VolgendeVolgende Go to next topic
Laatste Bericht 03 aug 2011 23:00 door leon habgood
termieten
30 Antwoorden
AddThis - Bladwijzer en Delen knop
Sorteer Berichten:
U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.
Auteur Berichten
Hanitra Laurette

Posts:183


Profiel

Chiang Mai

Dn Lid


--
22 mrt 2010 10:16

  Ik krijg regelmatig correspondentie over termieten als kikker voedsel dus het leek me aardig eens in beeld te laten zien hoe ik mijn termieten binnenkrijg en wat ik er mee doe.

  dit is een teil met daarin termieten, brokken lateriet van het nest en stukken larvenbehuizing.  Overigens, in tegenstelling tot mieren kruipen termieten niet langs plastik  uit de teil!

  een close up die hopelijk de eerder genoemde elementen beter laat zien

  Ik klop de termieten vervolgens in een bak. De grote rode brok zit nog vol termieten.

   

  0
  Hanitra Laurette

  Posts:183


  Profiel

  Chiang Mai

  Dn Lid


  --
  22 mrt 2010 10:35

  links wat overblijft na het uitkloppen, rechts de zeef die ik gebruik om de grofste stukken te verwijderen.

  na het zeven..

  in een literbak met daarop ongeveer 0.3 gram Reptivite (met D3)

   

   

  0
  Hanitra Laurette

  Posts:183


  Profiel

  Chiang Mai

  Dn Lid


  --
  22 mrt 2010 10:39

  een close-up van de bepoederde termieten.  De witte exemplaren zijn wit van zichzelf, niet van het poeder.  De grotere bruine exemplaren met kaken zijn soldaten die bijzonder gretig gegeten worden door al mijn kikkers.

  0
  Hanitra Laurette

  Posts:183


  Profiel

  Chiang Mai

  Dn Lid


  --
  22 mrt 2010 11:27

  Nog eentje, meer ingezoemd, hopelijk zijn de termieten hier beter zichtbaar.

  0
  Stijn Van de Water

  Posts:203


  Profiel

  Gierle / België

  Dn Lid


  --
  22 mrt 2010 12:29

  Hallo Hanitra,

  erg interessant. Als ik het goed begrijp, voeder je enkel in het wild verzamelde termieten ? Heb je eventueel enige ervaring met een kweek ?

  Ik had begrepen dat in de USA sommige liefhebbers deze zelf kweken, maar dergelijke subtropische soorten zouden hier mogelijk een gevaar kunnen vormen bij ontsnapping ...

  mvg

  Stijn

  0
  Hanitra Laurette

  Posts:183


  Profiel

  Chiang Mai

  Dn Lid


  --
  22 mrt 2010 12:46
  Hallo Stijn,
  Klopt, ik voer vrijwel alleen in het wild verzamelde termieten. Daarnaast geef ik heel af en toe kleine- en grote fruitvliegen (meer als snack) en pissebedden maar vooral aan grof voedsel etende soorten. Termieten is 99.5% van het voedsel. Dit soort termiet is overal in de omgeving hier te vinden, in termietenheuvels, niet in huis dus. Kweek heb ik me nog nooit aan gewaagd omdat ze zo makkelijk te vinden zijn. We hebben veel hout in huis en daar heb ik nog nooit een termiet (van dit type) in gezien. Als deze termiet te kweken zou zijn hoef je niet bang te zijn voor je huis als ze ontsnappen.
  0
  Raymond ***

  Posts:2297


  Profiel

  niet actief

  Dn Lid


  --
  22 mrt 2010 12:52
  Er zijn soorten die een behoorlijke luchtvochtigheid nodig hebben om te kunnen overleven. Deze zullen waarschijnlijk minder gevaarlijk zijn bij ontsnapping omdat ze gewoonweg niet overleven in de woonkamer, maar dat is waarschijnlijk ook het moeilijke om deze soorten dan in gevangenschap te verspreiden en te kweken. Ze gaan dan waarschijnlijk snel dood gaan. Ik heb in een ander topic een keer een link geplaatst naar een Amerikaans forum waarop te zien was hoe die man termieten kweekte en zeer succesvol.

  Als ik me niet vergis, haalde hij een startkweek uit de Everglades. Er zijn ook bedrijven die een startkweek versturen in Amerika, maar voor 100 dollar vind ik het een duur experiment.

  Artis heeft ook een lange tijd een kolonie gehad in een blok beton, maar geen idee of die nog in de collectie is. Ik heb wel eens gehoord dat er daar ook termieten ontsnapt waren en dat ze de kolonie nu opgeruimd hebben, maar ik weet het niet zeker.
  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  22 mrt 2010 16:47
  Hoi Hanitra;

  Leuke informatie, waarvoor dank.
  Je poedert inderdaad ook heel summier, en zo te zien blijft daarvan het meeste wel in het substraat hangen..wat meteen mijn volgende vraag oplevert; is dat substraat nu juist niet een van de elementen dat de termieten hun voedingswaarde zo verrijkt?
  Lijkt mij dat daar genoeg mineralen in zitten.

  Je geeft ook aan dat 99,5% van de voeding die ja aan de kikkers geeft uit deze termieten bestaat; ik vind dat toch behoorlijk eenzijdig moet ik zeggen, en denk dat je daar mee uit moet kijken.
  De termieten zijn volgens mij erg goed voer, maar ik zou toch ook maar op zoek gaan naar meer aanvulling in het dieet, daar moet jij toch alle mogelijkheid voor hebben daar.

  Zoals je aangeeft groeien jouw kikker eigenlijk abnormaal snel, wat helemaal geen voordeel hoeft te zijn; de uitspraak 'hardlopers zijn dood-lopers' is er niet voor niets, je gaf al aan dat je rachitis-verschijnselen zag, en dat kan ook duiden op een te snelle groei.
  Aan de andere kant vind ik jouw kikkers er wel goed uit zien, overigens.
  Ik heb het dan over de foto's van de 'brazilianen' die ik gezien heb in een ander topic (ik zet brazilianen tussen haakjes omdat ik sterk twijfel aan de zuiverheid, maar dat doet hier niet ter zake en ook niets af aan de conditie van de kikkers)

  Ik heb hier in Colombia ook gezocht naar termieten, en heb tot nu toe alleen boom-termieten gevonden, die de kikkers volgens een bevriende bioloog niet graag eten, en een bedreiging vormen voor het hout in huis (zitten hier in bijna elk huis al)
  Daar hebben we dus niets aan..

  Ik denk dat het best interessant is om jouw type termieten te importeren en kweken; dat moet te doen zijn voor een voedseldierenkweker in Nederland, denk dat ze daar een goeie zet mee doen..
  Wel is het belangrijk dat men zich eerst eens goed verdiept in de biologie van deze termieten voor de zekerheid om geen verschrikkelijk plaagdier binnen te gaan halen..  0
  Hanitra Laurette

  Posts:183


  Profiel

  Chiang Mai

  Dn Lid


  --
  22 mrt 2010 17:58
  Hoi Fred,

  Er blijft zeker meer substraat aan de termieten hangen dan poeder. De grond heb ik laten analyseren omdat de nesten in de onmiddellijke omgeving van mijn plantenkwekerij zijn.. Zeer arme grond qua mineralen, het enige dat er zeer veel inzit is ijzer, nl 26 gram/kilo. Wel grappig is dat de aanwezige Calcium (455mg/kilo) vrijwel precies in de verhouding van 2:1 staat ten opzichte van het aanwezige Fosfaat (235 mg/kilo). Dat is uiteraard toeval. Ik geef dit eenzijdige voedsel van termieten met de supplementen niet helemaal op eigen initiatief maar in samenspraak met een academische specialist op het gebied van reptielen- en amphibieen voeding die stellig beweert dat ik maar weinig chemische variatie mag verwachten als ik meer soorten voedselinsekten zou gaan geven. Neemt niet weg dat ik als kikker graag af en toe wat afwisseling zou willen en dat ik dus voortdurend op zoek ben naar niet gekweekte andere voedseldieren. Het is natuurlijk wel zo dat een aantal gifikkers in de natuur ook voedselspecialisten zijn die maar weinig variatie in hun voedsel krijgen. Zoals Nathalie al aanhaalde, mijten zijn ook erg interessant en ik zou erg graag een oogstbare mijt vinden die goed gegeten wordt. Wat geef jij je kikkers daar?

  Rachitis verschijnselen zijn niet zozeer een kenmerk van te snelle groei maar eerder een gebrek aan D3 en Calcium. Het spreekt voor zich dat dieren die sneller groeien meer daarvan nodig hebben dan langzame groeiers. Het waren overigens zeer lichte rachitis verschijnselen, ik bekijk dat heel erg kritisch. In ieder geval gedurende de regentijd lopen onze kikkers, of het nu nieuwe- of oude wereld gifkikkers zijn in de natuur, letterlijk in het voedsel en ik geloof vast dat ze bij mij niet sneller groeien dan in de natuur. Ik probeer ze ook helemaal niet snel te laten groeien, dat gaat vanzelf. Uiteraard moet dat rachitis “probleem” uit de wereld geholpen worden en ik vraag me af of de hoeveelheid supplement die ik nu geef wel voldoende is maar ik begin heel rustig aan en heb sinds ik iedere dag een beetje poeder geen enkel probleemgeval meer gezien maar het is nog veel te vroeg om zeker te weten dat het nu goed gaat. Intussen worden de termieten binnenkort op een Duitse uni geanalyseerd en dan kunnen we misschien wat meer zeggen. Ik zie de termieten nog absoluut niet als het ei van Columbus hoor maar als ik t.z.t. de analyse binnen heb zal ik ‘m hier posten.

  Boomtermieten hebben we hier ook. Die blijven veel langer leven dan “mijn” termieten en ik zou me kunnen voorstellen dat die een bedreiging voor hout in huis vormen. Overigens worden de Madagascar boomtermieten door Mantella en Dendrobatidae graag gegeten. Ze bijten wat harder en ze zijn een stuk moeilijker te oogsten

  Ik heb me vaak afgevraagd waarom inderdaad een professionele voedseldierenkweker zich nog niet op de termieten gestort heeft. Voor een Euro per portie commissie stuur ik ze wel op, haha. Nee hoor, ik zou graag een serieuze voedseldierenkweker aan uitgangsmateriaal willen helpen maar er heeft zich nog geen beroepskweker gemeld bij me.
  0
  eric jansen

  Posts:3434


  Profiel

  amsterdam

  Dn Lid


  --
  22 mrt 2010 20:30

  Erg leuk om te lezen Hanitra.
  Je boft maar met zulke voedselkasten in de buurt.

  Eens per jaar vliegen de koninginnen en mannetjes toch uit? Ik geef toe dat het precieze moment niet te voorspellen is maar theoretisch zou je die moeten versturen.

  Hier staat een leuk stukje over schimmelverbouwende termieten, misschien dat dhr Boomsma inmiddels verder is met zijn onderzoek en kan zeggen hoe en welke soorten gevaarloos te cultiveren zijn? 

  Grtz

  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  22 mrt 2010 21:24
  Hoi Hanitra,

  Ik ben misschien eigenwijs, maar ik zou toch echt meer variatie geven, al zeggen 10 voedingsdeskundigen dat dit niet nodig is..
  Waar het verhaal vandaan komt dat de kikkers in de natuur weinig variatie krijgen, weet ik niet, maar dit is absoluut een misvatting.
  Er word hier het nodige onderzoek gedaan naar o.a. de maaginhoud van de kikkers, en daar is een enorme variatie aan voedseldiertjes in te vinden.
  Als je ook ziet wat er allemaal aan insecten rond-kruipt waar de kikkers leven, is dit niet zo verwonderlijk..ga maar na wat er op de bosbodem allemaal leeft tussen het blad..
  En ik heb nog niet gehoord van gifkikkers die leven op een termietenhoop en zich daar op gespecialiseerd hebben.
  Neemt niet weg dat de termiet wel een heel goed voedseldier lijkt.
  Ik heb wel gemerkt dat bepaalde soorten insecten vaak in een bepaalde periode explosief verschijnen en weer verdwijnen, die zullen op dat moment dan ook wel het meest gegeten worden.

  Mijten zijn inderdaad ook erg interessant voer, alleen weet ik nog wel dat een teveel aan mijten uit de fruitvliegenkweek tot overvette kikkers kon leiden.
  Ik geef de kikkers kleine krekels, fruitvliegen, springstaarten (heb een niet springende variant gevonden), dat is wat ik nu zo'n beetje kweek, en verder weideplankton, waar een enorme variatie aan voedseldiertjes in zit, o.a. ook mijt en kleine cicaden, waar ze gek op zijn.
  Eens in de zoveel tijd, met weersverandering zijn er 's avonds soms zwermen met hele kleine vliegjes, die de lucht zwart kleuren; dat is volop vangen natuurlijk, en dikke buiken..
  Het is een beetje opletten vaak wat er op een bepaald moment 'in de aanbieding is', en dan snel het net te voorschijn halen!
  Ik heb een net gemaakt met heel erg fijn gaas (de fijnste gordijnstof die ik kon vinden, en daar vang je zelfs de mijten uit het gras mee.
  En de kikkers gaan zichtbaar helemaal door het lint met zulk voer..

  Wist je overigens dat een teveel aan calcium ook skelet-vergroeiingen etc. kan veroorzaken?
  Komt o.a. veel voor bij kameleons, die over-enthousiast-poederende baasjes hebben..is misschien ook wel een van de oorzaken van die krom groeiende gifkikkers in de hobby..

  Erg aardig van je dat je termieten wilt versturen om in de hobby te brengen; als ik voedseldieren kweker was, wist ik het wel..
  Misschien een ijverige hobby-ist die flink wat kan opzetten?  0
  Hanitra Laurette

  Posts:183


  Profiel

  Chiang Mai

  Dn Lid


  --
  23 mrt 2010 12:14
  hoi Fred,
  Zoals ik zei, ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe geschikte wilde voedselinsekten. Ik drukte me misschien niet duidelijk uit toen ik schreef dat volgens mijn kenner ik maar weinig chemische variatie mag verwachten als ik meer voedselinsekten ga geven. Dat had betrekking op de gebruikelijke voedseldieren die door sommigen als variatie in het dieet gezien worden. Een wild miertje, mijt of pissebed zorgen waarschijnlijk wel voor chemische variatie en ik zou niet aarzelen die ook te voeren als ik er vind die goed gegeten worden en te oogsten zijn in redelijke hoeveelheden..

  Er zijn bij gifkikkers voedselspecialisten en alleseters, daar is aardig wat over gepubliceerd. Vaak zijn de voedselspecialisten felgekleurd en de alleseters niet zo felgekleurd hoewel daar uitzonderingen op zijn. Populaire soorten als D.tinctorius en D.leucomelas eten vrijwel uitsluitend mieren en termieten in het wild., behoorlijk eenzijdig dus. Termieten zijn een belangrijk onderdeel van het natuurlijk dieet van heel veel gifkikkers.

  Te veel calcium kan inderdaad schadelijk zijn maar er zijn ontelbaar veel meer problemen door calciumgebrek dan door teveel calcium. Mijn “rachitis probleem” trad op toen ik maar een keer per week een beetje poederde en ook nu ik iedere dag poeder lijkt me een calcium overdosering gezien de erg kleine hoeveelheden poeder vrijwel uitgesloten. Te veel D3 is een groter gevaar dan te veel calcium bij overmatig poederen.

  Weideplankton hier valt me erg tegen qua opbrengst. De beste resultaten had ik aan het begin van de warme tijd. Ik probeer nog steeds af en toe op verschillende plekken weideplankton te vangen maar met erg matig succes. Vrij veel grof voedsel, dat wel.
  Het qua maat wel geschikte weideplankton werd inderdaad erg enthousiast gegeten.

  Springstaartjes zijn er hier in allerlei vormen, ook die geef ik wel eens maar ik kan daar nog geen voldoende grote hoeveelheden van vangen of kweken. Tenslotte zitten er wel eens luizen (groene en zwarte) op mijn Hibiscus in de tuin maar ook die zie je vooral aan het begin van de zomer, nu zitten er vooral lieveheersbeestjes op, vandaar.
  0
  Rogier Dikkes

  Posts:77


  Profiel

  Amsterdam
  --
  23 mrt 2010 14:48

  Recent ben ik in het gebied van Tinctorius Alanis geweest, hier heb ik een aantal uur gekeken hoe en wat ze eten en het gedrag gezien. Zo heb ik onder andere een Tinctorius man 20 meter een boom in zien klimmen, een ander mannetje kwam niet hoger dan 2 meter omdat de betrefde boomstam maar 2 meter hoog was. De indiaan bevestigde dat ze goede klimmers zijn.

   

  De indianen gaven een aantal tips en wat kennis, maar soms trok ik mijn twijfels daarbij. Zo zei deze indiaan dat ze enkel termieten eten. Inderdaad ik heb ze in die paar uur enkel termieten zien eten, maar er zal heus wel eens een mijt of springstaart voorbij komen. De grijze houtluis (zo heten ze daar) zouden ze niet eten omdat die prikken.

   

  Op lokatie vond ik plekken waar koppels samen leven, ik noem ze voor het gemak: Alpha lokaties. De omgeving bestond uit termieten nesten, vaak waren die boomstammen die totaal opgevroten waren door termieten. Op en onder deze plekken vond ik dan een koppel, dieren zagen er goed dik uit. In die paar uur tijd ben ik tegen de 26 dieren tegen gekomen. Een deel van de dieren die ik tegenkwam waren iets magerder: Allemaal mannen. Ik zag geen voedselbron zoals bij de koppels. Mijn idee was dat de alpha mannen samen met vrouwen de meest gunstige plek hebben in het bos. De dieren bleven wel allemaal een beetje op hun plek zitten. De solo mannen zaten op plekken waar geen termieten nest aanwezig was en zag ik ook niet eten.

  De termieten die ik gevonden heb waren witte vorm die ondergronds leven en minimaal een RV nodig hebben van 90%. Ze lijken op de flagellates vorm die in Amerika ook wel gekweekt word.

  Tevens weet ik ook dat een termiet geen gyne nodig heeft voor verdere voortplanting. Jonge termieten werksters kunnen zich ontwikkelen tot een secundaire gyne en zo ook voor nageslacht zorgen. Een termieten populatie zal echter zich heel langzaam ontwikkelen en je zal als hobbyist zeker een aantal colonies nodig hebben om van te voeren. In grote termieten nesten zitten daarom meerdere gynes, iets wat jaren kost.

  Heb meerdere cultuur en kweekwijzes gelezen, termieten zouden zeker een toevoeging kunnen zijn voor onze hobby mits verantwoord en binnen kader van wetgeving dergelijk ingevoerd word.

   


  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  24 mrt 2010 00:15
  Hoi Hanitra,

  Inderdaad eten tincen veel termieten, echter ook veel andere voedsel diertjes, afhankelijk van de plek waar ze leven.
  Ik ken mensen die veel observaties hebben gedaan, en tot deze conclusie zijn gekomen.

  Waar ik het niet mee eens ben, is dat je zegt dat alleseters niet zo gekleurd zouden zijn..wat dacht je van b.v. de P. terribilis; is een alleseter van de eerste orde, en knal geel of oranje!
  O. histrionica hoort toch wel tot de mooist gekleurde gifkikkers dacht ik zo, en die hebben een behoorlijk gevarieerd dieet..

  Hoe dan ook; ik blijf erbij dat zo veel mogelijk variatie in het voedsel, met name in cultuur, tot betere resultaten lijdt.

  Interessant ook de waarnemingen van Rogier..misschien leuk voor een artikeltje?

  Hoe zou het zitten met de verschillen in voedingswaarde van de Surinaamse en Madagaskar termieten?
  Het zijn natuurlijk een compleet andere ondergronden waar de termieten leven..
  0
  Hanitra Laurette

  Posts:183


  Profiel

  Chiang Mai

  Dn Lid


  --
  24 mrt 2010 10:20
  Fred,
  Lees jij nou gewoon niet wat iemand schrijft voor je roept het ergens niet mee eens te zijn?

  Je zegt:
  “Waar ik het niet mee eens ben, is dat je zegt dat alleseters niet zo gekleurd zouden zijn. Wat dacht je van b.v. de P. terribilis; is een alleseter van de eerste orde, en knal geel of oranje! O. histrionica hoort toch wel tot de mooist gekleurde gifkikkers dacht ik zo, en die hebben een behoorlijk gevarieerd dieet..”

  Maar ik schreef:
  “Vaak zijn de voedselspecialisten felgekleurd en de alleseters niet zo felgekleurd hoewel daar uitzonderingen op zijn.”

  Waar ben je het dan niet mee eens? Let op de woordjes « vaak », en « uitzonderingen ».

  Ook zijn gifkikkervoedselspecialisten niet zo gespecialiseerd als bijvoorbeeld het koalabeertje dat vrijwel alleen bepaalde Eucalyptus bladeren eet maar jij bent in staat te zeggen tegen de koala dat hij verkeert bezig is en ook eens dennenaalden en eikeblad moet gaan eten gewoon omdat je je hebt ingebeeld dat gevarieerd per definitie altijd beter is.

  De gespecialiseerde gifkikkers eten hoofdzakelijk mieren, termieten en mijten. Sommige soorten eten vrijwel alleen mieren, andere vrijwel alleen termieten, weer andere eten veel mieren en een beetje termieten of omgekeerd. Weer andere soorten zoals bijvoorbeeld “E.flavopictus” eten vrijwel alleen termieten als ze volwassen zijn terwijl jongere dieren een ander dieet hebben, zal ook wel met de maat van de jonge kikkers en termieten te maken hebben. Al die gespecialiseerde soorten eten ook wel eens een ander beestje maar deze maken maar een heel klein onderdeel uit van het totaal. Trouwens ook O.histrionica eet vrijwel alleen mieren en mijten in de natuur. Mieren en mijten van veel soorten, dat zeker. Kevers, thrips en jawel, termieten worden ook maar in zeer kleine hoeveelheden gegeten. Wat ik weet van het dieet van O.histrionica weet ik uit de literatuur, maaginhoud van O.histrionica is vaak onderzocht. Maar misschien heb jij wat anders waargenomen? Van het natuurlijk dieet van P.terribilis weet ik niets, misschien is dat een van die felgekleurde uitzonderingen van hierboven.

  Uiteraard staat niet vast dat de voedingswaarde van Surinaamse- en Malagasy termieten hetzelfde is. Nog zekerder lijkt het me dat voedsel dat tincen in gevangenschap normaal gesproken krijgen qua samenstelling weinig lijkt op Surinaamse termieten. Ik zeg ook nergens dat (Madagascar) termieten de heilige graal zijn.
  0
  Hanitra Laurette

  Posts:183


  Profiel

  Chiang Mai

  Dn Lid


  --
  24 mrt 2010 10:47
  Hoi Eric,
  Ik moet je bekennen dat ik maar heel weinig van de biologie van termieten weet maar het klopt dat een keer per jaar ze uitzwermen. Dat is hier aan het begin van de zomer, in December meestal. Dat is echt niet te geloven, je ziet dan soms centimeters dikke lagen vliegende termieten op de grond onder lichtbronnen liggen. Tot twee weken daarna zijn termieten uit de nesten lastig te oogsten ivm beperkte opbrengst.

  Zou je dan de termieten nadat ze al uitgevlogen zijn moeten versturen of voordat ze dat gaan doen? Op mijn plantenkwekerij krijg ik regelmatig “opeens” een begin van een termietenkolonie, ook in de tijd dat termieten niet uitvliegen. De ene dag is er nog niets te zien en opeens is er dan een begin van een heuvel van 10 tot 20 cm hoog, meestal tegen een plantenpot aan. Misschien is dat het resultaat van eerder uitgevlogen termieten die onopgemerkt zijn gebleven, ik weet het niet. Zoals Rogier schrijft had ik ook begrepen dat termieten geen koningin nodig hebben om een nieuw nest te maken.

  Erg interessant stuk uit Trouw zeg, bedankt voor de link!
  0
  Hanitra Laurette

  Posts:183


  Profiel

  Chiang Mai

  Dn Lid


  --
  24 mrt 2010 10:58
  Hoi Rogier,
  Erg interessant. Van sommige soorten gifkikkers is bekend dat de meest ideale roepplaatsen of larfafzetplaatsen territoria bepalen en bij een soort waarvan de vrouwen het meest aggressief zijn en de mannetjes maar zachtjes roepen zoals tinctorius zou ik me goed kunnen voorstellen dat de voedselbron het centrum van het territorium is.

  Dat ze zo hoog kunnen klimmen wist ik ook niet. Ik denk wel dat veel tincen in gevangenschap fysiek niet in staat zouden zijn dat te doen.

  Ook de termieten die ik voer hebben een hoge luchtvochtigheid nodig, zeker de “witte exemplaren” uit het nest. Ik weet vrijwel niets van termieten biologie, zijn de witte exemplaren larven of werksters? In ieder nest zitten 1-5 “koninginnen”, ik zal er morgen een photo van posten als ik er een tegenkom.
  0
  marc zoontjes

  Posts:244


  Profiel

  castricum

  Dn Lid


  --
  24 mrt 2010 11:59
  haha je houdt wel van typen hanitra ik vindt het wel intresant, maar het is denk ik een hoop werk
  om het binnen te krijgen ik blijf je post igg nog ff volgen

  grt. marc
  0
  fred vosse

  Posts:1274


  Profiel

  almere
  --
  24 mrt 2010 13:46
  Hoi Hanitra,

  Ik begrijp je reactie niet helemaal..
  Waarschijnlijk een mis-communicatie; het blijft toch een moeilijke manier van communiceren zo.
  In ieder geval is het mijn bedoeling niet om bek-vechterijen of ego-tripperijen aan te gaan, dat is weinig constructief en heb ik ook helemaal geen zin in, jammer dat het daar weer op uit moet lopen.
  Het is beter dat ik er niet op in ga en afhaak, want dat is zonde van jouw best interessante topic over termieten.

  Bovendien weet ik ook erg weinig af van koala-beertjes..
  0
  Hanitra Laurette

  Posts:183


  Profiel

  Chiang Mai

  Dn Lid


  --
  24 mrt 2010 14:52
  Hoi Fred,
  Ik denk dat het al zou helpen als we elkaars post zouden lezen voor we uitspraken doen. Bekvechten en zeker ego trippen
  zie ik nergens maar constructief vind ik dit ook absoluut niet en er gaat erg veel tijd in zitten dus wat mij betreft
  prima er een punt achter te zetten, eventuele andere reakties op dit topic zeer welkom!

  Behalve dat het extreme voedselspecialisten zijn weet ik ook weinig van koalabeertjes
  0
  Rogier Dikkes

  Posts:77


  Profiel

  Amsterdam
  --
  24 mrt 2010 15:30
  Geplaatst door Hanitra Laurette op 24 mrt 2010 10:58:39
  Hoi Rogier,
  Erg interessant. Van sommige soorten gifkikkers is bekend dat de meest ideale roepplaatsen of larfafzetplaatsen territoria bepalen en bij een soort waarvan de vrouwen het meest aggressief zijn en de mannetjes maar zachtjes roepen zoals tinctorius zou ik me goed kunnen voorstellen dat de voedselbron het centrum van het territorium is.

  Dat ze zo hoog kunnen klimmen wist ik ook niet. Ik denk wel dat veel tincen in gevangenschap fysiek niet in staat zouden zijn dat te doen.

  Ook de termieten die ik voer hebben een hoge luchtvochtigheid nodig, zeker de “witte exemplaren” uit het nest. Ik weet vrijwel niets van termieten biologie, zijn de witte exemplaren larven of werksters? In ieder nest zitten 1-5 “koninginnen”, ik zal er morgen een photo van posten als ik er een tegenkom.


  De termieten die ik gezien heb zijn wit en bij de soldaten heb je enkel de kop en kaken die gekleurd zijn, je hebt ook grijze en bruine termiet varianten maar deze zitten in Suriname in de bomen.

  Zelf heb ik geen heuvel gezien, alle nesten zaten in een stronk op de grond. Omgevallen bomen etc. Niet alleen tinctorius heb ik er van zien eten, op de Brownsberg heb ik ook Trivitatus en meerdere bufo soorten zien eten ervan.

  Mijn eigen matecho's heb ik wel eens zien 50-80 cm zien klimmen tegen de achterwand aan in hetzelfde tempo als ik de 2 dieren in het wild heb zien doen, maar het is zeker mooi wanneer je dit soort dingen ziet wat je eigenlijk niet verwacht. De indiaan keek er iig niet van op en gaf aan dat hij ze vaak in en uit de boom zag komen.

  Met betrekking tot het UV verhaal in andere topic over voedsel:

  In de 2 weken tijd dat ik in de jungle gelopen heb heb ik amper een kleurtje gekregen. Vergelijk mijn kleurtje van 2 weken waar ik normaal gesproken 3 dagen voor in de zon in Augustus moet liggen. Kortom er is wel degelijk UV daar en het zal iets toevoegen, maar zal niet de heilige graal zijn.

   

  Zelf denk ik als ik naar de voedingwaardes van termieten kijk dat het een combinatie is van de UV die toch doorkomt en de proteines van termieten, de lateriet, betoniet en bauxiet wat in de bodem zit aldaar. Direct contact met de bodem is er niet, er lag overal blad: De enige grond die ik zag was door verstoring van de mens (uitglijden door mij).

   

  0
  marc zoontjes

  Posts:244


  Profiel

  castricum

  Dn Lid


  --
  24 mrt 2010 19:29
  lol
  0
  Hanitra Laurette

  Posts:183


  Profiel

  Chiang Mai

  Dn Lid


  --
  27 mrt 2010 12:25

  Het plaatje dat ik zou posten van een termieten koningin, schoonheid he?

  De onderste schaal is in centimeters.

  0
  BART MICHIELS

  Posts:8


  Profiel

  AARSCHOT

  Dn Lid


  --
  09 jan 2011 14:09
  ik vroeg me af of er met de post geen echtpaar koninklijke termieten, die tijdens de bruidsvluchten verzamelt worden ,konden opgestuurt worden?
  en wat zouden dan zoal de verzendkosten kunnen zijn?
  ik zou het wel aandurven om zo'n kolonie op te starten.
  de termietengroep als hierboven op de foto's drogen toch snel uit als ze ontsnappen.
  dus daar heb ik niet veel schrik van.
  allen ze hier krijgen gaat het probleem worden vrees ik.
  0
  Samuele Oosthoek

  Posts:83


  Profiel

  huizen
  --
  11 jan 2011 16:00
  www.antforum.nl
  kijk hier eens bart! gaat vooral over mieren maar er zijn ook mensne op dat forum die ervaring hebben met het houden van termieten. er is net als hier ook een aanbod gedeelte en soms zie ik ze daar ook wel eens bijstaan. voordeel daarvan is dat ze dan van veel dichter bij verstuurd worden. zou er alleen niet te hard praten over het voederen aan je kikkers, want op dat forum gaat het om de termieten en mieren haha! ik heb zlef 4 kolonies mieren (te groot en te grof om te voeren) en dat is heel interresant.
  succes er mee!

  Samu
  0
  BART MICHIELS

  Posts:8


  Profiel

  AARSCHOT

  Dn Lid


  --
  12 jan 2011 18:50
  bedankt
  dan zal ik daar eens moeten gaan rondsnuffelen
  0
  Rogier Dikkes

  Posts:77


  Profiel

  Amsterdam
  --
  14 jan 2011 12:13
  Termieten zijn niet verkrijgbaar in Nederland, heb het via verschillende manieren geprobeerd maar helaas zonder resultaat. Had uiteindelijk de optie om via post transport vanuit Amerika te krijgen, maar ik kreeg sterk de indruk dat Amerika douane daar niet om zat te springen (fireants, killerbee's e.d.)

  Daarnaast niemand heeft ze ook zitten, ook daar niet.

  Had al een setup uitgewerkt voor termieten kweek: Gesloten Curverbak met daarin houtresten, vocht. Deze zou dan gezet worden in een volglas aquarium met zeepsop, met metalen strip langs de binnenkant van de setup waar een laag voltage op zou staan, welke op zijn beurt weer afgesloten zou zijn. Dit in een stenen schuur waar ik de verwarming kon uitzetten, met resultaat dat eventuele ontsnapte dieren door kou uitgeroeid konden worden (wat eigenlijk niet nodig is, daar de soorten die verzonden werden tropisch waren en de lage RV% van buiten al niet aankonden).

  Helaas geen kolonie kunnen vinden.
  0
  leon habgood

  Posts:20


  Profiel

  guidford surrey
  --
  03 aug 2011 18:33

   hi guy's i'm just reviving this thread and at present i try to vary my frogs diet as much as possible for good healthy frogs,and was wondering is there any termites in the netherlands or germany being cultured,and if so is it possible to culture in the uk as i would love to culture them thanks.

  0
  christiaan macco

  Posts:1540


  Profiel

  heerlen

  Dn Lid


  --
  03 aug 2011 20:05
  Hi leon,

  So far there is nobody that has a population of termites as frog food. I know there are a few people trying to get them to the Netherlands ( also for brreding here) but sofar nobody has succeeded.

  regards Christiaan
  0
  Remco Stuster

  Posts:5568


  Profiel

  Delft

  Dn Lid
  Bestuur
  Secretaris
  --
  03 aug 2011 20:53
  Some people are working with termites but still in an experimental stage.

  Maybe some day we find the right species of termite that does well in captivity. Maybe in a couple of years, who knows.
  0
  leon habgood

  Posts:20


  Profiel

  guidford surrey
  --
  03 aug 2011 23:00

  yeah i really hope one day to be able to get termites to feed my frogs as there meant to be very high in nutrition,and apparently they realese certain pheromones that drive the frogs crazy to eat them

  0
  U bent niet gemachtigd om antwoord te kunnen geven.


  Veel gestelde vragen (FAQ)

  Evenementen DN

  Evenementen overige

  Gifkikkerboek

  Private Messages

  U moet ingelogd zijn om deze module te kunnen gebruiken.
  Back To Top