Gifkikkers vervoeren

Gifkikkers vervoeren

Bij het vervoer van kikkers moet gelet worden op enkele essentiële zaken. Gezorgd moet worden voor de juiste temperatuur en vochtigheid, maar minstens zo belangrijk is zorgen voor zo min mogelijk stress bij de kikkers. Verder bestaat de verpakking altijd uit een primaire verpakking waarin de kikkers geplaatst worden en een secundaire verpakking om de kikkers in het donker te zetten en de juiste temperatuur te behouden.

De primaire verpakking van kikkers is in principe altijd een klein plastic bakje. Het bakje kan, afhankelijk van het formaat, één of meer kikkers bevatten. Op de bodem van het bakje dient de noodzakelijke vochtvoorziening aanwezig te zijn. Deze vochtvoorziening kan bestaan uit een nat stuk keukenpapier of een nat wattenschijfje. De hoeveelheid zuurstof in dergelijke kleine plastic bakjes is veelal voldoende voor kikkers om enkele dagen op te leven. Toch is het een goede gewoonte de bakjes van enkele luchtgaatjes te voorzien voor voldoende ventilatie. Zo kunnen in de deksel gaatjes geprikt worden, maar ook met een gatentang kunnen er mooie kleine gaatjes gemaakt worden. Een voordeel van een gatentang is dat deze nooit scherpe randen achterlaat in het plastic. Dat is wel anders wanneer gaatjes worden geprikt met een scherp voorwerp. Om scherpe randen aan de binnenkant te voorkomen worden de gaatjes het beste van binnen naar buiten geprikt zodat de kikkers zich hieraan niet kunnen verwonden. Aanvullend is het mogelijk in de bakjes enig plantmateriaal te plaatsen waaronder de kikkers kunnen schuilen. Of dat laatste handig is op een beurs waar iedereen graag de kikkers wil zien is natuurlijk discutabel. Een schuilende kikker zal mogelijk minder stress ervaren, maar mensen die de hele dag proberen de kikker toch zichtbaar te krijgen geven misschien wel meer stress. Hetzelfde geldt voor plastic bakjes waarbij alleen de bovenkant doorzichtig is en de rest ondoorzichtig. Het maakt het moeilijker de dieren van alle kanten te bekijken op een beurs en als dat toch wordt gedaan gaat het gepaard met het omkeren of schudden van het bakje. De mogelijk verminderde stress door deels ondoorzichtige verpakking wordt ook dan weer tenietgedaan. Het is dan aan de hobbyist zelf om te bepalen welke oplossing voor het meest acceptabel is. Op een aantal beurzen vereist men echter dat de bakjes maar aan één zijde doorzichtig zijn. Bij het verhandelen van kikkers op dergelijke beurzen is er dus geen keuze. Bij het aanbieden van kikkers op beurzen is het verstandig één kikker per bakje aan te bieden. Dit maakt het voor de koper makkelijker een koppel of groepje dieren uit te kiezen en voorkomt onnodig uitvangen en overzetten van kikkers uit het ene bakje naar het andere bakje. Individueel de dieren verpakken kan dan een hoop stress voorkomen, maar kan ook verspreiding van ziekten via de vingers voorkomen. Op beurzen van Dendrobatidae Nederland is dit dan ook verplicht.

De secundaire verpakking is er om de kikkers op de juiste temperatuur te houden en ze in het donker te plaatsen ten behoeve van stressvermindering. Laat de aangeschafte kikkers dus ook niet aan iedereen zien. De afwezigheid van licht voorkomt ook dat kikkers eindeloos tegen de zijkanten of de deksel van de bakjes aan springen waarbij ze hun neus kunnen beschadigen. Deze beschadigingen zijn vaak zichtbaar als een grijze of bebloede vlek op de neus. Lang niet alle soorten vertonen dat gedrag, maar voorkomen is beter dan genezen. Als geschikte verpakking zijn er meerdere opties. Dikwandige koelboxen en (piepschuim-) isolatieboxen worden het meest gebruikt, maar ook koeltassen kunnen soms geschikt zijn. Zaak is de temperatuur in de secundaire verpakking voldoende hoog (in de winter) of laag (in de zomer) te houden. Voordat er dieren in de secundaire verpakking geplaatst worden moet deze natuurlijk op temperatuur gekomen zijn. Bij iemand thuis, in een winkel of op een beurs is dat mogelijk door de verpakking enige tijd open te zetten en op temperatuur te laten komen. Pas daarna is het verstandig er dieren in te plaatsen. Om schuiven en stuiteren tijdens het vervoer te voorkomen worden de primaire verpakkingen afgedekt met bijvoorbeeld een handdoek, voordat de secundaire verpakking wordt gesloten. Bij vervoer tijdens lage temperaturen kan het ook verstandig zijn een flesje lauw of warm water in de secundaire container te plaatsen. Bij te warm water kan de temperatuur snel te hoog oplopen, dus wees wel voorzichtig. Temperaturen boven de 30°C zijn vaak schadelijk of dodelijk. Voor absolute zekerheid bestaat er de mogelijkheid een thermometer aan de buitenkant te plaatsen met een sensor die binnen in de verpakking hangt. Bevestig het dan wel zodanig dat het niet of nauwelijks ten koste gaat van de isolatie. Zet de secundaire verpakking, wanneer er kikkers in zitten, ook nooit ergens in de zon of in een auto bij heel warme of koude temperaturen.

Printen
Back To Top