Andinobates cassidyhornae

Andinobates cassidyhornae

Andinobates cassidyhornae Amézquita et al., 2013

 

Beschrijving:

Andinobates cassidyhornae is een kleine soort van slechts 18 tot 19 mm groot. De rugkleur is uniform fel rood, waarbij de kleur doorloopt tot op de bovenarmen en bovenbenen. De poten zijn verder donkerbruin van kleur. De buikkleur is zwart met onregelmatig geplaatste fel rode ovale stippen of vlekken.

Amézquita et al. (2013) beschreven deze soort nadat de verschillende populaties van deze soort enige tijd aan Andinobates opisthomelas toegeschreven werden.

 

Verspreidingsgebied:

De soort is bekend van enkele gefragmenteerde stukken nevelwoud op steile hellingen op de type-locatie, waar de stukken nevelwoud omringt worden door weilanden en akkers. Ook is de soort op drie andere locaties aangetroffen; nabij Ciudad Bolívar, nabij Carmen de Atrato, en op een locatie in de Andes tussen Ciudad Bolívar en de type-locatie, op 1800 tot 2059 m. b.z.n., Colombia.

Type lokaliteit: Mesenia-Paramillo Natuurreservaat, Vereda La Mesenia, ongeveer 12 km ten zuiden van Jardín, departement Antioquia, Colombia, ongeveer 5° 31´ N, 75° 53´ W op 2000 m. b.z.n.

 

Natuurlijke habitat:

De kleine stukken nevelwoud waar deze soort voor komt zijn sterk aangetast door de mens. Het bladerdak is zeer dicht, maar hier en daar onderbroken, met bomen tot 20 meter hoog. De bosbodem is bedekt met een dikke laag bladafval en rottend hout. Afgevallen bloemomhulsels van Wettinia kalbreyerii palmen liggen veelvuldig op de grond, waar ze gevuld met water tijdelijke poeltjes vormen. Er zijn geen beekjes en/of bronnen aanwezig in het bos. Het klimaat is koel en vochtig door de bijna dagelijkse regenval, nevel en mist, met twee natte seizoenen van begin maart tot mei, en van oktober tot december. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 15°C.

Gedrag:

Mannetjes roepen gedurende de gehele dag vanuit het bladafval of verstopt tussen boomwortels. Het meeste geroep is te horen tussen 10.00 en 14.00 uur, na perioden van regenval. Baltsende koppeltjes werden in maart en april aangetroffen. De legselgrootte is niet bekend. Mannetjes zijn aangetroffen met 1 tot 3 larven op de rug. Larven zijn gevonden in afgevallen bloemomhulsels van Wettinia palmen.

 

Geografische variatie:

Er zijn geen verschillende geografische varianten bekend van deze kikkers.

 

Voorkomen in gevangenschap:

Deze soort wordt anno 2013 niet gehouden in gevangenschap.

 

Verzorging en kweek:

Geen gegevens bekend.

 

Voedsel:

Geen gegevens bekend.

 

Geciteerde literatuur:

  • Amézquita, A., Márquez, R., Medina, R., Mejía-Vargas, D., Kahn, T.D., Suárez, G., & Mazariegos, L., 2013. A new species of Andean poison frog, Andinobates (Anura: Dendrobatidae), from the Northwestern Andes of Colombia. Zootaxa 3620 (1): 163-178.
Printen
Back To Top